Sztab VIe Corps d'Armée Français
19 kwiecień, środa 2017 roku
Gen. Veinrus do Sztabu Głównego
Zdaje sprawę z bitwy z Königlich Kaiserliche Heer (kk); dołączam raport o liczebności i stratach korpusu.
Pragnę zameldować Sztabowi Głównemu, że dnia 19 kwietnia w godzinach wieczornych VIe Corps d'Armée Français (VIe) zetknął się z Königlich Kaiserliche Heer (kk). Efektem tego spotkania była zażarta bitwa, w której oba ugrupowania użyły wszystkich swoich rezerw. Ciężka kawaleria (10ph) dobrze się spisała w walce zarówno z piechotą, jak i kawalerią wroga. Nasza piechota również przeważała nad nieprzyjacielem. Sytuacja zmieniła się, gdy rezerwy Austriaków ruszyły do walki; wroga armia zdołała odzyskać utracone pozycje, zmuszając nas do odwrotu w celu przegrupowania. Od tego momentu walka była bardzo ciężka i wyrównana, a każdy błąd mógł zdecydować o jej wyniku. W kluczowym momencie nasza piechota (8pp) zdołała odepchnąć przeciwnika w stronę jego ostatnich pozycji, ponosząc przy tym niestety ogromne straty; w wyniku ostrzału nieprzyjaciela padło wielu oficerów, a sam dowódca pułku został ranny. Szeregowcy widząc rosnące straty zaczęli w nieładzie wycofywać się z pola walki. Nie chcąc dopuścić do zmarnowania wywalczonej szansy na rozbicie przeciwnika, ruszyłem wraz ze swoim adiutantem naprzeciw uciekającej piechocie, po czym stanąłem na czele ich szeregów i osobiście poprowadziłem cały pułk do ostatecznej szarży na pozycje wroga. Ta walka była wyjątkowo zażarta i żadna ze stron nie mogła uzyskać przewagi nad przeciwnikiem, gdy nagle zza wzgórza wyłoniła się kawaleria wroga zmierzająca w naszą stronę. Wyglądało na to, że pod wpływem tej szarży nasze uderzenie się załamie, lecz tuż za szarżującym wrogiem pojawili się nasi kawalerzyści, próbując dogonić resztki wrogiego oddziału. Sprzymierzona kawaleria z impetem wjechała w rozproszone szeregi austriackiej piechoty. Wznieśliśmy okrzyk i unosząc bagnety ruszyliśmy pomóc jeźdźcom. Resztki korpusu wroga zdołały uciec z pola bitwy, nam z kolei udało się wziąć wielu jeńców.
Tak jak wspomniałem wcześniej, do mojego sprawozdania dołączam raport sporządzony przez mojego adiutanta - Hubala.
Wraz ze swoim oddziałem rozstawiliśmy obóz, obecnie oczekujemy na dalsze rozkazy ze Sztabu Głównego.
Generał Veinrus
Dowódca VIe Corps d'Armée Français