- Rozumiem. Zaplanujmy w takim razie działania, aby jak najszybciej zakończyć wojnę - czeka, aż ochroniarz przyniesie mapę.
Gabinet przewodniczącego
- Dobrze, tylko żeby nie było tak jak z Puryfikatorem, o którym dowiedziałem się za późno. Przejdźmy zatem do sprzątnięcia bałaganu. Plan jest taki, że odbędzie się głosowanie nad podjęciem śledztwa przez BBR w sprawie Puryfikatora. Głosowanie to przejdzie. Jednak biurokracja trochę trwa, więc w tym czasie zrobicie tak, żeby wyglądało na to, że Puryfikator został przejęty przez nieznanego sprawcę. Wiecie, zostawicie ślady w systemie komputerowym, tak jakby przed Zakonem, ktoś się tam też włamał. Unikniecie dzięki temu kary. - rozległ się dźwięk komunikatora - Przepraszam na chwilę - odrzekł przewodniczący i podniósł słuchawkę - Tak? Dobrze... Zrozumiałem - zerknął na dyplomatę Mirialan, po czym odłożył komunikator. - Tak jak mówiłem, wyjdziecie z tego bez szwanku. Równocześnie z pozostawieniem śladów, usuniecie swoją technologię ze statku. Znacie się na tych rzeczach, więc nie sądzę, aby to sprawiło Wam kłopot. Przejdźmy teraz do innej kwestii. Rój Ameboidaes. Mówi to coś dyplomacie? Bo ja dostałem informacje, że Mirialanie na własną rękę rozpoczęli proces dołączenia kolejnej nieznanej cywilizacji do przestrzeni rady. Bez mojej i rady wiedzy. Nawet bez poinformowania o napotkaniu takowej. Czy jest coś co Was usprawiedliwia?
Gabinet dyplomaty.
- Dobrze, dziękuję za informacje. Pomyślimy nad możliwym rozwiązaniem tej kwestii. Do zobaczenia na forum rady.
List do kierownictwa GalactaShipping
Szanowny Dyrektorze
Ubolewam, że koncern GalactaShipping został pominięty w przetargach na budowę terminala na naszej planecie ojczystej. Nieoceniony jest wkład waszego koncernu w budowę i rozwój Dominium, dlatego tym bardziej jestem zawstydzony i rozczarowany postawą osób, które doprowadziły do tego stanu rzeczy. Wie Pan, że nasza wolna gospodarka rynkowa jest bardzo młoda, ale prężnie rozwijająca. Niestety dużo z naszych pobratymców tkwi jeszcze w starym systemie i przez to wynikają później tego typu problemy. Niedopuszczenie GalactaShipping do przetargu było wynikiem nieprzemyślanym działaniem osób odpowiedzialnych za przeprowadzenie przetargu. Pragnę również zapewnić, że nie otrzymali oni instrukcji od Zgromadzenia, jakoby mieliby nie dopuszczać Waszego koncernu do przetargu. Zgromadzenie zaś zajęło się tą sprawą niezwłocznie i pociągnie do odpowiedzialności odpowiednie osoby. Pragniemy również poinformować, że w najbliższym czasie odbędzie się kolejny zaplanowany przetarg na terminal w mieście Arq'a Ena'e. Zapewniamy, że poprzednia sytuacja się nie powtórzy i wynik przetargu będzie rozstrzygnięty z poszanowaniem wszelkich praw, rządzących wolnym rynkiem. Mam nadzieję, że GalactaShipping nie żywi urazy i będzie nadal inwestować i wspierać w rozwoju raczkujący rynek Dominium.