Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 685501 razy)

Opis tematu:

Offline Bobik325

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Prophesy of Pendor
    « Odpowiedź #195 dnia: Sierpnia 01, 2009, 13:16:27 »
    jest ale nie wiem czy przypadkiem w sword of democles xD  sry jesli sie myle ale bodajze tak jest! w sword of democles jest taka mozliwosc .
    http://www.mountblade.info/forum/ - Najlepsze Forum Na Świecie

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #196 dnia: Sierpnia 01, 2009, 13:24:48 »
    Tez o tym czytalem, ale w PoP to raczej niemozliwe. W sword of democles mozna sciagac za jednym zamachem wszytkich rekrutow z wiosek.

Offline bobik69

• Użytkownik
    • gg
    « Odpowiedź #197 dnia: Sierpnia 01, 2009, 14:43:40 »
    Kawaleria w jaki kollwiek mod gram na poczatku stawiam na kawalerie dopiero gdy mam zamek expie piechote. w POP ie jak i w innych modach oprucz SOD a wkurza mnie jedno zdabede zamek i musze zostawic jakies jednostki do obrony u kompa tego nie ma zdobywa zamek i od razu ma 65 wojow a potem i wiecej jesli macie na to recepte bardzo bym prosil o odpowiedz bo jak nie to zanim wyexpie 100 dobrych obroncow to troche potrwa.

!!!!. jak zmienic aby zajete wioski zmienily kulture na Pendor???

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #198 dnia: Sierpnia 01, 2009, 14:46:06 »
    Jesli twoje krolestwo wybralo kulture Pendoru to wioski po pewnym czasie sie zmieniaja na ta kulture (tak jest u mnie). Jak jakiemus swojemu wasalowi dasz wioske to roznie to bywa, mi sie niektore zmieniaja a niektore nie.

Offline bobik69

• Użytkownik
    • gg
    « Odpowiedź #199 dnia: Sierpnia 01, 2009, 15:29:25 »
    spoko  wszystko luz ale wkurza mnie jedno no moze dwa raz chce stworzyc armie pendoru ale sie nie da bo wioski maja kulture gospodarza dwa ze lordowie terz maja swoja kulture jesli ktos ma na to wplyw powiedzcie modderom o tym pozdro lece bronc zamek

Offline Boemund

• Użytkownik
    « Odpowiedź #200 dnia: Sierpnia 01, 2009, 16:13:52 »
    Opowie mi ktoś na moje pytanie o hełm szamana? Wiecie ile siły ma ten demonic warrior? Złapałem dziada :D 138 siły O_o

Offline Thieft

• Użytkownik
    « Odpowiedź #201 dnia: Sierpnia 02, 2009, 12:52:53 »
    Witam,
    Mógłby mi ktoś napisać w jaki sposób mieć lorda we własnym państwie Jak zrobić aby przeszli na moją stronę? (The Royal Kingdom Of Pendor) Próbowałem tak jak pisał bobik parę stron temu... złapać jakiegoś lorda i przyjąć jego wasalizację lecz jak jakiegoś łapię to mam tylko opcję "You are my prisioner" albo Wypuszczam cię czy coś takiego. A jak go już mam w niewoli i zagadam to mam tylko opcję przyjąć okup jaki mi tam proponuje lub "Jeszcze nad tym pomyślę" czy jakoś tak. Mógłby rozwiać ktoś tą kwestię dla mnie :) byłbym wdzięczny.

Offline bobik69

• Użytkownik
    • gg
    « Odpowiedź #202 dnia: Sierpnia 02, 2009, 14:34:16 »
    thieft

może masz z nim zbyt niskie relacje ja juz mam 8 lordow i przechodzili jak mialem z nimi relacje na +9. Przed bitwa z lordem musi byc na + 21 i wiecej. Bo bitwa to -1 niewola -10 a potem opcja wasalizacji powinna sie pojawic.

Offline Boemund

• Użytkownik
    « Odpowiedź #203 dnia: Sierpnia 04, 2009, 23:51:53 »
    Panowie!

Jakie błędy skryptów się pojawiają po stworzeniu własnego państwa. Może zakłócić mi to rozgrywkę? Jak to naprawić? Gdzie są zapisy z modów i z podstawki?

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #204 dnia: Sierpnia 05, 2009, 00:45:44 »
    Jakie bledy skryptow? Chyba zadne, a przynajmniej ja zadnych nie mam. Jesli masz to chyba ci zakluca rozgrywke. Jak to naprawic? Najpierw powiedz o jaki blad konkretnie chodzi. Zapisy sa w: D:\Dokumenty!!!\Mount&Blade Savegames (standardowo)

Offline Boemund

• Użytkownik
    « Odpowiedź #205 dnia: Sierpnia 05, 2009, 09:58:45 »
    Z lewej strony ( tam gdzie pokazuje się kto jaki zamek oblega ) pojawia się czerwony napis "script error". Napis błędu jest tak długi i tak szybko znika że tylko to zapamiętałem :(

Offline Smoczyca

• Użytkownik
    « Odpowiedź #206 dnia: Sierpnia 05, 2009, 21:40:57 »
    Czy da się zrobić do tego moda spolszczenie? Albo przynajmniej wprowadzić polskie znaki. Bo ja podmieniłam w dokumencie tekstowym na polskie nazwy ale ich w grze nie czyta.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #207 dnia: Sierpnia 05, 2009, 22:48:11 »
    Czy da się zrobić do tego moda spolszczenie? Albo przynajmniej wprowadzić polskie znaki. Bo ja podmieniłam w dokumencie tekstowym na polskie nazwy ale ich w grze nie czyta.

Proponuję zajrzeć tutaj - http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=1738.msg18778#msg18778 - i skorzystać z uniwersalnego spolszczenia. Dobrze by było aby już po jego zainstalowaniu usnąć kilka plików tego spolszczenia, a mianowicie: "factions.csv", "parties.csv", "party_templates.csv" oraz "troops.csv". Dzięki temu nazwy frakcji, oddziałów, miast i zamków oraz jednostek nie zostaną podmienione na te z Native (czyt. będą takie, jak w angielskiej wersji moda, podczas gdy reszta np. menusy, dialogi itd. będzie w większości po polsku).

Nie będzie to idealne spolszczenie, ale czasem lepszy wróbelek w garści... ;)

Offline Smoczyca

• Użytkownik
    « Odpowiedź #208 dnia: Sierpnia 05, 2009, 22:50:16 »
    Dziękuje mistrzu :) Szkoda jednak że nie można zmieniać nazw jednostek xD Czytałam trochę tematów i mam takie pytanie . Czy tym programem Notepad++ można by zmienić nazwy jednostek bądź wprowadzić polskie znaki ? :D
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2009, 22:56:00 wysłana przez Smoczyca »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #209 dnia: Sierpnia 05, 2009, 23:01:47 »
    Można zmienić nazwy jednostek. To samo dotyczy frakcji, oddziałów i lokacji na mapie. Jednak to już trzeba sobie zrobić samemu albo modyfikując wyżej wymienione pliki spolszczenia, albo eksportując z moda nową nakładkę językową (utworzą się pliki takie same jak przy spolszczeniu, jednak po angielsku) tłumacząc wymienione pliki i wrzucając je do katalogu spolszczenia.

Żeby wyeksportować sobie tą nakładkę (czyli wszystkie teksty, które zawiera mod) trzeba włączyć grę i w momencie gdy uzyska się kontrolę nad bohaterem (albo na mapie świata, albo w jakiejś lokacji) trzeba dać Alt+Enter by przejść do trybu okna a potem wybrać "View" i "Create language template". W głównym katalogu Moun&Blade utworzy się katalog "new language" i tam jest cała nakładka językowa z tekstami do tłumaczenia.

edit: Notepad++ to tylko (albo AŻ ;) ) edytor tekstu. Aby w grze pojawiły się polskie znaki konieczna jest wspomniana nakładka językowa (w tym wypadku spolszczenie). W plikach samego moda polskich liter wpisywać NIE MOŻNA, zatem nakładka być musi (instaluje się ją do katalogu Mount&Blade\(nazwa moda)\languages\pl", by znaki inne niż ASCII się w grze pojawiały.

edit2: Trzeba też pamiętać, że jeśli gra została rozpoczęta na angielskiej wersji, a dopiero potem wgrano spolszczenie, to po wczytaniu zapisanego stanu gry część tekstów będzie nadal po angielsku. Nawet wtedy, gdy są one niby spolszczone. Dzieje się tak dlatego, że część informacji zapisywana jest w save'ie.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2009, 23:11:22 wysłana przez Daedalus »