Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Emigracja - Szary byt w Polsce a realia angielskie  (Przeczytany 7425 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Emigracja - Szary byt w Polsce a realia angielskie
    « Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 27, 2015, 19:17:03 »
    Zwykła szara ulica? Już opisuje...

Tzw. nowoczesny handel, bazarowi handlarze nawołują przez mikrofony i zachwalają swoje towary. Kręcą się brzydkie angielki, i brzydcy anglicy ogólnie w porównaniu do polski ludzie nie są zbyt przyjemni a może to kwestia przyzwyczajenia do słowiańskich rysów? Wszędzie pełno muzułmanów, tłuszczy swoistej maści na której tle najbardziej wybijają się osobnicy używający swojskiej "kur**y". Kraj kamizelek odblaskowych, które tutaj są noszone często i gęsto, kraj dziewczyn niepotrafiących się ubrać i z kiepskim makijażem. Kraj mrzawek, kraj młodzieży i dorosłych bez połowy uzębienia, kraj młodych zaćpanych meneli, kraj ruchu lewostronnego, kraj przechodzenia na święcących bąbelkach, kraj legalnego alkoholu w plenerze, kraj gdzie nie ukarzą Cię za przejście na czerwonym. Kraj starych pubów i starych kościołów, kraj szeregowych domków, kraj zabytków z piaskowca, kraj darmowych muzeów, kraj funta i Królowej, kraj absurdów, kraj bólu głowy i depresji. Kraj fałszywej i prawdziwej uprzejmości... tak ja widzę Anglię w moim subiektywnym punkcie widzenia na aktualny moment...

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 27, 2015, 22:02:51 »
    Przypuszczam, że niestety macie dużo racji.
    Coś jednak z tej mojej pocztówkowej atmosfery może udałoby się wykopać w tej szarzyźnie, lub raczej moja skrzywiona perspektywa mogłaby po prostu skupić się na innych elementach.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 27, 2015, 23:59:19 »
    Jeżeli chodzi o Hawkinga to nie Oxford a Cambrige :)
    Przepiękne miasto swoją drogą. Bardzo zadbane, z przepiękną architekturą. I nigdzie indziej nie widziałam takiej walki o miejsca parkingowe... dla rowerów.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 28, 2015, 01:32:56 »
    słyszałem, że w Anglii młodzi ludzie też ostro jadą na dopalaczach jak w PL

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 28, 2015, 14:54:54 »

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 28, 2015, 15:02:01 »
    słyszałem, że w Anglii młodzi ludzie też ostro jadą na dopalaczach jak w PL

W Anglii na pierwszym miejscu jest marihuana, zaraz po niej metafedron i dopiero potem dopalacze. Swoją drogą w DeepWebie mają nawet specjalne ceny dla Polaków i Niemców wraz z doliczoną już przesyłką :v
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 28, 2015, 15:09:31 »
    W polsce też dopalacze nie są na pierwszym miejscu, tylko że dużo słychać o nich przez skutki tego syfu. Jakby ludzie się dopałem popędzali w takiej skali jak zielskiem to nie mielibyśmy setek ludzi w szpitalach a tysiące.
    frajerom wciskają chemię i dopał jako zwykłe zioło i nikt się nie spodziewa skutków. Ludzie nie są głupi żeby brać dopalacze po takich akcjach na cały kraj, w większości ktoś nieświadomy się nadzieje i ląduje w szpitalu.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 28, 2015, 15:12:53 »
    W polsce też dopalacze nie są na pierwszym miejscu, tylko że dużo słychać o nich przez skutki tego syfu. Jakby ludzie się dopałem popędzali w takiej skali jak zielskiem to nie mielibyśmy setek ludzi w szpitalach a tysiące.
    frajerom wciskają chemię i dopał jako zwykłe zioło i nikt się nie spodziewa skutków. Ludzie nie są głupi żeby brać dopalacze po takich akcjach na cały kraj, w większości ktoś nieświadomy się nadzieje i ląduje w szpitalu.

Wiesz co jest najlepsze? Polska młodzież jest na takim etapie, że WIE o tym z czego są zrobione dopalacze, jak działają i jakie mają skutki uboczne i to właśnie ich najbardziej kręci. Ta "chemia" o której mówisz to już nawet nie jest chemia mordeczko - ostatnio wyszedł nowy specyfik to ma po prostu dosyp z popiołu i co ? Typy na osiedlach kręcą w tydzień po 2 koła ...

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 28, 2015, 15:18:28 »
    Wiesz co jest najlepsze? Polska młodzież jest na takim etapie, że WIE o tym z czego są zrobione dopalacze, jak działają i jakie mają skutki uboczne i to właśnie ich najbardziej kręci.
    No to muszą być jakieś głupie gimbusy :D nie wiem jak można się świadomie porywać na dopalacza, kompletny rozkład umysłowy takie coś zrobić. jak ktoś znajdzie frajernię w jakimś mieście to się może obłowić sprzedając syf. Wystarczy ktoś sprytny i bez wyrzutów sumienia.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 28, 2015, 15:22:19 »
    No to muszą być jakieś głupie gimbusy :D nie wiem jak można się świadomie porywać na dopalacza, kompletny rozkład umysłowy takie coś zrobić. jak ktoś znajdzie frajernię w jakimś mieście to się może obłowić sprzedając syf. Wystarczy ktoś sprytny i bez wyrzutów sumienia.

A myślisz, że kto jak nie gimbusy ? W gimnazjum do którego chodziłem 3 lata temu raz w miesiącu karetka zabierała typa po dopach. No a wiesz jak to jest, dopa nie znajdziesz w organizmie po 40 minutach. Teraz jak mam gimnazjum na przeciwko to na przerwach latają wyfuranii mefedronem i innymi specyfikami (Akodin masters). Etap Liceum-Studia, to już raczej trudno znaleźć kogokolwiek kto rusza coś poza maryśką.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 28, 2015, 15:43:49 »
    Mefedron to jeszcze nie taka tragedia ale jak ktoś nie ma głowy może się zacząć równia pochyła w dół.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 28, 2015, 16:01:42 »
    Gówno prawda z tą pogodą, 3/4 czasu jest tutaj normalne przyjemne słońce.

Co do tych ćpunków, cóz to nie tak, że przez moje uprzedzenia ale serio tutaj bardziej widać i więcej jest ćpunków. Nie wiem czy to zależy od liczby biorących czy narkotyków w każdym razie to fakt.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 30, 2015, 21:34:58 »
    Tymczasem chciałem podsumować swoje rozważania o Anglii krótkim hasłem - Ludwig Wittgenstein, urodził się w Wiedniu, ale zmarł w Cambridge, zostawię to już dla waszej rozkminki. Ja wchodzę na Wikipedię, jeśli trafiam na hasełko które mnie zaciekawi, i sam je sobie rozwijam, wy przecież też możecie. Nie muszę wszystkiego rozmieniać na drobne, a po za tym jak kogoś zaciekawi temat to i tak sprawy się naświetlą same.

Racja dopalacze to szajs, cieszy mnie jednomyślność w temacie.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Września 01, 2015, 23:37:22 »
    https://www.youtube.com/watch?v=BlIvBvDMukk

Ciekawy dokument. Niestety to prawda. Na palcach jednej ręki policzę anglików, którzy pracują tak jak imigranci (jest jeden nawet lepszy) Większość jednak to hmm.. strasznie lenie i kretyni.

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #29 dnia: Września 02, 2015, 13:53:34 »
    Naprawdę ciekawy dokument. Sam niedawno zacząłem pracę, także idealnie rozumiem, że pierwszy dzień może być dla pracownika szokiem, jeśli wcześniej nie pracował. Nie zmienia to jednak faktu, że jestem mocno zszokowany podejściem do pracy, niektórych Anglików w tym filmie. Oglądając ten film widać, że ta część bezrobotnych jest zadufanymi w sobie Anglikami, którzy uważają, że wszystko im się należy niezależnie od ich efektywności. Co jest tego przyczyną? Moim zdaniem właśnie te zasiłki, które nie motywują młodych ludzi do pracy, bo spokojnie im na przeżycie starczy. W końcu jeśli się nie uda to i tak wrócą do zasiłku. W przypadku starszych ludzi już było widać, że im bardziej zależy na pracy, bo mają do utrzymania rodzinę.