Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Europa Universalis  (Przeczytany 110242 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mroczny Pieróg

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Seria Europa Universalis
    « dnia: Lutego 08, 2009, 16:37:16 »
    Wyborny pasztet dla hardkorowców i agonia dla laików - czyli Europa Universalis!
    Graliście? Gracie? Co sądzicie?
    Ja osobiście serię bardzo lubię i darzę szczególnym uznaniem ale do dzisiaj jakimś mistrzem to ja nie jestem :P gra jest po prostu trudna ale za to daje ogromną satysfakcję i frajdę gdy widzisz jak wojska Rzeczypospolitej zajmują całą Austrię uniemożliwiając późniejsze rozbiory czy jak Aszanti robi najazd na Europę :D

Btw. Grał ktoś w In Nomine albo Rome'a?

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    Odp: Seria Europa Universalis
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 08, 2009, 18:26:22 »
    Grałem tylko w dwójkę i cholera wkurzające jest jak się gra np. Francją, której wojska są już na poziomie rewolucji i idzie się przez Europę i walczy się np. z Polską, która wojsko ledwo do renesansu wprowadziła. Poza tym wkurzające jest jak się czasami jakaś grupka cholernych jedi chyba trafia. Idziesz 50 tysięczną armią i dostajesz w dupę od 1000 rebeliantów, tracąc koło 25 tys. woja a oni 28 o.0 Poza tym gra ma masę bugów, niemniej czasem jak mam ochotę na trochę hardcore'u to se włączam ^^
    Nie wiem jak w trójce, chętnie się dowiem.

Offline Mroczny Pieróg

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 08, 2009, 21:35:07 »
    Grałem tylko w dwójkę i cholera wkurzające jest jak się gra np. Francją, której wojska są już na poziomie rewolucji i idzie się przez Europę i walczy się np. z Polską, która wojsko ledwo do renesansu wprowadziła. Poza tym wkurzające jest jak się czasami jakaś grupka cholernych jedi chyba trafia. Idziesz 50 tysięczną armią i dostajesz w dupę od 1000 rebeliantów, tracąc koło 25 tys. woja a oni 28 o.0 Poza tym gra ma masę bugów, niemniej czasem jak mam ochotę na trochę hardcore'u to se włączam ^^
    Nie wiem jak w trójce, chętnie się dowiem.

Z rebeliantami to fakt, naprawdę to wkurza :/ A co do trójki to właśnie mam ją zminimalizowaną ;D trójka jest od poprzedniczek o wiele bardziej rozbudowana i lepsza (chociaż nie mogę się oprzeć wrażeniu że w II i I mapa była bardziej czytelna) ale bugów to nadal trochę ma... no i jeszcze dosyć łatwo oszukać ograniczenia, np. to upierdliwe z niemożnością budowania statków w prowincjach które nie są narodowe :EE  jednak mimo wszystko - wciąga :D

Offline mikoniko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 11, 2009, 13:34:04 »
    Ja w EUROPA UNIVERSALIS: II WOJNA ŚWIATOWA dałem sobie kampanie od 1936r. i byłem Polską. Posdbiłem Niemcy Austrię Albanię  Rumunię Holandię połowę Włoch i Hhiszpani. A z Jugosławi Bułgarii i Grecji stworzyłem państwo marionetkowe. Byłem w sojuszu z Anglią Francja USA Brazylią Belgią.

Offline Mroczny Pieróg

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 13, 2009, 10:40:09 »
    Ja w EUROPA UNIVERSALIS: II WOJNA ŚWIATOWA dałem sobie kampanie od 1936r. i byłem Polską. Posdbiłem Niemcy Austrię Albanię  Rumunię Holandię połowę Włoch i Hhiszpani. A z Jugosławi Bułgarii i Grecji stworzyłem państwo marionetkowe. Byłem w sojuszu z Anglią Francja USA Brazylią Belgią.

Oczywiście wszystko na kodach, tak? ;)
    Btw. Francja i Anglia nigdy by ci nie wybaczyły podbicia Holandii a ty masz z nimi sojusz? Nawet w grze na kodach to ledwo możliwe...

Offline rara

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 13, 2009, 14:08:02 »
    Ja grałem tylko w dwójke i to jakiś czas temu, ale bardzo lubię tą gre, głównie za świetnie rozbudowaną dyplomacje. Polską nie lubiłem grać nigdy bo była strasznie długa że tak powiem :P Fajnie grało mi sie austriakami i Państwem papieskim, choć na dłuższą mete grając austriakami ciężko było sie obronić przed Bawarią Francją i zdradzieckimi Madziarami :P

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 13, 2009, 15:02:29 »
    A mnie się raz w dwójce fajna rzecz udała Francją. Już jak Napoleon przyszedł i zaczął dowodzić armią to po prostu wykorzystałem to, że miałem kupę kasy i zrobiłem sobie koło 300 tys wojska i zacząłem iść na wschód. W około 12 lat zająłem prawie wszystkie państewka niemieckie i prawie całą Austrię o Hiszpanii już nie mówiąc. ^^ Ale po prostu miałem trochę szczęście, że Szwecję w sojuszu miałem, a od wschodu Turcy odciągali trochę uwagę Austriaków. Nie podoba mi się natomiast to, że zawsze prowincję stołeczną trzeba na końcu pobijać, i jak się podbije całe państwo to kurcze trzeba zawrzeć pokój po czym ponownie wywołać wojnę i przejąć stolicę. :/

Offline Mroczny Pieróg

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 13, 2009, 15:16:07 »
    Up@
    To chyba najbardziej wkurza i najgorsze że w prawie każdej EU tak jest :/ podbijasz wielkie państwo ale zamiast od razu anektować to tylko kilka prowincji i nic więcej bo się kutasy nie zgadzają -.- tylko że co wróg ma do gadania?! :|
    Btw. w trójce to w ogóle to spaprali bo jak w dwójce i jedynce taką np. Saksonię można było od razu anektować to tutaj trzeba w pierwszej wojnie zażądać zwykłych prowincji i jak zostanie tylko stolica to dopiero można w drugiej anektować, porąbane całkowicie...

Ja grałem tylko w dwójke i to jakiś czas temu, ale bardzo lubię tą gre, głównie za świetnie rozbudowaną dyplomacje. Polską nie lubiłem grać nigdy bo była strasznie długa że tak powiem :P Fajnie grało mi sie austriakami i Państwem papieskim, choć na dłuższą mete grając austriakami ciężko było sie obronić przed Bawarią Francją i zdradzieckimi Madziarami :P

Faaakt, ja Polską nie gram z tego samego powodu :P w ogóle dużymi państwami trudno się gra bo na ogół ma ono pełno sąsiadów lub trudno powstrzymać wewnętrzny spokój ;/ mi osobiście to najlepiej się gra Joannitami - takie małe wyspiarskie państwo z którego robię mocarstwo gromiące Turków, Maurów i innych nie wyznających "jedynej słusznej wiary" ;D

Offline mikoniko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 15, 2009, 10:08:00 »
    Był 1936r. a nie 1939r. Holandia nie miała w tedy sojuszu z aliantami.

Offline Reger26

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 06, 2010, 02:58:33 »
    Grałem w 1, lub mroczne wieki(nie wiem już)
    Nie wiedziałem o co chodzi, gubiłem się, chaotyczna gra.Nie ogarnełęm jej

Offline Alladrix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 06, 2010, 18:03:13 »
    Archeolog? O.o
    Żeby nie było spamu. Grałęm w EU2 EU3 oraz EU II wojna światowa. EU 3 włączyłem, pograłem 5 min, wyłączyłem, skasowałem. EU II wojna światowa była podobnie. W EU 2 grałem 2 razy Polska ( i 2 razy do konca, tzn chyba do 1819 roku lub 1809- nie pamietam) Francją raz, Anglią (potem Wielka Brytwanną) Turasami oraz Austriakami. Tymi ostatnimi najlepiej mi się grało, ponieważ mogłem zaatakować wiele państw wokoło mnie :)
    Ir Ithil ammen Eruhín
    menel-vîr síla díriel
    si loth a galadh lasto dîn!
    A Hîr Annûn gilthoniel,
    le linnon im Tinúviel!

Offline Mr War

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 06, 2010, 19:53:14 »
    Łooo!W EU II grałem 5 lat temu.Niedawno odnalazłem piękną płytkę z napisem "Europa Universalis 2".Ach!Grałem polakami i pokonałem Danię jeszcze troche i Turcje!Mam sojusz ze Szwecja i Litwą.Jak ktoś chętny będzie na multi w EU II to proszę pisać na PW.

Wiesz że 99,9% ludzi cierpi na oglądanie postów z ręka na myszce.Nie nie zdejmuj ręki z myszki wiem że na to cierpisz:)

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 06, 2010, 20:21:06 »
    Ja miałem tylko możliwość zagrania w 1-wszą część. Uwielbiałem grać Austrią, bo jak podbiłeś wszystkie księstwa niemieckie to miałeś najpotężniejsze państwo w Europie. Niestety, na tym sprzęcie co mam gra mi nie chce odpalić, a szkoda ;/
    Jestem tylko ciekaw jak prezentuje się 3-cia część tej zachwalającej serii. Szukam wszędzie ale nie mogę nigdzie znaleźć jej do kupienia. Chyba że ktoś widział całą serię w jednym pudełku typu kolekcja klasyki ;] Bo jeżeli nie znajdę to zostanie mi tylko jedna możliwość <piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip> ( nie mogę o tym wspomnieć, bo dostanę 2-giego warna ;])

Offline matirta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 06, 2010, 20:58:56 »
    kupiłem niedawno EU 2 za jedyne 6zł i teraz jest to moja ulubiona gra (po M&B oczywiście) . Grałem najczęściej Polską lecz w krótkie scenariusze bodajże od 1795 r. do końca. Rozgrywka jest wtedy cięższa (mamy na karku Rosjan i Prusaków), ale sukcesem dla mnie było obronienie ziem polskich i uszczknięcie Litwy od Rosji ;) no i oczywiście kierowanie Kościuszką i Poniatowskim w walce z wrogiem . W EU3 grałem u kolegi ale nie spodobało mi się tak bardzo jak 2 część tej wspaniałej gry ;)

Offline Alladrix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 06, 2010, 21:24:52 »
    Rosjan najprościej rozwalic po połączeniu się z Litwą. Maja oni malo regionow i mało wojska. Żeby nie było Prusaków wystarczy podbić Prusy Wschodnie oraz Brandenburgie
    Ir Ithil ammen Eruhín
    menel-vîr síla díriel
    si loth a galadh lasto dîn!
    A Hîr Annûn gilthoniel,
    le linnon im Tinúviel!