Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [PB] Wątek Dyskusyjny (pytania, propozycje, dyskusje)  (Przeczytany 9446 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wątek Dyskusyjny (pytania, propozycje, dyskusje)
    « Odpowiedź #45 dnia: Lutego 14, 2017, 18:42:01 »
    Abstrahując już od tego, które z państw uznałeś za tę "córę" :D?

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #46 dnia: Lutego 14, 2017, 18:46:26 »
    Chanat Krymski 0_o

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #47 dnia: Lutego 15, 2017, 19:43:20 »
    Czy nie dałoby się skrócić roku do max tygodnia? Mimo wszystko, tury po 10-14 dni, trochę rozwalają tą grę. Zwłaszcza, że padła propozycja ze strony GM'a aby w większym stopniu udzielali się gracze w pisaniu eventów itp.

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Lutego 16, 2017, 15:10:06 »
    Eventy to mały pikuś przy tym co trzeba robić żeby prowadzić rozgrywkę. Po prostu aktualnie nie mam czasu, żeby tury mijały szybciej. Jeśli zależy wam na szybkości rozgrywki to możecie na nią wpłynąć poprzez regularną i czytelną aktualizację informacji (gospodarki, wojska, finansów) i nie wykłócać się o drobne błahostki. Proponuję byście zrobili wszystkie poważniejsze działania do czwartku (23 luty), w piątek (24) zrobimy pierwszą turę wojenną i w niedzielę (26) drugą.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #49 dnia: Lutego 23, 2017, 20:14:25 »
    Czy ze względu na to, że jak to określiłeś Piastun " po za tym większość krajów nie zrobiła jeszcze budżetów ani działań na tę turę." te kraje w niedzielę przejdą do roli NPCów?

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Lutego 23, 2017, 20:24:22 »
    Nie chce tego robić bo połowa krajów musiałaby trafić do NPC. Poczekamy, zobaczymy. Ja ostatnio mam mało czasu i raczej aż do kwietnia nic się nie zmieni, więc nie będę naciskał aż tak na aktywność. Jeśli jednak taka sytuacja będzie dalej, zrobimy czystki, bo po co opóźniać grę.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Lutego 25, 2017, 07:58:44 »
    Czyżby chodziło o tych graczy :p?

Zapewniam że powyżsi gracze będą grać aktywnie, nie są "z łapanki"

Nie żebym chciał kogoś palcem wytykać, ale po prostu gracze którzy wkładają w to "0" aktywności, niszczą grę i zniechęcają tych co są aktywni i robią wszystko na czas. Nikt chyba nie będzie płakał, jak w 1603 będziemy grali w 10-13 osób, ale za to z 3-5 dniowymi rocznymi turami. Płynna rozgrywka=lepsza zabawa.

Bo wiesz. Z takim tempem, to my do Twoich matur dojdziemy do 1606 roku, a do studenckich sesji zrobimy rok 1609... Co jest kiepskim wynikiem zważywszy na choćby czasochłonne prowadzenie wojen czy odkrywanie technologii ;)

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Lutego 25, 2017, 09:12:54 »

Bo wiesz. Z takim tempem, to my do Twoich matur dojdziemy do 1606 roku, a do studenckich sesji zrobimy rok 1609... Co jest kiepskim wynikiem zważywszy na choćby czasochłonne prowadzenie wojen czy odkrywanie technologii ;)

Niestety, ale nie zamierzam przekładać tempa gry ponad wyniki z matur. Ale tak, pewnie tak będzie.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Lutego 25, 2017, 09:23:39 »
    Niestety, ale nie zamierzam przekładać tempa gry ponad wyniki z matur. Ale tak, pewnie tak będzie.

Tzn nie no, absolutnie nie miałem na myśli porzucenia nauki :p Tylko po prostu wywnioskowałem z Twojej wcześniejszej wypowiedzi, że bardziej brak aktywności niektórych graczy wpływa na rozgrywkę niż brak Twojego czasu ;)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #54 dnia: Lutego 25, 2017, 13:26:14 »
    Ja tam się nie uczyłem do matur i poza wynikiem z rozszerzonej matematyki (20%) jestem zadowolony :P

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Lutego 25, 2017, 13:35:20 »
    Ja tam się nie uczyłem do matur i poza wynikiem z rozszerzonej matematyki (20%) jestem zadowolony :P

W sumie, też wtedy(przed maturami) grałem w native. Gdzie tam egzamin, jak klan ma ważnego cw!

PS.

Najrozsądniejszą opcja byłoby rozegranie drugiej kampanii, tylko dla aktywnych graczy. Patrząc na tempo PB, to mam wrażenie, że dwie kampanie, byłyby do ogarnięcia. Plus, gdyby doszło do czegoś konkretnego na PB (Wojna 30 letnia chociażby) to zawsze można wtedy zrobić przerwę na 2-3 tygodnie. Bardzo podoba mi się taka rozgrywka, lecz po prostu nie chciałbym aby najciekawsze rzeczy zaczęły się w maju-czerwcu, bo wtedy mam sesję.
    Proponowane okresy

- Brytania:
    * Era Arturiańska czyli walki Sasów, Anglów i Jutów z Brytami
    * Era małych królestw
    * Era 7 królestw + wikingowie
    - Europa
    * Rok 451. Czy no może, 420-450.  Bardzo ciekawy czas w naszej historii. Na tyle, że książka silnie na nim wzorowana stała się światowym Bestsellerem, a Tolkien wpisał się złotymi głoskami do historii. W pierwszych szkicach podobieństw miało być więcej (chociażby rodzina Theodena).
    « Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2017, 14:21:32 wysłana przez Warder »

Offline Piastun

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Lutego 25, 2017, 15:27:52 »
    Masz rację, ale czy znalazł by się ktoś kto prowadziłby taką sesje? Bo nie wiem czy dobrze się rozumiemy, ale głównym powodem dlaczego tempo gry jest teraz takie wolne, jest właśnie moja matura, nie fakt małej aktywności graczy. To też oczywiście wpływa na tempo, ale tylko trochę.

Gdybym nie przesiedział trzech lat w lo nic nie robiąc, też miałbym teraz wywalone ;(

Offline Ąrie

• Użytkownik
    • Piwa: 37
    « Odpowiedź #57 dnia: Lutego 25, 2017, 18:10:51 »
    No tak, przed chwilą rypło rozbicie dzielnicowe, teraz Para Bellum toczy się jak amerykański młodociany z madwagą, to róbmy kolejną sesję xD Na pewno pomoże.

Offline Koxxus

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    • Otaczają mnie tęgie, wielkie dzbany
    « Odpowiedź #58 dnia: Lutego 25, 2017, 19:15:39 »
    No tak, przed chwilą rypło rozbicie dzielnicowe, teraz Para Bellum toczy się jak amerykański młodociany z madwagą, to róbmy kolejną sesję xD Na pewno pomoże.

+1

Nie zrobiłbym nic
    Gdybym to forum scrollował jak ty

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Lutego 25, 2017, 19:44:45 »
    Mówimy o sesji dla max 10 graczy, najbardziej aktywnych i tylko tych z PB. Coś na kształt Europy dwóch prędkości :P