Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Korwinologia - wszystko o co chciałbyś zapytać a nie miałeś okazji  (Przeczytany 18049 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    Odp: offtop z Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #90 dnia: Listopada 05, 2015, 17:26:02 »
    dla obrońców niewinności ofiar - więcej niewinnych ginie codziennie na drogach a przypadku niewinnych po wykonaniu wyroków śmierci to margines
    Wszyscy zwolennicy kary śmierci tak śpiewają dopóki sytuacja nie dosięgnie ich. W stanach są UDOKUMENTOWANE przypadki kiedy po wykonaniu wyroku śmierci pojawiły się nowe dowody a oskarżonego oczyszczano z zarzutów... szkoda że już za późno. To że na drogach ginie więcej ludzi nie usprawiedliwia w żaden sposób istnienia zacofanej kary śmierci.
    Heh no ale rozumiem że każdy kuc w razie pomyłki sądu poświęciłby swoje życie w imię wyższych ideałów i spokojnie zaakceptował karę śmierci :D

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #91 dnia: Listopada 05, 2015, 17:28:02 »
    Ciekawostka: Przed 1914 był wolny handel i brak paszportów i nikt nie potrzebował żadnego eurokołchozu !!!
    "Pierwsze powszechne paszporty i obowiązek posiadania ich do przekraczania granic wprowadzono we Francji (1867), Imperium Brytyjskim (1873), Królestwie Włoch (1873) oraz USA (1889)" wikipedia
    Nomokracja - rządy prawa - prawo musi być proste i bezwzględnie przestrzegane (Michał Drzymała mógł sobie grać na nosie Niemcom, ponieważ oni przestrzegali prawa w dzisiejszych czasach wywłaszczono by go po prostu i zamknięto za opór a niby żyjemy w wolnej polsce)
    Drzymała mimo wszystko stracił i wóz, i ziemianke, i musiał sprzedać ziemię. A niby żyło się w wolnych Prusach...
    Chcącemu nie dzieje się krzywda - jeśli robisz coś bierzesz za to odpowiedzialność i nie masz prawa protestować po fakcie wykonania tej czynności - nie zapinanie się pasami, zachlanie się, zaćpanie na śmierć, skok z most - Twoja sprawa - twoje życie
    Nie słyszałem żeby ktoś skoczył z mostu, przeżył i zaczał protestować. Ja bym się wkurzył że przeżyłem.
    Pamiętaj przychodzie żyj z rozchodem w zgodzie - Nie ma zadłuzania państwa, nie ma czegoś takiego jak deficyt. Jak można być takim bydlakiem i zadłużać swoje dzieci !!! Jak może to nie budzić najwyższego obrzydzenia ! NIENARODZONE dzieci ! Społeczeństwo egoistów, którzy chcą się nachapać teraz i na koszt swoich dzieci jest godne najwyższej pogardy.
    Zgadzam się z tobą- pełna POGARDA dla państwa Brytyjskiego które w 1815 miało dług narodowy o wartości 200% brutto, albo dla HANIEBNYCH Stanów Zjednoczonych, które z kilkoma lat przerwy są zadłużeni od podpisania konstytucji. Nie pomyśleli o NIENARODZONYCH dziecach? A nie, król Jerzy musiał nowy pałac zbudować, sorry nienarodzone dzieci, takie życie, same zobaczycie.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #92 dnia: Listopada 05, 2015, 19:06:14 »
    "Kto nie pracuje, ten niech nie je"- To akurat hasło komunistów. Ostatnio, gdzieś tam wskazywali, że "lewactwo" to określenie które zapoczątkował Lenin. Stąd, może Korwiniści to ukryta opcja komunistyczna, która ma innym obrzydzić idee prawicowe? Węszę spisek.

Od kiedy biblijne cytaty to hasła komunistów.. Świat się kończy.

Drzymała mimo wszystko stracił i wóz, i ziemianke, i musiał sprzedać ziemię. A niby żyło się w wolnych Prusach...

Drzymała sprzedał sam wóz i ziemianke i kupił sobie dom (konkretnie zafundowali mu Polacy) Jak pleciesz bzdury to chociaż podaj źródła.

Zgadzam się z tobą- pełna POGARDA dla państwa Brytyjskiego które w 1815 miało dług narodowy o wartości 200% brutto, albo dla HANIEBNYCH Stanów Zjednoczonych, które z kilkoma lat przerwy są zadłużeni od podpisania konstytucji. Nie pomyśleli o NIENARODZONYCH dziecach? A nie, król Jerzy musiał nowy pałac zbudować, sorry nienarodzone dzieci, takie życie, same zobaczycie.

UK miało dług po wojnie z Napoleonem, co jest naturalne, który spłacili. Co do USA owszem ale dług spłacili. Naturalne, że po wojnach są długi, które się spłaca. Dopiero od 50 lat USA jest pogrożone w niewypłacalnych długach z powodu rozwiązań socjalnych oczywiście. Do tego co to jest za argument? Jeśli ja zadłużę się na 100 tysięcy to Ty i Twoje dzieci mają to spłacać? Tak to aktualnie działa. Czy Ty jesteś w ogóle poważny?

"Pierwsze powszechne paszporty i obowiązek posiadania ich do przekraczania granic wprowadzono we Francji (1867), Imperium Brytyjskim (1873), Królestwie Włoch (1873) oraz USA (1889)

Zmień źródła. Do tego poczytaj jak to działało w praktyce.

Nie słyszałem żeby ktoś skoczył z mostu, przeżył i zaczał protestować. Ja bym się wkurzył że przeżyłem.

Tu chodzi o zasady. Jakim prawem mam się wtrącać w to co ty pijesz, palisz, robisz? Szczególnie w przypadku gdy Twoje działanie w żaden sposób nie szkodzi mi. Niepoważny jesteś? No chyba, że jesteś zwolenikiem totalitaryzmu. To pardon.

Wszyscy zwolennicy kary śmierci tak śpiewają dopóki sytuacja nie dosięgnie ich.

Wszyscy przeciwnicy kary śmierci tak samo śpiewają dopóki nie dotknie to ich rodzin. Do tego nadal gdzie logika. Skoro więcej niewinnych ginie na drogach to Ty jako wielkoduszny pacyfista powinien w takim razie zlikwidować drogi co nie? Na samym końcu powinien Cię interesować kilkuset krotnie mniejszy odsetek ludzi niesłużnie skazanych na śmierć... Coś logika myślenia jest spudłowana. Moralność na wyrywki.

Piękne czasy. Częste wojny w Europie, wszystko słabiej rozwinięte, zaczynając od medycyny. No ale to wszystko szczegół, bo nie było eurokołchozu! Co prawda niedługo potem powstawały prawdziwe kołchozy, no ale się nie ukrywały, to były lepsze. Ach, jakby się chciało żyć wtedy. Urodzonym pod koniec XX wieku pozostaje tylko harakiri.

A kiedy wynaleziono główne leki, które zapobiegły epidemiom (odkrycia Kocha, penecylina, witaminy) oraz wszystkie najważniejsze współczesne wynalazki (wodociągi/prąd/światło/samochód/elektronika/samoloty) XX wiek tylko udoskonalił te wynalazki. A czym może się pochwalić XXI wiek i cywilizacja Unii Europejskiej? Tabletką dzień po a może Magnesami Smoleńskimi? Boki zrywać.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2015, 19:22:06 wysłana przez ^IvE »

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #93 dnia: Listopada 05, 2015, 19:52:15 »
    W Biblii, było "Kto nie chce pracować, niech też nie je". Mogę się mylić. Ale wydaje mi się, że to tak grzmiano na synów i córy Koryntu.  Komuniści, trochę to zmienili.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #94 dnia: Listopada 05, 2015, 19:57:19 »
    W Biblii, było "Kto nie chce pracować, niech też nie je". Mogę się mylić. Ale wydaje mi się, że to tak grzmiano na synów i córy Koryntu.  Komuniści, trochę to zmienili.

To prawda podałeś teraz dokładny biblijny cytat. Ja podałem niedokładny. Co do tych komunistów - szczerze nie wiem może i głosili takie hasła ja się nie spotkałem.. Nawet jeśli by to przyjąć za pewnik to i tak coś tu nie pyka skoro socjaliści i komuniści są za dawaniem zasiłków nierobom co nie?

Chyba, że chodzi o to, że państwo ma zapewnić wszystkim pracę. Jak się skończyły takie eksperymenty proszę sobie poczytać o rządzach Salvadora Allende w Chile - wszyscy mieli prace i 1000 dolarów pensji a pracowników nie można było zwalniać. Ten parszywy socjalista rozkradł rezerwy złota i pozaciągał kredyty, jego państwo zaś zaczęło bankrutować po kilku latach. Na szczęście Pinochet zrobił porządek i porozstawiał ich po kątach i wulkanach.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #95 dnia: Listopada 05, 2015, 20:41:43 »
    Eh, no piękne hasła, oczywiście całkiem słuszne, wolnościowe itd., jak dla mnie trochę za bardzo nastawione na wiarę w poczucie obowiązku i odpowiedzialności jednostki. Jak rozumiem na kwestie społeczne, moralne mają wpływ instytucje pozapaństwowe, czyli w ogromnej mierze Kościoły - ja tam nie wiem czy by ci się to aż tak podobało :P Czy w takim państwie byłyby dozwolone burki?

W teorii u 'czerwonych' pracować miał każdy kto może, bo środki produkcji należeć miały do całości proletariatu(prawda jak już odbiorą je kapitalistom, oczywiście to w końcu środki przejmuje totalitarne państwo), więc jak się ktoś wychylał, no to działał na szkodę reszty...(oczywiście to prowadzi do pracy przymusowej) Inna sprawa to kwestia godność jednostki i jej zapewnienie(emerytury, renty, itd.) oraz zasady sprawiedliwości społęcznej(przez 'każdemu wg. pracy' - co nie było takie oczywiste w XIXw. - do ewentualnego 'każdemu według potrzeb' - no comment).

A co do długu, to on nie bierze się tylko z wojen. Część długu po pęknieciu bańki spekulacyjnej Kompanii Mórz Południowych była "spłacana" jeszcze do niedawna. "Spłacana", czyli raczej pokrywana przez inny dług, i to tak przez wszystkie wojny, krachy itd(tego wspaniałego kapitalistycznego świata). Więc powodzenia we wprowadzaniu zakazu długu. Zresztą jestem ciekaw co sądzą na ten temat ekonomiści, czy w ogóle opłaca się państwom funkcjonować bez kredytu.

A kiedy wynaleziono główne leki, które zapobiegły epidemiom (odkrycia Kocha, penecylina, witaminy) oraz wszystkie najważniejsze współczesne wynalazki (wodociągi/prąd/światło/samochód/elektronika/samoloty) XX wiek tylko udoskonalił te wynalazki. A czym może się pochwalić XXI wiek i cywilizacja Unii Europejskiej? Tabletką dzień po a może Magnesami Smoleńskimi? Boki zrywać.
    Niczym nie może się pochwalić, po prostu nic nowego technologicznie nie ma obecnie, po prostu koniec świata nastąpił w 2001 i żyjemy w solipsystycznej fantazji Trebrona.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #96 dnia: Listopada 05, 2015, 20:57:15 »
    Czy w takim państwie byłyby dozwolone burki?

Tak, powiem więcej nawet noszenie skarpet w sandałach będzie dozwolone !!! Lekko humorystycznie - owszem. Już jednak napisałem jeśli nikomu nie szkodzisz to noś sobie i rób co chcesz. Noszenie burki nikomu nie szkodzi. My jesteśmy konserwatystami ale jesteśmy za wolną konkurencją między religiami. Robienie monopolu na jakąś religię tylko szkodzi i to nawet samej uprzywilejowanej religii bo owa religia się demoralizuje zamiast walczyć o wiernych !!! Świetnym przykładem takiej demoralizacji jest Kościół Katolicki w Polsce ! A przykładem jak pozytywnie działa konkurencja na wiarę jest Kościół Katolicki w USA. Co Wy tak mieszacie wszędzie ten kościół? My ludzie prawicy uważamy wiarę za sprawę prywatną każdego człowieka o której się nie dyskutuje tak jak i o skłonnościach łóżkowych ! W kwestiach wiary proszę nie mylić nas z pobożnymi socjalistami (PiS)

Inna sprawa to kwestia godność jednostki i jej zapewnienie(emerytury, renty, itd.) oraz zasady sprawiedliwości społęcznej(przez 'każdemu wg. pracy' - co nie było takie oczywiste w XIXw. - do ewentualnego 'każdemu według potrzeb' - no comment).

Popularne hasełko lewicowe "sprawiedliwość społeczna" . Nie ma czegoś takiego. Jest tylko i wyłącznie sprawiedliwość. A sprawiedliwość jest wtedy gdy każdy odpowiada za siebie. A masz dobre serduszko to pomagaj z własnej woli !!! Nie masz prawa innym dyktować na co i na kogo mają wydawać pod przymusem (!) pieniążki. Bo to się nazywa kradzież. Opakowywanie tego w piękne słówka o jakieś sprawiedliwości społecznej nie zmienia tego prostego faktu !!!

A co do długu, to on nie bierze się tylko z wojen. Część długu po pęknieciu bańki spekulacyjnej Kompanii Mórz Południowych była "spłacana" jeszcze do niedawna. "Spłacana", czyli raczej pokrywana przez inny dług, i to tak przez wszystkie wojny, krachy itd(tego wspaniałego kapitalistycznego świata). Więc powodzenia we wprowadzaniu zakazu długu. Zresztą jestem ciekaw co sądzą na ten temat ekonomiści, czy w ogóle opłaca się państwom funkcjonować bez kredytu.

W kapitalizmie co jakiś czas występuje krach aby potem znowu był przyrost i rozwój to naturalny mechanizm. Państwom nie ma się nic opłacać one nie są od zarabianie Panie huth !

Niczym nie może się pochwalić, po prostu nic nowego technologicznie nie ma obecnie, po prostu koniec świata nastąpił w 2001 i żyjemy w solipsystycznej fantazji Trebrona.

No to czym możemy się pochwalić Panie huth? Teorią gender? Panem Bęgowskim? A może festiwalem eurowizji?
    « Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2015, 21:07:45 wysłana przez ^IvE »

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Listopada 05, 2015, 21:10:32 »
    To prawda podałeś teraz dokładny biblijny cytat. Ja podałem niedokładny. Co do tych komunistów - szczerze nie wiem może i głosili takie hasła ja się nie spotkałem.. Nawet jeśli by to przyjąć za pewnik to i tak coś tu nie pyka skoro socjaliści i komuniści są za dawaniem zasiłków nierobom co nie?

Chyba, że chodzi o to, że państwo ma zapewnić wszystkim pracę. Jak się skończyły takie eksperymenty proszę sobie poczytać o rządzach Salvadora Allende w Chile - wszyscy mieli prace i 1000 dolarów pensji a pracowników nie można było zwalniać. Ten parszywy socjalista rozkradł rezerwy złota i pozaciągał kredyty, jego państwo zaś zaczęło bankrutować po kilku latach. Na szczęście Pinochet zrobił porządek i porozstawiał ich po kątach i wulkanach.

Za komuny nie było bezrobotnych, tylko byli bumelanci. Wtedy każdy miał pracować, dla dobra Polski ludowej. A to, że często to była praca dla samej pracy i "wyrobienia planu", to inna sprawa.

Co do tej wolności, pięści i nosa. Przecież tak jest. Wszystko co nie jest zakazane, jest dozwolone.

Co do "chcącemu nie dzieje się krzywda", to zgadzam się. Zwłaszcza co do pasów. Instruktorzy jazdy, jeżdżą po całym mieście, wzdłuż i wszerz bez zapiętych pasów, z ludźmi którzy nie mają żadnych umiejętności i jakoś żyją :)

Co do przestrzegania prawa. Tutaj każdy się zgodzi, że tak być powinno. Tak zresztą jest. Żyjemy w takich czasach, że prawa jednostki są zabezpieczone na pierdylariard sposobów. Ba. W postępowaniu administracyjnym, możesz się odwołać do organu wyższego stopniem, potem do sądu administracyjnego, potem do naczelnego sądu administracyjnego. Zasadą jest to, że każde postępowanie ma być dwuinstancyjne x.X A jak Cię skrzywdzą w Polsce, to zawsze pozostaje Strasbourg.

Co do długów USA:
    https://www.youtube.com/watch?v=mLB2dhwQQLo

Co do posiadania broni: generalnie jestem za szeroko pojętą samoobroną.

Co do długów: o ile są rozsądne, to dlaczego nie? Państwo ma możliwości ich spłacania, a na niektóre inwestycje potrzeba pieniędzy.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Listopada 05, 2015, 21:14:37 »
    Co do długów: o ile są rozsądne, to dlaczego nie? Państwo ma możliwości ich spłacania, a na niektóre inwestycje potrzeba pieniędzy.

Państwo nie ma mieć pieniędzy tylko ma mieć budżet na ochronę Państwa - ma być nocnym stróżem. A to z niskich podatków. Po co państwu pieniądze skoro nie ma mieć biznesów ani nic? Zadłużenie zaś dozwolone tylko w wypadku wojny.

Co do tej wolności, pięści i nosa. Przecież tak jest. Wszystko co nie jest zakazane, jest dozwolone.

Tak jest tylko w teorii. Niestety takie mamy patologię państwa polskiego. Prawo jest nagminie naginane to przez Urząd Skarbowy a to przez policję czy polityków.

Co do reszty to zgoda i nie mam nic do dodania.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Listopada 05, 2015, 21:54:30 »
       Dlaczego państwo ma być nocnym stróżem? Od tej idei ludzkość dawno odeszła, ponieważ dostrzeżono, że państwo jako ten podmiot który może nakładać podatki, ma olbrzymie możliwości, aby poprawiać życie nam wszystkim.
        Można zbudować fajne drogi. Albo zakupić pociągi. Zafundować sobie sprawną komunikację miejską. Albo pobudować stadiony dla klubów (z tym się nie zgadzam, no ale mam znajomych którzy są za Widzewem i cieszą się, że dostanie ich klub nowy, ładny stadion).
        Za te pieniądze, można bardzo wiele. A bogaci, którzy cóż, troszkę zbiednieją od tego, dalej będą bogaci. Taki koncern typu biedra, będzie wywoził sobie mniej kasy na zachód, no ale za to my tutaj będziemy szczęśliwsi. Bowiem państwem rządzi klasa średnia.
        Możesz nazywać podatki kradzieżą, ale tak funkcjonuje ten świat. To pewien obowiązek, który spoczywa na każdym w naszym państwie. Coś jak składka członkowska. Jak ktoś nie chce ich płacić, może zawsze wyjechać do jakiegoś innego kraju.

Problemem jest bardziej to, że w dwudziestoleciu międzywojennym, wydaje mi się, że podejmowaliśmy się bardziej ambitnych projektów. A to Gdynia, a to COP. Nam zabrakło 3-4 lat, aby odeprzeć Niemców, bo wpadliśmy na lepsze pomysły konstrukcyjne jeśli chodzi o czołgi, no i złamano szyfry enigmy. Gdyby dobudowano tych czołgów więcej, możliwe, że dzisiaj byśmy byli w zupełnie innej sytuacji.

Offline huth

« Odpowiedź #100 dnia: Listopada 05, 2015, 22:04:36 »
    @ IvE
    Noszenie burki nikomu nie szkodzi
    A widzisz według niektórych lewaków owszem szkodzi.
    Poza tym religia to nie jest kwestia prywatna, gdyby tak było, to by nie ewangelizowano, w ogóle nie było społeczności opartych ściśle na religii.

Popularne hasełko lewicowe "sprawiedliwość społeczna" . Nie ma czegoś takiego. Jest tylko i wyłącznie sprawiedliwość. A sprawiedliwość jest wtedy gdy każdy odpowiada za siebie
    Czy ja wiem czy jest sprawiedliwość społeczna, czy w ogóle sama sprawiedliwość? Szerokie, rozmyte pojęcie, dlatego najmędrsze głowy muszą ustalać jej tzw. wymiar.... Dla mnie rzecz jest w miarę oczywista: jest sprawiedliwość państwowa, którą państwo egzekwuje, bo ma ramię przemocy oraz pierdyliard innych, bo każdy sobie to inaczej wyobraża. I spoko, gorzej jak ją chce sam egzekwować. To jest problem każdego systemu, w tych bardziej wolnościowych ma się łatwiej, więc ten 'nocny stróż' miałby w sumie sporo do roboty.
    !!! kradzież !!!
    Rany boskie wyjedź tam gdzie nie kradną, nie wiem czy będzie tak super

Państwom nie ma się nic opłacać one nie są od zarabianie Panie huth !
    To jest bardzo ciekawe, znaczy się państwo nie ma się bogacić, jak rozumiem, że w waszym systemie, to ludzie się bogacą, ale jednak rząd, armię, policję, sądy trzeba też utrzymać, modernizować, i nawet w tak ograniczonym wymiarze podatków, będzie się zbierać wiele lat na to, żeby w końcu opłacić produkcję nowych-starych okrętów?
    Kurczę nawet Szwajcaria czy - co mnie mocno dziwi - Luksemburg ma dług.
    No to czym możemy się pochwalić Panie huth? Teorią gender? Panem Bęgowskim? A może festiwalem eurowizji?
    Ale o czym ty gadasz, jakieś sprawy dotyczące bardziej kultury i polityki niż nauki i technologii, nie ogarniam, 15 lat ten XXI wiek jest i ty chcesz nie wiadomo czego, i żeby to jeszcze wymienił, skoro efekty tego będą widoczne za ileśtam lat, co ja jestem naukowcem? Na portale naukowe sobie wejdź. W każdym razie dla szerokiej rzeczy ludzi Internet trafił w XXI w. i jako taki stanowi niesamowitą rewolucję w komunikacji, która ma wpływ na kwestie społeczne i polityczne.  W ogóle cyfryzacja i wirtualizacja ma ogromny zasięg. Za niedługo będą hodowane laboratoryjnie organy, samochody będą jeździć same, a najbogatsi będą ustalać jakie mają być ich dzieci, sami się cyborgizując. Aha - a broń sobie wydrukujesz w drukarcje 3D.

@ Warder
    państwo jako ten podmiot który może nakładać podatki, ma olbrzymie możliwości, aby poprawiać życie nam wszystkim.
        Można zbudować fajne drogi. Albo zakupić pociągi. Zafundować sobie sprawną komunikację miejską. Albo pobudować stadiony dla klubów (z tym się nie zgadzam, no ale mam znajomych którzy są za Widzewem i cieszą się, że dostanie ich klub nowy, ładny stadion).
        Za te pieniądze, można bardzo wiele. A bogaci, którzy cóż, troszkę zbiednieją od tego, dalej będą bogaci. Taki koncern typu biedra, będzie wywoził sobie mniej kasy na zachód, no ale za to my tutaj będziemy szczęśliwsi. Bowiem państwem rządzi klasa średnia.
    To są dla uszu IvEgo herezje, takie publiczne pieniądze i spółki zarządzające publicznym dobrem - coś okropnego.
    A tak włąsciwie, to takie korwinistyczne państwo mogłoby w ogóle ubiegać się o jakieś igrzyska olimpijskie czy coś? Kto by wybudował obiekty sportowe?

Offline huth

« Odpowiedź #101 dnia: Listopada 05, 2015, 23:15:44 »
    Przeniosłem dyskusję od postu IvEgo o tym jak wygląda kapitalizm z 30.10. z wątku wyborczego. Kontynuujmy korwinologię...
    « Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2015, 01:24:13 wysłana przez huth »

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Listopada 06, 2015, 21:31:34 »
    ! Nie masz prawa innym dyktować na co i na kogo mają wydawać pod przymusem (!) pieniążki. Bo to się nazywa kradzież. Opakowywanie tego w piękne słówka o jakieś sprawiedliwości społecznej nie zmienia tego prostego faktu !!!
       To państwo zbiera pieniądze i je wydaje. Jeśli na cele społeczne, to dalej nie jest to kradzież. Dlaczego? Bo robi to państwo.
    Mówienie, że podatki to kradzież, to taka sama prawda, jak stwierdzenie, że aresztowanie czy wykonywanie kary pozbawienia wolności to inne przestępstwo jakim jest pozbawienie wolności. Tutaj widzimy zobrazowanie. Jak złapiesz Kowalskiego i zamkniesz w piwnicy (Bo np. namówiłeś go aby zabił sąsiadkę, a potem chcesz odkręcić sytuację, no to bach, zamykasz w piwnicy i co tydzień dopytujesz czy aby mu nie przeszło) to jest to przestępstwo. Jeśli zrobi to państwo, to wszystko jest okey. Co innego znowu gdyby sąsiad, rano wyszedł na klatkę schodową i ogłosił, że wprowadza podatek a potem gnębił by tych, którzy nie płacą. No wtedy, nic by nie było okey. Ale ten wielki sąsiad jakim jest państwo, jak najbardziej takie rzeczy może robić.
       Tak samo tutaj. Państwo pod przymusem zabiera jakieś tam pieniądze. Ale ono ma do tego prawo. Tak samo, jak ma prawo stosować przymus. Jak zastosuje, to nikt nie może iść i narzekać w sądzie, że no coś tam się wydarzyło... nie wiem, że jakiś policjant naruszył jego nietykalność cielesną... Tak to działa.
       Kwestią jest ile tego pobierać i jak wydatkować.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    Odp: Korwinologia - wszystko o co chciałbyś zapytać a nie miałeś okazji
    « Odpowiedź #103 dnia: Listopada 06, 2015, 22:25:56 »
    Masz całkowitą rację we wszystkim co napisałeś. Jedno jest jednak faktem podatki to kradzież. Każdy podatek jest złem bo jest pobierany pod przymusem. Jakieś podatki jednak tak jak napisałeś muszą być pobierane pod parasolem "prawa" (nie ma takiego prawa, które by usprawiedliwiało moralnie kradzież) Jest tutaj dużo filozofii i etyki, jednak ja uważam, że trzeba wiedzieć po co i dlaczego dane rzeczy się proponuje (niskie podatki) Tu chodzi o zasady aby zdawać sobie z tego sprawę. I wszystko się rozbija w całym grajdojku o to co napisałeś:
    Kwestią jest ile tego pobierać i jak wydatkować.

A wniosek nazywa się sam. Skoro podatki to zło to pobierajmy je tylko na rzeczy absolutnie koniecznie. Czyli wojsko, policja, straż pożarna, garstka rządzących. Nic więcej nie jest potrzebne. Dalej to już tylko pozostają spory o takie rzeczy jak drogi itp. Nie jest to jednak tak bardzo ważne. Jednak wiadomo im więcej pieniędzy w naszych kieszeniach tym lepiej. A drogi prywatne wcale tak źle nie działały. To jednak tak jak wspomniałem - detale.

W tym powższym zawiera się odpowiedź również do postu Hutha dodam tylko, że planowane jest dwukrotne zwiększenie wydatków na zbrojenia. Nie będzie ZuSu to się znajdą na to pieniądze.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2015, 22:47:09 wysłana przez ^IvE »

Offline Warder

• Użytkownik
    Odp: Korwinologia - wszystko o co chciałbyś zapytać a nie miałeś okazji
    « Odpowiedź #104 dnia: Listopada 07, 2015, 12:56:46 »
      IvE, ciężko nazwać podatki kradzieżą. Bo jeśli tak sobie wymyślimy, to siłą rzeczy, trzeba będzie uznać, że państwo łamie prawo na każdym kroku.
    A to narusza nietykalność cielesną, a to pozbawia wolności. A w niektórych państwach, nawet zabija.
       Dlatego, w dobie cyfryzacji i mniejszego zapotrzebowania na armię, za to wielkiego handlu, te pieniądze można spokojnie fundować w oświatę czy socjal. Bo nas na to stać. Problemem jest to, że to trzeba zorganizować lepiej.  Ale, dobrze rozdawany socjal, to inwestycja we własny naród. Są ludzie, którzy mają dzieci a na śmieciówkach zarabiają tyle, że na nic im nie starcza. To nie jest ich wina.
       PiS jednak ma plan, który opiera się na reindustralizacji kraju. To ważniejsze, niż 500 złotych na każde dziecko. Bo tylko gdy razem odbudujemy nasz przemysł, mamy szansę na to aby cokolwiek się tutaj działo.