@ IvE
Noszenie burki nikomu nie szkodzi
A widzisz według niektórych lewaków owszem szkodzi.
Poza tym religia to nie jest kwestia prywatna, gdyby tak było, to by nie ewangelizowano, w ogóle nie było społeczności opartych ściśle na religii.
Popularne hasełko lewicowe "sprawiedliwość społeczna" . Nie ma czegoś takiego. Jest tylko i wyłącznie sprawiedliwość. A sprawiedliwość jest wtedy gdy każdy odpowiada za siebie
Czy ja wiem czy jest sprawiedliwość społeczna, czy w ogóle sama sprawiedliwość? Szerokie, rozmyte pojęcie, dlatego najmędrsze głowy muszą ustalać jej tzw. wymiar.... Dla mnie rzecz jest w miarę oczywista: jest sprawiedliwość państwowa, którą państwo egzekwuje, bo ma ramię przemocy oraz pierdyliard innych, bo każdy sobie to inaczej wyobraża. I spoko, gorzej jak ją chce sam egzekwować. To jest problem każdego systemu, w tych bardziej wolnościowych ma się łatwiej, więc ten 'nocny stróż' miałby w sumie sporo do roboty.
!!! kradzież !!!
Rany boskie wyjedź tam gdzie nie kradną, nie wiem czy będzie tak super
Państwom nie ma się nic opłacać one nie są od zarabianie Panie huth !
To jest bardzo ciekawe, znaczy się państwo nie ma się bogacić, jak rozumiem, że w waszym systemie, to ludzie się bogacą, ale jednak rząd, armię, policję, sądy trzeba też utrzymać, modernizować, i nawet w tak ograniczonym wymiarze podatków, będzie się zbierać wiele lat na to, żeby w końcu opłacić produkcję nowych-starych okrętów?
Kurczę nawet Szwajcaria czy - co mnie mocno dziwi - Luksemburg ma dług.
No to czym możemy się pochwalić Panie huth? Teorią gender? Panem Bęgowskim? A może festiwalem eurowizji?
Ale o czym ty gadasz, jakieś sprawy dotyczące bardziej kultury i polityki niż nauki i technologii, nie ogarniam, 15 lat ten XXI wiek jest i ty chcesz nie wiadomo czego, i żeby to jeszcze wymienił, skoro efekty tego będą widoczne za ileśtam lat, co ja jestem naukowcem? Na portale naukowe sobie wejdź. W każdym razie dla szerokiej rzeczy ludzi Internet trafił w XXI w. i jako taki stanowi niesamowitą rewolucję w komunikacji, która ma wpływ na kwestie społeczne i polityczne. W ogóle cyfryzacja i wirtualizacja ma ogromny zasięg. Za niedługo będą hodowane laboratoryjnie organy, samochody będą jeździć same, a najbogatsi będą ustalać jakie mają być ich dzieci, sami się cyborgizując. Aha - a broń sobie wydrukujesz w drukarcje 3D.
@ Warder
państwo jako ten podmiot który może nakładać podatki, ma olbrzymie możliwości, aby poprawiać życie nam wszystkim.
Można zbudować fajne drogi. Albo zakupić pociągi. Zafundować sobie sprawną komunikację miejską. Albo pobudować stadiony dla klubów (z tym się nie zgadzam, no ale mam znajomych którzy są za Widzewem i cieszą się, że dostanie ich klub nowy, ładny stadion).
Za te pieniądze, można bardzo wiele. A bogaci, którzy cóż, troszkę zbiednieją od tego, dalej będą bogaci. Taki koncern typu biedra, będzie wywoził sobie mniej kasy na zachód, no ale za to my tutaj będziemy szczęśliwsi. Bowiem państwem rządzi klasa średnia.
To są dla uszu IvEgo herezje, takie publiczne pieniądze i spółki zarządzające publicznym dobrem - coś okropnego.
A tak włąsciwie, to takie korwinistyczne państwo mogłoby w ogóle ubiegać się o jakieś igrzyska olimpijskie czy coś? Kto by wybudował obiekty sportowe?