Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Zamachy we Francji  (Przeczytany 7691 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    Odp: Zamachy we Francji
    « Odpowiedź #45 dnia: Listopada 15, 2015, 16:53:40 »
    usprawiedliwiasz zamach na niewinnych ludzi, bo a może mu zabili córke/brata/matke/ojca

Dobre xD
    Myślisz, że mnie obchodzi to, czy terrorysta ma moralne prawo zabijać, czy też nie? "Wybielić bełkotem"? Masz świadomość tego, że analizując całe życie Hitlera, jego otoczenie, bodźce, które miały wpływ na jego rozwój w ówczesnych Niemczech, to można by dokładnie zrozumieć jego decyzje? Uważasz, że po przekroczeniu jakiejś bariery zbrodni, którą ci tworzy w głowie system edukacji, media i otoczenie kulturowe, ludzie przestają być ludźmi? Mylisz się, Hitler był tak samo ludzki w swoich działaniach jak każdy inny człowiek, terrorysta detonując swoją kamizelkę z C4 jest bliższy tobie niż ci się wydaje, a fakt, że można zrozumieć stan i przyczyny działania tych ludzi to coś innego niż twierdzenie, że ich działalność jest pożyteczna społecznie.

To co mnie interesuje to dlaczego taki człowiek jest gotów poświęcić całe swoje życie i dokonać samobójczego ataku. Bo jest arabem? Bo taki jest islam? Czy może z tego powodu, jaki podałem powyżej. Jeśli tak jest, to znamy przynajmniej jedną z prawdziwych przyczyn obecnie panującego problemu.

Jakby ci siostra zginęła w wypadku samochodowym spowodowanym przez pijanego kierowce, to w imię odwetu zabijesz rodzinę sąsiada?

Oo, to jest ciekawe. Widzisz, cywilizacje ludzkie się różnią, u nas istnieje tradycja rozstrzygania w 99% przypadków takich problemów w sądzie. Dlatego też nie zabiłbym jego rodziny. Natomiast w kręgu kultury arabskiej w przypadku braku dogadania się obu stron konfliktu (czyli nie zapłacenia wykupnego za zmarłego) tradycyjnym rozwiązaniem jest właśnie zemsta krwi.
    Popełniłeś w swojej wypowiedzi dwie poważne fallacies. Zmieniłeś region omawiany z Bliskiego Wschodu na Polskę oraz sprawcę czynu z wojsk obcego kraju, z którymi to ciężko by było negocjować poszkodowanemu arabowi, na "sąsiada".

Odnośnie artykułu, już de facto na to odpowiedziałem, przytaczając drugie najpopularniejsze źródło rekrutacji terrorystów, czyli
    albo z zachodniej europy, gdzie system klasowy nie daje szans awansu arabom
    « Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2015, 17:13:36 wysłana przez Matim »

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #46 dnia: Listopada 15, 2015, 20:01:41 »

Offline Agis

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #47 dnia: Listopada 15, 2015, 20:49:26 »
    Matim:
    To co mnie interesuje to dlaczego taki człowiek jest gotów poświęcić całe swoje życie i dokonać samobójczego ataku. Bo jest arabem? Bo taki jest islam?
    Coś w tym islamie jednak jest... W końcu Mahomomet  napadał karawany, podbijał, torturował... Nie studiowałem koranu, ale co taki gość mógł napisać? "Miłujcie pokój i wierzących inaczej"?
    Zaś jeśli naprawdę wierzysz że po zamachu wylądujesz w raju (hurysy, bimberek etc.) to opory są dużo mniejsze...
    A że, jak ktoś już pisał, szejki nie kupią atomówki i nie gruchną? A ilu z nich naprawdę wierzy?(zresztą mają to wszystko już tu...)
    No jeden wierzył, ibn Laden...

analizując całe życie Hitlera, jego otoczenie, bodźce, które miały wpływ na jego rozwój w ówczesnych Niemczech, to można by dokładnie zrozumieć jego decyzje? Uważasz, że po przekroczeniu jakiejś bariery zbrodni, którą ci tworzy w głowie system edukacji, media i otoczenie kulturowe, ludzie przestają być ludźmi? Mylisz się, Hitler był tak samo ludzki w swoich działaniach jak każdy inny człowiek

Można to przetłumaczyć :" gdybyś wiedział wszystko o kimś, mógłbyś przewidzieć wszystkie jego reakcje..."
    1) tyle to wie tylko Bóg, jeśli jest.
    2) nawet znając te rzeczy wszystkich możliwości nie przewidzisz (ot, odbije komuś i co?:) Wiem, bo sam tak miewałem)
    3) jakaś bariera jednak jest, ponoć łatwiej zabić drugi raz, specnaz szkolił swoich m.in. poprzez zabijanie zwierząt...
    4)był ludzki o tyle, że czasem kierował się logiką, czasem kaprysem, czasem go namówili a kiedy indziej mu odbiło. I nic z tego nie wynika.
    Zachowywał się jak człowiek (może nie zawsze, ale i nie on jeden) bo był człowiekiem i tyle. Ale czemu jeden człowiek zachowuje się czasem jak potwór, a inny jak anioł tego do konca nie wie nikt. Chociaż masz rację że trzeba próbować zrozumieć, nie tylko by mu ew. wybaczyć, ale też by go skuteczniej zlikwidować...

Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #48 dnia: Listopada 15, 2015, 21:59:02 »
    1. Matim, ma 100% racji.
    2. Wasze argumenty, naprawdę można potłuc o kant dupy. Zwłaszcza, porównywanie straty osoby najbliższej w trakcie działań wojennych do wypadku samochodowego...
    3. Co do Adolfa Hitlera, to najwidoczniej słabo znasz jego życiorys, skoro napisałeś Agisie
     :
    4)był ludzki o tyle, że czasem kierował się logiką, czasem kaprysem, czasem go namówili a kiedy indziej mu odbiło. I nic z tego nie wynika.
    Hitler, bardzo kochał swojego psa, zasypiał nad herbatą kminkową, był przemiły dla sekretarek. Odbić, może i czasem mu odbiło, gdy Morell przesadził z "lekami", ale to głównie w końcowej fazie wojny, gdy nałożyły się poważniejsze choroby + depresja. Zdziwić by się można było, że ten człowiek, wydawał rozkazy jakie w Europie od czasów hunów i mongołów, nie były wydawane. Poczucie wykluczenia, mało udane życie, trauma po przegranej wojnie, bardzo silna osobowość ojca którego miał nienawidzić, to wszystko wyprało go z uczuć, można powiedzieć, że wewnętrznie wypaliło - przynajmniej tak ja bym to oceniał. Tak czy siak, doprowadziło do tego, że ten człowiek stał się zbrodniarzem. Dodatkowo takim, z poczuciem misji, walki z komunizmem, wszelkimi środkami i zaprowadzenia nowego ładu na świecie,  ( Z tym ładem, to czysto niemieckie...:P) dodatkowo zewnętrzne bodźce, czyli niemiecki nacjonalizm, który dalej był żywy (a wręcz był żywiołem) dodany do kompletnego gówna zwanego traktatem wersalskim (który bardziej upokorzył Niemców niż ich osłabił), stworzył warunki w których taki człowiek żył i zaczął działać. Niemcy były beczką prochu, a on był no taką iskrą, którą ukształtowało wiele rzeczy. Zrozumienie tego wszystkiego, daje nam lepszy obraz. Tak samo warto starać się zrozumieć to co się dzieje na bliskim wschodzie, a nie potępiać w czambuł wszystkich muzułmanów.

Gdyby sam Islam, doprowadzał do tego, co się dzieje w ISIS i co się stało w Paryżu, to już dawno temu bogate państwa arabskie by w nas nawalały, bombami atomowymi, które miały zaginąć po upadku ZSRR. Ma ktoś z was 3 rękę? albo pustynię atomową za oknem? Nie? To znaczy, że sam Islam, do tego nie doprowadził.

Wracając do myśli Matima i całego zamachu-  Moim zdaniem tu terrorystom  nie chodzi o zemstę za śmierć (choć, możliwe, że zamachowców dobierano pod tym kątem), ale o to, aby napuścić takich krzykaczy na muzułmanów. Ci i tak zderzają się, ze szklanym sufitem. Ich rodzice byli gotowi, podjąć każdą robotę albo żyć na socjalu, w porównaniu z Algierią to i tak dobrze- ale ich dzieci często aspirują do bycia lekarzami czy prezesami, a przecież post-kolonialne społeczeństwo francuskie zapraszało ich w innym celu.

Wyjścia są dwa. Francja może, wywiesić białą flagę i przeprosić państwo Islamskie, za to, że to musiało dokonać zamachu, aby Francuzi coś zrozumieli. Albo też Francja, może to rozegrać normalnie, skonsolidować naród niezależnie od wyznania i pochodzenia, wskazać po prostu, że w tamtej hali mogli znaleźć się biali, czarni, żółci czy przybysze z obcej planety, że zamach uderza w nich wszystkich i trzeba odpowiedzieć z całą siłą, niszcząc państwo Islamskie. To jest niestety wojna. Niemcy w 1939, celowo napierdalali z całej siły w zabytki i budynki cywilne, aby złamać opór. W przypadku terrorystów, jest dość podobnie i w sumie, skoro Francja się wplątała w tak paskudną sytuację, to wycofanie się teraz z działań byłoby zachętą do kolejnych ataków.

« Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2015, 22:28:57 wysłana przez Warder »

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #49 dnia: Listopada 15, 2015, 22:46:07 »
    To trochę nie na temat, więc proszę o wybaczenie, ale odpowiem (off w off`ie :P)
    Poczucie wykluczenia, mało udane życie, trauma po przegranej wojnie, bardzo silna osobowość ojca którego miał nienawidzić, to wszystko wyprało go z uczuć, można powiedzieć, że wewnętrznie wypaliło - przynajmniej tak ja bym to oceniał.
    Nie wiem czemu uważasz, że to co napisałeś przeczy temu co powyżej napisałem ja. Takich wypalonych ludzi jest mnóstwo, ale ilość danych które należałoby uwzględnić w ocenie, aby wyodrębnić akurat tego, jest niewyobrażalna, a spora ich część niemożliwa do zdobycia... Łatwo nam stawiać tezy po fakcie, gdy powstało setki książek/filmów o Adolfie. Inna rzecz, ile w tym prawdy... Akurat misji walki z komunizmem, to nie miał :) Zwalczał b. podobną konkurencję i tyle. A że był miły i lubił psy? Najwięksi seryjni mordercy też bywali miłymi ojcami rodzin, kochali zwierzęta... Frank, kochający ojciec, kolekcjonował abażury z ludzkiej skóry, z ciekawymi tatuażami, dawał je jako prezenty, jak dojść co go tak "wypaliło" ? A ruscy? Te Berie, Jeżowy, Chruszczowy? Ideologia (nie religia!!) islam, komunizm, nazizm, wydaje się jednak podstawą.
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Listopada 15, 2015, 22:53:29 »
    Inna rzecz, ile w tym prawdy... Akurat misji walki z komunizmem, to nie miał :) Zwalczał b. podobną konkurencję i tyle.
    Zapachniało nim

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #51 dnia: Listopada 15, 2015, 23:01:08 »
    :) Dzięki za komplement.

Ale to przecież jej wina:

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Listopada 15, 2015, 23:15:56 »
    :) Dzięki za komplement.

Ale to przecież jej wina:

Gdy zobaczyłem to, co teraz napisałeś, to naprawdę jęknąłem. To nie jest wina Merkel, ona tylko stara się wykorzystać, do własnych celów kipisz jaki zrobiło CIA. Jeśli dzięki temu, Niemcy mogą na legalu sobie przekształcać instytucje unijne, z gospodarczych w bardzo polityczne, to korzystają. Ale, obwinianie Merkel za to, jest płytkie.

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #53 dnia: Listopada 15, 2015, 23:28:11 »
    Oj tam, to był żart, bo znalazłem fajne zdjęcie a`propos Adolfa...

Ale, obwinianie Merkel za to, jest płytkie.
    Swoje zrobiła. I nie zapominaj o szachistach, obrońcach wolności... Amerykanie pokazali unii, obronili swój bezcenny "lądowy lotniskowiec", Francuzczykowie powalczyli sobie o kieszonkowe imperium, Turcy pozbyli kłopotu i zemścili za nieprzyjęcie do unii, a superhero będzie nas bronił... itd.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #54 dnia: Listopada 16, 2015, 09:53:39 »
    Zdumiewająca w tym wszystkim jest liberalno-lewicowa hipokryzja. Sprawców nie złapano, nie wiadomo kto to dokładnie. Jednak w kraju w którym panuje niby szacunek dla "praw człowieka" i te inne lewicowe fanaberie, który nie uznaje kary śmierci.. Wysyła się bombowce i bombarduje nie związanych ze sprawą ludzi i cywili.

Taka hipokryzja jest godna najwyższej pogardy.

Oczywiście osobiście gdybym rządił jakoś zareogować trzeba z opcją militarną włącznie. Tylko różnica jest gdy poglądy są spójne, bo ja jestem za karą śmierci. A co innego gadać te fanaberie a jednocześnie wyrzynać niezwiązanych ze sprawą niewinnych. Przypomnę, że taki główny argument pada przeciwko karze śmierci.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Listopada 16, 2015, 16:35:52 »
      Ciężko wykonać karę śmierci, na kimś kto sam się wysadził :D Co nie zmienia faktu, że w tym wypadku kara śmierci, jest dość praktyczna z tego punktu widzenia, że terroryści często biorą zakładników żądając wydania im trzymanych w więzieniach, członków ich organizacji.

Za zamachami stoi ISIS. Francuzi mieli do wyboru, albo nie robić nic, licząc że zamachowców to uspokoi albo zemścić się, zaatakować wroga który odpowiada za zamachy. Mają to szczęście, że twór państwowy za tym stoi, więc śmiało mogą w niego nawalać rakietami. W czasie 2 wojny, alianci bombardowali także Francję
    tu trochę danych o nalotach
    Na każdej wojnie więc giną cywile, a wraz z rozwojem techniki, ginie ich od działań wojennych niestety więcej (kiedyś rzezie miast i przemarsze wojsk zbierały żniwo, dzisiaj naloty).
       ISIS trzeba zniszczyć. Generalnie dlatego, że tam się dzieje krzywda ludziom, a włos się jeży gdy się słucha o tym co ten ich kalif wyprawiał, zwłaszcza z kobietami. Nie twierdzę, że wojna to coś dobrego, ale w tym wypadku innego wyjścia nie ma.
        Jeśli Francja nie zareaguje zbrojnie, da znak terrorystom, że godzi się na takie coś. Pokaże brak siły, a Ci niestety rozumieją tylko siłę.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #56 dnia: Listopada 18, 2015, 08:20:17 »
    W Paryżu miała w nocy miejsce strzelanina, przeprowadzono szturm na mieszkanie w którym zabarykadowało się dwóch mężczyzn.
    Podobno obaj zginęli - http://www.tvn24.pl/strzelanina-w-paryzu-strzaly-w-dzielnicy-saint-denis,595387,s.html

Mówi się, że starano złapać Abdelhamida Abaaouda, czyli człowieka stojącego za zamachami z 13.
    Francja znowu przeprowadza naloty w Syrii.