Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [PB] Wątek Dyskusyjny (pytania, propozycje, dyskusje)  (Przeczytany 9441 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    Odp: Wątek Dyskusyjny (pytania, propozycje, dyskusje)
    « Odpowiedź #105 dnia: Marca 10, 2017, 16:39:54 »
    Totalny absurd. Sam sobie zaprzeczasz.

Jest za to napisane i przez Ciebie wypowiedziane, że zaopatrzenie musi mieć wyznaczone trasy.
    Zgoda. Trasa zaopatrzenia jest wyznaczona - z Niderlandów Południowych.

w tych Niderlandach Pd. jest circa 8 poziomów rolnictwa
    Idąc twoim tokiem rozumowania: powiedz mi, gdzie jest w mechanice napisane, że zaopatrzenie musi być wytworzone na najbliższym dla stacjonującego wojska terenie? Nigdzie. Mechanika nie podaje, że zaopatrzenie jest magazynowane prowincjonalnie. Może wiec pochodzić nawet z Neapolu (co de facto jest możliwe, biorąc pod uwagę, że Neapol ma niezakłócony niczym dostęp do Niderlandów.

Po za tym, całkowite, restrykcyjne trzymanie się mechaniki jest niemożliwe. Bo przecież jest napisane, że w taktyce musi być mapa ilustrująca rozmieszczenie wojska. Zgodnie z tym co napisałeś, flota Sabaudii i Turcji nie powinna brać udziału w ostatniej turze - nie było mapy ilustrującej działania floty, a mechanika pisze że musi być. Także jedynie dwie z czterech armii Francji powinny brać udział w wojnie, bo tylko dwie armie nie była pokazana na mapie, a mechanika podaje że musi być.

Offline Koxxus

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    • Otaczają mnie tęgie, wielkie dzbany
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #106 dnia: Marca 10, 2017, 16:43:44 »
    Fakt faktem, kolejne pozbywanie się graczy też średnio pomoże, zaraz z kilkunastu graczy zostanie kilku połączonych w sojusz, co zabije rywalizację, gry nie skróci, a jedynie zniszczy ją do końca.

Nie zrobiłbym nic
    Gdybym to forum scrollował jak ty

Offline Ąrie

• Użytkownik
    • Piwa: 37
    « Odpowiedź #107 dnia: Marca 10, 2017, 16:45:12 »
    No powiedziałem, mnie to grzeje. Byleby było sprawiedliwie, ot jedyny wymóg stawiany przed GMem.

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #108 dnia: Marca 10, 2017, 16:52:43 »
    No powiedziałem, mnie to grzeje. Byleby było sprawiedliwie, ot jedyny wymóg stawiany przed GMem.
    Toż ci Piastun wyjaśnił, że żeby było całkowicie sprawiedliwie to flota twojego sojuszu nie zostałaby wsparta przez Sabaudię i IO i mogłaby ponieść porażkę.
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Ąrie

• Użytkownik
    « Odpowiedź #109 dnia: Marca 10, 2017, 16:54:07 »
    Ciągniemy dalej? Ja mogę jak najbardziej. Ale wydaje mi się, że to i tak bezproduktywne.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #110 dnia: Marca 10, 2017, 18:46:46 »
    Jeśli nawet to jest problemem (bo problem po tej wojnie ma do mnie prawie każdy, zarówno gracze z jednej strony, jak i z drugiej), to możecie poczekać 2 tygodnie, a ja zmienię mechanikę na bardziej szczegółową i bardziej hmm, realistyczną. Cofniemy się o turę do tyły, tylko musicie liczyć się wtedy z przykładowymi, naturalnymi dla rzeczywistości konsekwencjami:

-Jako, że opłacenie wojska było głównym obciążeniem finansów każdego praktycznie państwa to żołd zwiększmy do 6 sztuk złota za jednostkę. Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.
    -Rzeczpospolita będzie miała kilkadziesiąt bezpłatnych oddziałów kawalerii - zaciąg towarzyski.Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.
    -Całe wojsko Francji, Sabaudii, Anglii, Szkocji i Persji przestaje istnieć - wojska zaczynały II turę wojenną bez zaopatrzenia. Nikt nie jest w stanie wytrzymać bez jedzenia tyle czasu. Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.
    -Mięso i Zboże psuje się z upływem czasu, tak więc każda jednostka zaopatrzenia będzie miała limit  2 tur ważności. Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.
    -Szwecja będzie miała 2 razy droższe jednostki. Man power -100% Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.
    -Imperium Osmańskie praktycznie przestaje istnieć na skutek buntów, powstań i rebelii. Jeśli CAŁE wojsko IO jest w zaangażowane w Persji to Grecy, Serbowie, Węgrzy, Bułgarzy, Mamelucy i inne nacje wykorzystują okazję, że na ich terenie nie ma ŻADNEGO żołnierza IO i wszczynają powstanie. Tak samo Tunis i Trypolis zrzucają zależność lenną. Sułtan ginie z nożem w plecach. Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.
    -Chanat, Sabaudia, Bawaria i inne państwa o małej powierzchni mają ograniczenie do 8 poziomów rolnictwa. Nie ma ziemi = nie ma miejsca na uprawy. Tak samo Dania, Norwegia i Szwecja - klimat nie sprzyja. Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.
    -Tak naprawdę flota Hiszpańska nie została rozgromiona - wpłynęła do jednej z zatok portowych w Niderlandach Południowych i tam siedzi, bo przecież w zatokach portowych bitew, gdy flota jest zacumowana, się w tym okresie nie rozgrywało. Bo jak? Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.

Tak mamy grać?

(click to show/hide)

Dziwicie się że tury długie? Ja tak muszę odpisywać na takie rzeczy na tf-ach i pw kilka razy dziennie kilku osobom.
    1. Żołd w tym okresie był śmiesznie niski, a także płacono go nieregularnie, nawet dla oddziałów elitarnych.
    2. Powinna zatem też dostać malus do dochodów i ograniczoną armię - w Rzeczyspolitej nie było czegoś takiego jak stałe podatki aż do Sejmu Niemego. Stała armia to też w większości wynalazek tego sejmu (pomijam nieudane inicjatywy jak piechota wybraniecka).
    3. Toś dowalił. Główną przyczyną destabilizacji u Osmanów były bunty janczarów i przewroty pałacowe, a nie bunty opozycji lokalnej.
    Do tego idąc tym tropem, IO powinno mieć monstrualny PR, ponieważ zarządcy prowincji MIELI OBOWIĄZEK wystawiać armie lokalne z swoich prowincji i to robili.
    4. Oświecę Cię. Prowadzisz grę w systemie, w którym KAŻDE państwo (poza Hiszpanią) nie myślało w ogóle o zaopatrywaniu wojsk. Żołnierze żywili się z grabieży okupowanych ziem przeciwnika, co też armia angielska (wobec klęski głodu u siebie) robiła cały czas.
    5. Istnieje coś takiego jak konserwacja żywności (w przypadku mięsa mamy sól chociażby). I tak, robiono to masowo od średniowiecza.
    Zboże zaś można przechowywać w spichrzach, jak trzeba.
    6. Szwedzi (jako jedyni w tym okresie) wprowadzili (obowiązkowy) pobór wojskowy wśród społeczeństwa. Wojsko najemne pełniło tylko funkcję uzupełniającą obok narodowej armii stałej (Gustaw I Waza).
    7. Istnieje coś takiego jak uprawa intensywna. I tak, stosowano ją w tej epoce (słynne trójpolówki typu flamandzkiego i późniejsze czwórpolówki). Tylko na Wschodzie bawiono się w uprawę ekstensywną (a i to nie wszędzie).
    8. Krótko: Londyn 1665.
    I tak Piastun, ta dyskusja nie jest o tym, że źli, roszczeniowi gracze wymagają od Ciebie, by dbał o ich interesa, tylko o to, że adminujesz nieuczciwie, zbytnio wzmacniając Tymka. Piszę ci to, dlatego że męczy mnie ta konsekwentnie stosowana polityka.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #111 dnia: Marca 10, 2017, 21:41:28 »
    I tak Piastun, ta dyskusja nie jest o tym, że źli, roszczeniowi gracze wymagają od Ciebie, by dbał o ich interesa, tylko o to, że adminujesz nieuczciwie, zbytnio wzmacniając Tymka. Piszę ci to, dlatego że męczy mnie ta konsekwentnie stosowana polityka.

Nie wiem w jaki sposób miałbym wzmacniać Tymusa. Nigdy nie wzmacniałem celowo a nawet bez premedytacji żadnego gracza. Jeśli jednak wszyscy widzą w tym problem - zgoda. Szkoda mojego czasu który poświęcam oraz nerwów na zbędne dyskusje. Składam urząd GMa z pełnymi prawami do gry. Przejmijcie pbf-a i pokażcie mi jak zachowuje się sprawiedliwy admin.
    Dziękuję za grę wszystkim i pozdrawiam.

Offline Ąrie

• Użytkownik
    « Odpowiedź #112 dnia: Marca 10, 2017, 22:09:31 »
    Nie ma co dramatyzować. Po polsku żeśmy się trochę poawanturowali, było fajnie, gramy dalej.

Offline Movart

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    « Odpowiedź #113 dnia: Marca 10, 2017, 22:10:08 »
    Również jestem za tym, abyś Piastun kontynuował.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #114 dnia: Marca 11, 2017, 03:25:13 »
    Również jestem za tym, abyś Piastun kontynuował.

Offline Koxxus

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    • Otaczają mnie tęgie, wielkie dzbany
    « Odpowiedź #115 dnia: Marca 11, 2017, 08:01:38 »

Nie zrobiłbym nic
    Gdybym to forum scrollował jak ty

Offline GolemPL

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #116 dnia: Marca 11, 2017, 15:32:35 »
    Jestem za tym, abyś Piastun kontynuował.

Offline Sir Aragorn

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    • "War. War never changes."
    « Odpowiedź #117 dnia: Marca 11, 2017, 18:17:52 »

Offline Erlan

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #118 dnia: Marca 12, 2017, 11:49:10 »