Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Co lepsze? Łuk czy Kusza

Łuk
    Kusza

Autor Wątek: Łuk czy kusza???  (Przeczytany 87237 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Łuk czy kusza???
    « Odpowiedź #120 dnia: Marca 06, 2009, 13:17:22 »
    Jeśli ktoś żydzi każdej strzały, to niech jedzie grę na kuszy, ale ja wole zabić wrogów szybciej, niż bawić się z nimi tak długo, że można 2 bitwy stoczyć. Poza tym podczas oblężeń praktycznie walczę sam, bo jeżeli jest 200 lub mniej wrogich ludzi, to sam idę, a jak jest ich więcej to rozwalam ok. 200 i każę skończyć dla swoich jednostek. A teraz gdyby sobie wyobrazić jak idę na nich z kuszą to byłby przewal dla moich ludzi, gdyż prawie zawsze, gdy walczę na murach jakaś moja jednostka dostaje. A teraz by tak dostało 10 razy więcej moich jednostek? Łuk na oblężeniach ma swoje wady, bo jestem z Vaegirów, a oni nie walczą z wrogiem posiadającym łuczników, w wyniku czego pół bitwy kończę na mieczu.
    pozdro

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #121 dnia: Marca 06, 2009, 13:38:18 »
    To fakt, łuk ma max 30 (masterwork war bow) ale jak wiadomo nadrabia to power draw'em. Za to kusza tego nie ma i w praktyce jednak zadaje mniejsze dmg. Mam też pewną teorię. Bo widzisz, ja zazwyczaj używam "strzał przebijających" i jest możliwość ze to dlatego zadaje takie duże dmg bo penetruje lepiej zbroję więc zbroja ma mniejszy wpływ. a Bełty czegoś takiego nie mają.(nie wiem czy stalowe bełty są jakby "przeciw pancerne") Oczywiście jest to tylko teoria.
    W timeless kingdom jest łuk o sile 31

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #122 dnia: Marca 06, 2009, 13:52:11 »
    Teraz mówimy o native a nie o modach, ok? Bo równie dobrze mogę zrobić moda gdzie łuk ma 200 a kusza 5...

edit: Nie ma nerwów, tylko zwracam uwagę że nie powinno się sugerować modami.
    « Ostatnia zmiana: Marca 06, 2009, 14:18:11 wysłana przez Kuroi Nekou »

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #123 dnia: Marca 06, 2009, 13:56:50 »
    ok po co te nerwy ja tylko stwierdzam fakt że taki łuk istnieje i nic nie było grzebane w plikach chyba aż tak bardzo te łuki czy kusze w różnych modach się nie róznią strzela się tak samo:)

Offline Sanvean

• Użytkownik
    « Odpowiedź #124 dnia: Marca 08, 2009, 18:28:47 »
    kusza jest silniejsza bazowym dmgem, tak jak to było i kiedyś, pocisk z kuszy leci wiele szybciej w praktyce niż z łuku, chyba że mamy nie wiem jaki łuk, i potrafimy tak naciągnąć strzałę, jakby pudzian ciągnący TIRa...

jakoś w średniowiecznych walkach NIGDY, nie zabrakło strzał łucznikom, a nie słyszałem przynajmniej o takiej bitwie! ;o

poza tym, gdy skończą się nam strzały, wystarczy dojechać do skrzynki, otworzyć ją, podnieść strzały i z powrotem upuścić je na to samo miejsce (slot od strzał), tak! mamy znowu swoje 33 khergit strzały :P! to dobry motyw, sam swoim bohaterkiem na ~~100% difficulty rozwalam armię około 50 khergitów/swadian knightów czy innych dupereli.. ;p bo nie ma to jak łuk, 1 lub 2 strzały i taki konny leży, a z  kuszą jest tak że na khergitów to gorsza niż pięści broń ;p bo przeładowywanie nas zabije ... ;p

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #125 dnia: Marca 16, 2009, 16:35:28 »
    Jeśli chodzi o pytanie "łuk czy kusza", to w grze lepszy jest łuk- fakt- ale w praktyce gra się myli, bo żeby łazić se jak normalny człowiek z 3 STRZAŁAMI W PLECACH + 1 W NODZE to fikcja 100%. Prawdziwy człowiek (nie jakiś predator) powinien czołgać się po jednej strzale w nogę, ewentualnie gdyby miał jakąś superhiper zbroję to przeżyłby takiego strzała w plecy- ledwo, ale by przeżył- chociaż to jest niemożliwe, żeby w ogóle coś takiego podnieść. A w grze napadam se bandytów biegających na gołą klatę i pakuję im na 400 skila łuku 2 strzały w klatę i dopiero giną. A w realu na kuszy można kilnąć konia strzałem w płuco. A w grze to nic nie daje.
    pozdro

Offline slimak78

• Użytkownik
    « Odpowiedź #126 dnia: Marca 16, 2009, 16:59:35 »
    To fascynujące, mów dalej.

(dałbym jeden z obrazków, ale gdzieś zapodziałem)

Ameryki to ty nie odkryłeś.

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #127 dnia: Marca 16, 2009, 18:31:38 »
    To jest gra, a nie rzeczywistość. Można śmiało powiedzieć że M&B jest jak Matrix...Tu jest możliwe nawet żeby ktoś ze bełtem w głowie sobie biegał więc wiesz....

Offline Patriko97

• Użytkownik
    • This is Sword. This is Dead.
    « Odpowiedź #128 dnia: Marca 18, 2009, 14:27:34 »
    Ja osobiście wole łuk, ponieważ ma bardzo dużo typów strzał, strzela szybko i na dalsze odległości. A jak się ma wysoką siłę naciągania to można nią zadać naprawdę dużo obrażeń. Dla kuszy nie ma takiej umiejętności, zawsze będzie strzelać tyle samo obrażeń.

Już nie mogę się doczekać tego moda!

Piszę poprawnie po polsku.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #129 dnia: Marca 18, 2009, 19:34:11 »
    U mnie zależy to od frakcji - lubię się wczuć w swoją rolę ;-) . Przy Rhodokach kusza (Swadianami nie gram), Vaegirach i Khergitach - łuk, a przy Nordach zdecydowanie wolę broń rzucaną (zwłaszcza oszczepy).
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Micke

• Użytkownik
    « Odpowiedź #130 dnia: Marca 24, 2009, 09:00:58 »
    Łuk jest szybszy przydatniejszy niż kusza (na koniu).

Offline MaTiiii

• Użytkownik
    « Odpowiedź #131 dnia: Marca 24, 2009, 11:15:23 »
    łuk łuk i jeszcze raz łuk ;D O wiele szybszy, można strzelać z konia, a przy dobrych umiejętnościach zadaje większe obrażenia niż kusza ;]
    Piszę poprawnie po polsku.

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    • Komisarz ds. Propagandy, Zbrojnego Ramienia Ludu
    « Odpowiedź #132 dnia: Marca 24, 2009, 12:08:26 »
    Łuk. Jest o niebo lepszy od kuszy bo jeżeli posiadamy dużo umiejętności ŁUK i POTĘŻNY NACIĄG to wymiata... są też bardzo dobre strzały... Więc zdecydowanie wolę łucznictwo niż kusznictwo.

Moje GG - 12485152 Jeśli znów mnie zbanują...

Offline Danaios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #133 dnia: Marca 24, 2009, 18:50:06 »
    Tak nie powinno być. Kościół zakazał używania kusz, gdyż były zbyt potężne.

Hmm... A tutaj mój pomysł.
    Co wy na możliwość ulepszania kuszy?łuku oczywiście nie. ALe taka kusza... np lepsza konstrukcja czy coś innego.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #134 dnia: Marca 25, 2009, 08:38:32 »
    Tak nie powinno być. Kościół zakazał używania kusz, gdyż były zbyt potężne.

Jak chcesz się popisać znajomością historii to pisz chociaż prawdę. Kościół zakazał używania kuszy na Soborze Laterańskim (1139 r.), ale w walkach TYLKO między chrześcijanami. Tak dla uściślenia nikt tego nie przestrzegał bo kilkaset kilometrów od Rzymu trenowano (bodajże) najlepszych kuszników średniowiecza - Genua.

Co do tematu, wcześniej pisałem, że nie używam łuku, ani kuszy lecz powoli zmieniam zdanie bo fajnie jest kolesiowi wpakować strzałę zanim dobiegnie na taką odlegość żeby zobaczyć w co jest wogóle ubrany :D