Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sword of Damocles - Gold V4.5  (Przeczytany 511025 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Sword of Damocles - Invasion V4 - Oficjalny Wątek - Spolszczenie
    « Odpowiedź #825 dnia: Sierpnia 28, 2009, 19:37:53 »
    Według mnie nie opłaca się dołączać do żadnej frakcji bo od razu będziemy wielu dużo wrogów. Ale jeśli chodzi o atak to przeważnie idę na zamek chalbek - na zachodnim-południu mapy.

EDIT:
    Zależy co lubisz ? Twoje skille, twój wybór.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2009, 19:41:12 wysłana przez Kradus »

Offline Domis

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #826 dnia: Sierpnia 28, 2009, 19:39:17 »
    Poprawka: Jaka frakcję wybrać z której pochodzisz. :)
    To co wybierasz przy tworzeniu postaci.

Offline Margoth

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #827 dnia: Sierpnia 28, 2009, 20:18:09 »
    Każda frakcja jest dobra... Zależy co lubisz, a każda dodatkowa frakcja jest odpowiednikiem innej...

Offline Havik

• Użytkownik
    • Vím, že nic nevím...
    « Odpowiedź #828 dnia: Sierpnia 29, 2009, 10:03:03 »
    To prawda, że dołączenie do jakiejś frakcji sprawia ze zyskujemy wrogów, ale i profity. Przybliżę historię mojej postaci. Dołączyłem do sojuszu Rhodocy-Vaeigrzy u króla Gravetha i podczas mojej 23 dniowej służby zebrałem armię liczącą 145 żołnierzy (głównie ciężka swadijska kawaleria, rhodoccy doborowi strzelcy oraz najemne ostrza) i dwukrotnie mój skarbiec zasilił okup wysokości 11 tysięcy za wrogiego króla oraz po 4,5 oraz 4,8 za znaczących lordów oraz 2,8 za jednego. Reszty nikt nie chciał wykupić, więc ich wypuściłem czym zwiększyłem sobie honor ;p
    Odpowiednio prowokując potyczki doprowadziłem królestwo Nordów do ruiny,  a ich lordowie mieli jedynie małe, liczące po ok. 45 żołnierzy armie. To samo spotkało Chanat Khergacki i Swadię.

Wypowiedziałem wasalstwo Gravethowi, zachowując przy tym dobre stosunki z Rhodocami i Vaegrami. Potem rozpocząłem aneksję ziem Nordów. W przeciągu 9 dni w grze podbiłem prawie całe wybrzeże. Na chwilę obecną posiadam Sargoth, Tihr (niestety Vaeigrzy ubiegli mnie przed zajęciem Werchag) i wszystkie zamki oprócz jednego, który jest pod oblężeniem... Vaeigrów. (chciwe dranie ;p)  Od czasu do czasu nordyjscy lordowie próbują napadać na moje karawany, ale mają po 10 woja (ostatniego spotkałem z jednym łucznikiem i husklarem. oczywiście walczyłem z nim honorowo, jeden na jednego)).Swadia zaproponowała mi pokój, co właściwie odracza jedynie ich egzekucję i będą zaraz po Khergatach.

Moje zamki zapełniam Najemnymi Doborowymi Strzelcami lub łucznikami/oszczepnikami z wyzwolonych jeńców lub antariańskimi rekrutami. Mam garnizony po ok 230-250 żołnierzy co na razie skutecznie powstrzymało oblężenia.

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #829 dnia: Sierpnia 29, 2009, 10:07:46 »
    A jak to robisz ze w czasie większych bitew nie wywala cie z gry???Bo mnie wywala non stop.
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #830 dnia: Sierpnia 29, 2009, 11:29:49 »
    Mnie też nie wywala... Nie wiem o co z tym chodzi...

Offline Havik

• Użytkownik
    • Vím, že nic nevím...
    « Odpowiedź #831 dnia: Sierpnia 29, 2009, 22:25:28 »
    Używaliście battle sizera?  Ja mam ustawionego na wartość 222.

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #832 dnia: Sierpnia 30, 2009, 10:27:43 »
    Co ma do tego battlesizer?? Przecież on jeszcze zwiększa wymagania bo więcej jednostek lata (i wtedy jest też wiecej itemów) i słabsze kompy nie wyrobią...

Offline drako47

• Użytkownik
    « Odpowiedź #833 dnia: Sierpnia 30, 2009, 11:47:41 »
    A ja mam inne pytanie. Jak polepszyć zdrowie w miastach i wsiach?? Bo u mnie ciągle chorują i nie wiem jak im pomóc.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2009, 14:43:35 wysłana przez drako47 »

Offline Havik

• Użytkownik
    • Vím, že nic nevím...
    « Odpowiedź #834 dnia: Sierpnia 30, 2009, 12:08:29 »
    Piszecie zdawkowe, nierozwinięte i niejasne zdania więc nie miejcie mi za złe. Podczas oblężeń wam się psuje czy ogólnie podczas potyczek?

A ja mam inne pytanie. Jak polepszyć zdrowie w miastach i wsiach?? Bo u mnie ciągle chryją i nie wiem jak im pomóc.
    Gdy wybudujesz klasztor to kapłanki z klasztoru opiekują się ludnością i poziom zdrowia się poprawia, dodatkowo też rośnie wiara. Co jakiś czas dostajesz też wiadomość o szerzącej się zarazie, wówczas za tysiąc lub dwa tysiące możesz kazać sprowadzić lekarzy z całego królestwa i poprawić sytuację.

Offline Domis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #835 dnia: Sierpnia 30, 2009, 17:35:24 »
    Hej jaka polecacie obrać taktykę na początek?
    Czy przyłączyć się do kogoś i wzmocnić czy od razu lecieć z koksem?
    Jak by co to nie jestem super w potyczkach ale myślę, że tragicznie nie jest. :)
    Co polecacie?

Offline drako47

• Użytkownik
    « Odpowiedź #836 dnia: Sierpnia 30, 2009, 21:38:36 »
    Według mnie przyłącz się na razie do jakikolwiek frakcji do momentu, aż zdobędziesz zamek( ja czekam aż zła frakcja zdobędzie zamek wtedy szybko atakuje, bo mają mało wojska).Gdy już zdobędziesz jakąś warownie to najlepiej odłącz się od frakcji pod którą służyłeś.

Offline Havik

• Użytkownik
    • Vím, že nic nevím...
    « Odpowiedź #837 dnia: Sierpnia 30, 2009, 23:25:15 »
    Według mnie przyłącz się na razie do jakikolwiek frakcji do momentu, aż zdobędziesz zamek

Kiepski pomysł. Jeżeli zdobędziesz zamek będąc czyimś wasalem to po "przejściu na swoje" czyli wypowiedzeniu wasalstwa utracisz go. I co teraz? Zdobędziesz go drugi raz? Nawet jeżeli zostawiłeś tam zero wojska to i tak zyskasz wroga w postaci niedawnego sojusznika. W ten sposób przerąbane będziesz miał z przynajmniej trzema frakcjami na samym początku i będziesz samotny w tej walce. Dodatkowo każdy świeżo zdobyty zamek królestwo próbuje od razu odbić, a wówczas przydatni są łucznicy/kusznicy aby chociaż trochę skruszyć nacierającego wroga, a naprawdę trudno jest zapełnić garnizon w tak krótkim czasie. Oczywiście w SoDzie można kupić pokój, ale są lepsze sposoby na wydawanie 20 kafli. 

Na pierwszy zamek polecam Chalbeck (pod panowaniem Nordów) lub ten na wschód od Tulgi (jeżeli trzymasz z Nordami). Do tego pierwszego trudno jest się wrogowi dostać, nie alarmując nas o swoich zamiarach.

Ja swoje wasalstwo wykorzystałem do zarobienia, głównie na okupach za pojmanych królów i wysokiej rangi lordów (kilka postów wyżej wszystko opisałem).

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #838 dnia: Sierpnia 31, 2009, 13:15:12 »
    Podobno kilka osób z niemieckiego forum tłumaczy Sword of Damocles - Invasion  na niemiecki. Mod stał się bardzo popularny!
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline wezuwiusz4

• Użytkownik
    « Odpowiedź #839 dnia: Sierpnia 31, 2009, 13:54:15 »
    Witam panów I nieliczne panie.Śledze rynek gier, ale M&B  mi umkneło.Nadrabiam to z modem Sword of Damocles:-).Każda dobra gra ma to szczeście ze natyka się na pasjonatów któży dzieki modyfikacjom nie pozwolą łatwo o niej zapomnieć. Dziękuje ci von Mistont za wiele  godzin świetnej zabawy-jesteś wybitnym moderatorem.
    Jestem biernym czytelnikiem postów I z żadka coś skrobie,grywam głównie w gry strategiczne symulatory I rpg o dużej złożoności np EU3+ Dei 1.6 ,X3+XTM ,Medieval 2 +TA:TW, Fallout 3+mody itp. Troszke zardzewiałem I w M&B gram na b. łatwym 35%.Mam dzień 160 3 miasta 5 zamków postać 24l,połączenie lansjera z łucznikem konnym.Jak na początkującego najłatwiej mi się podbija Chanat Khergecki,zostalo I'm  1 miasto I 3 zamki, zamiezam skonczyć z nimi do 170dnia.Tylko szkoda tych lordów w lochach.Z napieciem oczekuje inwazji nieumarłych jako preludium najgorszego:-)  

Mam kilka pytań:
    1.Czy jest sens rozbudowywać nowo podbity zamek by go potem oddać lennikowi?
    2.Czy wasale płacą jakieś podatki królowi od przyznanych miast lub zamków?
    3.Czy metoda nowy zamek nowy lord jest zrównowarzoną polityką-na początku gry?
    4.Co oznacza opcja garnizowania  wojska u marszałka I jakie warunki trzeba spełnic?

Przykro mi za ten przydługi post,czytalem wszystkie poprzednie I moglo mi coś umknąć.Pozdrawiam.
    Dzięki chłopaki za pomoc :-)

Chanatu juz niema- o dziwo skromnie bo 1800 ,ale systematycznie otrzymuje oferty okupu za lordów chanatu-kto to proponuje-rodzina lorda-zobacze ich jeszcze w bitwie?
    Od początku gry moja armia składala sie w 70%(okolo) z więzniów I wyzwolonych z niewoli.Moje narodowe wojsko(Zerkański piechur I łucznik) mi sie niepodoba-niedziwie się ze byli pobici przez Rzymian.
    W związku z tym mam pytania-wybaczcie powtarzalność:
    1.Jak z piechurów zrobic szybko konnych porównywlnych do Lansjera Khergeckiego?
    2.Jaką taktyke stosowac wobec tych hord nieumarłych?
    3.Jak najcześciej się zachowuja na mapie,są w grupie czy może się rozbiegają?
    4.Potrzebuje funduszy czy krotko terminowo (21dni)powinienem dac moim 3 miastom tax na max?
    5.I prosze o instrukcje jak zmienić forme zapisu gry z realistycznej na zwykłą?

Za odpowiedzi b. dziękuje.

« Ostatnia zmiana: Września 02, 2009, 12:49:31 wysłana przez wezuwiusz4 »