Jeśli nawet to jest problemem (bo problem po tej wojnie ma do mnie prawie każdy, zarówno gracze z jednej strony, jak i z drugiej), to możecie poczekać 2 tygodnie, a ja zmienię mechanikę na bardziej szczegółową i bardziej hmm,
realistyczną. Cofniemy się o turę do tyły, tylko musicie liczyć się wtedy z przykładowymi, naturalnymi dla rzeczywistości konsekwencjami:
-Jako, że opłacenie wojska było głównym obciążeniem finansów każdego praktycznie państwa to żołd zwiększmy do 6 sztuk złota za jednostkę.
Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.-Rzeczpospolita będzie miała kilkadziesiąt bezpłatnych oddziałów kawalerii - zaciąg towarzyski.
Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.-Całe wojsko Francji, Sabaudii, Anglii, Szkocji i Persji przestaje istnieć - wojska zaczynały II turę wojenną
bez zaopatrzenia. Nikt nie jest w stanie wytrzymać bez jedzenia tyle czasu.
Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.-Mięso i Zboże psuje się z upływem czasu, tak więc każda jednostka zaopatrzenia będzie miała limit 2 tur ważności.
Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.-Szwecja będzie miała 2 razy droższe jednostki. Man power -100%
Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.-Imperium Osmańskie praktycznie przestaje istnieć na skutek buntów, powstań i rebelii. Jeśli
CAŁE wojsko IO jest w zaangażowane w Persji to Grecy, Serbowie, Węgrzy, Bułgarzy, Mamelucy i inne nacje wykorzystują okazję, że na ich terenie nie ma
ŻADNEGO żołnierza IO i wszczynają powstanie. Tak samo Tunis i Trypolis zrzucają zależność lenną. Sułtan ginie z nożem w plecach.
Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.-Chanat, Sabaudia, Bawaria i inne państwa o małej powierzchni mają ograniczenie do 8 poziomów rolnictwa. Nie ma ziemi = nie ma miejsca na uprawy. Tak samo Dania, Norwegia i Szwecja - klimat nie sprzyja.
Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.-Tak naprawdę flota Hiszpańska nie została rozgromiona - wpłynęła do jednej z zatok portowych w Niderlandach Południowych i tam siedzi, bo przecież w zatokach portowych bitew, gdy flota jest zacumowana, się w tym okresie nie rozgrywało. Bo jak?
Żeby było REALISTYCZNIE I HISTORYCZNIE.Tak mamy grać?
Dziwicie się że tury długie? Ja tak muszę odpisywać na takie rzeczy na tf-ach i pw kilka razy dziennie kilku osobom.