Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Korwinologia - wszystko o co chciałbyś zapytać a nie miałeś okazji  (Przeczytany 18069 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: offtop z Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #75 dnia: Listopada 03, 2015, 06:18:37 »
    Te sieci zarabiają tyle, że trzeba byłoby użyć wulgarnych słów... Więc podatek aż tak na nie nie wpłynie, żadnych skoków cenowych się nie spodziewam, przecież jest konkurencja między nimi i lokalnymi sklepami. Generalnie hajsu to te firmy mają na potęgę

Czyli rozumiem, że pieniądze wyparują? Z nieukrywanym obrzydzeniem obserwuje takie wypowiedzi. To, że nie widać bezpośrednich ubytków pieniędzy z naszej kiesy to nie znaczy, że takie coś się nie odbywa. Odbiję się to albo w podwyżkach cen albo będą musieli obniżyć płacę swoim pracownikom oni kupią mniej to kolejne lokalne firmy padną bo nie będzie miał kto u nich kupić. Do tego nadal jest wątek z podzieleniem marketów na strefy i mogą w ten sposób pokazać fucka bzdurnej ustawie.

Do tego logika na zasadzie : oni mają sporo hajsu to trzeba im zabrać.. no ale głosowałeś na Partię Razem. Wy nigdy nie zrozumiecie, że tylko bogaty daje prace a jemu się musi opłacać. Jeśli ma mniej pieniędzy to przecież Ci mniej zapłaci (bo z czego ma dać!) i podwyższy ceny. Jak się skończyły socjalistyczne mrzonki to widać po Kubie, ZSRR, po PRL. I widać też teraz niestety Europa nachapała się przez lata kapitalizmu to jeszcze tak tragicznych skutków nie widać. Przebijają się powoli jednak takie odgłosy czkwaki jak sprawą z dawaniem socjalu za darmo, bzdurne ustawy itd. Ludzie o dziwo się zaczynają burzyć i zastanawiać. Dobrze, bo na zachodzie to już całkiem się mentalnie zepsuli.

A co przyniósł Wolny Rynek... Setki pałaców, kościołów, dzieł sztuki. Ba ! Kościoły nadal górują nad miastami w Polsce. I o dziwo nikt im nie dawał dotacji !!!! Niewiarygodne !

Nie wierzycie?

Porównajcie sobie obie Koreę. Północną i Południową.

Startowały z tego samego pułapu, jedna wybrała drogę socjalizmu, druga drogę umiarkowanego kapitalizmu. No i sobie porównajcie. Tak samo jak Korea Północa wyglądała by Europa gdyby nie poprzednie lata kapitalizmu. Odejmimy tylko otoczkę tego totalitarnego kultu przywódcow. Przypomnę dla bystrzaków, że kraje zachodniej Europy nie rozwijają się lub mają wręcz ujemny rozwój. Do tego na kredyt.

A teraz trochę retrospekcji. Czemu wspomniałem, że z taką mentalnością mogą co niektórzy budować rezerwaty?

Wyobraźmy sobie Unię Europejską, która została założona w roku 1000 z takimi samymi idiotycznymi rozwiązaniami jak teraz. Skoro rozwoju nie ma, bylibyśmy na poziome własnie tych indian i naglę po paru set latach obudzili się z okrzykiem oburzenia, że ktoś wyżej cywilizacyjnie nas zaatakował.. O ile wcześniej jakieś sąsiednie chociaż odrobinę agresywniejsze plemię nie wyrżnęło by nas w pień.. wait... przecież to właśnie się dzieje
    « Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2015, 06:38:10 wysłana przez ^IvE »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #76 dnia: Listopada 03, 2015, 08:42:42 »
    Paryż jest idealnym przykładem jak to powinno wyglądać. Od nich się trzeba tego uczyć, nie od Angoli.
    W samym Paryżu są dwa wieżowce. Tour de Montparnasse i budynek hotelu Regency Hyatt. I finito. Potem tylko wieża Eiffla, kościół Inwalidów i Łuk Triumfalny. Za to jak wyjedzie się odrobinę za Paryż, wystarczająco daleko od centrum by go nie zeszczepić, ale na tyle blisko żeby szybko dojechać leży centrum La Defense, gdzie znajdują się wszystkie wieżowce w mieście. Najsłyniejszy z nich- nowy Łuk Triumfalny (po co on jest to nie wiem, ale fajnie wygląda). Nie ma misz-maszów, wieżowców obok katedr.

(...)
    Byłeś w La Defense po skończonym dniu pracy? Wybacz, takich bredni dawno nie czytałem... Tak zachwalasz to rozwiązanie a nie znasz jego genezy.

Może od początku (choć trochę odbiegamy od tematu)- Nowy Łuk Triumfalny. Proponuję się tam wybrać, stanąć pod nim i spojrzeć w kierunku "starego", to co zobaczysz, nazywa się oś widokowa. I cały Paryż, od przebudowy w XIX wieku na takich osiach się opiera. Ale to najmniejszy problem. Patologię tworzą strefy o ściśle określonych funkcjach. Miasto to ośrodek, który powinien tętnić życiem całą dobę. Niestety kiedyś żył urbanista- komunista, Pan Le Corbusier, zawrócił on w głowie całym pokoleniom urbanistów późniejszych. I to on jest sprawcą całego tego zamieszania. Popatrz na miasta średniowieczne, na urokliwe starówki. Co zobaczysz? Nie wysokościowce tylko paro-piętrowe kamienice z zielenią na podwórkach. W parterach sklepiki, na pietrach biura a z tyłu mieszkania. Dziś najlepiej chyba widać to w Berlinie ale i Londyn nieźle sobie radzi.

Zresztą Londyn jest bardzo dobrym przykładem. Centrum światowych finansów a wysokościowców jak kot napłakał. Wszystko mieści się w kamienicach i pałacach miejskich.

(...)
    Nie wierzycie?

Porównajcie sobie obie Koreę. Północną i Południową.

Startowały z tego samego pułapu, jedna wybrała drogę socjalizmu, druga drogę umiarkowanego kapitalizmu. No i sobie porównajcie. Tak samo jak Korea Północa wyglądała by Europa gdyby nie poprzednie lata kapitalizmu. Odejmimy tylko otoczkę tego totalitarnego kultu przywódcow. Przypomnę dla bystrzaków, że kraje zachodniej Europy nie rozwijają się lub mają wręcz ujemny rozwój. Do tego na kredyt.
    (...)
    IvE, zapomniałeś chyba o jednym szczególe. Miliardy dolarów Amerykańskich wpompowanych w odbudowę półwyspu... Z Zachodnią Europą podobnie, my za to przez ten czas dostawaliśmy w nadmiarze Marksa i Lenia dzieła wybrane...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #77 dnia: Listopada 03, 2015, 11:12:15 »
    sirLuca, trochę się pogubiłem.
    Po pierwsze byłem w La Defense po skończeniu dnia pracy. Wieżowce stopniowo gasną, biznesmeni wracają do domów, ale dzielnica wciąż tętni życiem, bo znajduje się tam największe centrum handlowe w Paryżu- La Defense. Gdy wejdę po schodach pod Nowy Łuk Triumfalny, zobaczę szeroką kilko pasmową drogę, z jednej strony pełną aut jadących w kierunku Pół Elizejskich i Paryża, a z drugiej strony pełną aut zmierzających do tunelu pod La Defense, żeby dojechać do Peripherique lub północno-zachodnich przedmieść.
    Tymczasem w centrum miasta będą urokliwe kilko piętrowe kamienice Haussmana, na parterze ze sklepami kafejkami, bankami etc., wszystko na szerokich i uporządkowanych bulwarach Haussmana. Nie ma ustalonych stref prócz dzielnic, żadna z nich nie ma ściśle określonej funkcji, choć niektóre z nich są bardziej reprezentacyjne lub bardziej znane. Miasto tętni życiem całą dobę, szczególnie na Polach Elizejskich, Marsowych czy np. dzielnicy łacińskiej. Nie wiem o jakim Paryżu mówisz, ale chyba nie mówimy o tym samym.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #78 dnia: Listopada 03, 2015, 12:16:06 »
    Może jeszcze raz przeczytaj...

Dodam parę pytań pomocniczych, pewnie łatwiej będzie ci zrozumieć. Czy w La Defense ktoś mieszka? Z tego co wiem, jest to dzielnica typowo biurowa + wspomniane przez ciebie centrum handlowe, które też kiedyś kończy działalność. Potem jest to miasto duchów. W przeciwieństwie do reszty "starego" Paryża.

(...) Gdy wejdę po schodach pod Nowy Łuk Triumfalny, zobaczę szeroką kilko pasmową drogę, z jednej strony pełną aut jadących w kierunku Pół Elizejskich i Paryża, a z drugiej strony pełną aut zmierzających do tunelu pod La Defense, żeby dojechać do Peripherique lub północno-zachodnich przedmieść.
    (...)
    Weź mapę, połącz nowy łuk, stary i Louvre, powinieneś zrozumieć skąd właśnie w tym miejscu znalazł się taki obiekt.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #79 dnia: Listopada 03, 2015, 15:54:09 »
    Czyli rozumiem, że pieniądze wyparują? Z nieukrywanym obrzydzeniem obserwuje takie wypowiedzi. (...) Do tego nadal jest wątek z podzieleniem marketów na strefy i mogą w ten sposób pokazać fucka bzdurnej ustawie.
    Te pieniądze i tak z Polski wyparowują
    Do tego logika na zasadzie : oni mają sporo hajsu to trzeba im zabrać.. no ale głosowałeś na Partię Razem. Wy nigdy nie zrozumiecie, że tylko bogaty daje prace a jemu się musi opłacać. Jeśli ma mniej pieniędzy to przecież Ci mniej zapłaci (bo z czego ma dać!) i podwyższy ceny.
    Jest dobrze, jestem zaszufladkowany :D
    Tym sieciom się opłaca WSZYSTKO, a i tak stosusują kreatywną księgowość, żeby się opłącało jeszcze bardziej. Oczywiście najlepiej byłoby gdyby wszyscy płacili równo i bez żadnych podatkowych kruczków.
    Btw. gdyby małym lokalnym przedsiębiorcom państwo dało jakieś ulgi podatkowe, to by już było dobrze, mimo że względnie wychodziłoby, że inne sklepy płaciłyby więcej?
    Jak się skończyły socjalistyczne mrzonki to widać po Kubie, ZSRR, po PRL. I widać też teraz niestety Europa nachapała się przez lata kapitalizmu to jeszcze tak tragicznych skutków nie widać. Przebijają się powoli jednak takie odgłosy czkwaki jak sprawą z dawaniem socjalu za darmo, bzdurne ustawy itd. Ludzie o dziwo się zaczynają burzyć i zastanawiać. Dobrze, bo na zachodzie to już całkiem się mentalnie zepsuli.
    No i wyjeżdżasz znów z ideolo, a tu chodzi tylko o to, żeby te sieci o ogromnych przychodach cokolwiek więcej dokładały do redystrybucji. Choć nie wiem czy takie słowo w ogóle przychodzi kiedykolwiek do głowy KORWiN.
    A co przyniósł Wolny Rynek... Setki pałaców, kościołów, dzieł sztuki. Ba ! Kościoły nadal górują nad miastami w Polsce. I o dziwo nikt im nie dawał dotacji !!!! Niewiarygodne !
    To jest jakiś bardzo miękki argument, co to, nie da się znaleźć wkładu kulturowego w innych okresach i systemach... Chociażby to, że jakoś w czasach PRLu polska kinematografia rodziła świetne filmy i seriale... Nie będę tłumaczył czemu to wieże kościołów są takie wysokie i że to nie ma takiego związku z gospodarką, jak w całości funkcjonalne biurowce czy prestiżowa wysokość Burż Khalifa, choćby nie wiem co myśleć złego o Kościele tamych czasów...
    Zresztą ten 'wolny rynek' który przytoczyłeś, to nie jest to samo co chodzi w sprawie sieciówek, bo to jest 'globalny korpokapitalizm' :P

A teraz trochę retrospekcji. Czemu wspomniałem, że z taką mentalnością mogą co niektórzy budować rezerwaty?
    Wyobraźmy sobie Unię Europejską, która została założona w roku 1000 z takimi samymi idiotycznymi rozwiązaniami jak teraz. Skoro rozwoju nie ma, bylibyśmy na poziome własnie tych indian i naglę po paru set latach obudzili się z okrzykiem oburzenia, że ktoś wyżej cywilizacyjnie nas zaatakował.. O ile wcześniej jakieś sąsiednie chociaż odrobinę agresywniejsze plemię nie wyrżnęło by nas w pień.. wait... przecież to właśnie się dzieje
    kurde, ja wiem że to jest od dupy strony branie się za podatki, ale tu chodzi o egzekucje podatkową, a nie o jakieś cywilizacyjne darwinizmy i spekulacje.
    Śmiem twierdzić, że przez taką aurę ideolo na każdym kroku(o charakterze sprzecznym z mentalnością mas) to nie KORWiN wszedł do sejmu, tylko sprytni pragmatycy z Nowoczesnej, którym chodzi tylko i wyłacznie o pieniądze, a nie o jakieś walki z socjalizmem przede wszystkim. Także szkoda mi Wiplera...

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #80 dnia: Listopada 03, 2015, 21:45:32 »
    Dobra Panie Huth z całym szacunkiem.

-Redustrybucja to neologizm na kradzież. Był taki słynny zbójec słusznie zresztą powieszony czyli Janosik. On też zabierał bogatym i dawał biednym a sam żył sobie jak pączek w maśle !

-Pieniądze nie parują. Odsyłam do świetnego podsumowania nt. kapitału autorstwa Bojara, w końcu ktoś mnie wyręczył.

-Ciesz się, że te sieci stosują kreatywną księgowość bo gdyby nie omijanie bzdurnych ustaw i podatków to ceny były horrendalne. I to nie tylko w dużych sieciach, hurtownie też tak działają a więc na lokalne sklepy też się to odbija.

-Egzekucja podatkowa to dla mnie brzmi święta inkwizycja, która ma chyba w takim rozumowaniu chodzić i wydzierać ludziom pieniądze.

-Panuje korpoświat ponieważ tylko wielkie korporacje stać na omijanie bzdurnych przepisów ! Dla tfu. społeczeństwa i tak jest to dobre, bo gdyby one ich nie omijały to całkiem nie dało by się żyć. Z powodu wielkiej drożyzny i to nas właśnie tylko odróżnia od takiej Korei Pólnocnej czy PRL.  Tylko dzięki korpo jeszcze jakoś da się tu żyć. Jednak prawda jest bezsprzeczna trzeba zniszczyć dyktat korporacji. A można to zniszczyć tylko poprzez zlikwidowanie horrendalnego pomysłu karania pracy (JAK MOŻNA) i wyrównanie ustawodastwa co w praktyce prowadzi do zlikwidowania tych debilnych ustaw. Dzięki temu mniejsi będą mogli wygryźć korpo. Przypominam, że w RP Magdalenkowej zwanej inaczej III. Elyty nachapały się w latach 90 i im jest na rękę utrzymać ten stan ponieważ nie wygryzie ich konkurencja! Dlatego dowalają im kolejne ustawy.

-A więc tylko i wyłącznie w ten sposób obniżenie podatków i zlikwidowanie podatków od dochodów, oraz usunięcie bzdurnego ustawodastwa może zrównać szansę i stworzyć realną konkurencje. W ten sposób rozwijał się każdy cywilizacyjny kraj. Gdyby Mieszko I wprowadził te rozwiązania co plemię brukselskie to by nas wyrżneli w parę chwil. I to nie jest kwestia czasów. Zmieniła się tylko technologia.

Offline huth

« Odpowiedź #81 dnia: Listopada 03, 2015, 22:57:48 »
    -Redustrybucja to neologizm na kradzież. Był taki słynny zbójec słusznie zresztą powieszony czyli Janosik. On też zabierał bogatym i dawał biednym a sam żył sobie jak pączek w maśle !
    Tak myślałem :) Anegdota po prostu wszystko tłumaczy i oświeca! Zła redystrybucja, panstwo powinno być tylko strażnikiem ładu, a wszelkie społeczne pierdoły niech spadną na barki fundacji, funduszy, kościołów, komun i korpo - jestem ciekaw jakby to wyszło, normalnie anarchokapitalizm cyberpunkowy czy też po prostu coś w stylu dzikiego zachodu
    -Pieniądze nie parują. Odsyłam do świetnego podsumowania nt. kapitału autorstwa Bojara, w końcu ktoś mnie wyręczył.
    -Ciesz się, że te sieci stosują kreatywną księgowość bo gdyby nie omijanie bzdurnych ustaw i podatków to ceny były horrendalne. I to nie tylko w dużych sieciach, hurtownie też tak działają a więc na lokalne sklepy też się to odbija.
    Nie no, po prostu rozkładasz na łopatki, jest dobrze, że te sieci mają fory względem lokalnych przedsiębiorstw i jeszcze mam się z tego cieszyć, bo inaczej byłyby horrendalne ceny? No nie mogę, to te sieci robią klientom łaskę, że mają taniej, ale wcale nie w całym asortymencie? :D Kurcze, ciekawe, że zanim wybudowano te dyskonty, to wcale nie było cenowo źle w starych sklepach czy na targu.

-Egzekucja podatkowa to dla mnie brzmi święta inkwizycja, która ma chyba w takim rozumowaniu chodzić i wydzierać ludziom pieniądze.
    Państwo nie istnieje bez podatków, więc jakoś te pieniądze wydrzeć musi, jasne że im niższy i prostszy podatek tym mniej chętnych na omijanie go, tylko że powodzenia w obniżaniu i upraszaniu podatków w tym kraju....

-Panuje korpoświat ponieważ tylko wielkie korporacje stać na omijanie bzdurnych przepisów ! Dla tfu. społeczeństwa i tak jest to dobre, bo gdyby one ich nie omijały to całkiem nie dało by się żyć.
    Ja pierdziele, według tej logiki to się dziwię, że ci lokalni przedsiębiorcy czy jakieś polskie sieci w ogóle istnieją...
    Jednak prawda jest bezsprzeczna trzeba zniszczyć dyktat korporacji. A można to zniszczyć tylko poprzez zlikwidowanie horrendalnego pomysłu karania pracy (JAK MOŻNA) i wyrównanie ustawodastwa co w praktyce prowadzi do zlikwidowania tych debilnych ustaw. Dzięki temu mniejsi będą mogli wygryźć korpo. Przypominam, że w RP Magdalenkowej zwanej inaczej III. Elyty nachapały się w latach 90 i im jest na rękę utrzymać ten stan ponieważ nie wygryzie ich konkurencja! Dlatego dowalają im kolejne ustawy.
    Yhym, lokalne i małe przedsiębiorstwa nie wygryzą korpo nigdy, ponieważ korpo ma kapitał, większą efektywność we wszystkich aspektach, wyszkoloną ambitną kadrę i szereg innych cech czy nawet siłę propagandy z którymi nigdy mały przedsiębiorca nie wygra. Nawet takie Piotry i Pawły(imho zarąbisty sklep, szkoda że tylko przejazdem tam jestem), Almy itp. z drożyzną się rozwijają, choć te sklepy akurat aż tak nie ingerują w lokalny handel, bo są rzadziej rozsiane, bo ich oferta jest bardziej dla zmotoryzowanych i bogatszych.
    -A więc tylko i wyłącznie w ten sposób obniżenie podatków i zlikwidowanie podatków od dochodów, oraz usunięcie bzdurnego ustawodastwa może zrównać szansę i stworzyć realną konkurencje. W ten sposób rozwijał się każdy cywilizacyjny kraj. Gdyby Mieszko I wprowadził te rozwiązania co plemię brukselskie to by nas wyrżneli w parę chwil. I to nie jest kwestia czasów. Zmieniła się tylko technologia.
    Życzeniowe myślenie podlane ideolo. Przecież takich zmian jak chcesz nie będzie, no to choć dobre i to.
    Ale jeszcze raz zapytam:
    - gdyby małym lokalnym przedsiębiorcom państwo dało jakieś ulgi podatkowe, to by już było dobrze, mimo że względnie wychodziłoby, że inne, duże sklepy z sieci płaciłyby więcej?
    « Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2015, 23:18:19 wysłana przez huth »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #82 dnia: Listopada 04, 2015, 09:43:35 »
    Dobra nie będziemy się rozdrabniać bo będzie odbijanie piłek. Ty po prostu nie wierzysz, że się da. A da się bo tak już było.

Nic nam nie daje aktualny system służba zdrowia nie działa a publiczna szkoła to śmiech. Urząd pracy? Błagam.

System zaś już dawno zbankrutował kwestia kiedy. Chyba zdajesz sobie sprawę, że upadnie ZuS i co wtedy? No nie powielisz chyba błędów tych samych. Dlatego trzeba mieć alternatywę.

Co do pojęć anarchokapitalizm to w ogóle nie ma państwa a państwo ma być ale jako nocny stróż. A najciekawsza dla lewaków była by koncepcja neofeudalizmu to by było do pogodzenia obu rzeczy. Każdy typ może mieć swoich poddanych (gmina- baron (baronia) powiat -hrabstwo(hrabiostwo) województwo (księstwo) a na czelę Król, wszystko dziedziczne ofc. Taki Pan musi utrzymywać poddanych zapewnić im służbę zdrowia itd.  Oni to jego kapitał to będzie o nich dbał tak jak o niewolników dbali Amerykanie. W każdej chwili można jednak z poddaństwa zrezygnować i robić na własną rękę. Niektórzy Panowie czy Hrabowie potworzyli by pewnie rezerwaty i skłoty dla plemion typu partia Razem ale to by był ich problem. A jak taki Hrabia będzie łamać ich prawa lub o nich nie dbać to uciekną mu do innego pana lub suzeren lub inny Pan wjedzie mu na chatę bo nie pozwoli na takie coś. To tak jednak tylko w ramach otworzenia umysłów.

A tutaj Panie Hutcie przykład jak działa darczyństwo w praktyce:

https://www.facebook.com/events/1655646554717218/

A teraz pomyśl, że nam nie zabierają tylu pieniędzy !!

No ale lepiej wprowadzić "redystrubycje" (Kradzież poprawnie) po drodze nachapać się pieniędzmi i oddać jakieś marne grosze, oczywiście dowalić po drodze bzdurne ustawy.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2015, 11:11:56 wysłana przez ^IvE »

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #83 dnia: Listopada 04, 2015, 12:09:55 »
    Kiedy tak było? Z historii płynie wniosek, że państwa scentralizowane i z doskonałą biurokracją, rozwaliły Polskę. Jakkolwiek bodajże Von Moltke, a także wielu innych geniuszy XIX czy XVIII wieku odnosili się do nas z sentymentem, jako państwa wolnościowego, to jednak efekty były smutne.
    Dzisiaj rywalizacja, jest na tle ekonomicznym, ludnościowym.

1. Co do szkół, to zależy o jakich mówisz. Generalnie, problemem są gimnazja i patologiczny system edukacji, który sprowadza podstawówki do nauki czytania/pisania + podstawowych informacji z historii i geografii. W Gimnazjum, przez 1 rok, przerabia się te podstawy, trochę szerzej, a potem przerabia się to samo co w liceum, tylko w węższym zakresie. Tu kryje się debilizm tego systemu.
    2. ZuS nie upadnie, jeśli się to mądrze rozegra. Przede wszystkim, największym kapitałem Zusu są jego budynki, które momentami wyglądają jak pałace. Na miejscu rządzących sprzedałbym je, a urzędników przeniósł do mniejszych, biur, najlepiej gdzieś w miejskich urzędach. Polikwidowałbym też połowę wyższych urzędów. Ludzie przez całe życie odkładali pieniądze, które trzeba im wypłacać. Innej drogi nie ma. W sensie, zlikwidowanie emerytur, nie przeszłoby przez trybunał konstytucyjny, tak mi wydaje.
    3. Anarchokapitalizm, ma tą wadę, że zakłada, że ludzie są dobrzy z natury. O ile w Polsce, w Europie anarchiści kojarzą się z zamachami, bo tak chcieli zlikwidować państwo,  to w stanach anarchiści to byli Ci dobrzy, Ci skrajni liberałowie, którzy twierdzili, że bez państwa będziemy szczęśliwi. Problem w tym, że państwo jest potrzebne, choćby abyśmy sobie budowali fajne drogi.

Offline huth

« Odpowiedź #84 dnia: Listopada 04, 2015, 22:17:31 »
    @ IvE
    Tak naprawdę to wszystko działa, tylko nie tak dobrze jak powinno :P

"System zaś już dawno zbankrutował kwestia kiedy.", ciekawe zdanie, coś jakby sprzeczne. Odbieram je jako czarną wróżbę. Pogadamy po tej kadencji czy się sprawdziła. Ale biorąc pod uwagę polską mentalność, to gdyby było naprawdę to 'bankructwo' to Warszawa byłaby oblężona, bo takie zrywy społeczne to Polacy kochają.

Sorry, ale dla lewaków najlepszy jest anarchosyndykalizm, oczywiście rzecz nierealna tak jak KORWiNowskie idee. Najbliżej tutaj do idei spółdzielczości, czyli ekonomiczna samowystarczalność i solidarność małych lokalnych społeczności, żeby od samego dołu w państwie było normalnie. Nie różni się to specjalnie od tego co było kilkaset lat temu szczerze mówiąc. Rzecz jasna w Polsce z dziesięcioleciami centralnego planowiania totalitaryzmu wszelkie oddolne inicjatywy nie nastawione na kasę mają ciężko, więc to też jest gadanie podobne do twojego, trzeba by się wybrać do lewackiej Skandynawii. BTW dla Korwinistów nie ma organizowanych wycieciek do Luxemburga, Szwajcarii i Liechtensteinu? :P

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #85 dnia: Listopada 05, 2015, 10:24:46 »
    Co Ty Huth wygadujesz. Ciągle Ci wałkuje proste rzeczy to jeszcze bardziej uproszcze.

socjalizm = brak rozwoju i stagnacja = indianie (byli samowystarczalni to twoj anarchosyndykalizm), PRL (który wraz z upływem lat szedł w prawo), kuba, wenezuela, Korea Pół. = bankructwa, bieda i tragedia do tego to po prostu nie działa

kapitalizm=rozwój i postęp = kolonizacja indian,  cywilizowane kraje do 1914 roku. Czyli de facto cała historia ludzkości. Gdzie Ty widzisz utopię?

No za swojego życia nie widział nikt praktycznie kapitalizmu tylko częściowy lub jego brak. I oczywiście da się go wprowadzić ponownie co pokazał Augusto Pinochet nomen omen sam nie znał się kompletnie na ekonomii ale zaufał uczniom szkoły chicagowskiej. Nie wprowadzano go niestety w pełni ale i tak Chile w 3 lata stało się najbogatszym krajem Ameryki Płd. i do teraz jest liczącym się graczem. Zlikwidował on min. państwowe ubezpieczenia. O dziwo konkurencja na rynku ubezpieczeń była duża i ludzie  masowo wpłacali na fundusze. w 1 rok aktywa funduszy emerytalnych prywatnych osiągnęły 7% PKB a po 10 latach ponad 40% !!! I nikomu ZuS nie był potrzebny. A więc Panie huth, historia i gospodarka, do nauki !!!!!

Jesteś uczonym intelektualistą w sferach filozofii i sztuki ale historia i gospodarka a szczególnie analiza i logika leży !! Protestuje przeciwko marnowaniu kapitału personalnego !
    « Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2015, 12:33:01 wysłana przez ^IvE »

Offline huth

« Odpowiedź #86 dnia: Listopada 05, 2015, 15:29:48 »
    No ale przecież ja nie mówię, że ma być socjalizm :D Czy inne skrajności..
    Ale zastanawia mnie, że Skandynawia czy Kanada, mają się całkiem dobrze mimo liberalnych rządów...

A utopię widzę w tym, że ktoś chce powrócić do świata sprzed 1914 - tak jakby to był naprawdę wspaniały i kolorowy okres dla wszystkich. Ja nie wiem czy korwiniści naprawdę nie widzą źródeł tego zlego socjalizmu we 'wspaniałym' świecie do jakiego się odwołują?
    Zresztą trudno mówić o kapitalizmie(takim jak dzisiaj) przed rewolucją przemysłową(i trochę wcześniej w przypadku imperiów kolonialnych), więc trochę nie do końca z tą całą historią ludzkości. Właściwie to jest zupełnie mylne pojęcie, że od zawsze był kapitalizm, a potem przyszli źli socjaliści.
    I tak... Indianie byli socjalistami, socjaldemokratmi na 100%, no po prostu na tysiąc pińcet procent, matko bosko przecież to są jakieś uproszczenia i generalizacje jak w rozmowach alkoholików.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2015, 15:41:22 wysłana przez huth »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #87 dnia: Listopada 05, 2015, 16:09:35 »
    A czemu Skandynawia ma się dobrze i Kanada? Jakoś nie brali bezpośredniego udziału (wojna nie toczyła się u nich) w wojnach światowych szczególnie Szwecja. Nie dotknęły ich też bezpośrednio skutki wojen. Może poza Norwegią i Finlandią. Paradoksalnie też np. taka Szwecja i Finlandia są bardziej wolonorynkowe od Polski w pewnych sferach .A Norwegia bazuje na swoich złożach (Ropa i elektrownie wodne - samowystraczalność energetyczna) i dzięki temu może wprowadzać ten socjalistyczny dyktat, który i tak zaczyna się powoli łamać. Do tego te kraje nadal nie rozwijają się i tak a więc to i tak stagnacja czyli inaczej śmierć do tego katastrofa demograficzna (po co rodzić dzieci jak są państwowe ubezpieczenie) i nadmiar imigrantów, którzy torpedują te socjalistyczne raje. Już niedługo padnie to wszystko jak domek z kart.

Przed 1914 były elementy socjalistyczne mniesze lub większe ale tutaj chodzi o zasady zdrowego rozsądku i cywilizacji reszta to detale jak czy drogi powinny być publiczne czy prywatne (swoją drogą świetnie działały szczególnie w Anglii)

A są to:

Chcącemu nie dzieje się krzywda - jeśli robisz coś bierzesz za to odpowiedzialność i nie masz prawa protestować po fakcie wykonania tej czynności - nie zapinanie się pasami, zachlanie się, zaćpanie na śmierć, skok z most - Twoja sprawa - twoje życie

Wolność mojej pięści kończy się na czubku Twego nosa - jest to ograniczenie poprzedniej zasady rób co chcesz ale nie ingeruj w wolność innych ponieważ zostaniesz surowo ukarany

Kara śmierci dla morderców - w cywilzowanych krajach mordercy i bestialicy są karani śmiercią i elimowani ze społeczeństwa nie można zostawiać takich indywiduów w społeczeństwie (dla obrońców niewinności ofiar - więcej niewinnych ginie codziennie na drogach a przypadku niewinnych po wykonaniu wyroków śmierci to margines) Jeśli uważacie inaczej to uważacie też, że trzeba zlikwidować drogi czy alkohol bo też ginie więcej niewinnych w wypadku przemocy domowej po alkoholu. Dlatego proszę nie uprawiać festiwalu hipokryzji.

Niskie podatki i brak karania podatkiem dochodowym, brak zasiłków (kto nie pracuje ten niech nie je) - jest to oczywiste jak można karać za pracę toż to całkowita abstrakcja a progresywne podatki to wymysł skrajnych kretynów albo oszustów

Prawa do posiadania broni - w cywlizowanych społeczeństwach tylko niewolnik nie mógł posiadać broni, posiadasz broń - jesteś wolnym człowiekiem, mozesz obronić siebie, bliskich i ojczyzne (pamietasz tez o poprzednich zasadach)

Państwo jako nocny stróż - nie wymaga komentarza

Nomokracja - rządy prawa - prawo musi być proste i bezwzględnie przestrzegane (Michał Drzymała mógł sobie grać na nosie Niemcom, ponieważ oni przestrzegali prawa w dzisiejszych czasach wywłaszczono by go po prostu i zamknięto za opór a niby żyjemy w wolnej polsce)

Pamiętaj przychodzie żyj z rozchodem w zgodzie - Nie ma zadłuzania państwa, nie ma czegoś takiego jak deficyt. Jak można być takim bydlakiem i zadłużać swoje dzieci !!! Jak może to nie budzić najwyższego obrzydzenia ! NIENARODZONE dzieci ! Społeczeństwo egoistów, którzy chcą się nachapać teraz i na koszt swoich dzieci jest godne najwyższej pogardy.

Reszta spraw takie jak sprawa prywatności dróg itd. to już marginalne sprawy i pewnie jakieś drobne elementy socjalistyczne były przed 1914 w cywilizowanych krajach. Jednak elementarne zasady były zachowywane. Teraz nie ma ani jednej !!! przestrzeganej. Jesteśmy antycywilizacją, jakimś eurozaściankiem i popychadłem USA i Europy. Hańba !

Ciekawostka: Przed 1914 był wolny handel i brak paszportów i nikt nie potrzebował żadnego eurokołchozu !!!

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #88 dnia: Listopada 05, 2015, 16:58:34 »
    Ciekawostka: Przed 1914 był wolny handel i brak paszportów i nikt nie potrzebował żadnego eurokołchozu !!!

Piękne czasy. Częste wojny w Europie, wszystko słabiej rozwinięte, zaczynając od medycyny. No ale to wszystko szczegół, bo nie było eurokołchozu! Co prawda niedługo potem powstawały prawdziwe kołchozy, no ale się nie ukrywały, to były lepsze. Ach, jakby się chciało żyć wtedy. Urodzonym pod koniec XX wieku pozostaje tylko harakiri.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #89 dnia: Listopada 05, 2015, 17:22:07 »
    "Kto nie pracuje, ten niech nie je"- To akurat hasło komunistów. Ostatnio, gdzieś tam wskazywali, że "lewactwo" to określenie które zapoczątkował Lenin. Stąd, może Korwiniści to ukryta opcja komunistyczna, która ma innym obrzydzić idee prawicowe? Węszę spisek.