Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [PB] Wątek Dyskusyjny (pytania, propozycje, dyskusje)  (Przeczytany 9530 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wątek Dyskusyjny (pytania, propozycje, dyskusje)
    « Odpowiedź #90 dnia: Marca 06, 2017, 20:26:39 »
    Tylko dziwi mnie, czemu "G" atakuje swoich sojuszników :D Plus wydaje mi się, że po "J" znajdzie się jeszcze kilka literek skłonnych do wspólnej zabawy...

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #91 dnia: Marca 06, 2017, 20:47:13 »
    Co do G to coś mi się posmyrało :p
    A co do J, najpierw musisz wrócić z Persji, do tego czasu powinienem coś ogarnąć
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #92 dnia: Marca 07, 2017, 22:04:55 »
    Proszę o jak najszybszą, dokładną i uczciwą aktualizację strat i zysków (sprawdzę). Jutro Bóg da zrobię ostatnie wojny i wieczorem zaczniemy 1602 rok...

Piastun, to napisz (albo oficjalnie albo na TF'ach) do tych którym jeszcze się pozmienia w wyniku wojen które ogłosisz :P Bo trochę nie ma sensu, by ktoś dwa razy robił podliczenia :)

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #93 dnia: Marca 07, 2017, 22:10:54 »
    Jest sens, odjęcie/dodanie sektorów czy wojska to 2 minuty roboty a jak zrobisz 2 razy to mniejsze ryzyko pomylenia się :D

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #94 dnia: Marca 09, 2017, 20:34:39 »
    Dalej postuluje o przyśpieszenie gry. Serio, jak ktoś nie robi działań przez te 2-3 dni, to niech może z automatu są one przeznaczane w rozwój rolnictwa i rzemieślnictwa? I tyle. Jak ktoś nie ma czasu, to "bot", sama gra rozdzieli na te dwie rzeczy i tyle ;_;

Offline InfeRR

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #95 dnia: Marca 09, 2017, 20:39:19 »
    Ile razy Piastun ma jeszcze napisać, że nie ma czasu?

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #96 dnia: Marca 09, 2017, 20:57:56 »
    Jeszcze parę razy zakładam :P

Warder Piastun też musi wszystko przemyśleć, bo on ma najwięcej do roboty tutaj. Jakby nie patrzeć ma do sprawdzenia kilkanaście tematów z ruchami wojsk, polityką wewnętrzną itd.
    Następnie musi to przeanalizować i ładnie opisać. Popatrz sobie na to ile czasu spędził z napisaniem "wojny zachodniej" a do tego dochodzą mniejsze wojenki. Musiałby siedzieć nad tym non stop a tak się zazwyczaj nie da :P

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Marca 10, 2017, 11:38:48 »
    Chciałem zapytać o bardzo logiczną, ale jednocześnie ważną rzecz. Rozumiem, że zaopatrzenie można dostarczać "wszędzie" bez zapewnienia ochrony itp? Ale co z blokadą morską czy to lądową? Bo szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie sytuacji, by wojska portugalskie w Maroko czy hiszpańskie pod Paryżem przeżyły długo bez aprowizacji, prawda?

I w sumie tutaj druga kwestia: czy brak wypłacanego żołdu - no bo pieniądze nie pojawią się magicznie - dla takich zablokowanych wojsk również wpływa na morale?

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Marca 10, 2017, 14:38:49 »
    Rozumiem, że zaopatrzenie można dostarczać "wszędzie" bez zapewnienia ochrony
    Nie. Zaopatrzenie tak jak punkty zbrojeniowe muszą mieć wyznaczoną faktyczną trasę. A to czy zapewnisz ochronę to tylko Twoja sprawa. Jedynie transfer pieniądza jest "automatyczny"

wojska portugalskie w Maroko długo bez aprowizacji, prawda?

W tej turze, tak jak najpewniej jest napisane w wojnie, portugalczycy rozbili armię maroka, więc mają cały kraj do łupienia i plądrowania, więc zaopatrzenie jest zbędne w tym wypadku.

hiszpańskie pod Paryżem przeżyły długo bez aprowizacji, prawda?
    Dlaczego bez aprowizacji? Niderlandy to rzut beretem z Paryża.
    I w sumie tutaj druga kwestia: czy brak wypłacanego żołdu - no bo pieniądze nie pojawią się magicznie - dla takich zablokowanych wojsk również wpływa na morale?
    Odpowiedź masz na początku. Transfer pieniądza jest automatyczny w większości przypadków.

Offline Ąrie

• Użytkownik
    • Piwa: 37
    « Odpowiedź #99 dnia: Marca 10, 2017, 14:53:41 »
    To się obłowię na tych Niderlandach Południowych, jak skubane mogą 30 tys. chłopa wyżywić :o

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #100 dnia: Marca 10, 2017, 15:00:11 »
    Pardon Piastun, zapomniałem. Przecież szpiedzy osmańscy donosili, że w Belgii wszystkie zakłady tkackie zostały zaorane i przerobione na bazę zaopatrzeniową. A z kolei Maroko posiada przecież najżyźniejsze gleby i jedyne w swoim rodzaju czarnoziemy na całej powierzchni gór Atlasu :/ Głupi ja :(

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Marca 10, 2017, 15:26:35 »
    Jeśli nawet to jest problemem (bo problem po tej wojnie ma do mnie prawie każdy, zarówno gracze z jednej strony, jak i z drugiej), to możecie poczekać 2 tygodnie, a ja zmienię mechanikę na bardziej szczegółową i bardziej hmm, realistyczną. Cofniemy się o turę do tyły, tylko musicie liczyć się wtedy z przykładowymi, naturalnymi dla rzeczywistości konsekwencjami:

-Jako, że opłacenie wojska było głównym obciążeniem finansów każdego praktycznie państwa to żołd zwiększmy do 6 sztuk złota za jednostkę. Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.
    -Rzeczpospolita będzie miała kilkadziesiąt bezpłatnych oddziałów kawalerii - zaciąg towarzyski.Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.
    -Całe wojsko Francji, Sabaudii, Anglii, Szkocji i Persji przestaje istnieć - wojska zaczynały II turę wojenną bez zaopatrzenia. Nikt nie jest w stanie wytrzymać bez jedzenia tyle czasu. Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.
    -Mięso i Zboże psuje się z upływem czasu, tak więc każda jednostka zaopatrzenia będzie miała limit  2 tur ważności. Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.
    -Szwecja będzie miała 2 razy droższe jednostki. Man power -100% Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.
    -Imperium Osmańskie praktycznie przestaje istnieć na skutek buntów, powstań i rebelii. Jeśli CAŁE wojsko IO jest w zaangażowane w Persji to Grecy, Serbowie, Węgrzy, Bułgarzy, Mamelucy i inne nacje wykorzystują okazję, że na ich terenie nie ma ŻADNEGO żołnierza IO i wszczynają powstanie. Tak samo Tunis i Trypolis zrzucają zależność lenną. Sułtan ginie z nożem w plecach. Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.
    -Chanat, Sabaudia, Bawaria i inne państwa o małej powierzchni mają ograniczenie do 8 poziomów rolnictwa. Nie ma ziemi = nie ma miejsca na uprawy. Tak samo Dania, Norwegia i Szwecja - klimat nie sprzyja. Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.
    -Tak naprawdę flota Hiszpańska nie została rozgromiona - wpłynęła do jednej z zatok portowych w Niderlandach Południowych i tam siedzi, bo przecież w zatokach portowych bitew, gdy flota jest zacumowana, się w tym okresie nie rozgrywało. Bo jak? Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.

Tak mamy grać?

(click to show/hide)

Dziwicie się że tury długie? Ja tak muszę odpisywać na takie rzeczy na tf-ach i pw kilka razy dziennie kilku osobom.

Offline Ąrie

• Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Marca 10, 2017, 15:57:34 »
    Bez nerwów. Tu nie chodzi o kwestię nowej mechaniki, a Twojej mechaniki i Twoich słów. Zwyczajnie, jak powiedziałeś - skoro zaopatrzenie i uzbrojenie muszą zostać przetransportowane, to Hiszpania i Portugalia nie mają fizycznych możliwości w czasie obecnym przetransportować jakiegokolwiek zaopatrzenia poza swoje granice, no chyba że wzdłuż Francji. I to jest wyłącznie Twoja mechanika i Twoje słowa, hah.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Marca 10, 2017, 16:06:04 »
    Bez nerwów. Tu nie chodzi o kwestię nowej mechaniki, a Twojej mechaniki i Twoich słów. Zwyczajnie, jak powiedziałeś - skoro zaopatrzenie i uzbrojenie muszą zostać przetransportowane, to Hiszpania i Portugalia nie mają fizycznych możliwości w czasie obecnym przetransportować jakiegokolwiek zaopatrzenia poza swoje granice, no chyba że wzdłuż Francji. I to jest wyłącznie Twoja mechanika i Twoje słowa, hah.

Widocznie wcale nie zrozumiałeś myśli zawartej 2 posty wyżej. Zaopatrzenie dla Hiszpan pod Paryżem jest dostarczone z Niderlandów Południowych. Jeśli natomiast mamy się zastanawiać czy Niderlandy Południowe utrzymają 30 tysięcy wojska, to naturalną rzeczą jest, że trzeba się też zastanowić nad tym dlaczego w Imperium Osmańskim nie było żadnego buntu gdy całe wojsko było tysiące kilometrów od Europy, dlatego zaopatrzenie się nie psuje, dlatego Szwecja i inne słabiej zaludnione kraje nie ma limitu na wojsko albo droższych jednostek, dlatego Bawaria czy Chanat mogą mieć 10 poziomów rolnictwa skoro mają bardzo ograniczony teren. Jednym słowem - dosłownie wszystko może być problemem i niezrozumiałym działaniem stronniczego admina, jeśli coś nie indzie po naszej myśli. Skoro poświęcam kilka godzin tygodniowo od początku edycji żeby to tłumaczyć, to siłą rzeczy czas w którym mógłbym opisywać wojny, odpisywać na działania, pisać eventy (czy cokolwiek innego) poświęcam na rzecz całkowicie zbędną. Skutkiem tego są 3-tygodniowe tury i naprawdę nic się nie zmieni jeśli dalej tak będzie, a nawet wręcz przeciwnie...

Offline Ąrie

• Użytkownik
    « Odpowiedź #104 dnia: Marca 10, 2017, 16:10:57 »
    Wręcz przeciwnie. Niezrozumienie jest po Twojej stronie. Jest opisane w Twojej mechanice, że gdy wojsko jest w innej części Imperium są bunty? Nein. Jest w mechanice demografia, aby Szwecję limitować? A skąd. Ba, Szwecja swego czasu miała niewspółmiernie olbrzymią armię (najemną głównie), ale mniejsza, tego w mechanice nie ma. Są rozdysponowane w jakiś sposób limitacje obszarowe, aby Chanat, czy Bawarię ograniczać? No też nie.
    Jest za to napisane i przez Ciebie wypowiedziane, że zaopatrzenie musi mieć wyznaczone trasy. Nie mam nic przeciwko, jak w tych Niderlandach Pd. jest circa 8 poziomów rolnictwa, bo jak daj bóg uda mi się je zdobyć, to stanę się globalną potęgą, ale kwestie czysto mechaniczne, opisane w mechanice powinny raczej obowiązywać. I nie, nie jest to apel o zmianę mechaniki, a stosowanie się do obecnej.
    Z resztą, nevermind. Mnie to jebie w sumie, wiem jak to jest jak szczekają wszędzie dookoła. Najważniejsze, aby być po prostu sprawiedliwym w osądzie.