Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sword of Damocles - Gold V4.5  (Przeczytany 511068 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Sword of Damocles - Invasion V4 - Oficjalny Wątek - Spolszczenie
    « Odpowiedź #840 dnia: Sierpnia 31, 2009, 17:39:43 »
    1. I jedno i drugie ma swoje wady i zalety. Jeżeli najmiesz lorda i oddasz mu zamek to dostaniesz od razu wsparcie jakim są jego jednostki. Ale gdy zachowasz go i rozbudujesz to sam możesz szybciej zdobyć ludu. (Do tego, chyba jak się odda rozbudowany zamek lordowi to lepsze jednostki produkuje... Przynajmniej tak było u mnie).
    2. Chyba nie...
    3. Nie do końca rozumiem pytanie...
    4. Że zbiera jednostki z wiosek zmniejszając im populacje. Jednostki pojawiają się w zamku i są to rekruci. Dodatkowo spada przez to zadowolenia w wsiach.

Offline own3d

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #841 dnia: Sierpnia 31, 2009, 18:46:02 »
    ten dodatek o inwazju zombie wystarczy wypakowac tam gdzie jest mod sword of damocles?

EDIT:
    I czy jak minie tych 200 dni i nadejdą te zombiaki, to później także jak minie rok od rozpoczęcia gry będzie już ta normalna inwazja ?? I napiszcie czy trzeba go wypakować do folderu z tym modem SoD ?

Na przyszłość edytuj posty.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2009, 18:57:52 wysłana przez Alkhadias »

Offline Massai

• Użytkownik
    « Odpowiedź #842 dnia: Września 01, 2009, 09:44:46 »
    Mam kilka pytań:
    1.Czy jest sens rozbudowywać nowo podbity zamek by go potem oddać lennikowi?
    2.Czy wasale płacą jakieś podatki królowi od przyznanych miast lub zamków?
    3.Czy metoda nowy zamek nowy lord jest zrównowarzoną polityką-na początku gry?
    4.Co oznacza opcja garnizowania  wojska u marszałka I jakie warunki trzeba spełnic?

1. Raczej nie. Po pierwsze na początku to potężne koszty, kasa której bardzo brakuje a zazwyczaj nie mamy inżyniera na wysokim poziomie. A z czasem - będziemy wykorzystywali te zamki. Ja rozdałem lordom wszystkie wsie, a sobie zostawiłem miasta i zamki.
    2. Nie. Natomiast w zależności od tego ile mu przydzieliłeś lenn - rośnie z czasem jego sympatia dla ciebie. Jedno lenno to poziom zerowy, ani w jedną ani w drugą. Dwa lenna +1, i tak dalej. Jesli pominiesz kogoś w przypisywaniu lenn, może się zeźlić.
    3. Nie. Znaczy - najmować możesz, czemu nie. W ekonomii gry kluczowe są miasta, a nie wsie i zamki. Więc opłaca się nając lorda i dać mu jakąś wiochę żeby nie marudził. Z czasem kasa przestaje być problemem, ja w dniu nadejścia inwazji miałem 4mln złota w skarbcu i 200-300 tysięcy dochodu na czysto. Warto najmowac lordów żeby ich oswobadzać z problemów, i nabijać sobie ich poparcie... w dniu inwazji się przyda...
    4. Musisz mieć wybudowane w zamku/mieście koszary i/lub strzelnicę. W zalezności od budynku (i rozkazów) w danym zamku będą rekrutowane wojska. Czyli - jak nie będzie koszar, to nic nie da rozkaz rekrutuj samą piechotę.

Aha, jedna podpowiedź... może to cheat, ale w sumie w mechanice rozgrywki... opłaca się podbić zamek, odpalić budowę czegoś długotrwałego, nawet jak nie mamy szans tego zamku utrzymać... potem jak go znów odbijemy budowa będzie w toku albo już się zakończy (przejęcie zamku przez wroga nie zatrzymuje budowy). Ja tak jeden zamek rozbudowałem na maksa ;-) i ostatecznie przejąłem i obsadziłem jak została tylko wieża więzienna do postawienia.
    « Ostatnia zmiana: Września 01, 2009, 09:47:49 wysłana przez Massai »

Offline drako47

• Użytkownik
    « Odpowiedź #843 dnia: Września 01, 2009, 14:51:19 »
    Mam kilka pytań:
    1. Czy lordowie potrafią sami najmować jednostki??
    2. Jaką funkcje ma błazen w zamku?
    3. Jak nawiązać pokój z wrogim królestwem, bo żadna z postaci w zamku nie ma takiej opcji.

Offline Guts

• Użytkownik
    « Odpowiedź #844 dnia: Września 01, 2009, 15:04:52 »
    Mam kilka pytań:
    1. Czy lordowie potrafią sami najmować jednostki??
    2. Jaką funkcje ma błazen w zamku?
    3. Jak nawiązać pokój z wrogim królestwem, bo żadna z postaci w zamku nie ma takiej opcji.

Ad1 Jak są zamku lub w mieście jednostki automatycznie są u nich rekrutowane
    Ad2 Na razie pomaga twórcą gry dając im dowolne jednostki i przedmioty. Radzę nie używać gdyż psuje to zabawę
    Ad3 Najlepiej dojechać do wrogiego zamku/miasta i jeżeli siedzi tam jaliś lord porozmawiać z nim i jest opcja zawarcia pokoju.

Offline matizz

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Give me 100 SpaceMarines or thousands other troops
    « Odpowiedź #845 dnia: Września 01, 2009, 15:06:57 »
    odpowiem na pytanie 2
    Błazen daje ci itemki jednostki itpe.
    89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do podpisu!
    "W każdym normalnym kraju Król jest Królem,jest skarb i jest wojsko! A u Nas? Sejm decyduje o każdym groszu, a szlachta zbiera się na wojnę jak sójka za morze !"

Offline drako47

• Użytkownik
    « Odpowiedź #846 dnia: Września 01, 2009, 16:55:22 »
    Aha, dzięki, lecz mam jeszcze inne pytania:
    1. Czy lordowie mogą sobie ulepszać zbroje (oczywiście chodzi mi o tych, których najmuje). Bo jak na razie mają tylko skórzane płaszcze.
    2. Czy trzeba ulepszać (samemu) każdą wieś, miasto, zamek nawet, kiedy podarowałem je jako lenno dla lorda??
    3. Czy kiedykolwiek zwrócą mi się pieniądze, które "rzekomo" zainwestowałem u skarbnika. Mija już długi czas, a po pieniądzach ani śladu. Skarbnik mówił, że jest jakieś ryzyko, ale powinien chyba mnie poinformować o ewentualnej nieudanej transakcji.

Offline Domis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #847 dnia: Września 01, 2009, 17:06:57 »
    Na drugie pytanie odpowiem nie. Na resztę nie znam odpowiedzi. A ja mam pytanie, jak pozostać w dobrych stosunkach z seniorem któremu się wymawia posłuszeństwo?

Offline Havik

• Użytkownik
    • Vím, že nic nevím...
    « Odpowiedź #848 dnia: Września 01, 2009, 17:28:38 »
    3. Nie zwróciłem uwagi po jakim czasie otrzymujesz raport (miesiąc?) o zainwestowanych pieniądzach , ale wyskoczy Ci wielkie okno i będziesz musiał potwierdzić ten raport. Na pewno go nie przeoczysz.

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #849 dnia: Września 01, 2009, 17:36:54 »
    Dodam też, że rzadko kiedy inwestycje się udają ;p Ja już kilka razy próbowałem i nigdy się nie udawało.
    (może po prostu nie mam farta ^^)

Offline Massai

• Użytkownik
    « Odpowiedź #850 dnia: Września 02, 2009, 09:48:34 »
    Inwestycje są do bani.
    Ryzyko spada wraz z budowaniem gildii handlowych w swoich miastach, ale i tak, gdy mamy wszsytkie miasta i wszędzie gildie - ryzyko wynosi 33% (może zależy od poziomu trade, ale ja tego specjalnie nie rozwijałem).
    Na początku ryzyko jest duże, a potem - maks inwestycja to 20 tysięcy, albo wszystko.
    Jak miałem 4 mln, to mi trochę było szkoda ryzykować wszystko a zysk z 20 tysięcy zainwestowanych był niezauważalny w budzecie.

Offline artulos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #851 dnia: Września 02, 2009, 10:14:02 »
    Aha, dzięki, lecz mam jeszcze inne pytania:
    2. Czy trzeba ulepszać (samemu) każdą wieś, miasto, zamek nawet, kiedy podarowałem je jako lenno dla lorda??

Tak, trzeba. Jesli chcesz zeby lordowie mieli wiecej kasy albo wiecej woja to chyba trzeba. Na pewno nie wybudują tego sami. U mnie w grze w zadnej wiosce, zadnym miescie czy zamku nie wybudowali niczego.

Gram w tego SoD-a ale wydaje mi sie ze twórcy mogliby dodac wiecej zbroi i broni. Wydaje misie ze pod tym wzgledem PoP jest bardziej rozbudowany.
    « Ostatnia zmiana: Września 02, 2009, 10:15:43 wysłana przez artulos »

Offline Scoot

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #852 dnia: Września 02, 2009, 13:31:51 »
    Gram w mod i podoba mi się, zostawiłem nawet granie w PoP.
    Jednak brakuje mi tu czegoś, ale nie dotyczy to tylko tego moda, ale w zasadzie chyba prawie wszystkich.
    Chodzi mi mianowicie o to, że „całe to towarzystwo” jest jakieś "przaśne". Karawany ubogie u kupców w miastach tylko stosy niepotrzebnych nikomu rzeczy, bo i tak mało, kto zajmuje się handlem. Brakuje takich itemów jak, pierścienie, łańcuchy, złote kielichy, drogocenne kamienie, jakieś unikatowe kolekcje, które można by kompletować. Ci, co grali w Piraci z Karaibów lub Seea Dog zapewne zrozumieją, o co mi chodzi.
    W zamku też jest wiele do zrobienia, bardzo dokuczliwy jest brak w stajni. Ja używam kilku koni w zależności od tego, z kim walczę (szybki rumak, lub ciężki koń bojowy) i w razie, co nie mam ich gdzie zostawić, dobra by była też opcja trenowania konika, aby podnieść jego walory. W zamku oprócz stajni przydałby się skarbiec gdzie można by część kasy zamienić na stosiki złotych denarów i bezpiecznie przechowywać.
    W mieście brak bankiera/lichwiarza gdzie można w razie pilnej potrzeby zaciągnąć pożyczkę, lub zostawić trochę denarów na procent.

To takie moje pobożne życzenia.

Dziękuje twórcy (om) moda, bo włożyli dużo pracy a ja mam dzięki nim przyjemność spędzić trochę miłych chwil przy kompie.

Pozdrawiam Scoot
    « Ostatnia zmiana: Września 03, 2009, 17:29:13 wysłana przez Scoot »

Offline Domis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #853 dnia: Września 02, 2009, 15:02:52 »
    Propos koni, to można by jeszcze zrobić końskie jedzenie. Bo dlaczego ludzie jedzą a one nie? Można by trzymać w ekwipunku siano i by sobie koniki je jadły. :) Taka mała moja sugestia.

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #854 dnia: Września 02, 2009, 15:06:08 »
    Takie coś jest w XIII Century.....

Pomysł z różnego rodzaju ozdobami, pierścieniami strasznie mi się nie podoba.....przeistaczanie w Rpg ze zbieraniem wszystkiego mija się dla mnie z sensem, choć pomysł ze skarbcem i stajnią bardzo fajny....ale z tymi pożyczkami to trochę przegiąłeś^^ może kredycik na konia, albo w leasing go.....albo zameczek na hipoteke...:P