Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Co lepsze? Łuk czy Kusza

Łuk
    Kusza

Autor Wątek: Łuk czy kusza???  (Przeczytany 87169 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michel96

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Łuk czy kusza???
    « Odpowiedź #135 dnia: Marca 25, 2009, 08:54:20 »
    Może zamkniemy temat? Łuk wygrał ;d!
    Celem wojny nie jest umieranie za ojczyznę, ale sprawienie aby tamci skurwiele umierali za swoją.(Generał George S. Patton)

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #136 dnia: Marca 28, 2009, 07:37:20 »
    Nieee..... nie zamykać!
    A wracając, to Kościół zakazał używania kusz, że niby są zbyt potężne??? Po prostu obrażacie łuk!

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #137 dnia: Marca 28, 2009, 08:03:56 »
    Tak, bardzo fajnie, tylko wiesz... Może to Ty obrażasz kuszę?
    Widać że z historii laik, lub jakiś opętany na punkcie łuku. Jeżeli ciężko pojąć, to ja też napiszę, że kusze były zbyt potężne, a łuki były bronią niegodną uwagi, używaną przez biedotę. Oczywiście z wyjątkami. Po prostu w tej grze ktoś niepotrzebnie i niehistorycznie odpicował łuk i teraz każdy na to leci.
    Ja także jestem za tym, by temat zamknąć, ponieważ wypowiedziało się tu wiele osób, a tak naprawdę chodzi jedynie o nabicie postów. Tu są dosłownie dwa rodzaje wypowiedzi- "łuk", "kusza". Z mocnym naciskiem na to pierwsze. W moim modzie łuk nie będzie tak potężny ;)
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #138 dnia: Marca 28, 2009, 08:47:55 »
    Nieee..... nie zamykać!
    A wracając, to Kościół zakazał używania kusz, że niby są zbyt potężne??? Po prostu obrażacie łuk!

Tak zakazał używania jak już pisalem, ponieważ bełt przebijał nawet zbroje płytowe oraz kusza miała większą celność jak i zasięg od łuku. Siła kuszy była tak duża, że kusze piechoty nie ładowano rękoma tylko cięciwe przyczepiano do haka uwieszonego przy pasie i gdy żołnierz się prostwoał to naciągał cięciwe na blokadę. Później wprowadzono jeszcze potężniejasze (z metalowym łuczyskiem), do naciągania których używano tzw. windy angielskiej (ale to już wiek XV oraz początek XIV)

Offline kantakuz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #139 dnia: Marca 29, 2009, 20:07:50 »
    Taka notka historyczna http://img14.imageshack.us/my.php?image=ukkusza.png taka była granica  zasięgu łuku i kuszy. Jak dla mnie to łuk na konia a kusza jak pieszo walcze
    « Ostatnia zmiana: Marca 29, 2009, 20:11:00 wysłana przez kantakuz »

Offline Arinath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #140 dnia: Marca 31, 2009, 21:08:04 »
    Łuk jest lepszy bo można z konia strzelać i szybciej się przeładowuje

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #141 dnia: Marca 31, 2009, 21:15:20 »
    Z kuszy również można strzelać z konia. Oczywiście z lekkiej kuszy. Fakt faktem, łuk szybciej się ładuje, ale za to kusza zadaje większe obrażenia.

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #142 dnia: Kwietnia 01, 2009, 11:24:04 »
    Z kuszy również można strzelać z konia. Oczywiście z lekkiej kuszy. Fakt faktem, łuk szybciej się ładuje, ale za to kusza zadaje większe obrażenia.
    Co do tych obrażeń to nie byłbym taki pewien :)
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #143 dnia: Kwietnia 01, 2009, 16:38:37 »
    Kusza oblężnicza ma więcej punktów obrażeń, niż łuk. Oczywiście mówię tutaj o sytuacji, gdy nie jesteś wyszkolony w żadnej z tych broni dystansowych.

Offline Patriko97

• Użytkownik
    • This is Sword. This is Dead.
    « Odpowiedź #144 dnia: Kwietnia 02, 2009, 15:48:23 »
    Kusze ciężkie najlepiej będą się sprawowały  u piechurów, a oblęznicza jak sama nazwa mówi jest dobra na oblężenia, ale można jej też uzywać na polu walki tak samo ciężkie kusze do oblężenia. Najlepiej na czas przeładownia kuszy schować się za czymś, a wróg będzie stał jak słup soli i czekał, aż wyjdziesz. Jak nie możesz się schować to biegaj szlakiem, żeby cię nie trafil, bo będzie miał ułatwione zadanie. Nie biegajcie też w jedną stronę (lewo, prawo) bo wtedy wezmą poprawkę i tez was rozwalą. Pozdro!

Już nie mogę się doczekać tego moda!

Piszę poprawnie po polsku.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #145 dnia: Kwietnia 02, 2009, 20:00:21 »
    Wróg raczej nie będzie stał jak słup soli (bo kusza i tak za wolno się przeładowuje), tylko znajdzie sobie jakąś twoją jednostkę, żeby sobie za nią pobiegać.
    Jak ktoś chce używać kuszy, to najlepiej z konia lub podczas oblężeń, bo, w pierwszym przypadku, zdążysz strzelić we wroga i sobie uciec, a na oblężeniach schowasz się za kawałek ściany i już cię nie zdejmą.
    pozdro

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    • Komisarz ds. Propagandy, Zbrojnego Ramienia Ludu
    « Odpowiedź #146 dnia: Kwietnia 03, 2009, 16:10:34 »
    Ja zacząłem właśnie walkę kuszą (ciężka kusza) i powiem,że jest fajnie... i wcale nie jest tak że wolno się przeładowywuje... owszem wolniej niż łuk,ale i tak szybko. Jednak wolę łuk bo mam lepsze statystyki pod łucznictwo ;) gdyby nie to,zaczął bym walkę na piechtę jako kusznik.

Pozdro

Moje GG - 12485152 Jeśli znów mnie zbanują...

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #147 dnia: Kwietnia 03, 2009, 18:07:27 »
    Jeferiaz nic straconego wszystko jest do wytrenowania :) kusze tak naprawdę przydaja się podczas oblężenia ten celownik nie skacze jak przy łuku zdaje się że kuroi neku miał rację co do łuku że jest lepszy ale dostał już bana nie doczekał chwili w której przyznałem mu rację :)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 06, 2009, 11:14:57 wysłana przez Kalpokor »

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #148 dnia: Kwietnia 04, 2009, 21:47:07 »
     Jednak przy umiejętności strzałów z łuku co najmniej 240 łuk opłaca się o wiele bardziej od kuszy. I basta.
    PS. A tak wogóle, to za co Kuroi dostał bana?

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #149 dnia: Kwietnia 04, 2009, 21:50:27 »
    Łuk czy kusza oto jest pytanie... łuk jest mocny od samego początku ale gdy się poskiluje kusze to i ona jest mocna ,zależy to takrze od osoby która gra ,jednemu łatwiej kuszą innemu łukiem.

Ps Kuroi dostał bana za spam , spam , spam
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2009, 07:52:22 wysłana przez Tario »