Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RES Mod (w przygotowaniu)  (Przeczytany 129502 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Świeży

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: RES Mod (w przygotowaniu)
    « Odpowiedź #525 dnia: Lutego 19, 2009, 08:06:24 »
    A dało by się może dodać "tępych mieczy" które ogłuszały by przy uderzeniu w ciało albo jak ktoś by miał hełm to dało by sie go tylko ogłuszyć trafieniem w głowę jakąkolwiek bronią

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #526 dnia: Lutego 19, 2009, 09:18:25 »
    A dało by się może dodać "tępych mieczy" które ogłuszały by przy uderzeniu w ciało albo jak ktoś by miał hełm to dało by sie go tylko ogłuszyć trafieniem w głowę jakąkolwiek bronią

Długo nad napisaniem tego myślałeś?! Tępy miecz, czyli wyszczerbiony będzie zadawał dużo mniej obrażeń niż ten ostry. Ale i tak zawsze będzie zadawał obrażenia cięte.

Może zobacz na wygląd miecza, a zrozumiesz. Właśnie dla tego masz takie narzędzia walki jak pałki, buzdygany, korbacze, wekiery, czy zwykłe kije.

Offline SowaEvil

• Użytkownik
    • http://zalukaj.pl/polecony,292110/
    « Odpowiedź #527 dnia: Lutego 19, 2009, 11:35:32 »
    To może udało by się wprowadzić handel ze sprzymierzeńcami odnośnie tych jeńców, wieśniaką i tak się oni nie przydadzą a lordowie magazynują ich w zamkach i miastach wiec może wykupywać od nich po 25 za sztukę

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #528 dnia: Lutego 19, 2009, 11:58:36 »
    Mnie bardziej intryguje po jakiego diabła twórcy gry dodali jako ulepszenie wioski "posiadłość"?!
    Z reguły wiocha leży nieopodal naszego zamku, więc wysiadywanie w celu chyba zrywania sołtysowi gruszek w sadzie sensu żadnego nie ma. Dużo prościej jest podjechać do zamku, który tą opcję ma od początku, nie trzeba za nią płacić ani czekać iluśtam dni by posiadłość powstała.

Fajnie było by dodać jakieś inne novum w celu upgrade wsi, zamków czy miast (choć co to miało by być to na razie nie zastanawiałem się), ale spokojnie bym wyrzucił te "posiadłości".

No i tak mi się coś po głowie obija, że fajnie było by gdybyśmy mieli możliwość samemu (jako lord) wysyłać karawany pomiędzy miastami, ale bez naszego udziału.
    Np. wydawali byśmy komendę naszemu bohaterowi NPC "Jedź z karawaną do miasta xxx i sprzedaj tam towar, który Ci dam".
    To by naprawdę dość ciekawie uatrakcyjniło grę. Podobnie jak pozostawianie od czasu do czasu jakichś bohateró NPC w naszych zamkach, w celu dowodzenia ich załogą.

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #529 dnia: Lutego 19, 2009, 12:04:35 »
    Analogicznie do tego Powinna być możliwość Robienia z NPC dowódców oddziałów tak jak jest w którymś tam modzie.

Ech... Patrz post pierwszy.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2009, 14:31:56 wysłana przez Daedalus »

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #530 dnia: Lutego 19, 2009, 12:05:10 »
    Analogicznie do tego Powinna być możliwość Robienia z NPC dowódców oddziałów tak jak jest w którymś tam modzie.

Racja :o)

A co sądzisz o reszcie moich pomysłów? Nie wiem w ogóe pewne rzeczy da się wprowadzić w życie. Na razie jestem na etapie grania i świetnej przy tym zabawy, ale jak się znudzę grą, to zapewne i dłubaniem się zajmę. W NWN 3/4 czasu spędziłem na grzebaniu w grze, a nie na graniu i powiem szczerze, że to było nawet bardziej wciągające.

Edit do odpowiedzi poniżej:
    Faktycznie dwuszereg jest dużo lepszym ustawieniem przeciw konnicy, gdyż poważnie utrudniłby szarżę na wprost. Konni mieliby wielki problem z przebiciem się przed dwuszereg pawężników.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2009, 12:11:10 wysłana przez pc_maniac »

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #531 dnia: Lutego 19, 2009, 12:09:05 »
    Mam prośbę do Daedalusa. Czy jest możliwość żeby ludzie ustawiali się choćby w dwuszeregu? Nie chodzi mi o jakieś tam wymyślne formacje ale chociażby ten dwuszereg. Bo jak ma się 50 jednostek piechoty to kiedy oni się ustawią w rzędzie to to jest zdecydowane za długie! Mnie wczoraj prawie szlak jasny trafił jak 58 piechurów się ustawiło w rządku I czekało na nadejście nordyckiej piechoty. To jest strasznie nie praktyczne bo jak wydam potem rozkaz do ataków to dopiero ci z tych skrzydeł muszą biec do przeciwnika nie wiadomo ile.

Offline PioterC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #532 dnia: Lutego 19, 2009, 13:23:53 »
    Mam prośbę do Daedalusa. Czy jest możliwość żeby ludzie ustawiali się choćby w dwuszeregu? Nie chodzi mi o jakieś tam wymyślne formacje ale chociażby ten dwuszereg. Bo jak ma się 50 jednostek piechoty to kiedy oni się ustawią w rzędzie to to jest zdecydowane za długie! Mnie wczoraj prawie szlak jasny trafił jak 58 piechurów się ustawiło w rządku I czekało na nadejście nordyckiej piechoty. To jest strasznie nie praktyczne bo jak wydam potem rozkaz do ataków to dopiero ci z tych skrzydeł muszą biec do przeciwnika nie wiadomo ile.

Świetny pomysł!!! Rzeczywiście ta "długa linia" bywa denerwująca czasami, przy każdym rodzaju wojsk (piechota, łucznicy, konnica)... Opcja "Stand closer" niewiele pomaga, bo linia staje się krótsza, ale i tak za długa...

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #533 dnia: Lutego 19, 2009, 14:41:57 »
    Ale jest na to proste rozwiązanie, łucznicy słuchać-->podejść 10 kroków, wszyscy słuchać---> zewrzeć formacje i tyle , mamy dwa szeregi

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #534 dnia: Lutego 19, 2009, 14:43:02 »
    Ale jak ma się 50 piechociarzy i paru łuczników to to nie wiele da.

Offline Shrama

• Użytkownik
    « Odpowiedź #535 dnia: Lutego 19, 2009, 16:25:02 »
    Też jestem za wprowadzeniem tego dwuszeregu i uważam również, że bawienie się w inne skomplikowane formacje (np. trójkąt, czy coś), to strata czasu. Podczas bitwy wątpię, czy to się przydaje jakoś. Zwykle nie ma na to czasu, choć rzeczywiście zależy z kim walczymy, nie?
    "Gdy ktoś Ci zarzuci brak profesjonalizmu, powiedz mu, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści..."

"Pusty wóz hałasuje najbardziej"

Offline Świeży

• Użytkownik
    « Odpowiedź #536 dnia: Lutego 19, 2009, 16:50:05 »
    a co sądzicie o "podziale" wojsk? tzn jak mamy 100 łuczników to 50 wysłać na lewą stronę a 50 na prawą.

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #537 dnia: Lutego 19, 2009, 16:53:38 »
    Przydało by się też zrobić osobny rozkaz dla żołnierzy używających bronie miotane ( oszczepy, dziryty), żeby nie byli zaliczani do łuczników bo ustawienie ich razem daje słaby efekt bo często nie dorzucają oszczepów do wrogów i tylko stoją i czekają aż ktoś ich zabije.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #538 dnia: Lutego 19, 2009, 17:38:55 »
    Dwuszereg, dzielenie oddziału, osobne rozkazy dla innych wojaków - na razie niewykonalne, więc sądzić sobie możecie, co chcecie. ;)

Offline Tarken

• Użytkownik
    « Odpowiedź #539 dnia: Lutego 19, 2009, 18:05:33 »
    Jest możliwość dodania nowych budynków do miast, wsi i zamków? Obecne możliwości rozbudowy miasta/wsi są bardzo mizerne.