Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Korwinologia - wszystko o co chciałbyś zapytać a nie miałeś okazji  (Przeczytany 18136 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    offtop z Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #15 dnia: Października 30, 2015, 19:46:55 »
    A o to jak działa kapitalizm w praktyce:

(click to show/hide)

Rozwijamy się ale wolno... czy będzie PiS czy PO nie ma różnicy.. Nadal to będzie powolny wzrost a teraz już prawie stagnacja. A Szanghaj? Przypomnę tylko, że KORWIN chcę jeszcze większy wprowadzić kapitalizm niż tam. Tylko pomyślcie :) Polak na Marsie? Czemu nie !

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    Odp: offtop z Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #16 dnia: Października 30, 2015, 21:04:04 »
    Sztokholm 1980
    (click to show/hide)
    Sztokholm 2015
    (click to show/hide)

wniosek = szwecja ssie.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #17 dnia: Października 30, 2015, 21:33:06 »

(click to show/hide)

Rozwijamy się ale wolno... czy będzie PiS czy PO nie ma różnicy.. Nadal to będzie powolny wzrost a teraz już prawie stagnacja. A Szanghaj? Przypomnę tylko, że KORWIN chcę jeszcze większy wprowadzić kapitalizm niż tam. Tylko pomyślcie :) Polak na Marsie? Czemu nie !
    Od kiedy ChRL to państwo kapitalistyczne? xD Co najwyżej możesz użyć tego terminu https://pl.wikipedia.org/wiki/Socjalizm_rynkowy.:P

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Października 30, 2015, 21:40:44 »
    Panie Adrianek Szanghaj to strefa wydzielona w ChRL gdzie panuje względny kapitalizm z ulgami dla przedsiębiorców i proszę zobaczyć jakie to efekty przyniosło. KORWIN planuje jeszcze większy wprowadzić niż tam. A my mamy na dodatek złoża naturalne to kompletnie byśmy wystrzelili szczególnie Śląsk. Aglomeracja Śląska pewnie w 10-15 lat połączyła by się w supermiasto, którego Europa nie widziała :D

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #19 dnia: Października 30, 2015, 21:50:10 »
    Taa, oczywiście. Może jeszcze zbudujemy ten kongloremat na węglu? Myślisz, że jeszcze większy kapitalizm i mityczny polski węgiel wiele pomogą BEZ pobudzenia popytu (a wy go obniżycie leseferystycznymi reformami)?
    EDIT:
    Nie żebym był przeciwnikiem gospodarki wolnorynkowej, ale pewne elementy socjalne winny być, by pobudzać popyt (mam tu na myśli głównie płacę minimalną i emerytury.) Poza tym, problemem nie jest partia u władzy (chociaż kupczenie socjalne PiSu może nam tylko zaszkodzić), a niska mechanizacja i kultura techniczna.

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • Piwa: 94
    • True North!
    « Odpowiedź #20 dnia: Października 30, 2015, 22:17:21 »

(click to show/hide)

Sam Szanghaj jak dla mnie wygląda beznadziejnie. To jest typowy przykład azjatyckiego budownictwa: rozwalić starą i historyczną zabudowę (za te wyburzania powinien ktoś odpowiedzieć karnie...) oraz dowalić ogrom brzydkich wysokościowców. Co do Warszawy, wiadomo, że np. w taki OZŻB można walić jak w bęben, ale już warto spojrzeć na ten widok stolicy ;) :

(click to show/hide)

Naprawdę nie jest tak źle. Warszawa rozwija się, to, że nikt nie zniszczył takiego Śródmieścia w latach 90. (i nie zniszczy teraz) i nie wybudował gazylionu architektonicznie i praktycznie wątpliwej jakości wieżowców nie oznacza, że miasto się nie rozwija ;) Przypominam, nie określaj stopniu rozwoju na podstawie tego, kto postawił najwyższy budynek. Nie mówiąc już o tym, że w samym Szanghaju mieszka z 24 mln osób, a w Warszawie 1,7 mln, nie wspominając już o innej kulturze, architekturze etc.

Co do wspomnienia o planowanym super rozwoju GOPu , (abstrahując od jakichkolwiek planów politycznych na gospodarkę) to wywołuje tylko uśmiech politowania.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #21 dnia: Października 30, 2015, 22:26:56 »
    IvE, rozwój urbanizacji jest ściśle związany z rozwojem gospodarczym ale skrajności, jak wszędzie najlepsze nie są...

Co prawda Warszawa jest obrzydliwa (subiektywna opinia) ale dzięki powolnemu rozwojowi uniknęła choćby czegoś takiego:
    (click to show/hide)
    To nie są warunki do normalnego życia i naprawdę nikomu nie życzę życia w takim środowisku.

A co do "starego miasta" w Szanghaju... Ono zostało, nawet dość dobrze zachowane, ale czy jest to cud urbanistyki- oceńcie sami:
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Października 31, 2015, 10:27:22 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Rome

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #22 dnia: Października 30, 2015, 22:32:03 »
    Mogło wyglądać jak Łódź.
    DANCE OR GET BANNED

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #23 dnia: Października 30, 2015, 22:43:50 »
    Sir Luca, nie tylko dzięki powolnemu rozwojowi ale takiemu ingerowaniu w wolność jak np. plan urbanizacyjny czy ustawa krajobrazowa.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #24 dnia: Października 30, 2015, 23:05:46 »
    Szanghaj ma 24 mln ludności. To oczywiste IvE,  że oni budują do góry, te swoje biurowce, co w Polsce, akurat się średnio opłaca.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #25 dnia: Października 31, 2015, 10:28:21 »
    Sir Luca, nie tylko dzięki powolnemu rozwojowi ale takiemu ingerowaniu w wolność jak np. plan urbanizacyjny czy ustawa krajobrazowa.
    Akurat nasze prawodawstwo regulujące ład przestrzenny jest do dupy...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #26 dnia: Października 31, 2015, 10:33:06 »
    Ostatnio w życie weszła ustawa krajobrazowa, może będzie lepiej.
    No i nasze prawo jest do dupy. Ale jest. Zwróć uwagę na wielkie miasta np. Ameryki Południowej gdzie o czymś takim jak urbanistyka nikt w ogóle nie słyszał.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #27 dnia: Października 31, 2015, 15:02:30 »
    To oczywiste, że większość z nich to nieroby i ludzie niewykształceni, którzy ściągają do Niemiec po socjal, ale według tego co napisałeś 11% ma wyższe wykształcenie

No nie za bardzo. Nic o wyższym wykształceniu tam nie ma. Z cytowanego fragmentu wynika tylko tyle, że 81% imigrantów nie ma żadnych kwalifikacji. Pozostałe 19% jakieś tam kwalifikacje posiada (np. zawodówki), a wśród nich jest 8% ludzi ze średnim wykształceniem.

Nawet jeśli w tej bandzie są jakieś wartościowe jednostki, to możesz być pewien, że nie trafią one do krajów drugiej kategorii, takich jak Polska, Czechy czy Słowacja.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #28 dnia: Października 31, 2015, 16:07:31 »
    1. Z danych wynika, że to są w większości ludzie młodzi.
    2. Większość wieje z tureckich obozów, gdzie mogli wegetować kolejne lata lub ruszyć na zachód. Gdzieś tak po 2 latach, większość stwierdziła (z błogosławieństwem Ankary, gdzie nie chcą ich utrzymywać, a co gorsza tracić głosów z tamtego regionu, bo ludzie Ci zaniżają koszty pracy. Coś jak Polacy w UK), że lepiej pojechać do Niemiec i żyć na poziomie, niż w jakimś obozie.

Stąd, można ich przyjąć nawet i milion, tylko 0 socjalu. Przyjeżdżasz i pracujesz. Bo oni i na to by się zgodzili, gdyby wiedzieli, że mają taką alternatywę. Na ich miejscu bym dawno wiał do Niemiec. 

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Października 31, 2015, 19:10:59 »
    Jeśli chcecie żyć w ładnym skansensenie to możecie już budować rezerwaty jak indianie. Postęp i bogactwo jest tam gdzie technika, tam gdzie biznes, pieniądze i wieżowce. Owszem wieżowce może i są dla niektórych brzydkie i burzą krajobraz miasta ale takie wymogi bycia w XXI wieku. Sam jestem miłośnikiem architetekury jednak cmon. Takie romantyczne pitolenia o widoczkach wzbudza uśmiech politowania. Najważniejsze to mięć pieniądze aby potem do takich skanseników jak Europa sobie przyjeżdzać oglądać ładne widoczki jak to robią Chińczycy teraz. Smutna prawda.

A tutaj Chińczycy budują paskudny krajobrazowo most:

A u nas ballady o widoczkach, imigrantach, i homosiach, dotacjach <śmiech>, jowach..
    « Ostatnia zmiana: Października 31, 2015, 19:30:39 wysłana przez ^IvE »