Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 685868 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Prophesy of Pendor
    « Odpowiedź #3225 dnia: Kwietnia 14, 2012, 13:27:29 »
    Z tego, co kiedyś wyczytałem, to można go zdobyć od samego Mariusa, gdy go się pojmie, a jego frakcja zostanie zniszczona, czyli gdy będzie imperatorem bez imperium, a w dodatku na twojej łasce.

Smuci mnie jedynie fakt, że migło mi na tym forum, iż taki myk działa tylko na WB ;( Nie doszedłem jeszcze do momentu zniszczenia frakcji, więc nie potwierdzam. Jak to obczaję, to dam znać.
    Jest chyba jakoś tak jak piszesz, ja ciągle nie mogę do tego dojść (tyle tych gier i modów) :P I z tego co się orientuję, to taki feature doszedł w WB dopiero wraz z nowymi itemami.

Hmm, jeśli czyta to któryś z moderatorów wersji pop'a na M&B, to chciałbym zapytać, czy ciężko jest w jakiś tam Wam znany sposób przekonwertować patche z WB na M&B, by uzyskać taki sam poziom jakości ? Jeśli jest to możliwe, to może wreszcie udało by się stworzyć moda doskonałego. Wsadzić do zwykłego MB zamek noldorów i inne bajery fabularne, do tego jeszcze bajery graficzne i było by genialnie. Dodajmy do tego jeszcze, że wyczytałem też na poprzednich zakładkach, że pewna osoba pracuje nad przekonwertowaniem spolszczenia z WB na MB reszty niespolszczonych elementów takich jak np. dialogi z towarzyszami, czy plotki.
    Zacznę od spolszczenia... cóż nie planowałem nic robić ze spolszczeniem na M&B, ciągle Warbandowe muszę poprawić, ale nie powinno być problemów z przerzuceniem tłumaczenia z jednoego do drugiego(tego co jest przetłumaczone). Co do przekonwertowania nowych feature'ów, questów itp. z WB na M&B... ja się nie znam na codowaniu i nie wiem czy nie jest potrzebny source code, żeby dokładnie pewne rzeczy przenieść, a sorce'a twórcy PoPa nikomu nie udostępnią. Myślę, że można jakoś np. Elacrai dodać(lokacja jest gotowa, nie wiem czy npc'ów i resztę można tak po prostu "wyciągnąć", czy trzeba od nowa na wzór robić), ale ja tego na pewno nie zrobię :P Nie wiem też czy sprawa z dodaniem itemów jest prosta, bo nie wiem czy PoP nie wykorzystuje limitu itemów, ale ogólnie z dodawaniem itemów nie ma problemu.

Mógłbym zrobić, jak doradza wiele osób, czyli przesiąść się na WB (zassałem nówkę ze sklepu i żałuję...). Ba, nawet tak zrobiłem, ale po paru minutach gry wyłączyłem. System walki doprowadził mnie do białej gorączki. Nie dość że ciężko trafić mieczem w kogokolwiek z konia, to jeszcze dodali system zmiany strony lancą. Może i jest to dobre, bo dodaje realistyki (z tą lancą) ale szarżuje na gościa i ręka mi drgnęła, a lanca zmienia stronę i sam dostaje hita z 100% hp od koksa, który też na mnie szarżował.

Co do miecza, jaki idiota macha mieczem w taki sposób, by podciąć kostki swojego własnego konia ? Tak to dla mnie wygląda. Żeby zaciachać jakiegoś szczyla, to musi on być bezpośrednio przy koniu, nie może stać metr dalej. 
    Trzeba się przyzwyczaić(przez multi idzie szybciej) :P Fakt, że po przejściu z M&B, gdzie walka na koniu jest bardziej intuicyjna, jest pewien szok, ale w całości jest jednak lepsza... przerzucanie lancy oraz o wiele większa dowolność w machaniu mieczem. I wcale nie jest tak, że jak ktoś stoi metr dalej to nie ma zasięgu... po prostu "celowanie" mieczem w WB wygląda całkiem inaczej niż w M&B i trzeba do tego przywyknąć(tak ogólnie, to trzeba "patrzeć" wyżej, bo z przyzwyczajenia M&B patrzy się w ziemię, ale w WB wtedy "kosi" się trawę dosłownie)

Zatem czy byłby ktoś, kto dokonałby tych zmian? Słyszałem, że było by dużo roboty z ctrl+c -> ctrl+v. Jako, że jestem zielony w informatyce (2 rok w technikum dopiero) to mógłbym oszczędzić tej żmudnej roboty osobom z doświadczeniem i przekopiować to, co trzeba po stosownych instrukcjach, a takie osoby zajęły by się zadaniami, które wymagały by ich umiejętności.
    Hmm poczytaj o modowaniu w dziale moddingu tu na forum i na Talewordsowym, jak już liznąłeś jakichś języków, to chyba python nie będzie dla ciebie jakimś problemem. Tylko że mówię - ja się na tym nie znam kompletnie i nie wiem czy po "otwarciu" moda w module system, będzie to pomocne(bo z tego co rozumiem source code to nie jest?), a team PoPa nikomu SC nie udostępnia.

Offline dothis

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #3226 dnia: Kwietnia 15, 2012, 11:54:15 »
    A czemu PoP team się nie zainteresuje rozwinięciem wersji podstawowej ?? Dla mnie i też pewnie dla setek innych graczy podstawka jest dużo lepsza. W końcu znając życie jeśli ktoś przesiada się na warbanda, to pewnie ze zgrzytem zębów i zmusza go tylko ilość nowości. gdyby podstawka poszła technologią tak daleko, jak warband, to założę się, że Ci, którzy zaczynali grę od podstawki zapomnieli by o warbandzie, tamta odsłona by umarła :P

Jestem leniwcem, więc skoro mi się chce coś zrobić, to już jest mega święto, więc fajnie było by to wykorzystać. Z tego, co wiem, to taka robota jest dla kilkunastu osób, bo mało tego nie jest. Może po prostu ktoś dałby mi namiar na PoP team i ja bym spróbował z nimi pogadać. Przecież to są chyba polacy :D (chyba xD)

Offline Haazheel

• Użytkownik
    • Piwa: 17
    « Odpowiedź #3227 dnia: Kwietnia 15, 2012, 12:06:02 »
    Ja bym wyłącznie grałbym podstawkę gdyby nie była u mnie wersja 1.010. Ta wersja ma ograniczenia co do ilości rodzajów wojska.A żebym miał wersję 1.011 to muszę zakupić sobie klucz który kosztuje stówę, więc się tak z ciekawości spytam czy wie ktoś gdzie zakupić M&B 1.011?

Offline dothis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3228 dnia: Kwietnia 15, 2012, 13:02:45 »
    Można bez probemu zakupić np. W Media Markt, albo przez neta. Posyłam linki na pw ;)

Offline huth

« Odpowiedź #3229 dnia: Kwietnia 15, 2012, 18:42:19 »
    A czemu PoP team się nie zainteresuje rozwinięciem wersji podstawowej ?? Dla mnie i też pewnie dla setek innych graczy podstawka jest dużo lepsza. W końcu znając życie jeśli ktoś przesiada się na warbanda, to pewnie ze zgrzytem zębów i zmusza go tylko ilość nowości. gdyby podstawka poszła technologią tak daleko, jak warband, to założę się, że Ci, którzy zaczynali grę od podstawki zapomnieli by o warbandzie, tamta odsłona by umarła :P

Jestem leniwcem, więc skoro mi się chce coś zrobić, to już jest mega święto, więc fajnie było by to wykorzystać. Z tego, co wiem, to taka robota jest dla kilkunastu osób, bo mało tego nie jest. Może po prostu ktoś dałby mi namiar na PoP team i ja bym spróbował z nimi pogadać. Przecież to są chyba polacy :D (chyba xD)
    Cóż, kierujący teamem PoPa tak zadecydowali, wytyczają swoją strategię i jeśli nikt sam do nich nie wyjdzie z inicjatywą, że sam wszystko zrobi i tylko chce pozwolenia, to nic nie ruszy w tej kwestii, żadne prośby nic nie dadzą, bo skupiają się na czymś innym i już. Nie jestem nawet pewien, czy zgodziliby się na ulepszanie starych wersji, pewnie chcieliby zwerbować do prac nad PoPem 4. Generalnie wszystkim co dotyczy PoPa rządzi Saxondragon, bo chyba od niego wyszedł ten pomysł(więc jego "copyright" :P) i w ogóle jest to związane z jego praktyką zawodową(jest jakimś tam wykładowcą game designu). Nie wiem, może jeszcze słowo M0rdreda jest istotne(choć on teraz zajmuje się jakąś swoją grą)... Saxondragon jest dość zasadniczy i nie pozwala wykorzystywać nic z zasobów PoPa(jedynie jakieś pojedyncze przypadki), a także modyfikować go nie pod jego "patronatem" :P
    Podstawka nie "zajdzie technologią" tak daleko jak WB, bo to WB daje większe możliwości i tyle... również o wiele więcej ludzi gra w WB i PoP idzie "z duchem czasu", że tak powiem. Jest już bardzo mało modów, które są uaktualniane na M&B, są to zwykle już te rozbudowane, których port na WB wymagałby zbyt dużo roboty/czasu(które można spożytkować na ulepszanie istniejącej wersji), np. Solid and Shade, TLD. No i zawsze znajdą się jacyś inni anachroniści oczywiście :P

A i team PoP nie jest polski :P Może ktoś tam z Polski coś zrobił, ale ja nie wiem, "zarząd" PoPa 3 to nie Polacy w każdym razie, głównie ludzie z USA/UK/Niemiec.

Ja bym wyłącznie grałbym podstawkę gdyby nie była u mnie wersja 1.010. Ta wersja ma ograniczenia co do ilości rodzajów wojska.A żebym miał wersję 1.011 to muszę zakupić sobie klucz który kosztuje stówę, więc się tak z ciekawości spytam czy wie ktoś gdzie zakupić M&B 1.011?
    ee stówa? ostatnio były(może jeszcze są) promocje na serię M&B w różnych sklepach internetowych(news za Gry-online: http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=67429 na samym dole) a i na allegro też przecież ciągle są w okolicach dwóch dych.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2012, 18:48:19 wysłana przez HUtH »

Offline dothis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3230 dnia: Kwietnia 15, 2012, 19:51:12 »
    Ale mnie takie coś wku... Jest sposób na obejście tego dziadostwa, tj walki na wb?

Offline huth

« Odpowiedź #3231 dnia: Kwietnia 15, 2012, 20:44:55 »
    ^ tzn. "denerwuje" cię polityka twórców czy mechanika gry? Pewnie to i to :P :P

Z tego co się orientuję to nie ma sposobu... ktoś przerobił actions.txt WB, żeby miał animacje MB, ale niestety są to tylko animacje dla piechoty...(gdzieś tam na TW to znajdziesz), nie wiem, czy ktoś robił coś z tym jeszcze, jakoś nie sądzę... nie wiem czy w ogóle gra zadziała gdybyś podmienił plik actions na ten z MB...
    BTW, jak grasz na MB, to może ci będzie odpowiadać ulepszone actions: http://www.gamefront.com/files/20951199/TLD+WBANIMS.zip <- nie robią w żadnym wypadku z MB Warbanda, wszystko jest dalej "sztywne", ale są nieco urozmaicone i lepiej wyglądają.

Bardzo szybko się przyzwyczaja do mechaniki gry grając w multi(gdzie każdy ją wykorzsytuje na maksa), więc polecam na twój problem :P :P

Offline dothis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3232 dnia: Kwietnia 15, 2012, 21:16:23 »
    w warbandzie jeszcze problemem jest spolszczenie. Jak włączam polską wersję, to kosztem spolszczenia mam nativ'owskie nazwy lokacji -.-

PS. Da się ew. Cofnąć tą modyfikacje animacji?

Dobra już wiem, kopia zapasowa :P
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2012, 21:52:05 wysłana przez dothis »

Offline huth

« Odpowiedź #3233 dnia: Kwietnia 15, 2012, 22:06:09 »
    No trzeba mieć angielski język. Ale jeśli chcesz mieć te niedokończone spolszczenie, to wystarczy, że wrzucisz je do folderu "en" w 'languages' w folderze z modem i będzie dobrze działać.
    Oczywiście ciągle mam te spolsczenie naprawić, ale coś "sie mie niehce"

Offline dothis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3234 dnia: Kwietnia 15, 2012, 23:00:12 »
    Nie działa mi ten myk z dodanie plików.

Offline huth

« Odpowiedź #3235 dnia: Kwietnia 16, 2012, 00:52:16 »
    hmmm? Jeśli masz polską wersję WB, to wtedy w PoPie będziesz miał nazwy lokacji z native. Ale wystarczy przełączyć w konfiguracji język na angielski i będą dobre. Wrzucasz spolszczenie do 'folder PoP\languages\en' i powinno działać....
    w ogóle jakie spolszczenie używasz? Najnowsze jest to(z błędami): http://www.2shared.com/file/yvJbZqTm/spolszcz_ok.html
    no i lepiej o WB pisać w wątku w dziale o WB :P

Offline dothis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3236 dnia: Kwietnia 16, 2012, 17:50:57 »
    Póki co zostaję na podstawce.

Offline huth

« Odpowiedź #3237 dnia: Kwietnia 16, 2012, 20:36:18 »
    Ok, nie ma co przerywać kampanii :)

Offline dothis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3238 dnia: Kwietnia 19, 2012, 20:18:49 »
    Ale jakbyś gdzieś natknął się choćby na pomruk jakiegoś rozwiązania dla mnie, to będę zobowiązany.

Offline Crims

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #3239 dnia: Kwietnia 20, 2012, 07:44:45 »
    Czy naprawiono już błąd z savami po 500 dniu czy nadal to występuje?