Pucz był zorganizowany, w sposób, dla którego określenie "nieudolny", jest bardzo delikatne. Dla Erdogana, jest on po prostu na rękę, niezależnie od tego czy sam za nim stoi czy ktoś wyświadczył mu taką przysługę. Podobnie Car Rosji, liczył na wybuch powstania listopadowego by móc potem zwiększyć swą władzę.
Czy Turcja zmierza w stronę Iranu? Nie do końca. Erdogan jest bardzo wierzącą i konserwatywną w kwestiach wiary osobą, ale jemu chodzi o przechwycenie pełni władzy. Nie bez powodu, szydzą z niego, że jest sułtanem xD
PS.
Co do kebabów - zawsze gdy zamawiałem u Turków, nie narzekałem na obsługę. Byli bardzo mili i widzieli, we mnie klienta, uśmiechali się. Wiem, że mieli mnie w dupie, ale dla nich skoro przylazłem to trzeba było potraktować mnie tak abym chciał wrócić. W polskich knajpkach, takiego klimatu nie ma. Niektóre bary to można nazwać jedynie budą z kebsem, gdzie jakaś dresbaba traktuje to tylko jako robotę od 8 do 16, nawet nie będzie dla Ciebie w połowie tak sympatyczna jak Turek, w pracy.