Niepotrzebnie pomieszaliscie dwa rozne mody
XIII Century: Eastern Europe (aktualna beta 0.5)
http://forums.taleworlds.com/index.php?PHPSESSID=0fdbe0bf1f4abf7bf0de0a518687ad57&topic=68740.0Rus: XIII Century (aktualna beta 0.401)
http://forums.taleworlds.com/index.php?PHPSESSID=0fdbe0bf1f4abf7bf0de0a518687ad57&topic=73037.msg1896881#msg1896881Sprawdzalem juz oba.
XIII Century: Eastern Europe to klasyczny mod (Wegry, Niemcy, Polska, Rus, Litwa). Duza mapa + przerobiony roster jednostek. Polska stworzona na podstawie Rhodokow a wiec slaba kawaleria O_o Poza tym zadnych nowosci.
Rus: XIII: Zdecydowanie bardziej rozbudowany. Duza mapa a na niej: Polska, Krzyzacy, Zjednoczona Rus, Mongolowie, oraz niegrywalna Litwa i kolejna "nacja neutralna" (kopalnie soli lowcy niewolnikow itp.)
Mod bardzo dopracowany. Swietne nowe sceny. Bardzo dobre modele pancerzy zbroii tarcz. Skomplikowany system awansu armii. Ciekawe nowinki jak inspekcja wojsk (GENIALNE!) czy sprzedawanie/oddawanie jencow lordom (za 60 dobrych jencow dostalem +60 respektu krola :D )
Intryguje mnie tylko system rekrutacji. Zaczynam gre jako polski szlachcic i dostaje wioske (Ujscie) od krola. Moga tam szkolic tylko polskich chlopow ktorzy maja krotka sciezke rozwoju milicja/lucznik. Nie wiem skad brac polskie rycerstwo i regularnych zolniezy??? :( Podbilem jakis zamek na Rusi ale wtedy moge rekrutowac w zamkach jednostki rusinskie. Zeby miec polski zamek chyba trzeba przylaczyc sie do Rusi albo do Mongolow, bo Krol Polski z wlasnej woli nie da mi zamku/miasta w Polsce. :( Albo trzeba wspierac nastepce tronu polskiego - ale do tego trzeba miec jakas "baze" w postaci kilku wiosek i min. 1 zamku.
Poprawka
Grajac jako polski lord:
Po zajeciu rusinskiej wsi mozna rekrutowac chlopow rusinskich (mozliwosc rozwoju do lucznika/milicjanta)
Po zajeciu rusinskiego zamsku i otrzymaniu go na wlasnosc mozna rekrutowac moznowladcow (ciezka kawaleria)
Po zajeciu rusinskiego miasta i otrzymaniu go na wlasnos mozna rekrutowac okoliczna szlachte (srednia jazda)
Nie wiem nadal skad brac ciezka piechote.