W oczekiwaniu na odpowiedź Zakonu przesyłam notę do dyplomaty Skrii: - Szanowny dyplomato, doszły nas słuchy, że przedstawiciele Deceptionów, będą ubiegać się o przedłużenie kadencji ich przewodniczącego. Jestem przekonany, że zwrócą się do Republiki o poparcie w ramach zadośćuczynienia za ich krzywdy. Jako przedstawiciel Rosidian, chciałbym zapewnić, że Dominium Rosidian uznaje działania Republiki Skrii (odszkodowania, przyjęcie w szeregi rady) wobec Deceptionów za wystarczające zadośćuczynienie. Chciałbym również zaznaczyć, że Deceptioni przez 10 lat kadencji nie poczynili żadnych kroków w kierunku zabezpieczenia międzygalaktycznego handlu i nie starali się zapewnić bezpieczeństwa dla transportu wewnątrz przestrzeni rady. Dominium Rosidian zaś już na pierwszym swoim posiedzeniu zwróciło uwagę na ten problem i w rozmowach prywatnych zapewniło o podjęciu kroków w kierunku upłynnieniu przepływu towarów pomiędzy narodami rady. Mam nadzieję, że Republika weźmie pod uwagę zarówno te i inne argumenty przemawiające za kandydaturą Rosidian na stanowisko przewodniczącego.
(Nie jestem pewien, czy mogę wykorzystywać informacje, które dostałem drogą nieoficjalną. Jeśli nie, to napisz na GG, szybko to załatwimy i poczekam z wysłaniem tej wiadomości)