Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RES Mod (w przygotowaniu)  (Przeczytany 129461 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    Odp: RES Mod (w przygotowaniu)
    « Odpowiedź #390 dnia: Lutego 03, 2009, 22:50:16 »
    Dłuższy kod nie musi oznaczać większych wymagań. Często dodaje się masę linii po to, by te wymagania zmniejszyć.

Pierwsze słyszę, żeby dłuższy kod był bardziej zoptymalizowany. Oświec mnie.

Wielkość kodu, jak pisał Tul, naprawdę nie musi oznaczać większego obciążenia komputera.
    Kolego jednak tego za bardzo nie wytłumaczył, więc spróbuję to zrobić ja.

Otóż całość kodu obsługuje całą grę, ale w danym momencie nie jest w ogóle wykorzystywany cały kod.
    I tak dla przykładu - jeśli handlujemy w sklepie, to brane są pod uwagę w kodzie jedynie fragmenty obsługujące handel, ześ całkowicie pomijane fragmenty obsługujące np. bitwę, obrażenia, poruszanie sie, czy wizualizację miasta lub wsi (ponieważ w tym konkretnym momencie gra tego nie potrzebuje. I na odwrót - jeśli walczymy, to nie brane są pod uwagę bloki kodu zajmujące sie handlem czy miastami (no chyba, ze walczymy w mieście, np. ze zbirami).

Sam kod to zbiór bloków skryptowych. I nie jest tutaj istotne jak najmocniejsze upchnięcie wszystkiego w kod, lecz właśnie przejrzystość kodu, tak by oddzielić z niego bloki w danej chwili potrzebne od tych, które by jedynie pamięć komputera i procesor zaśmiecały, gdyż w danej chwili i tak ich wykonywanie nie ma najmniejszego znaczenia dla gry.

Nie wiem czy wystarczająco wyjaśniłem tą kwestię.
    ----------------------------------------------------------------------

Teraz z innej beczki, a konkretnie propozycje (choć nie wiem czy możliwe do realizacji?!).

Otóż w grze, na targowisku, mamy opcję "Oszacuj ceny towarów". Jest ona bardzo przydatna, lecz rozwiązana beznadziejnie - gdyż informacja, która nam się wyświetli z tego "oszacowywania" NIGDZIE nie jest odnotowywana, aniw dzienniku gry, ani w Wiadomościach, więc bez długopisu i kartki ani rusz. Ja rozumiem, że niektórzy cośtam cośtam (jak mawiała pewna posłanka na bani) zapamiętają, lecz w przypadku kilku miast jest to już nie możliwe, zważywszy na ilość towarów, jakie mogą się na ej liście znaleźć.
    A przecież dla tych, którzy chcą pobawić się w "bogatych kupców" to informacja równie istotna jak liczebność armii, czy jej wyposażenie (jak nie bardziej nawet).

Następna rzecz, która jest nieco niedopracowana w grze, również związana z dziennikiem, to brak jakiegokolwiek sortowania wiadomości lub dziennika gry.
    Chodzi mi o możliwość włączania/wyłączania wiadomości dotyczących np. jedynie spraw związanych z naszym państwem. I tak: jeśli Rhodocy prowadzą wojnę ze Swadią i dana informacja dotyczy tychże spraw, zaś my należymy do Nordów i z żadnym z tych krajów nie prowadzimy wojny, to dla przejrzystości informacji przydała by się opcja włączająca newsy wyłącznie konkretnego kraju, który nas w danej chwili interesuje. Gdyż w zalewie informacji czasem ta ważna może nam umknąć.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2009, 23:14:05 wysłana przez pc_maniac »

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #391 dnia: Lutego 04, 2009, 08:32:13 »
    Przeczytałem, obejrzałem i się zdumiałem.Deadalusie,jak ty chcesz to skończyć samemu???Pomysły masz extra.Baaardzo fajna ta opcja z zamkami miastami i tak dalej.Gratulacje!!!
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #392 dnia: Lutego 04, 2009, 13:00:03 »
    Mam ciekawy pomysł - można by wprowadzić harce! ;] Co to było?

Wg zwyczaju przed bitwą występowały tzw Harce czyli seria pojedynków, w których wojownicy mogli się popisać siłą obalając przeciwników wysokiej rangi. Wydaje mi się, że dałoby sie takie coś wprowadzić - nie wiem tylko co wy o tym sądzicie drodzy gracze.

Przed każdą  bitwą byłby jeden-dwa pojedynki (gdyby gracz chciał wziąść w nich udział ofkoz) z jakimś mocnym żołnieżem strony przeciwnej albo lordem. Za wygraną byłby renown. Co o tym sądzicie?

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #393 dnia: Lutego 04, 2009, 13:40:37 »
    Moim zdaniem extra pomysł.
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline Lotharius

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #394 dnia: Lutego 04, 2009, 13:51:53 »

Wg zwyczaju przed bitwą występowały tzw Harce czyli seria pojedynków, w których wojownicy mogli się popisać siłą obalając przeciwników wysokiej rangi. Wydaje mi się, że dałoby sie takie coś wprowadzić - nie wiem tylko co wy o tym sądzicie drodzy gracze.

Przed każdą  bitwą byłby jeden-dwa pojedynki (gdyby gracz chciał wziąść w nich udział ofkoz) z jakimś mocnym żołnieżem strony przeciwnej albo lordem. Za wygraną byłby renown. Co o tym sądzicie?

Pomysł dobry, ale pytanie: czy dałoby rade takie coś wprowadzić ?

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #395 dnia: Lutego 04, 2009, 13:52:21 »
    Fajne,fajne...Tylko czy gracz mógłby wybrać z kim chce walczyć czy jakoś automatycznie by przydzielało przeciwnika?

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #396 dnia: Lutego 04, 2009, 13:54:00 »

Przed każdą  bitwą byłby jeden-dwa pojedynki (gdyby gracz chciał wziąść w nich udział ofkoz) z jakimś mocnym żołnieżem strony przeciwnej albo lordem. Za wygraną byłby renown. Co o tym sądzicie?

Jestem jak najbardziej za, tylko można by ewentualnie dać opcje "Kto na ochotnika? ;)", bo czasem lord przeciwnej frakcji jest od lepszy od naszego bohatera 2 razy, nawet swadiański rycerz przewyższa siłą i umiejętnościami z większość z "nas", może by tak wysuwać Alayena jako prawdziwego rycerza ;)

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #397 dnia: Lutego 04, 2009, 13:56:36 »
    Jakos tego nie widze , bardziej by mi sie podobalo zrobic cos w rodzaju pojedynkow. W sensie taki turniej tylko jednoosobowy udzial.
    Ale nie meczmy juz Deadelusa

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #398 dnia: Lutego 04, 2009, 14:37:36 »
    Jestem jak najbardziej za, tylko można by ewentualnie dać opcje "Kto na ochotnika? ;)"

Na tym to właśnie polegało - to były pojedynki całkowicie dobrowole. Odbywały się - o ile mi wiadomo - albo 1vs1 albo malutka grupa vs malutka grupka (takie 4vs4).

Zrobienie tego byłoby chyba proste - można by pożyczyć skrypt z sparringu w obozie treningowym

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #399 dnia: Lutego 04, 2009, 15:59:19 »
    Moim zdaniem pierwszy sensowny pomysł, warty wprowadzenia nawet do WFAS modzie ^^ Nie wiem niestety jak to wygląda od strony technicznej, nie znam się na tym.
    XXX

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #400 dnia: Lutego 04, 2009, 16:09:03 »
    Technicznie przebiegało by - jak już wspomniałem wcześniej - tak samo jak sparring w training field (tak to sie nazywa?). Tak mi się przynajmniej wydaje, nie jestem do końca pewien. Ale fajnie by było zostać takim harcownikiem i wlać solo takiemu np. królowi przed bitwą.

Co do WFAS to właśnie w tej epoce harce były szczególnie popularne, przynajmniej na terenie wschodniej Europy.

Offline Petros

• Użytkownik
    « Odpowiedź #401 dnia: Lutego 04, 2009, 16:38:07 »
    Co do harców to jak coś dobrze by było jak by były dobrowolne dla gracza tzn że przed każdą bitwą mam wybór czy mi się chce.
    Ciekawe czy za czasów średniowiecza rodem z native w ogóle były takie zwyczaje.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #402 dnia: Lutego 04, 2009, 17:50:33 »
    Ciekawe czy za czasów średniowiecza rodem z native w ogóle były takie zwyczaje.

Były. Jest to obyczaj wymyślony jeszcze w starożytności ale w różnych krajach występował w różnych okresach.

Offline Świeży

• Użytkownik
    « Odpowiedź #403 dnia: Lutego 04, 2009, 23:06:49 »
    Drogi Daedalusie panie i mistrzu:D
    mam pytanie ktore moze juz padly, jesli tak to przepraszam. Czy mod będzie po Angielsku??

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #404 dnia: Lutego 04, 2009, 23:41:47 »
    Byla juz chyba mowa, ze po polsku :P

Rozgrywanie bitew przez pojedynki dwoch wybranych wojownikow przeciwnych stron to zwyczaj ze starozytnosci, glownie to bylo honorowane przez grekow. Ale w sumie polozenie takiego goscia byloby zbyt proste, w bitwach pokladamy setki takich jak tamten. Przydaloby sie wiec tak zaleznie od poziomu bohatera wzmocnic naszego przeciwnika, aby nie padl po dwoch ciosach, ale tez nie tak, bysmy go mogli walic godzine a on nadal by sie ruszal. Nie wiem czy to wykonalne, ale w sumie czemu nie? Skrypt zmieniajacy statystyki jednostki i po "wszystkim" powracajace do stanu wyjsciowego...

Kolejna rzecz, to to, czy wrog ma sie zgodzil. Najlepiej by bylo, gdyby to zalezne bylo od rownowagi sil i naszej perswazji. Wiadomo, ze gdy wrog ma dziesieciokrotna przewage liczebna to zdawanie sie na niepewny wynik pojedynku to glupota, ale znowu dochodzi to, czy to wykonalne...