Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sword of Damocles - Gold V4.5  (Przeczytany 511034 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline drako47

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Sword of Damocles - Invasion V4 - Oficjalny Wątek - Spolszczenie
    « Odpowiedź #855 dnia: Września 02, 2009, 16:00:36 »
    Pwi7aaf ma racje. Mount&blade to gra w której głównym motywem jest wojna i walka. Te ozdoby pierścienie znajdziesz w wielu innych grach rpg. Po co niepotrzebnie zaśmiecać i tak już dobrą grę.
    Propos koni, to można by jeszcze zrobić końskie jedzenie. Bo dlaczego ludzie jedzą a one nie? Można by trzymać w ekwipunku siano i by sobie koniki je jadły. :) Taka mała moja sugestia.

Hmm, taka sugestia chyba była w modzie last days, choć dokładnie nie pamiętam.

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #856 dnia: Września 02, 2009, 16:05:20 »
    Nie dodanie tego można prosto wytłumaczyć... Koniki podczas podróży jedzą sobie trawkę.... śnieżek..... piasek.... Po co im pasza? :D

Offline Scoot

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #857 dnia: Września 02, 2009, 17:39:53 »
    Pwi7aaf ma racje. Mount&blade to gra w której głównym motywem jest wojna i walka. Te ozdoby pierścienie znajdziesz w wielu innych grach rpg. Po co niepotrzebnie zaśmiecać i tak już dobrą grę.

Wiesz bieganie 300 dni po planszy w grze bez fabuły to w końcu Ci się znudzi. Gdy masz już wysoki skil przy braku (prawie) taktyki w bitwach powoduje, że robi się to ciut nudnie.
    Dobrze, że SoD jest, chociaż przyzwoicie rozwiązane zarządzanie królestwem.

....ale z tymi pożyczkami to trochę przegiąłeś^^ może kredycik na konia, albo w leasing go.....albo zameczek na hipoteke...:P

Z tego, co wiem to sporo majątków szlacheckich i magnackich (i to nie tylko w Polsce) poszło „pod młotek”.
    Jak było tak w „realu” to, dlaczego nie może być w grze?.

Pozdrawiam

Ps. Nie chodzi mi o bieganie i zbieranie itemów po różnych lokacjach tylko o zdobywanie tego w walce lub zastąpienie u kupca części itemów, (których i tak nikt z nich nie korzysta, bo jak dobrze zauważyliście jest to gra typu bij, zabij, podpalaj i gwa.... ) jakimiś precjozami czy kolekcjami (tak jak zbierasz elementy zbroi czy szukasz konia, który nie tylko jest dobry, ale i pasuje do reszty uzbrojenia).
    « Ostatnia zmiana: Września 02, 2009, 17:58:32 wysłana przez Scoot »

Offline Havik

• Użytkownik
    • Vím, že nic nevím...
    « Odpowiedź #858 dnia: Września 03, 2009, 12:43:37 »
    Scoot, sprawdź znaczenie słowa "przaśny" w słowniku i potem zobacz jak go użyłeś w zdaniu. Podpowiem - to zdanie nie ma sensu.

SoD na pewno nie będzie rozwijany w tym kierunku jaki opisałeś. Natomiast możesz swoimi sugestiami podzielić się w tematach o innych, nowo powstających modach (Rządy Miecza, Ogniem i Mieczem).

Obecnie sama rozgrywka sprawia mi coraz mniej przyjemności. Zamiast prowadzić epickie walki, wciąż muszę pilnować aby w garnizonach nie zabrakło żołnierzy i rozbudowywać kolejne wsie, a pomimo najbardziej korzystnej dla nich polityki podatkowej i całkowitej rozbudowie niektórych, wciąż odsetek wiernych spada.

Offline Scoot

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #859 dnia: Września 03, 2009, 17:26:42 »
    Scoot, sprawdź znaczenie słowa "przaśny" w słowniku i potem zobacz jak go użyłeś w zdaniu. Podpowiem - to zdanie nie ma sensu.

Zbyt dosłownie potraktowałeś to słowo, przecież przaśny napisałem w cudzysłowie.

Znaczenie słowa przaśny jest tradycyjnym znaczeniem tego przymiotnika. Znaczenie podaje Uniwersalny słownik języka polskiego PWN pod red. S. Dubisza.
    Odpowiednie fragmenty hasła z USJP:
    b) przen. noszący znamiona ludowości, prosty, surowy, zgrzebny, bezpretensjonalny; Przaśny wystrój wnętrza. Piosenka stylizowana na przaśną ludowość.
    c) przen. świadczący o zacofaniu cywilizacyjnym, o kulturalnym i umysłowym ubóstwie, pozbawiony ogłady, kultury; prymitywny, prostacki, grubiański; Przaśne warunki życia. Przaśny dowcip.

Chodziło w kontekście zdana o:  prosty, surowy, zgrzebny, prymitywny, prostacki.

Nawet nie śmiałem sądzić, że SoD zostanie rozwijany w tym kierunku. Podałem tylko swoje odczucia, czego mi brakuje w tym oraz innych modach i sądzę, że na pewno znajdzie się przynajmniej jeszcze kilka osób, które sądzą podobnie.

Pozdrawiam

Offline 1zielony1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #860 dnia: Września 03, 2009, 20:22:06 »
    Wiecie, rozwiązania są dobre tyle, że wszystko się rozwija SOD to wielki wkład w całą grę tyle, że być może w jakimś dodatku będzie stajnia gdzie konie będzie można trzymać uczyć kopać i gryźć, może   bank czy skarbiec będzie bo skrzynia nie ma opcji wpłać, być może nawet będą uczty po zwycięstwach i próby koligacji z możnymi, po bitwie przejęcie łupu, a może nawet jakieś trofea. Tyle że to my możemy pisać o tym bo autor moda wcale, ale to wcale nie musi chcieć tego robić bo najważniejsze to obronić się przed inwazją to wszystko, trzeba się cieszyć że jest ....i dziękować że kiedyś będzie więcej. Miłej rozgrywki.

Offline artulos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #861 dnia: Września 04, 2009, 16:13:58 »
    A dla mnie przydałyby się jakieś imienne bandy rozbójników z jakimis fajnymi jednostkami tak jak to jest w PoP

Offline cinekbi

• Użytkownik
    • M&B jest Bogiem a gra nałogiem xD CSS tez moze być
    « Odpowiedź #862 dnia: Września 05, 2009, 07:32:31 »
    Bardzo fajny ten modzik. Przynajmniej mi sie podoba, ale mam pare z nim problemow. Nie wiem dlaczego ale nie chce mi dzialac spolszczenie. Sciagnolem to spolsczenie z 1 strony i rozpakowalem w glowym folderze moda ale mi nie dziala i nie wiem dlaczego. Ktos cos moze poradzic?

Mam tez prosbe, mogłby mi ktos doradzic jak mam przejac pierwsze miasto ew. zamek? Jak sie przygotowac i jaka strategie przyjac bo narazie to nie moge zadnego miasta zdobyc a chcialbym  miec swoja stolice w duzym i obwarowanym miescie.

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #863 dnia: Września 05, 2009, 08:09:09 »
    Mam tez prosbe, mogłby mi ktos doradzic jak mam przejac pierwsze miasto ew. zamek? Jak sie przygotowac i jaka strategie przyjac bo narazie to nie moge zadnego miasta zdobyc a chcialbym  miec swoja stolice w duzym i obwarowanym miescie.

Polecam rekrutację kobiet. Dlaczego? Bo na ostatnim poziomie chodzą w płytówkach ;) Do tego dosiadają rumaków i mają lekkie kusze.

Offline Domis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #864 dnia: Września 05, 2009, 11:32:43 »
    Jak rozpakowałeś w "głównym folderze moda" to Ci nie będzie działać. musisz wejść w modules/Sword of Damocles - Invasion 4.1/ languages i tam dopiero wypakować "pl". Powinno chodzić.

Offline Havik

• Użytkownik
    • Vím, že nic nevím...
    « Odpowiedź #865 dnia: Września 05, 2009, 12:17:45 »

Zależy z kim prowadzisz wojnę, a z kim masz sojusz. Na początek warto zdobywać zamek Chalbeck (trudny dojazd dla wroga, wieś położona daleko więc trudniej mu będzie ją splądrować, nie alarmując cię), jednak pamiętaj o tym, że przerąbiesz sobie u Nordów i będziesz musiał odeprzeć ich armię, która będzie chciała zamek odzyskać. Na szczęście, pokój można sobie kupić.

Zrezygnuj z łuczników lub innych walczących na odległość na rzecz ciężkiej piechoty (tarcze mile widziane - będę chronić przed strzałami wroga), mogą to być najemne ostrza, kawalerzyści lub inne wojska.

Offline cinekbi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #866 dnia: Września 05, 2009, 19:00:18 »
    Tak oczywiscie ze nie bede korzystal z lucznikow. Ale jest problem ;P, Jestem "zakochany" w jezdzie. Moje party skada sie ze mnie, kilku moich npc i samej jazdy, przwaznie lekkiej i ciezkej xD. Ale moze jakos dam sobie rade. Musze sie narazie przygotowac czyli zebarac swoich NPC, ludzi, dobie armora kupic, no i duzo kasy.
    A tak apropo zna ktos moze w jaki sposob mozna sie w krotkim czasie wzbogacic?

Nie wiem takze ktora z frakcji podanych jest najlepsza bo te nazwy nic mi nie mowia. Moglby mi ktos cos o nich powiedziec i ktora jest najlepsza, bo niestety obraski zolnierzy juz wygasly :d

Pozdro.

Edit: A ja glupi zrobilem sobie kopie tych plikow i pozmienialem na txt bo byly w formacie csv :P :P ;f xD
    « Ostatnia zmiana: Września 05, 2009, 19:10:29 wysłana przez cinekbi »

Offline artulos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #867 dnia: Września 05, 2009, 19:07:11 »
    Raczej pewny sposob na zdobycie miasta/zamku to zmniejszenie ilosci osob w bitwie do 25. Wiem, wiem ze to lamerskie ale przy tych oblezeniach, ktore teraz są w grze to nie wyobrazam sobie zdobycie miasta przy nastawieniu np. 226 (na takim gram normlanie). Tylko parę razy udalo mi sie zdobyc zamki przy normlanym ustawieniu ale to tylko dlatego ze wczesniej te zamki zdobywaly inne nacje i nie mialy jeszcze pelnej obsady.
    Jak juz sie ma swoje panstwo to zdobywanie jest dosc banalne jesli ma sie najlepszych zolnierzy, np. Paladynow Jedynego.

Offline cinekbi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #868 dnia: Września 05, 2009, 19:12:12 »
    Hmm dobry sposob. No ale ja dalej nie wiem jaka frakcja grac:P Moze  ktos ma jeszcze jakies pomysly??

Offline Margoth

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #869 dnia: Września 05, 2009, 19:23:11 »
    Jak kochasz jazdę to odpowiednikiem Khergitów są Zerrikanie :D
    Poza tym na początku powinieneś robić sobie tylko i wyłącznie piechotę by zdobyć zamek. Ale jak wolisz dłuższy sposób to - Dołącz do jakieś frakcji zrób full armii(( np : 90-100 )) jak najlepiej doświadczonej i odłącz się od frakcji, a dalej chyba wiesz co robić :D Ja osobiście polecam dołączyć do frakcji Nordów z powodu najlepszej piechoty na zamki.