Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Odezwa do Polskiej Sceny  (Przeczytany 10914 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    Odp: Odezwa do Polskiej Sceny
    « Odpowiedź #15 dnia: Września 02, 2018, 11:38:22 »
    Bardzo nieładne zachowanie ze strony Indiana. 4pp nie istnieje już dobre kilka lat, także wątpię aby ktokolwiek na FSE się tym przejął, natomiast tu na naszym polskim podwórku warto sobie sprawców tego zdarzenia zapamiętać, aby w przyszłości wiedzieć z jakimi osobami ma się do czynienia.

EDIT: Pozdrawia nomen omen były oficer 4. Pułku Pigmejów, żeby nie było że jestem święty
    « Ostatnia zmiana: Września 02, 2018, 12:27:20 wysłana przez Matim »

Offline Veinrus

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #16 dnia: Września 02, 2018, 12:10:55 »
    To już jest bezczelność, porównywać mnie do tego zbrodniarza!
    (click to show/hide)

P.S.: Wstydźcie się!
    « Ostatnia zmiana: Września 02, 2018, 12:12:21 wysłana przez Veinrus »

Offline Rivet

• Użytkownik
    • Piwa: 128
    • Terror belli, decus pacis
    « Odpowiedź #17 dnia: Września 02, 2018, 12:35:02 »
    W najlepszym przypadku 4ppLP skończy jak 10ppGG, oczywiście jeśli po 2 miesiącach się nie rozpadną co jest prawdopodobne BARDZO.

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline MrMatinh

• Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #18 dnia: Września 02, 2018, 12:37:12 »
    Patrząc na wywody Veinrusa i Dyktatora aż muszę się do nich odnieść. Po pierwsze uważam, że obaj panowie, już starzy weterani sceny nie mają kompletnie żadnego pojęcia o tym jak aktualnie scena wygląda a także uważają się za nieomylne autorytety, w skrócie jest to przejaw rozbujanego ego. Po pierwsze musicie sobie uświadomić, że 4pp nie istnieje już od ponad 1500 dni, to dłużej niż ten pułk istniał. Ani Sir_Luca ani ty Veinrus już nie gracie i nie oszukujmy się nie będziecie nigdy grać aktywnie. Byliście dowódcami 4pp i co z tego? Daje wam to wyłączne prawo do dysponowania tą nazwą? Na Bannerlordzie też nikt nie będzie mógł założyć 4pp bo go zlinczujecie? Na innych modach też nie można założyć 4pp bo się obrazicie? To jakaś paranoja, 4pp to historia zamknięta, gra aktualnie zupełnie inne pokolenie graczy na NW, jak zapytasz się przeciętnego fizyliera kto to jest Veinrus to nie będzie wiedział. Wzięliśmy tę nazwę bo i tak wszystko już było a ludzie którzy mają prawa do nazw albo nie grają albo ich nie dadzą, nie będziemy grać jako 267 pułk piechoty. Powstało nowe 4pp i nie zepsuje wam ono żadnej marki. Bo marka 4pp jest jak Nokia, kiedyś była potęgą i każdy o niej wiedział ale potem upadła i kto dzisiaj pamięta o niej? Nie używamy grafik Veinrusa tylko tych, na które mamy pozwolenie. Jesteśmy zupełnie innym pułkiem którego nikt nie pomyli ze starym 4pp swoją drogą 4 pułkiem Legii Poznańskiej czyli pułkiem który zmienił następnie nazwę na 12pp Xięstwa Warszawskiego.

To przejdźmy do jeszcze jednej rzeczy. Veinrus, szanowałem cię i myślałem, że jesteś poważnym człowiekiem jednak jeżeli straszysz grupę 18-latków pozwami do sądu (swoją drogą bezpodstawnymi) to wzbudza to u mnie jedynie uśmiech politowania. Nie wiem jakie w Rosji jest prawo własności intelektualnej ale w Polsce to nie przejdzie o ile ktoś nie wykorzysta twoich grafik czy innych dzieł.

W najlepszym przypadku 4ppLP skończy jak 10ppGG, oczywiście jeśli po 2 miesiącach się nie rozpadną co jest prawdopodobne BARDZO.

Masz jakiś arkusz w excelu gdzie obliczasz takie prawdopodobieństwo? Przydałby mi się.

Offline Veinrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Września 02, 2018, 12:44:46 »
    To przejdźmy do jeszcze jednej rzeczy. Veinrus, szanowałem cię i myślałem, że jesteś poważnym człowiekiem jednak jeżeli straszysz grupę 18-latków pozwami do sądu (swoją drogą bezpodstawnymi) to wzbudza to u mnie jedynie uśmiech politowania. Nie wiem jakie w Rosji jest prawo własności intelektualnej ale w Polsce to nie przejdzie o ile ktoś nie wykorzysta twoich grafik czy innych dzieł.
    Jakimi pozwami do sadow?

Offline Rivet

• Użytkownik
    • Piwa: 128
    • Terror belli, decus pacis
    « Odpowiedź #20 dnia: Września 02, 2018, 12:53:36 »
    Masz jakiś arkusz w excelu gdzie obliczasz takie prawdopodobieństwo? Przydałby mi się.

intuicja która mnie nigdy nie zawiodła, poparta latami obserwowania Polskiej sceny klanowej Warbanda

Zresztą czego wy oczekujecie? Akceptacji? Czy ty sobie żartujesz. Popatrz sobie co niedawno wypisywałeś na tej tawernie, jaką trzodę odstawiałeś. Co odstawiał Indian. Wy jesteście niepoważni, banda gimbów i nic więcej. Do tego śmiecie tykać nasze święte tagi. Won od tego hołoto śmierdząca. Paszli won, nie godni miana bagneciarza nawet.
    « Ostatnia zmiana: Września 02, 2018, 12:59:31 wysłana przez Rivet »

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #21 dnia: Września 02, 2018, 12:54:32 »
    [...]w skrócie jest to przejaw rozbujanego ego [...]

Sądzę, że mógłbyś sobie darować wycieczki osobiste, zwłaszcza, że oceniasz ludzi jako osoba, którą nie tak dawno wszystko bolało, że 3pp wygrało mistrzostwa Polski i w desperacji próbowałeś nawet wymusić jakiegoś gf'a o tytuł mistrzowski, co było śmieszne. Do Ciebie nic osobiście nie mam, nawet uważam, że mimo wszystko masz głowę na karku, ale po prostu sugeruję, by uważać z tym ocenianiem ludzi naokoło.

[...]Byliście dowódcami 4pp i co z tego? Daje wam to wyłączne prawo do dysponowania tą nazwą? Na Bannerlordzie też nikt nie będzie mógł założyć 4pp bo go zlinczujecie? Na innych modach też nie można założyć 4pp bo się obrazicie? To jakaś paranoja, 4pp to historia zamknięta[...]

Dalej więc nie rozumiem, czemu nie wzięliście tego 12pp, skoro to był wasz główny cel. Z dwunastką również jest już historia zamknięta, a sam Baldwin o ile pamiętam, wraz z Ice chciał zakończyć swój udział na scenie, więc zapewne nie zreaktywuje już 12pp. Ciężko w takim razie brać na poważnie wasze słowa, gdy mówicie jedno, ale już odmowę od Baldwina przyjmujeciee i nie używacie 12pp. Zdecydujcie się na jedną wersję.

I darujcie już sobie te argumenty o dziadkach. Ja cały czas grywam co jakiś czas i robię krókie powroty. A scenę obserwuję na bieżąco. Duże doświadczenie to nie jest coś, co sprawia, że już się nie możemy wypowiadać. M.in. dzięki temu, że mamy własne forum, można być na bieżąco nawet nie grając (ja też dodatkowo często rozmawiam z przeróżnymi aktywnymi ludźmi o tym, co się tam aktualnie dzieje na scenie, więc nie mów mi, że nic nie wiem).
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #22 dnia: Września 02, 2018, 12:54:46 »
    A co ma do rzeczy to, że to było 1500, czy 15000 dni temu? Są pewne rzeczy na które czas nie ma wpływu. Idąc tym tropem kiedy SRC czy PE skończą swoją działalność, to może po 100 dniach załóżmy klan o takiej nazwie? Albo po 10, bo to tylko liczba.

Nie wyobrażam sobie by ktokolwiek założył (ewentualnie grał dłużej, bo można być oczywiście nieświadomym czegoś) klany na Warband bądź Bannerlord pod nazwą Imperium Polskie, Sarmatians, Święty Zastęp, Refeseblabla, Grey Order... I wiele innych. To że randomowy fizilier nie zna Veinrusa jest bez znaczenia, kiedy Wy, oficerowie tego tworu, wbrew jego woli z pełną świadomością sprzeciwiacie się Jemu.

Jesteśmy jednak zamkniętą społecznością skupiającą się wokół jednej gry, i to my niejako ustalamy zasady oraz tworzymy zwyczaje których się trzymamy. Po prostu z uczciwości i czystej przyzwoitości nie powinno się takich rzeczy robić.

Ostatnio np Baldwin w temacie na TFW napisał by nikt nie używał nazwy of Searing ICE - do czego miał oczywiście prawo, ale wg mnie to nie było nawet potrzebne.

Natomiast kiedy Wy od źródła (Veinrusa, a za pewnie Lucjan też by takiej zgody nie dał) dowiadujecie się tutaj że nie ma takiej zgody, i dalej robicie swoje... To jednak nie liczcie na szacunek czy poparcie.
    « Ostatnia zmiana: Września 02, 2018, 12:56:14 wysłana przez Kradus »

Offline Veinrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Września 02, 2018, 13:04:06 »
    Jaka to dla Nich różnica. Wybiórczo poprą to, tamto - nie. Koxxus napisze mi to, Indian odniesie się do tego. O i tak leci ta rozmowa - na dwa takty.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #24 dnia: Września 02, 2018, 13:08:58 »
    Zostałem wywołany więc zabiorę głos.

12'ty Pułk Piechoty, założony pierwotnie przez Wardera i Kamillo, następnie prowadzony przez Wardera, mnie, Stasiulka oraz Matinha przeżył 3 reaktywacje i w mojej opinii to wystarczająco by go pogrzebać.
    Nie mówię, że na zawsze, nie, nie. Także - przywołując słowa Dyktatora - mogę zapewnić, że ja się do jego kolejnego reaktywowania nie zamierzam przymierzać, jednak nie chciałbym by Ci ludzie reaktywowali go po raz drugi bo wcześniejsza reaktywacja im... po prostu nie wyszła. Dajmy temu umrzeć.

Jest to tylko i wyłącznie moja subiektywna opinia, chłopaki zapytali mnie czy udzielę im zgody, odmówiłem. Mogli to uszanować, mogli nie uszanować.

Ostatnio np Baldwin w temacie na TFW napisał by nikt nie używał nazwy of Searing ICE - do czego miał oczywiście prawo, ale wg mnie to nie było nawet potrzebne.

Pragnę zaznaczyć, że z Order of Searing Ice, Grey Order czy innymi tworami (mniej lub bardziej) autorskimi jest inaczej niż z numerami pułków, które de facto nie są bezpośrednio czyimś autorstwem (w myśl nazwy, historii czy wkładu intelektualnego w nadanie owemu tworowi życia) a jedynie odtwarzaniem/rekonstruowaniem danego regimentu.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #25 dnia: Września 02, 2018, 13:15:01 »
    Uważam, że skoro na NW jest ograniczony zasób historycznych nazw to ja bym się nie oburzał na ten tag. Dajcie spokój. Każdy wie o co chodzi a klan i tak będzie się musiał obronić sam. Jedynym argumentem przeciw jest zbrukanie Waszego nostalgicznego przywiązania do tagu w grze. Dajcie spokój, trochę dystansu większość aktualnych graczy nie pamięta czym pewnie było 4PP.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #26 dnia: Września 02, 2018, 13:16:50 »
    Pragnę zaznaczyć, że z Order of Searing Ice, Grey Order czy innymi tworami (mniej lub bardziej) autorskimi jest inaczej niż z numerami pułków, które de facto nie są bezpośrednio czyimś autorstwem (w myśl nazwy, historii czy wkładu intelektualnego w nadanie owemu tworowi życia) a jedynie odtwarzaniem/rekonstruowaniem danego regimentu.

Nie do końca wiem czy mnie zrozumiałeś (oraz czy ja teraz rozumiem o co Ci chodzi), ale pisałem to w kontekście tego, że niepotrzebne są deklaracje autorów tych najbardziej znanych klanów o zastrzeganiu nazwy, bo to jest (a przynajmniej być powinno) standardem, niepisaną klauzulą. Każdy szanujący się gracz nie powinien tworzyć czegoś, co wszystkim kojarzy się z konkretnym tworem. A to że jest to rekonstrukcja starych formacji wojskowych jest bez znaczenia.

Offline Meniolek

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #27 dnia: Września 02, 2018, 13:20:04 »
    Nie do końca wiem czy mnie zrozumiałeś (oraz czy ja teraz rozumiem o co Ci chodzi), ale pisałem to w kontekście tego, że niepotrzebne są deklaracje autorów tych najbardziej znanych klanów o zastrzeganiu nazwy, bo to jest (a przynajmniej być powinno) standardem, niepisaną klauzulą. Każdy szanujący się gracz nie powinien tworzyć czegoś, co wszystkim kojarzy się z konkretnym tworem. A to że jest to rekonstrukcja starych formacji wojskowych jest bez znaczenia.
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Września 02, 2018, 13:21:37 wysłana przez Meniolek »
    (click to show/hide)

Offline Maciek.

• Użytkownik
    • Piwa: 164
    « Odpowiedź #28 dnia: Września 02, 2018, 13:24:26 »
    O boże nie xddd On to zrobił xdddd Zarejestrowany i opłacony znak towarowy =/= klanik w gierce dla kilkuset osób
    Może i mam zblazowany umysł ale przynajmniej jestem jebnięty :////

Offline Meniolek

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #29 dnia: Września 02, 2018, 13:25:40 »
    O boże nie xddd On to zrobił xdddd Zarejestrowany i opłacony znak towarowy =/= klanik w gierce dla kilkuset osób
    Prawo to prawo. (btw chce pisemną zgodę od Księcia Józefa Poniatowskiego na użycie  "Xięstwa Warszawskiego" w nazwie pierwotnego 4pp. Dodam jeszcze, że jakiekolwiek roszczenia względem nazw tracą ważność 70 lat od śmierci autora, ale skoro "SZACUNEK NIE WYRAZIŁEM ZGODY" to czemu nie spytaliście się Pana Józefa ?

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Września 02, 2018, 13:40:16 wysłana przez Meniolek »
    (click to show/hide)