Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: (Dyskusyjny) Mistrzostwa Polski NW 2018  (Przeczytany 62758 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    (Dyskusyjny) Mistrzostwa Polski NW 2018
    « dnia: Kwietnia 17, 2018, 19:57:10 »
    Tawernowicze! Igrzyska czas zacząć. Szykujcie wasze bagnety, bo oto nadchodzą tegoroczne Mistrzostwa Polski Napoleonic Wars! Zanim wejdziemy w szczegóły, chciałbym wam przedstawić tegoroczny zespół administracyjny.

Przy pracy pozostaje zeszłoroczny organizator, Fiks. Swojego doświadczenia z grą kompetytywną użyje Zahari. W pracy pomogą też tegoroczni aktywiści sceny oraz nowi moderatorzy - Moontoor i Stasiulek, ponadto na forum wspomagać będzie wieloletni admin PP - Rome. Nad całością będzie za to czuwać moja skromna osoba ;)

Temat ten służy dla was - tu można dyskutować, zadawać pytania i zgłaszać sugestie i problemy. Zapisy wraz z regulaminem pojawią się jeszcze w tym tygodniu. Sam turniej ruszy najpóźniej na początku maja i potrwa 6-7 tygodni. A teraz przejdźmy do sedna.

• Format gry
    Główną część turnieju stanowi piechota. Tak jak rok temu, mecze będą dwuczęściowe - najpierw linebattle, a potem groupfight na bagnety. Wprowadzimy jednak małe zmiany do balansu. Mianowicie obie części mają być równo punktowane, z tym, że nie zagramy już best of 10, a first to (zapewne 6). A więc zamiast np. 10 rund (bo10), byłoby ich od 6 do 11 (ft6), w zależności od stopnia wyrównania meczu.

Miała być też równolegle druga część turnieju, kawaleryjska. Zarejestrowaliśmy na nią 4-6 chętnych drużyn. Takie były rozplanowane scenariusze dla drzewka kawaleryjskiego:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    Niestety większość chętnych się posypała, gdy uświadomili sobie, że graliby równolegle. Dlatego wstępnie ta część została odwołana. Jeśli jednak zadeklarują się tutaj choć 4 zespoły (nie muszą być to klany) do gry w drzewku kawaleryjskim, pomyślimy nad jego przywróceniem. Oczywiście część cav i piechoty byłyby punktowane niezależnie z oddzielnymi medalami.

Jest jeszcze sprawa formatu dla piechoty. Tutaj liczymy na waszą opinię. Otóż linebattle można by trochę przyspieszyć poprzez dwa zabiegi. Po pierwsze mapy zmodyfikowane tak, by dodać dynamikę grze, a po drugie ograniczenie limitu pocisków. Gdyby te zmiany wprowadzić w odpowiednio dużej skali, dałoby się nawet wówczas połączyć niejako lb i gf. Wówczas stałyby się one jedną częścią, a jako drugą można by np. wypróbować groupfight na szable.

• Kto może grać?
    W zasadzie wszyscy. Pułki, korpusy, ale też i drużyny. Zanim się jednak część oburzy, gdy zapiszą się jakieś drużyny, poza tytułem mistrza Polski, będzie można też przemyśleć tytuł najlepszego pułku, dla tego, który zajdzie najdalej pośród pułków.

Sprawa graczy zagranicznych - będzie dwuetapowa weryfikacja. Po pierwsze takich graczy mogą mieć tylko stałe pułki/korpusy, nieregularne drużyny nie dostaną tego przywileju. Drugim etapem, po sprawdzeniu, czy gracza zza granicy chce wpisać pułk, będzie przejście weryfikacji rozegrania odpowiedniej liczby meczów i bycia w pułku określoną ilość czasu. Szczegóły pojawią się w regulaminie.

Ukłonem w stronę drużyn będzie za to format meczowy. Każdy mecz będzie można rozgrywać w takiej liczbie, do której dogadają się kapitanowie obu zespołów. Wprowadzimy jednak próg minimalny, który ma sięgać 10-12 graczy na stronę (w trakcie dyskusji). Możliwe, że pojawi się też limit górny rosterów.

• Dodatki
    W tym roku chcemy zapobiegać oszustwom, jednak dalej mamy świadomość, że trudno się sprawdza logi, gdy zagra 40 graczy. Dlatego wszystkie ID będzie automatycznie sprawdzał skrypt. Do jego funkcjonalności będzie też należeć sprawdzanie statystyk zawodników, z rozróżnieniem na konkretne typy zabójstw.

Do pomocy przy turnieju będziemy potrzebować też ludzi. Przede wszystkim sędziów, choć bardzo mile widziani są też streamerzy i komentatorzy.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Zahari

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    Odp: (Dyskusyjny) Mistrzostwa Polski NW 2018
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 17, 2018, 20:01:25 »
    Zapraszamy do dyskusji w temacie! Ponadto prosilibyśmy kapitanów o zadeklarowanie się tutaj, kto wystawiłby drużynę na turniej i ewentualnie zaznaczenie, jeśli drużyna byłaby też (lub tylko) chętna do gry na cav.
    (click to show/hide)

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 17, 2018, 20:45:26 »
    I co, obiecaliście mi konny turniej i jednak niewypał? :((((((((((((((

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline AKO

• Użytkownik
    • Piwa: -51
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 17, 2018, 21:08:11 »
    9kpg oczywiście pisze się na turniej. A co do tego przyśpieszenia lb jestem jak najbardziej na nie lb powinno wyglądać tak jak wygląda zawsze.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 17, 2018, 21:19:01 »
    I co, obiecaliście mi konny turniej i jednak niewypał? :((((((((((((((

Jak widzisz po grafikach, my jesteśmy na turniej konny przygotowani ;) Tylko brakuje chętnych do zagrania go. Jak się znajdą, to można to rozegrać.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Trojan

• Użytkownik
    • Piwa: 84
    • Mowa jest srebrem, a milczenie złotem.
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 17, 2018, 22:35:52 »
    Terminy meczów będą z góry narzucane czy kapitanowie będą mogli ustalić dogodny termin?

[20:09]NotSwedish_Stockholm:   you have some beef with the 7pp   ?
    [20:14]NotSwedish_Stockholm:   cause 7pp requested to remove you from the server

Offline Fiksiu

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 52
    • Non omnis moriar
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 17, 2018, 22:42:33 »
    Kapitanowie dostaną deadline, do którego będą mieli umówić się między sobą i rozegrać mecz. Jeśli do tego czasu nie zagrają, termin będzie narzucony przez administrację.
    Manipulator polskiej sceny NW XDDDD
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Sharpshooter

• Użytkownik
    • Piwa: 38
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 18, 2018, 10:31:33 »
    Ja jestem za tym aby minimalny próg nie wynosił 11 graczy co jest trochę śmieszne, ale jak zawsze 15.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2018, 10:32:52 wysłana przez Sharpshooter »

Offline Zahari

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 18, 2018, 14:07:10 »
    Myślimy nad minimalnym progiem wynoszącym 12, ponieważ chcemy dać szansę zapisać się mniejszym grupą graczy. "Etatowe" regimenty bez przeszkód będą mogły grać dalej po 15+.
    (click to show/hide)

Offline Evolusin

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 18, 2018, 15:31:31 »
    Bitwy liniowe po 11-12 osób to moim zdaniem za mało. Tak jak Sharpshooter uważam że 15 osób to powinno być minimum a GFy to już 10 osób w maxie.

Offline Sharpshooter

• Użytkownik
    • Piwa: 38
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 18, 2018, 15:53:17 »
    Bitwy liniowe po 11-12 osób to moim zdaniem za mało. Tak jak Sharpshooter uważam że 15 osób to powinno być minimum a GFy to już 10 osób w maxie.
    Z ust mi to wyjąłeś.

Offline AKO

• Użytkownik
    • Piwa: -51
    « Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 18, 2018, 16:34:49 »
    15 osób na lb to najlepsza ilość jestem za.

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    « Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 18, 2018, 16:58:39 »
    Bierzecie pod uwage to ze kilku ludzi bedzie pewnie chcialo wystawic team ktory nie jest 40 osobowym pulkiem?

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline Laalaa

• Użytkownik
    • Piwa: 118
    • Tumulec Kamil Adrian
    « Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 18, 2018, 17:04:08 »
    Wszędzie na świecie grają na zasadach 15v15 więc po co wy to chcecie zmieniać? Jak będzie mniej to taką linią sobie można co najwyżej na arcie pograć.

A to o czym mówi Ganczo to według mnie bez sensu dostosowywać do 1-2 osób co nie mogą zebrać danej liczby osób.

"Liczyć zwycięstwo przez walkower jako realną siłę drużyny jest jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem."~Kradus

Offline Evolusin

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    « Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 18, 2018, 17:11:01 »
    Jak chcą ludzie grać tak małymi składami to lepiej zrobić osobny turniej samego Gfa gdzie będą mogli sobie pykac w te 10 lub mniej osób. Nie ma sensu zmieniać formatu który zawsze działał tylko dlatego, że kilka osób brakuje do wystawienia teamu na turniej