Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [OPTF: Rosidia] Dyplomacja  (Przeczytany 1067 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 37
    Odp: Dyplomacja
    « Odpowiedź #75 dnia: Maja 23, 2017, 12:16:56 »
    Tura 14
    Do kolonistów powoli zbliżyła się grupa tubylców, bardzo ostrożnie, machając ręką porozumiewawczo...

Offline Movart

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    « Odpowiedź #76 dnia: Maja 23, 2017, 12:20:25 »
    Ambasador wraz z dwoma ochroniarzami zbliżyli się powoli do tubylców. Ochroniarze stali z tyłu, w stosownej odległości. Ambasador miał ze sobą tłumacze neuronowe, wskazał gestem na nie.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #77 dnia: Maja 23, 2017, 12:39:11 »
    Obcy przyjął je.
    - Omówiliśmy. Ludy Tucht'a, Ichit'a, Keczu'a postanowiły przyłączyć się do inicjatywy. Zgodzili się. Ludy Tuts'a, Hut'a nie zgodziły się na ten układ. Odmówiły. Przygotowują się do wojny.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #78 dnia: Maja 23, 2017, 13:00:03 »
    Ambasador pokiwał lekko - Rozumiem. Cieszy mnie, że Ludy Tucht'a, Ichit'a i Keczu'a zgodziły się. Chciałbym zorganizować spotkanie z ich przedstawicielami, abyśmy mogli omówić współpracę i zapewnienie bezpieczeństwa tym ludom. 

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #79 dnia: Maja 24, 2017, 23:26:23 »
    - Zwołamy zebranie na przyszły rok.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #80 dnia: Maja 25, 2017, 10:45:40 »
    - Dobrze, do tego czasu możemy wesprzeć Wasze posterunki na granicach z ludami, które odmówiły współpracy.

Tymczasem w stolicy, w sali przewodniczącego:
    - Wyślij wiadomość do Mirialan z zapytaniem o postępy Cesarstwa Terry w połączeniu się z radą. Dopytaj czy jest także coś o czym przewodniczący powinien wiedzieć. - odrzekł do swojego asystenta.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #81 dnia: Maja 26, 2017, 22:20:54 »
    Mirialanie odpowiadają, że Terranie są w trakcie budowania struktur odpowiednich do komunikacji i wkrótce będą gotowi do nawiązania kontaktów z Radą.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #82 dnia: Maja 27, 2017, 09:55:49 »
    - Dobrze, dziękuję - odrzekł asystent kończąc połączenie, po czym udał się przekazać informacje przewodniczącemu.

Przewodniczący skinął głową odsyłając pracownika. Następnie wezwał do siebie kapitana Ericha Ranirta z BBR.
    - Wysyłam Was do układu macierzystego Cesarstwa Terry. Jest to przyszły obywatel przestrzeni rady, o którym jednak mało co wiemy. Trzeba się upewnić, że nie prowadzi podwójnej gry i zdobyć trochę informacji istotnych dla bezpieczeństwa Rady. Polecicie pod pretekstem sprawdzenia i doglądania postępów w instalacji struktur odpowiednich do komunikacji z radą. W istocie zabierzecie też sprzęt do przechwytywania transmisji, sprawdzicie czy się komunikują z nieznaną nam cywilizacją i jakie ew. informacje im przekazują. Zapisywać tylko transmisje, które uznacie za istotne. Ponadto oczekuję raportu o stanie ich floty, wojska i posiadanych koloniach. - zakończył przewodniczący przeglądając dane o Cesarstwie w bazie danych rady.
    Erich zasalutował i przytaknął. Został zrekrutowany do BBR w pierwszym rzucie. Miał przeszłość w SOR, zresztą był jednym z najlepszych. Uczestniczył w obronie Galacty przed Hegemonią, po której została mu okropna blizna na piersi. Obecnie jeden z oficerów, którzy cieszą się największym zaufaniem przewodniczącego.
    Statek Erich'a:
    (click to show/hide)

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #83 dnia: Maja 27, 2017, 11:57:21 »
    Erich przytaknął spartańsko, zasalutował i udał się w podróż...

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #84 dnia: Maja 30, 2017, 12:24:29 »
    Tura 15
    Przedstawiciele Rosidian zostali zaproszeni do jednej z wiosek plemienia Keczu'a, na posiedzenie przedstawicielstwa tubylców.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #85 dnia: Maja 30, 2017, 13:50:00 »
    Ambasador wyruszył wraz z dwoma przybocznymi (ubrani w oficjalne stroje) na spotkanie. Wzięli ze sobą tłumacze neuronowe.

Tymczasem w pokoju przewodniczącego: - Połącz mnie z przedstawicielem Mirialan.
    « Ostatnia zmiana: Maja 30, 2017, 13:51:25 wysłana przez Movart »

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #86 dnia: Maja 30, 2017, 15:49:37 »
    W wiosce zebrała się starszyzna ludów skorych do współpracy. Przedstawiciele Rosidian stanęli przed nimi, a Ci poczęli ich słuchać...

Połączenie z Mirialanami zostało nawiązane.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #87 dnia: Maja 31, 2017, 10:34:28 »
    Ochroniarze rozdali tłumacze neuronowe starszyźnie. Gdy Ci byli gotowi ambasador zaczął przemawiać - Witam szanownych zgromadzonych, dziękuję, że zgodziliście się przystać na naszą propozycję. - ukłonił się - Przedstawię jaki porządek działań proponujemy. Po pierwsze nasi inżynierowie sporządzą mapę planety i zaprojektują sieć komunikacyjną, dzięki czemu każda osada, będzie mogła się skontaktować natychmiast z resztą. Jest to o tyle ważne, że gwarantuje im przede wszystkim zwiększone bezpieczeństwo. W razie niebezpieczeństwa możemy od razu zareagować. W tym samym czasie omówimy z Wami ekonomię danych regionów. Chcielibyśmy wiedzieć, który region czym się najbardziej zajmuje. Jeśli dana osada jest w otoczeniu bogatych gleb, poślemy tam naszych rolników, którzy pokażą Waszym ludziom wydajniejsze techniki zbiorów i zagwarantują potrzebny sprzęt. Możemy także zagwarantować Wam opiekę medyczną. Jeśli chodzi o władze, to nadal będziecie rządzić nad Waszym ludem. Część z Was będzie wybrana do reprezentowania Waszego ludu i jego interesów w stolicy. Dzięki czemu będziecie mieć gwarant, że Wasz lud nie będzie uciskany, ani pomijany. Pozostaje jeszcze kwestia ludów, które nie zdecydowały się przyjąć propozycji współpracy. Czy są jakieś tradycje wojenne, które powinniśmy uszanować i znać?

Tymczasem w sali przewodniczącego.
    - Witam szanownego dyplomatę. Jestem pewien, że spodziewaliście się mnie i wiecie w jakiej sprawie zwracam się do Was. Za parę godzin będę zmuszony podjąć temat Waszego niszczyciela na forum rady. Nie da się tego uniknąć. Jednak nie zależy mi na niszczeniu pozycji Mirialan. I żeby nie było wątpliwości to nie jest żądanie łapówki, czy szantaż. Zależy mi na bezpieczeństwu rady i jedynie tym się kieruję. Najważniejsza zdaje się kwestia niezauważonego wejścia niszczyciela do układu Zakonu. Jestem praktycznie pewien, że nie jesteście skłonni zdradzić tej technologii, bez względu na konsekwencje. I nie zamierzam Was do tego zmuszać. Chcę jedynie, żebyście zmodyfikowali czujniki rady tak, aby wykrywały taki ruch. Chodzi mi o to, że ewentualne obce rasy, spoza rady również mogą dysponować podobną technologią i chce uniknąć przykrej niespodzianki. Czy to jest możliwe do wykonania? Oczywiście wiedza o Waszej technologii nie wyjdzie spoza naszej rozmowy.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Maja 31, 2017, 16:22:36 »
    - Ci, którzy odrzucili współpracę, będą wojować. Tradycje wojenne? - mówi jeden ze Starszych. - Oczywiście. Najpewniej ogłoszą Jii'aa'had. Świętą wojnę przeciwko najeźdźcom. Na tej wojnie nie ma kompromisów. Będą kryć się po lasach i polować. Wojny otwartej nie ma. Nigdy nie było. Wojna to polowanie. Lepszy łowca wygrywa i zgarnia trofeum.

- Technologia jest ściśle tajnym projektem Przymierza. Oddanie Radzie czegoś, co technologię praktycznie zniweluje byłoby bardzo złym pomysłem. Przekreśliłoby to lata pracy, tysiące kredytów zainwestowanych w te badania. Przekreśliłoby to starania naszych naukowców i ujęło technologii. Takie rozwiązanie nie wchodzi w grę.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #89 dnia: Czerwca 01, 2017, 19:39:56 »
    - Rozumiem. W takim razie, przygotujemy się na wojnę. Jeśli Wasi wojownicy chcą uczestniczyć, proszę bardzo. Ale też nie będziemy nikogo zmuszać. Działania, które opisałem wcześniej rozpoczniemy od razu. Rozumiem, że nie będzie problemu, jeśli nasi przedstawiciele zamieszkają w Waszych osadach? Nie trzeba będzie nikogo wyrzucać, sami zbudujemy schronienie. Chodzi o to, żeby na bieżąco doglądać sytuacji i przede wszystkim uniknąć podziałów rasowych. Nie żeby niszczyć Waszą kulturę i odrębność, lecz żeby wśród naszych i Waszych ludzi nie wykształciła się pogarda wobec innego narodu. - zwrócił się następnie do swojego strażnika - przygotuj mapy.

Tymczasem w sali przewodniczącego.
    - Rozumiem, intryguje mnie, czy wiedzieliście, że niszczyciel wszedł do układu zakonu? Spokojnie, oczywiście obowiązuje mnie tajemnica naszego spotkania. To co sugeruję, to żeby Mirialanie zachowali swoją technologię w ukryciu, jednak dostarczali informacje o nieznanych ruchach. W tym przypadku zachowacie swoją technologię, a ja będę poinformowany za wczasu.[/i]

Tymczasem w sali dyplomaty.
    - Połącz mnie z dyplomatą Skrii. - po nawiązaniu połączenia - Witam szanownego dyplomatę. Chcielibyśmy podjąć temat autostrad gwiezdnych. Aktualnie droga do Dominium jest bardzo kosztowna i długa. Czy jest możliwość, aby Republika zapoznała nas z tematem tychże autostrad. I być może podjęła wspólne inwestycje na tym polu? W momencie, gdy granice Rady rozszerzają się coraz bardziej (wschód? nie wiem jak określić, że na prawo xd) wgłąb galaktyki, nasza stolica może być dobrym, a przede wszystkim zaufanym i bezpiecznym punktem, który połączy przestrzeń rady i nowych członków.