Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RES Mod (w przygotowaniu)  (Przeczytany 129494 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline brown111

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: RES Mod (w przygotowaniu)
    « Odpowiedź #450 dnia: Lutego 10, 2009, 11:30:16 »
    a mnie marzą się 2 zmiany

jeśli wybieram hełm tylko ze szczelina na oczy, w widoku pierwszej osoby chciałbym, by znaczna cześć ekranu została zasłonięta, bym nie mógł prowadzić łatwej obserwacji. wtedy musiałbym sie zastanowić, być może wystąpić nawet bez hełmu zyskując możliwość swobodnego rozgadana sie?

druga zmiana to kary za używanie ciężkich zbroi. posiadanie takiej ograniczałoby ruchy i niemożliwe stałoby się oglądanie do tylu albo nawet skręcenie ciała o 90 st.

te dwie zmiany spowodowałyby, ze czułbym się jak prawdziwy rycerz :)
    a poza tym wymusiłyby podejmowanie ciężkich decyzji - zbroja czy zwinność?

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #451 dnia: Lutego 10, 2009, 12:09:59 »
    a mnie marzą się 2 zmiany

jeśli wybieram hełm tylko ze szczelina na oczy, w widoku pierwszej osoby chciałbym, by znaczna cześć ekranu została zasłonięta, bym nie mógł prowadzić łatwej obserwacji. wtedy musiałbym sie zastanowić, być może wystąpić nawet bez hełmu zyskując możliwość swobodnego rozgadana sie?

druga zmiana to kary za używanie ciężkich zbroi. posiadanie takiej ograniczałoby ruchy i niemożliwe stałoby się oglądanie do tylu albo nawet skręcenie ciała o 90 st.

te dwie zmiany spowodowałyby, ze czułbym się jak prawdziwy rycerz :)
    a poza tym wymusiłyby podejmowanie ciężkich decyzji - zbroja czy zwinność?

Z 1 sie zgadzam ale niewiem czy nie bedzie to trudne to zrobienia.
    Ale z ta zbroja , nie dokonca rozumiem co masz na mysli mowiac ze jak mamy zbroje nie mozemy sie okrecic o 90 st. Przeciez to bez roznicy - fakt ciezej jest no ale w zbroi tez dasz rade sie odwrocic

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #452 dnia: Lutego 10, 2009, 12:56:23 »
    Ale przyznasz, że faktycznie obrót przy strzelaniu z łuku z konia w płytówce, to już tej grze realizmu nie przynosi.
    Ogólnie producenci tej gry zbyt mały nacisk położyli na kary związane z ciężarem i brakiem elastyczności zbroi, w zamian zaś zwiększając ochronę przed trafieniami rycerza.
    Bo tak naprawdę to różnica pomiędzy ochroną w kolczudze, a płytówce powinna być ogromna. Ale okupione kosztem prędkości rekacji i ruchów.
    Rycerz w płytówce obalony na ziemię rzadko kiedy mógł wstać o własnych siłach (coś jak żółw na plecach).

Offline Krystian

• Użytkownik
    « Odpowiedź #453 dnia: Lutego 10, 2009, 14:24:00 »
    Temat wstawania z ziemi w pełnym zakuciu był już kiedyś poruszany na forum i z tego co pamiętam Panowie którzy bawią się w bractwa rycerskie (a jest tu ich tak czuje niemało) obalili mit rycerza, który nie może się podnieść po obaleniu.. ba stwierdzili że zbroje płytową o wiele łatwiej nosić niż kolczugę ( inne rozłożenie ciężaru, który nie spoczywa tylko na barkach). Z tego co pisali w płytówce można nawet skakać a podnoszenie nie trwa o wiele dłużej niż bez niej. I chyba się z nimi zgodzę co innego upadek z konia, to musiało być bolesne.

Co do zasłonięcia częściowego obrazu  w widoku z pierwszej osoby noszącego hełm garnczykowy... Pomysł super a dodanie dotego efektu dźwiękowego ciężkiego oddychania było by idealne, ale zejdźmy na ziemię i bez tego gra jest rewelacyjna i wciąga jak mało która. To co szykuje Daedalus to poezja.

Pamiętacie "Krzyżaków" Aeksandra Forda i pojedynek na topory Zbyszka z mistrzem zakonnym ?? Tam było świetne ujęcie - widok z zakutego łba i właśnie ciężki oddech ( tak mi się jakoś skojarzyło :D :D )
    « Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2009, 14:37:23 wysłana przez Krystian »

Offline Shrama

• Użytkownik
    « Odpowiedź #454 dnia: Lutego 10, 2009, 20:36:29 »
    Temat wstawania z ziemi w pełnym zakuciu był już kiedyś poruszany na forum i z tego co pamiętam Panowie którzy bawią się w bractwa rycerskie (a jest tu ich tak czuje niemało) obalili mit rycerza, który nie może się podnieść po obaleniu.. ba stwierdzili że zbroje płytową o wiele łatwiej nosić niż kolczugę ( inne rozłożenie ciężaru, który nie spoczywa tylko na barkach). Z tego co pisali w płytówce można nawet skakać a podnoszenie nie trwa o wiele dłużej niż bez niej. I chyba się z nimi zgodzę co innego upadek z konia, to musiało być bolesne.

Dokładnie tak. Zgadzam się, bo widziałem program na Discovery dotyczący właśnie tego tematu.
    "Gdy ktoś Ci zarzuci brak profesjonalizmu, powiedz mu, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści..."

"Pusty wóz hałasuje najbardziej"

Offline Amoresso

• Użytkownik
    « Odpowiedź #455 dnia: Lutego 10, 2009, 20:58:42 »
    potwierdzam... wiem to z doświadczeń na własnej skórze. Ale upadku z konia jeszcze nie przeżyłem... i nawet nie chce tego doświadczać ;>
    "Ból ciała przemija, ból duszy zostaje" Ja
    <---------------- Tak to ja
    www.chzg.pl

Offline Petros

• Użytkownik
    « Odpowiedź #456 dnia: Lutego 10, 2009, 21:16:59 »
    Też chciałem potwierdzić to co mówią poprzednicy, ba! nawet widziałem jak facet w płytówie robił przewrót przez bark(czy jakoś tak), sry ale nie mogłem się powstrzymać.

Co do realistyczności to nie przesadzajcie, bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić gry z widoku pierwszej osoby + jeszcze do tego dużo zasłania hełm, rycerz choć nie miał pełnego zakresu widzenia miał do dyspozycji jeszcze inne zmysły których nie mamy przy kompie.

Ale jak by uparcie szedł w realistykie to może jakiś mod co by go  można było nazwać "Pain", polegało by to na tym że gra w chwili otrzymania obrażeń wysyłała by do paralizatora elektrycznego sygnał że ma popieścić gracza w realu :P

To tylko gra i pewne rozwiązania trzeba przyjmować uproszczone ze względu na ograniczenia.

Offline brown111

• Użytkownik
    « Odpowiedź #457 dnia: Lutego 10, 2009, 21:27:35 »
    Pytanie do doświadczonych, którrych ubrano w płytówkę - czy chcecie zatem powiedzieć, że możliwe jest błyskawiczne odwrócenie się na uzbrojonym, ciężkim koniu w pełnej zbroi płytowej o 180%, by równie błyskawicznie strzelić z łuku?
    Wprowadzenie kar za zwrotność może wcale nie jest takie nie jest trudne. Nie pisałem, by odwróćenie nie było możliwe, lecz by trwało po prostu dłużej, na co składałby się współczynnik ciężkości zbroi i hełmu.

Jeśli chodzi o widok z perspektywy pierwszej osoby konieczne byłoby "tylko" przypisanie do konkretnego hełmu odpowiedniego, prostego sprite`a zasłaniającego część obrazu. Aczkolwiek wprowadzenie (nałożenie) dodatkowego obrazu na dotychczasowy mogłoby być już "twardo kodowane".
    Szkoda, może w M&B2 na to wpadną?

Teraz jest niestety tak, że pakujemy na siebie najcięższą zbroję o super parametrach, masywny hełm, choćby i kulawy rumak, lanca
    (w 1270 r.?) i śmigamy po pulu bitwy niczym mongolscy leciutcy łucznicy... Skoro zbroja płytowa jest tak komfortowa, jak mówią niektórzy, to dlaczego Mongołowie nie odziewali swoich zwinnych łuczników w pełne zbroje? Pytanie oczywiście retoryczne.

Offline slimak78

• Użytkownik
    « Odpowiedź #458 dnia: Lutego 10, 2009, 21:33:54 »
    Bo były zajebiście drogie?

Skończ temat płytówki obrotu. Już kiedyś przywoływałem tu to przysłowie i przywołam jeszcze raz.

"Za każdym razem jak porównujesz <grę> do rzeczywistości Slaanesh gwałci małego kiciusia. Miej litość dla kotków."

Koniec płytowego offtopa.

Offline Massai

• Użytkownik
    « Odpowiedź #459 dnia: Lutego 12, 2009, 11:42:44 »
    Muszę przyznać że wprowadzenie do moda ataku na zamki za pomocą więcej niż jednej "drogi" byłoby bardzo pożądaną rewolucją...
    Pewnie, marzyło by się jeszcze żeby obrońcy mieli rozgrzany olej etc...
    Ale juz druga drabina/wieża byłaby rewelacją.

Co do broni "giętkich" typu cep czy kula na łańcuchu. Nie ma tego i raczej imho długo nie będzie... wyobraźcie sobie oddział 30 tak uzbrojonych wojaków i ilość obliczeń jakie musiałby wykonać silnik gry żeby ustalić ruch takiej broni, jej obrażenia, kolizje, zachowanie przy "zawijaniu"... masakra.

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #460 dnia: Lutego 12, 2009, 11:57:19 »
    Muszę przyznać że wprowadzenie do moda ataku na zamki za pomocą więcej niż jednej "drogi" byłoby bardzo pożądaną rewolucją...

Co do broni "giętkich" typu cep czy kula na łańcuchu. Nie ma tego i raczej imho długo nie będzie... wyobraźcie sobie oddział 30 tak uzbrojonych wojaków i ilość obliczeń jakie musiałby wykonać silnik gry żeby ustalić ruch takiej broni, jej obrażenia, kolizje, zachowanie przy "zawijaniu"... masakra.

Ja mam do Ciebie tylko jedno pytanie.

Wytlumacz jaka to roznica robic ruch mieczem a ruch cepem? Oprocz tego rowniez uwazam ze niepowinno byc tych broni.
    A co 2 drabin - to marzenie :)

Offline Krystian

• Użytkownik
    « Odpowiedź #461 dnia: Lutego 12, 2009, 12:33:03 »
    Fakt jest taki, że obleganie miast i zamków jest największą bolączką w M&B... ale niektórzy moderatorzy  już nad tym pracują więc może ...

Offline Credo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Kaizoku Onii, Ore Wa Naru!
    « Odpowiedź #462 dnia: Lutego 12, 2009, 14:00:51 »

Ja mam do Ciebie tylko jedno pytanie.

Wytlumacz jaka to roznica robic ruch mieczem a ruch cepem? Oprocz tego rowniez uwazam ze niepowinno byc tych broni.
    A co 2 drabin - to marzenie :)
    Ja p... Taka, że cep to nie miecz. Po pierwsze - animacja ogółu, czyli podzielenia "patyka" na dwóch części, po drugie, ustalenie ile siły to wymaga. A powinien wymagać dużooo siły, bo niejednokrotnie wieśniak oberwał takim w plecy. Po drugie, sprawa z kulą na łańcuchu. Chyba im dłużej i szybciej kręcisz, to większe obrażenia = zmodyfikowanie systemu walki.
    Specem i nazw animacji itp. nie znam, ale to chyba oczywiste.
    Pozdrawiam.
    Credo
    Japońsko-murzyński twardziel, sądząc po avatarze i sygnaturce.

Offline DKarol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #463 dnia: Lutego 13, 2009, 15:56:04 »
    mam 2 fajne pomysł to twojego modu... 1. chodzi mi o to aby dorobić jeszcze jedno wolne miejsce do ekwipunku. Można by było tam wsadzań np. peleryny.
    2. Można by było zrobić coś takiego że np. wróg wybija ci miecz z ręki, a ty wtedy chwytasz np. za nóż i dalej walczysz tylko nożem, tylko nie wiem czy by się tak dało?

Offline Jan Rycerz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #464 dnia: Lutego 13, 2009, 16:51:44 »
    Pytanie innej natury da się połączyć hełm z peleryną, i wprowadzić go do gry ??

p.s nie da się do robić dodatkowego miejsca w ekwipunku