Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RES Mod (w przygotowaniu)  (Przeczytany 129460 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sanvean

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: RES Mod (w przygotowaniu)
    « Odpowiedź #660 dnia: Marca 08, 2009, 00:00:02 »
    zgodzę się z Tobą Barudokuku, zauważmy też, że koń waży trochę więcej niż człowiek, i nie znam nikogo kto przeżyłby wjazd konia na klatę/plecy z prędkością 50km/h +...

:p

ale bez tego jak inaczej byś więźniów zbierał ?

A teraz, co powiesz na to, hełm hełmem, headshoty można strzelać jedynie z łuku albo kuszy.. ew. broń rzucana ? wg. mnie dostać z takiej kuszy której pocisk miał prędkość 70m/s ? (orientacyjna liczba, nie wiem ile dokładnie) to ciężko by było przeżyć nawet z hełmem... ale nie ma to jak trafić kolesiowi dwa heady z kuszy  z ~~5 metrów i widzieć jak on biegnie prosto na Ciebie ^^...

moja propozycja, zrobić coś, by headshot ubijał zawsze od razu..

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #661 dnia: Marca 08, 2009, 01:30:32 »
    Ja nawet myślałem co by było gdyby dodać do broni obuchowej np. 40% szansę na jedynie ogłuszenie. Ale wtedy mieli byśmy dość marne szanse na questy z łapaniem szpiegów, czy braniem jeńcó dla lordów. No chyba, że zróżnicowało by się te szanse w zależności od broni. I tak drewniana pałka dawała by 95% szans na ogłuszenie, lecz już morgnensztern jedynie 5%

Offline DKarol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #662 dnia: Marca 08, 2009, 08:58:13 »
    Pomysły fajne, szczególnie z tym koniem, ale to już o autora modu, zależy czy będzie coś takiego... to raczej jest wykonalne.... :...:

No problem w tym, że ostatnie kilka pomysłów to rzeczy niewykonalne.
    « Ostatnia zmiana: Marca 08, 2009, 11:45:14 wysłana przez Daedalus »

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #663 dnia: Marca 08, 2009, 09:04:48 »
    Kolejna rzecz. Koń mógłby być swego rodzaju skrzynką ;) Że jakby się podeszło to miałoby się do wyboru wsiąść czy zabrać coś. Oczywiście miałby bardzo ograniczoną ilość slotów i tylko na broń/ammo.

Offline Dzumol

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #664 dnia: Marca 08, 2009, 09:40:46 »
    Tak, ale żeby to był koń juczny. Można by było wprowadzić szkolenie dla koni. np. placisz komuś 5k a on ci w tydzień może zwiększyć szybkość konia o 1
    Czasami głupota ludzka mnie przeraża! Objawia się ona najczęściej u "mroocznych" nastolatek które zakładają bezsensowane blogi w których wstawiają foty jak zamierzają sie zabic.. zazwyczaj jest tak, że
    właścicel bloga napisze że tak bog go nienawidzi nie pozwala mu sie zabić... oho trochę się rozpisałem. ale powiedzcie. Czy taką głupotę da się streścic?

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #665 dnia: Marca 08, 2009, 11:06:05 »
    Tak, ale żeby to był koń juczny. Można by było wprowadzić szkolenie dla koni. np. placisz komuś 5k a on ci w tydzień może zwiększyć szybkość konia o 1

Bardzo dobry pomysl tylko zeby to jakos sie to pokrywalo z kupnem nowego konia zeby nie bylo ze nowy kon kosztuje 4k a my zeby doprowadzic starego do tych parametrow musimy zaplacic 5k

Porzućcie ten temat, bo tego nie będzie.
    « Ostatnia zmiana: Marca 08, 2009, 11:47:11 wysłana przez Daedalus »

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #666 dnia: Marca 08, 2009, 18:44:58 »
    zgodzę się z Tobą Barudokuku, zauważmy też, że koń waży trochę więcej niż człowiek, i nie znam nikogo kto przeżyłby wjazd konia na klatę/plecy z prędkością 50km/h +...

:p

ale bez tego jak inaczej byś więźniów zbierał ?

A teraz, co powiesz na to, hełm hełmem, headshoty można strzelać jedynie z łuku albo kuszy.. ew. broń rzucana ? wg. mnie dostać z takiej kuszy której pocisk miał prędkość 70m/s ? (orientacyjna liczba, nie wiem ile dokładnie) to ciężko by było przeżyć nawet z hełmem... ale nie ma to jak trafić kolesiowi dwa heady z kuszy  z ~~5 metrów i widzieć jak on biegnie prosto na Ciebie ^^...

moja propozycja, zrobić coś, by headshot ubijał zawsze od razu..

Kusza oblężnicza wystrzeliwszy   lecący płaskotorowo bełt  z odległości 200 m przebijała 15-centymetrowe drewniane pale, a z odległości 150 m była w stanie przebić każdą zbroję.
    Moim zdaniem przydało by się  podnieść ilość obrażeń zadawanych przez kuszę.
    « Ostatnia zmiana: Marca 08, 2009, 18:46:42 wysłana przez Marat »
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline czeslav

• Użytkownik
    • trollface!
    « Odpowiedź #667 dnia: Marca 08, 2009, 19:30:50 »
    w 100% cie popieram, nie tylko dla tego że rzeczywiście kusza jest w grze denna w porównaniu do rzeczywistego, ale także dla tego, że  łuk ma druzgoczącą przewagę nad kuszą. w czasie jednego strzału z kuszy zdążę wystrzelic min. 5 strzał z łuku i wyszkolony łucznik takimi strzałami zabije 5 przeciwników, a dobry kusznik rzadko kiedy zabije jednego :) dlatego zawsze wybieram łuk

Offline DKarol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #668 dnia: Marca 08, 2009, 20:02:27 »
    Kusza była najbardziej śmiercionośną bronią w średniowieczu, wiedzieliście że od 100 ludzi mógł wystrzelić w ciągu 15 sekund ponad 2000 strzał (beltów)...
    Nawet w 1139 roku na Soborze Laterańskim zakazano ich używania... Można było by dodać trochę faktów do M&B co wy na to? :)

Offline slimak78

• Użytkownik
    « Odpowiedź #669 dnia: Marca 08, 2009, 20:13:40 »
    Też miałem tą ciekawostkę w podręczniku od matematyki. Matematyka z plusem, nie?

Mniejsza o to. To były kusze szybkostrzelne. Zwykłe kusze były zdecydowanie wolniejsze, mimo to zostały zakazane. Doczytaj do końca.

Offline Dzumol

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #670 dnia: Marca 08, 2009, 20:49:50 »
    ciężkie kusze  zostały zakazane , ponieważ można było nią zabić 1 strzałem rycerza, który szkolił się w walce wiele lat, te "szybkostrzelne" kusze to kusza chińska, która była niecelna, nie miała sily przebicia (ledwo przebijała skórę) ale groty były nasączone tygrysią trucizną.
    Czasami głupota ludzka mnie przeraża! Objawia się ona najczęściej u "mroocznych" nastolatek które zakładają bezsensowane blogi w których wstawiają foty jak zamierzają sie zabic.. zazwyczaj jest tak, że
    właścicel bloga napisze że tak bog go nienawidzi nie pozwala mu sie zabić... oho trochę się rozpisałem. ale powiedzcie. Czy taką głupotę da się streścic?

Offline czeslav

• Użytkownik
    • trollface!
    « Odpowiedź #671 dnia: Marca 08, 2009, 21:25:07 »
    z tego co ja wiem Chińczycy nie robili kusz, bo częśc trzonu ich armii składał się z kawalerii z łukami (patrz--> Chanat). Oni nie potrzebowali kusz, bo były mniej mobilne i wolniejsze od łuków.

z drugiej strony nie mieli doświadczenia z kuszami, tak więc nie będę się dziwic (jeśli Chińczycy je wyprodukowali) że nie przebijały skóry.

a z trzeciej strony to trudno spodkac konnego z kuszą (jak ktoś znajdzie to mu dam 10 zł <żart>), a jeśli chodzi o dystansowe-stacjonarne (w Europie katapulty, trebuchery) to oni woleli bawic się prochem. Budowali wielolufowe (jakieś 50 luf) działa, do których wsadzali coś na wzór fajerwerków dzisiejszych, ale leciały w poziomie i nie wybuchały na zielono, czerwono, żółto czy jakie jeszcze im Bóg dał kolorów. Wybuchały wśród zwartych szeregów wroga, rozbijały je (konie się boją) a wtedy wkraczała konnica i wojsko stracone. Kiedyś wojsko Chińskie (ok. 3000 ludzi) z takimi machinami rozbiło armię jakiegoś tam kraju, już nie pamiętam. Zwróccie uwagę na to że wrogowie byli przerażeni takim wybuchającym wśród nich rzeczy, które zabijały i kaleczyły ich towarzyszy. Demoralizująca, straszna broń.

mam nadzieje że to ostatni off-top w sprawie kusz chińskich i nie tylko tych
    « Ostatnia zmiana: Marca 08, 2009, 21:27:06 wysłana przez czeslav »

Offline Dzumol

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #672 dnia: Marca 08, 2009, 21:40:14 »
     To prawdopodobnie chińczycy stworzyli kusze jako pierwsi ( repetowaną i zwykłą) bo czymś musieli bronić swojego murka.

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #673 dnia: Marca 08, 2009, 22:13:00 »
    Z tego co wiem to Rzymianie jako pierwsi stworzyli kuszę, a już na pewno jako pierwsi użyli ich w swojej armii. Trzeba jeszcze dodać, że Chiny odizolowały się od świata na bardzo długo, więc nie wiadomo dokładnie co i kiedy wynaleźli.

Offline pablo_80

• Użytkownik
    « Odpowiedź #674 dnia: Marca 08, 2009, 22:53:38 »
    To ja jeszcze nawiążę do broni strzeleckich;) Co sądzicie o pomyśle, by item o nazwie np. "strzały w dużej ilości" były naprawdę w większej ilości od standardowych? coś w stylu 'duży kołczan strzał" - w native jest tak, że domyślnie strzał jest 30, a "w dużej ilości" aż 33/34...może podnieść by tą "dużą ilość" do 40-45 sztuk, tak, żeby różnica była naprawdę zauważalna?