Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [OPTF: Rosidia] Dyplomacja  (Przeczytany 1070 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 37
    Odp: Dyplomacja
    « Odpowiedź #90 dnia: Czerwca 01, 2017, 20:49:43 »
    Starsi popatrzyli się po sobie.
    - Obawiamy się, że gdy zaczniecie z nimi wojnę, inni mogą się przyłączyć, nawet z naszych ludów. To jest właśnie ten problem.

- Nie musicie się martwić. Prowadzimy takie obserwacje już od dłuższego czasu. Nasze baczne oko widzi wszystko. Gdyby coś złego się działo, poinformujemy.

- Doprowadzenie autostrady nadświetlnej do światów Rosidian byłoby bardzo... kosztownym i niebezpiecznym przedsięwzięciem. Najbliższy Wam układ, to Mirialan - stolica Przymierza. Autostrady nadświetlne znacznie przyspieszają komunikację cywilną na trasach, za pośrednictwem tzw. pasów tranzytowych, dzięki którym koszty podróży międzyukładowych (cywilnych, okręty wojskowe mają zakaz poruszania się tam, poza tym, byłoby to dla nich zbyt niekorzystne) spadają kilkunastokrotnie. Tym niemniej, przeprowadzenie autostrady jest bardzo, bardzo kosztowne, a fakt, iż przechodziłaby ona przez neutralne, niezbadane światy tylko zwiększa koszta budowy i utrzymania.

Offline Movart

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    « Odpowiedź #91 dnia: Czerwca 03, 2017, 16:18:42 »
    - Rozumiem. Zaplanujmy w takim razie działania, aby jak najszybciej zakończyć wojnę - czeka, aż ochroniarz przyniesie mapę.

Gabinet przewodniczącego
    - Dobrze, tylko żeby nie było tak jak z Puryfikatorem, o którym dowiedziałem się za późno. Przejdźmy zatem do sprzątnięcia bałaganu. Plan jest taki, że odbędzie się głosowanie nad podjęciem śledztwa przez BBR w sprawie Puryfikatora. Głosowanie to przejdzie. Jednak biurokracja trochę trwa, więc w tym czasie zrobicie tak, żeby wyglądało na to, że Puryfikator został przejęty przez nieznanego sprawcę. Wiecie, zostawicie ślady w systemie komputerowym, tak jakby przed Zakonem, ktoś się tam też włamał. Unikniecie dzięki temu kary. - rozległ się dźwięk komunikatora - Przepraszam na chwilę - odrzekł przewodniczący i podniósł słuchawkę - Tak? Dobrze... Zrozumiałem - zerknął na dyplomatę Mirialan, po czym odłożył komunikator. - Tak jak mówiłem, wyjdziecie z tego bez szwanku. Równocześnie z pozostawieniem śladów, usuniecie swoją technologię ze statku. Znacie się na tych rzeczach, więc nie sądzę, aby to sprawiło Wam kłopot. Przejdźmy teraz do innej kwestii. Rój Ameboidaes. Mówi to coś dyplomacie? Bo ja dostałem informacje, że Mirialanie na własną rękę rozpoczęli proces dołączenia kolejnej nieznanej cywilizacji do przestrzeni rady. Bez mojej i rady wiedzy. Nawet bez poinformowania o napotkaniu takowej. Czy jest coś co Was usprawiedliwia?

Gabinet dyplomaty.
    - Dobrze, dziękuję za informacje. Pomyślimy nad możliwym rozwiązaniem tej kwestii. Do zobaczenia na forum rady.

List do kierownictwa GalactaShipping

Szanowny Dyrektorze

Ubolewam, że koncern GalactaShipping został pominięty w przetargach na budowę terminala na naszej planecie ojczystej. Nieoceniony jest wkład waszego koncernu w budowę i rozwój Dominium, dlatego tym bardziej jestem zawstydzony i rozczarowany postawą osób, które doprowadziły do tego stanu rzeczy. Wie Pan, że nasza wolna gospodarka rynkowa jest bardzo młoda, ale prężnie rozwijająca. Niestety dużo z naszych pobratymców tkwi jeszcze w starym systemie i przez to wynikają później tego typu problemy. Niedopuszczenie GalactaShipping do przetargu było wynikiem nieprzemyślanym działaniem osób odpowiedzialnych za przeprowadzenie przetargu. Pragnę również zapewnić, że nie otrzymali oni instrukcji od Zgromadzenia, jakoby mieliby nie dopuszczać Waszego koncernu do przetargu. Zgromadzenie zaś zajęło się tą sprawą niezwłocznie i pociągnie do odpowiedzialności odpowiednie osoby. Pragniemy również poinformować, że w najbliższym czasie odbędzie się kolejny zaplanowany przetarg na terminal w mieście Arq'a Ena'e. Zapewniamy, że poprzednia sytuacja się nie powtórzy i wynik przetargu będzie rozstrzygnięty z poszanowaniem wszelkich praw, rządzących wolnym rynkiem. Mam nadzieję, że GalactaShipping nie żywi urazy i będzie nadal inwestować i wspierać w rozwoju raczkujący rynek Dominium.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2017, 19:43:19 wysłana przez Movart »

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #92 dnia: Czerwca 04, 2017, 12:21:21 »
    - Zaczęcie wojny samo w sobie, przez Rosidian może być... zabójcze dla tego kruchego sojuszu. O ile Starszyzna się z Wami fraternizuje, tak ludy nie są przekonane do współpracy z Wami. To wielki kredyt zaufania z ich strony.

- Szanowny Przewodniczący, Puryfikator został przejęty przez nieznanego sprawcę. Sprawców. To co się wydarzyło nie było w żadnym stopniu przez nas zaplanowane. Błędy w obliczeniach. Trwają badania. Ale zrobimy tak, jak mówicie. - dyplomata zamilkł na chwilę. - Przymierze nie prowadzi żadnych procesów włączania w przestrzeń Rady. Po napotkaniu Roju postanowiliśmy przeprowadzić badania ich społeczeństwa, aby przedłożyć Radzie informację o odnalezieniu ich wraz z raportami dotyczącymi ich państwa. Inną kwestią pozostaje fakt w jaki sposób Przewodniczący się o tym dowiedział. Czyżby Rosidianie prowadzili działania szpiegowskie na ciele Przymierza?

GalactaShipping nic nie odpisało...

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #93 dnia: Czerwca 04, 2017, 12:35:49 »
    - Rozumiem. W taki razie poczekamy na ruchy wrogich ludów. Rozpoczniemy z Wami współpracę tak jak opisałem i umocnimy przyczółki na granicach.

- Ja Panu wierzę, że to nie Wy zaplanowaliście. Ale część rady może sądzić, że to błąd w oprogramowaniu, który pojawił się samoistnie i przez to Przymierze jest niestabilne. Osobiście uważam to za bzdury, ale mówię jak jest. Co do Roju, moim zadaniem jako przewodniczącego jest wiedzieć rzeczy, które stanowią o bezpieczeństwie Rady. Jednak wszystkie działania podejmowane przez ze mnie są zgodne z prawem. Uzyskałem te informacje rozmawiając z dyplomatą Cesarstwa Terry. Nie łamiemy traktatu z Eolii. Proszę mnie poinformować jak skończycie badania. Póki co uważam, że nowe cywilizacje nie powinny mieć dostępu do przestrzeni rady. Do czasu, aż nie uprzątniemy naszych wewnętrznych problemów. Wtedy oczywiście jestem otwarty, ale póki nie zidentyfikowaliśmy agresora, każda nacja z zewnątrz może być szpiegiem. Mam nadzieję, że Przymierze to rozumie. Póki co ode mnie to wszystko.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #94 dnia: Czerwca 04, 2017, 12:48:24 »
    - Przymierze jest państwem stabilnym. Wciąż pracujemy nad przyczyną tej niespodziewanej... rebelii. Jeżeli Rój okaże się tworem niebezpiecznym, poinformujemy.
     Na razie nie mamy żadnych specyficznych danych.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #95 dnia: Czerwca 05, 2017, 23:03:45 »
    W sali dyplomaty.
    - Utwórz konferencję z dyplomatami Skrii i Mirialan natychmiast! - rzucił do swojego asystenta. - Panowie, własne interesy na bok. Musimy zaplanować nasze działania. Pierwsza kwestia, co robimy z Deceptionami? Wyraźnie współpracowali z Hegemonią. Obawiam się, że mogą dla nich szpiegować.

Z kolei w drugim pokoju.
    - Połącz mnie z dyplomatą Deceptionów. - odrzekł dyplomata - Szanowny Panie dyplomato, domyśla się Pan w jakiej sprawie się z Panem kontaktuję. Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat aktualnej sytuacji. Mirialanie i Skrii pewnie znowu będą myśleć tylko o sobie.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2017, 23:06:03 wysłana przez Movart »

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #96 dnia: Czerwca 05, 2017, 23:10:14 »
    - To katastrofa... to skandal! Na Centerpoint znajdują się nasze centra finansowe, filie naszych banków, centra naszych korporacji... Deceptioni? Ostatnio bardzo zbratali się z Kree'wakami. Jednak, widzieliśmy zaskoczenie ich na sali zgromadzenia. Nie mamy zbytnio pomysłów... należy ich prewencyjnie odizolować? A może starać się przeciągnąć na naszą stronę? - szybko mówił Skrii.
    - Niefortunny zbieg okoliczności. Kree'waki radykalizują swoją politykę. Deceptioni, jak wszystko wskazuje, są ich stronnikami. Sugerujemy podjęcie jak najszybszych działań, aby Deceptionów wykluczyć z tej rozgrywki. Zablokować.

- Dlaczegóż my mielibyśmy myśleć o innych? - rzucił podejrzliwe spojrzenie. - Kree'waki zrobiły potężny krok do przodu. Przybliżając się do Rady. Czego od nas oczekujecie?

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Czerwca 05, 2017, 23:23:54 »
    - Dobrze. Trzeba wziąć pod uwagę wszystkie możliwości. Każdy z Was na pewno prowadził swoje działania wywiadowcze. Pomimo Traktatu z Eolii. Nie czas na zabawę w prawo, gdy nasz przeciwnik go nie przestrzega. Potrzebujemy wszystkich informacji o Hegemonii. Ich ekonomii, ważnych układach, infrastrukturze. Macie informacje na ten temat. Kolejna rzecz: flota. Wiem, że to brutalne, ale osobno nic nie zrobimy. Rozstrzelają nas po kolei jak kaczki. Musimy planować działania naszych flot jakby to była jedna struktura dowodzenia. Żeby podjąć jakiekolwiek działania potrzebujemy silnych sił. Czy mogę Was prosić o ujawnienie spisu dostępnych wojsk. Oczywiście ja uczynię to samo. Tylko pomiędzy nami, nie wyjdzie to na zewnątrz. Druga sprawa, Deceptioni kiedyś wspominali o blokadach hiperprzestrzeni. Jak to wygląda? Są to maszyny, statki? Jak możemy tego użyć. [/i]

- Myślicie, że Hegemonia zatrzyma się na układach, które podała? Załóżmy, że zaakceptujemy ich układ, wtedy będą mieli pod kontrolą cały (południowo-zachodni?) sektor. Będziecie praktycznie z nią graniczyć. Jeśli zostaniemy wszyscy sami to popodbijają nas po kolei. A to chyba nie jest aspiracją Deceptionów? Zostaliście już raz zdradzeni, właśnie w tym momencie. Mimo współpracy, nie poinformowali Was o zamiarach. I zostaniecie zdradzeni ponownie. Ubolewam nad Waszymi przejściami ze Skrii i resztą rady. Jednak Dominium nie podjęło wobec Was żadnych wrogich działań. Chcemy zabezpieczyć Was i Siebie przez to. Na początek potrzebujemy informacji o Hegemonii. Ich infrastruktura, wojska. Jako współpracownicy na pewno coś się dowiedzieliście wartościowego.[/i]

TRZECI POKÓJ DYPLOMACJI

- Połacz mnie z dyplomatą Hegemonii - odrzekł dyplomata - Witam dyplomato. Żałuję, że spotykamy się w takich okolicznościach. Przejdę od razu do rzeczy. Interesuje nas porozumienie. Jednak reszta rady jest ślepa... Dominium nie zamierza ryzykować i umrzeć za durną dumę. Jako przewodniczący mamy wielki wpływ na politykę. Proponujemy póki co porozumienia pośrednie, aby skłonić resztę rady do porozumień. Czy matka Roju jest zainteresowana?
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2017, 23:25:58 wysłana przez Movart »

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Czerwca 05, 2017, 23:34:02 »
    Przedstawiciele Mirialan i Skrii popatrzyli się na siebie.
    - My nie prowadziliśmy działań wywiadowczych poza... poza wywiadem gospodarczym. Nasza flota jest raczej zadaniowa - posiadamy bardzo liczne fregaty, korwety i lekkie krążowniki. Jesteśmy również bogaci w krążowniki, jednak najcięższe okręty - ciężkie krążowniki w liczbie trzech, lotniskowce w liczbie dwóch, niszczyciele w liczbie dwóch, jeden pancernik. Blokady hiperprzestrzenne... tak, posiadamy technologię tzw. boi studni grawitacyjnych. W określonym punkcie szlaku nadprzestrzennego można zamontować boje studni grawitacyjnych, które będą wyciągać z nadprzestrzeni wszystkie obiekty korzystające ze szlaku. - odrzekł zaniepokojony Skrii.
    - Posiadamy pewne informacje wywiadowcze, jednak są one opatrzone klauzulą tajności. Nie jesteśmy w stanie dojść do konsensusu w sprawie ich odtajnienia. Nasza flota to przede wszystkim dwa drednoty i trzy pancerniki, jako okręty flagowe flot. Posiadamy liczne niszczyciele, krążowniki wszelkiej klasy. Lżejsze jednostki są nieco mniej liczne.

- Porusza się Pan w niebezpiecznej i bardzo krzywdzącej maskaradzie abstrakcji. Nigdy nie ogłosiliśmy współpracy z Hegemonią. Hegemonia niczego nam nigdy nie obiecała. Nigdy też my niczego im nie obiecaliśmy. Jednak to prawda. To co czynią to niebezpieczeństwo dla nas i dla Rady. Posiadamy pewne specyficzne informacje wywiadowcze, w szczególności wojskowe. Informacje, które mogą być dla Was użyteczne...

Dyplomata Roju skrzywił się i "zaklikał" szczękoczułkami. - Matka jest zainteresowana tylko bezwarunkowym i pełnym przyjęciem naszych żądań.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Czerwca 06, 2017, 00:08:19 »
    - Wyświetl mi mapę galaktyki - odrzekł poseł do asystenta, po czym przedstawił stan floty Rosidian - Dobrze. W takim razie proponuję rozstawić boje studni grawitacyjnych na wyjściu z sektorów 46 i 50. Będzie to nasze zabezpieczenie i system wczesnego ostrzegania. Istnieją dwie drogi do Rady: albo te, albo na około przez układ nr. 9. Porozmawiam z Deceptionami, aby umieścili tam boje i wyślę BBR w tamto miejsce. Na wszelki wypadek. Czy Wasz wywiad gospodarczy opiewał o informacje na temat Hegemonii, coś co mogłoby nam się przydać? Czego mają niedobory, coś w tym rodzaju? Dyplomato Mirialan, Dominium już wiele razy udowadniało, że nie jesteśmy wrogiem. Aktualnie mamy wspólnego przeciwnika, te dane wywiadowcze mogą nas uratować i dać szerszy pogląd na sytuację. Przypominam, że jeszcze mamy niewidzialnego wroga spoza przestrzeni rady. Potrzebujemy większej floty.... - odrzekł wyraźnie zamyślony dyplomata.

- Wybaczy dyplomata jeśli go uraziłem. Przedstawiłem tylko pogląd, jaki przyjmuje większość radnych. Nie twierdzę, że to pogląd Dominium. Oto co proponujemy: Deceptioni rozłożą boje studni grawitacyjnych w sektorze 10. Tak, aby uniemożliwić szybkie okrążenie rady, przez statki Hegemonii. Jeśli chodzi o te informacje, rozumiem nieufność Deceptionów, jednak w tej chwili gramy do jednej bramki. Ze swojej strony mogę zapewnić, że będziemy pracować przede wszystkim nad ściągnięciem sankcji z Deceptionów. Jak zresztą już próbowaliśmy w przeszłości.

- Jeśli przekonam resztę rady to zaakceptowania warunków, jak będzie wyglądały stosunki na linii rada- Rój?
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2017, 00:09:22 wysłana przez Movart »

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #100 dnia: Czerwca 06, 2017, 00:19:46 »
    - Umieszczenie boi przy sektorach 46 i 50 byłoby niebezpieczne. Kree'waki bowiem mogliby dokonać na nie ataku, a tak znaczne oddalenie od naszych światów może utrudnić przerzut sił. Z drugiej strony, da nam to więcej czasu. I zatrzyma Kree'waki. Wiemy też, że dopóki Centerpoint nie zostanie zdobyta, będą roztaczali pole grawitacyjne. Z jednej strony zapobiegnie to rajdom Kree'waków na Galactę. Z drugiej strony, jeżeli spróbujemy udać się w pobliże przestrzeni Kree'waków, zostaniemy wyrwani w pobliżu Centerpoint. Tuż przy flocie Hegemonii. Co do danycjh - współświadomość doszła do porozumienia. Przekażemy Wam informacje. Dotyczą one głównie infrastruktury wojennej Hegemonii - całe państwo Roju to jedna wielka armia. Posiadają bazy lotnicze i lądowe na każdej planecie. Mają dobrze zorganizowany system przesyłu informacji oparty na regionalnych przekaźnikach. Kree'waki w układzie Iihta mają potężną stocznię, w której pracują nad drednotem. Jest on w fazie końcowej. Próbowaliśmy sabotować. Mają zbyt silny kontrwywiad.
    - Cóż... wiemy, że Hegemonia w niewyobrażalnym stopniu się rozwija. Prowadzą tak ekspansywną politykę monetarną, że ich waluta warta jest... cóż, grosze. Tempo wzrostu ich populacji jest jednak horrendalne. Wielką bolączką ich gospodarki są niedobory surowców przemysłowych - wyeksploatowali swoje planety do cna i nic więcej z nich nie wycisną. Ich rozwijająca się ekonomia krzyczy o świeże zasoby. Dlatego też są tak agresywni.

- Nikomu nie można ufać. Postaramy się rozmieścić boje w układzie numer 10. Ale mamy swoje warunki. Chcemy, żeby Skrii przestali patrolować nasze układy i prowadzić szpiegostwo. Dobrze wiemy o ich działaniach. Chcemy udrożnienia naszych światów i niezależności transportowej. I nie chcemy żadnych kontroli. Jeżeli to zostanie nam poświadczone, przekażemy informacje.

- Rój nie zamierza ingerować w poczynania Rady. Zależy nam na zniesieniu krzywdzących traktatów i to wszystko. Matka Roju dba o swe dzieci.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Czerwca 06, 2017, 00:36:58 »
    - Otrzymałem informacje od Deceptionów, że posiadają informacje na temat Hegemonii, w szczególności wojska. Warunek jest jeden: chcą, aby Skrii przestali patrolować ich układy i prowadzić szpiegostwo. Czy mogę, liczyć, że Republika pójdzie na ustępstwa? Wasi szpiedzy z układów Deceptionów, mogliby wyruszyć na tyły Hegemonii przez układ nr. 10 i przeprowadzić zwiady.

- Rozumiem, jest jednak jeszcze jedna rzecz. Wasze żądania zostaną spełnione. Przygotowujemy się do wojny. Umiejętności współpracy ras, widzieliśmy już na przykładzie pomocy udzielonej Zakonowi. Nie winię Deceptionów, my też się nie ruszyliśmy z miejsca. Jednak teraz w obliczu wojny z Hegemonią i bardzo prawdopodobnego zagrożenia ze strony nieznanych ras spoza przestrzeni rady, musimy mieć się czym bronić. Nie chcę wysługiwać się flotami poszczególnych ras. Zresztą musicie bronić własnych sektorów, tak jak i my. Dlatego trzeba będzie utworzyć flotę rady. Na którą trzeba będzie wydać pieniądze. Stosunkowy koszt rozłożony na wszystkie rasy, będzie i tak znacznie mniejszy. Co nam to da? Gwarancje, że żadna rasa nie zostanie sama. Jest to sprawa, która powinna być bliska Deceptionom, jesteście blisko Hegemonii, jeśli Was zaatakują, wątpię, że ktoś się ruszy z pomocą. Przykra rzeczywistość, tak samo jakby nikt się nie ruszył w przypadku ataku na Dominium, Zakon czy jakąkolwiek inną rasę. Dominium jako przewodniczący, chce zagwarantować każdej rasie bezpieczeństwo. Czy możemy liczyć, że Deceptioni dołożą się do tego interesu? W imię swojego bezpieczeństwa?

- A co z instytucjami Skrii i innych ras na stacji Centerpoint?

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Czerwca 06, 2017, 00:42:18 »
    Przedstawiciel Skrii cmoknął niezadowolony.
    - Kontrolowaliśmy ich cały czas. Aby wiedzieć, czy wypełniają wszystkie postanowienia traktatów odpowiednio. Patrolowaliśmy granice... jednak dobrze. W obliczu wspólnego zagrożenia pójdziemy na ustępstwa.

- Cóż za nietypowa propozycja. Organizacja mająca zapewnić pokój, stabilność i równowagę dysponowałaby własnymi siłami zbrojnymi? Zdaje Pan sobie sprawę w jakiej kondycji jest nasza gospodarka? Jeśli nie, to podpowiem. Okrutnej. Wciąż wygrzebujemy się z dołu, w którym zakopali nas Skrii. Nie stać nas na to.

- Otrzymają trzy lata na wyniesienie się ze stacji. Wszyscy obywatele Stacji, bez względu na rasę, otrzymają równe prawa. Ich status się nie zmieni.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Czerwca 06, 2017, 00:49:44 »
    - Dziekuję przedstawicielu. Zaraz otrzymam informację i będziemy kontynuować rozmowę.

- Chyba nie muszę tłumaczyć, że organizacja mająca zapewnić pokój, a nie dysponuje żadnym środkiem nacisku jest bezużyteczna? Aktualne wydarzenia dokładnie to potwierdzają. Nie dysponuję takimi informacjami na temat Waszej gospodarki, bo nie prowadziliśmy szpiegostwa na Waszym terenie. Czy w takim razie, chociaż część floty Deceptionów, będzie mogła tymczasowo dołączyć do floty rady? Zostaną pod Waszym dowództwem, żadna obca stopa tam nie stanie. W momencie wybudowania zastępców, te statki zostaną zwolnione z obowiązków. Flota będzie stacjonować nieopodal Waszego układu, więc w razie czego będzie można szybko zareagować. Co do Skrii, sprawa została załatwiona. Proszę o wywiązanie się z obietnicy.

- Rozumiem. Być może uda mi się przekonać resztę do współpracy.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #104 dnia: Czerwca 06, 2017, 00:52:20 »
    - Cóż... - zastanowił się Deception. - Niech tak będzie. Przekażemy tyle okrętów, ile będziemy w stanie. Pod naszym dowództwem. Co do informacji - z tego co udało nam się wywiedzieć, Hegemonia jest w posiadaniu w przybliżeniu jednego pancernika, kilku niszczycieli i znacznej ilości krążowników lekkich i ciężkich.
     O ile okręty klasy lekkiej nie są zbyt liczne, tak ich siły myśliwskie i bombowe są... cóż, miliony. Z tego co wiemy, prowadzą różne inne projekty, jednak ich specyfikacji nie znamy...
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2017, 00:56:33 wysłana przez Ąrie »