Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Zamachy we Francji  (Przeczytany 7752 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    Odp: Zamachy w Francji
    « Odpowiedź #15 dnia: Listopada 14, 2015, 15:15:09 »
      Nie winiłbym samego socjalu, bo za zamachami ma stać ISIS. Raczej to kwestia mentalności, trudno budować społeczeństwo, gdy jedna warstwa patrzy na drugą z wyższością. A to podobno - Adam, może więcej powie- jest problemem. To samo w Anglii i innych państwach, w których przez pokolenia, bogacono się dzięki żywności i towarom z kolonii.

Offline Rome

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #16 dnia: Listopada 14, 2015, 15:15:41 »
    Co do Ukraińców to IvE nie mogę się zgodzić. Przykład z wioski obok mnie: Przyjechało tutaj kilkadziesiąt Ukrainek, które strasznie zaniżyły płace w Pinguin'ie i wygoniły stamtąd pracowników owej wioski, bo za te pieniądze nie dało się wyżyć, a dla nich to bogactwo. Dodatkowo ostatnio jedna z tych Ukrainek splunęła mojej znajomej pod nogi wyzywając ją dodatkowo oczywiście po ukraińsku.
    DANCE OR GET BANNED

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Listopada 14, 2015, 15:19:19 »
       To samo o czym pisze Rome, było problemem w Turcji, nim uchodźcy zdecydowali się z niej uciec. Zaniżali cenę pracy. Wreszcie stwierdzili młodzi faceci, że mają to w dupie, jadą do Niemiec, żyć na poziomie. Dlatego część obserwatorów, wini Ankarę, która błogosławi tej wędrówce, bo ma ten problem, zwłaszcza ekonomiczny z głowy. Ale to też problem płacy minimalnej, bo jak widać, kapitlelizm i niewidzialna ręka rynku czasem jak ściśnie za jaja to tylko wyć można,

ISIS, jest na wykończeniu. Takie zamachy to próba, zmiany przegranej sytuacji. A nuż, rzucą się Francuzi na muzułmanów, dojdzie do jakichś starć, palenia samochodów, może dzięki temu trochę rekrutów przybędzie. A jeśli nie, no to sorry, za rok MŚ, a wtedy wątpię aby jakikolwiek francuz niezależnie od koloru skóry oderwał się od tv x.X

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #18 dnia: Listopada 14, 2015, 15:22:49 »
    @Warder

Skoro jedna grupa jest żebracka i pobiera socjal i traktuje się ich jak dzieci, które nie potrafią o siebie zadbać. Głaszcze się je po głowie itd. To nie dziw się, że w pewnym momencie wściekają się i chcą uwalić swoich władców.

@Rome

No i? O to właśnie chodzi, że są bardziej konkurencyjni. To problem Polaków, że nie potrafią ciężej pracować. Efekt angielski w Polsce nastał. Cóż najbardziej pracowici uciekli na zachód. Niestety taka prawda przykra. Inna sprawa, że polityka rządu i podatku powodują to, że jest tak a nie inaczej i po prostu pracy jest mało.

Co do tego incydenty to zawsze się zdarzą. Szczególnie jak ktoś sobie na to pozwala. Splunięcie jest karygodne i trzeba było po prostu zareogować. To jednak sprawa osobista. Gdyby były jakieś incydenty karne to oczywiście karać z największą bezwzględnościa, zresztą nie tylko ich Polaków też.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Listopada 14, 2015, 15:39:47 »
    @Rome
    No i? O to właśnie chodzi, że są bardziej konkurencyjni. To problem Polaków, że nie potrafią ciężej pracować. .

Gdyby były jakieś incydenty karne to oczywiście karać z największą bezwzględnościa, zresztą nie tylko ich Polaków też.

Zależy, pozwolę więc sobie na lekki off-top. Nie wszystko, warto karać. Zwykłego chamstwa, już wcale. Przede wszystkim zaś, z tą bezwzględnością, bym nie przesadzał, bo to wielki problem społeczny. Chyba, że miałeś na myśli tutaj sprawność i szybkość (Bo wtedy tylko kara ma sens. Gdy dana osoba, jeszcze pamięta za co się ją sądzi. A proces wyparcia, w naszej psychice jest bezwzględny! Kochamy zapominać własne złe uczynki!) Mam zajęcia z człowiekiem który to zgłębia i jak się go posłucha, to trudno się nie zgodzić z tym, że jest źle!  Mianowice jak zauważył,  albo partie i ich liderzy, są strasznie głupi. Albo strasznie cyniczni. Lepsze jest oczywiście to pierwsze, bo można im pokazać twarde dane, że zaostrzanie kary, nic nie daje. Serio nic, co widać na przykładzie akcji znicz, po zaostrzeniu przepisów związanych z ruchem drogowym, mimo krótszego długiego weekendu, zginęło 30 osób, w porównaniu do 20 poprzednio.
    Ale, od jakiegoś czasu, nasi władcy i potencjalni władcy, zauważyli, że prawo karne to fajna zabawka. Powie się ludziom "CI i CI BĘDĄ SUROWIEJ KARANI", wpisze się do kodeksu to i owo, a lud głupi to kupi i będzie szczęśliwy. Nic to nie kosztuje władzy. A to, że to kompletnie nic nie daje, a nawet szkodzi, no to cóż... Liczą się słupki. Dlatego, jak zauważył i podpisuje się pod tym rękoma i nogami, lepiej aby Ci nasi politycy (wszyscy od lewa do prawa) byli pod tym względem po prostu zaślepieni, aby kierowała nimi niewiedza. No bo wtedy można podejść, pokazać dane, i może stwierdzą "Hm. No tak, tak, racja, odkręcamy to". Jeśli są cyniczni, a nie ma co się łudzić to jest cynizm, to tylko się uśmiechną i powiedzą, że "ależ społeczeństwo ma prawo domagać się surowego karania!"( Które przynosi odwrotne efekty. )
    « Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2015, 15:52:34 wysłana przez Warder »

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #20 dnia: Listopada 14, 2015, 15:51:47 »
    Człowieku ogarnij się. To po prostu fakty. Gdybym napisał, że Platforma też chcę to zrobić to bym straszył Platformą?

Nie, ponieważ Platforma to zrobiła. Rząd PiS za to dopiero niedługo zaczyna pracę, więc wczesniej nie można było stwierdzić, jaka będzie decyzja. Stanowisko nowego rządu w sprawie imigrantów zostało ogłoszone dopiero dzisiaj i nie zamierzają ich przyjmować. I to są fakty, a nie to, co piszesz.

Ale problem jest to że to już jest 3 pokolenie Algerijczyków.

A co powiesz o znalezionym paszporcie syryjskim przy jednym z zamachowców? To też Algieryjczyk, który żył wcześniej we Francji? Według mnie prędzej przybył wmieszany w falę imigrantów.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #21 dnia: Listopada 14, 2015, 16:08:53 »
    Kilka zdań ode mnie odnośnie tematu jak i trochę ogólniej o sytuacji w Europie. Dotychczas niezbyt przejmowałem się sprawą imigrantów, w końcu, póki co bezpośrednio nie mieli na nas wpływu. Rozmawiałem dzisiaj ze współlokatorem, rozmowa zwykłych studentów w połowie swojej drogi do dyplomu. I jak wcześniej obaj planowaliśmy wyjazd po studiach za granicę, tak teraz zaczynamy dochodzić do innych wniosków. Nikt nie chce żyć bojąc się ciągle o swoje życie, wychodząc do sklepu, na uczelnie, do pracy czy na imprezę. Nie wyobrażam sobie takiego życia, nie jesteśmy w stanie wojny.
     Nie zgodzę, się z twierdzeniem, że to tylko polityka rządów jest winna. W całej Europie mamy mnóstwo mniejszości etnicznych, mniejszych czy większych. Więc dlaczego tylko ta jedna dopuszcza się zamachów? Czemu niektórzy Romowie nie wysadzają się na ulicach, pomimo życia od dawna na zasiłku i ogólnej biedy? Sam znam Ukraińców, którzy uczą się lub pracują, nie negują faktu, że są też tacy jak opisani trochę wyżej. Ale jakoś też nie słyszy się w mediach o Ukraińcach - samobójcach. Czemu? Bo polityka rządów jest wobec każdej mniejszości inna? Nie wydaje mi się, niemal każdy atak terrorystyczny łączy jedno - Islam, nie trzeba brać pod uwagę narodowości. Jeżeli mam żyć w strachu, bo mój nowy sąsiad jest Muzułmaninem i nigdy nie wiem co się może zdarzyć to już wolę żyć w naszym smutnym, biednym, zaścianku Europy.
    Mimo, że za Braunem nie przepadam, to ta wypowiedź dobrze obrazuję to co teraz czuję:
    "Mamy szczęście, że Polska jest takim ciemnogrodem, dotkniętym demonami nacjonalizmu - jak mówią niektórzy reżimowi dziennikarze..."

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #22 dnia: Listopada 14, 2015, 16:24:09 »
    Rozmawiałem dzisiaj ze współlokatorem
    Mówi o mnie.

Offline Warder

• Użytkownik
    Odp: Zamachy we Francji
    « Odpowiedź #23 dnia: Listopada 14, 2015, 16:27:32 »
    Mhmmmm. Nie spodziewałem się tego, chłopcy :3
    « Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2015, 18:36:55 wysłana przez Dyktator »

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #24 dnia: Listopada 14, 2015, 17:06:22 »
    To zostań u siebie, paranoiku. Jestem teraz 24/24 nie tak daleko od "ground zero", a dość blisko dzielnicy arabskiej, i jakoś nie boję się wyjść do sklepu.
    A co powiesz o znalezionym paszporcie syryjskim przy jednym z zamachowców? To też Algieryjczyk, który żył wcześniej we Francji? Według mnie prędzej przybył wmieszany w falę imigrantów.
    A co powiesz na to że zamachowców było więcej, i o tym że powidziałem dość stanowczo że to ISIS stoi za radykalizacją w stronę Islamu.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2015, 18:36:48 wysłana przez Dyktator »
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #25 dnia: Listopada 14, 2015, 17:20:16 »
    A co powiesz na to że zamachowców było więcej, i o tym że powidziałem dość stanowczo że to ISIS stoi za radykalizacją w stronę Islamu.

To nie była strzelanina samotnych wilków, tak jak to było w styczniu. To był zorganizowany zamach terrorystyczny, byli grupą. Skoro jeden był z zewnątrz, to i reszta też. A nawet jeśli którykolwiek z nich byłby zwerbowany z miejscowych, to w dalszym ciągu bezpośrednio przewodzili im terroryści przysłani z ISIS.

Z tego, co się orientuję, rząd Francji był już dość czujny po dwóch takich incydentach w tym roku we Francji. W dodatku rozgrywał się mecz Francji i Niemiec, na którym był prezydent. A to oznacza jeszcze większą czujność i obecność służb. A mimo to doszło do zamachu i detonacji bomb w wielu miejscach Paryża. Wszystko było skoordynowane. To byli świetnie wyszkoleni terroryści, którzy przybyli do Francji jeszcze w tym pokoleniu i wcale nie musieli być z Algierii.
    Ale, gdy ludzie dalej oszukują się, że to jacyś tam wnukowie imigrantów, którzy przybyli 3 pokolenia wstecz, a przez złą politykę rządu poddają się radykalizacji, to nie ma co się dziwić, że do takiej sytuacji wczoraj doszło. I z całą pewnością dojdzie do kolejnych. ISIS zresztą dzisiaj zapowiedziało, że to nie koniec. Ale pewnie niektóre kręgi osób i tak znajdą na to jakieś pokręcone wytłumaczenie i przejdą do porządku dziennego. A za kilka miesięcy wielki szok, bo zginie jeszcze więcej osób i się okaże, że zestrzelono samolot z prezydentem, albo wysadzono stadion, na którym przebywał.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2015, 18:36:37 wysłana przez Dyktator »
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Listopada 14, 2015, 17:26:48 »
    Zauważmy, że zamach pokrywa się z czasem z rozbijaniem struktur państwa islamskiego. ISIS jest przyparte do muru, albo zrobi coś co skłóci muzułmanów z resztą, albo zostanie rozbite, a w Europie, będzie po staremu. W ich interesie jest to, aby doszło do ataków na imigrantów. Oni to prowokują takimi zamachami.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2015, 18:36:31 wysłana przez Dyktator »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #27 dnia: Listopada 14, 2015, 18:21:02 »
    Przeczytajcie co napisał dyktator - 100% racji
    « Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2015, 18:36:25 wysłana przez Dyktator »

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #28 dnia: Listopada 14, 2015, 18:24:14 »
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Krucjata
    Tak, a 4 godziny temu Niewiadomski zamordował nam prezydenta :// Czasy się zmieniły od tych kilkuset lat, średniowiecze było z reguły trochę bardziej zacofane niż wiek XX czy XXI, więc szanujmy się i nie podawajmy przykładów sprzed kilkuset lat.

A we Francji żeby coś osiągnąć trzeba zacząć od dobrej szkoły, liceum i w końcu Grand Ecole. A ta ścieżka jest praktycznie dla nich zamknięta. Jednocześnie, Francja nie powinna zgubić części swojej państwowości dla mniejszości , a Arabowie zaciekle bronią swoich praw i tradycji.
    Może niech Francuzi wpadną na świetny pomysł i po prostu obniżą wymagania do szkół ponadgimnazjalnych (nie wiem jak to u Was jest) w imię politycznej poprawności i wyrównywania szans.

ISIS przyznałoby się nawet do zamachów w Belfaście gdyby zrobiła to IRA, ważne żeby było o nich głośno i ludzie się ich bali. Jakoś Kurdowie walczą o swoje państwo, które de facto im się należy, i nie mają ciągu do ataków terrorystycznych na zachodzie.

Służby bezpieczeństwa wiedzą mniej więcej kto jest groźny i kto przewodzi w grupach muzułmanów, w takim razie powinni wykonać aresztowania, chociaż tymczasowo w obawie przed dalszym rozlewem krwi, dotarcia do ważnych informacji.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2015, 18:36:18 wysłana przez Dyktator »
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #29 dnia: Listopada 14, 2015, 18:27:52 »
    Przykład jest dobry bo idąc twoim tokiem myślenia chrześcijaństwo też było złe.
    Zresztą już nawet nie muszę wspominać że większość ludzi wyznających Islam brzydzi się tym i wcale nie popiera takich działań, no ale polscy prawacy wiedzą lepiej. Każdy muslim jest zły.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2015, 18:36:09 wysłana przez Dyktator »