Dłuższy kod nie musi oznaczać większych wymagań. Często dodaje się masę linii po to, by te wymagania zmniejszyć.
Pierwsze słyszę, żeby dłuższy kod był bardziej zoptymalizowany. Oświec mnie.
Wielkość kodu, jak pisał Tul, naprawdę nie musi oznaczać większego obciążenia komputera.
Kolego jednak tego za bardzo nie wytłumaczył, więc spróbuję to zrobić ja.
Otóż całość kodu obsługuje całą grę, ale w danym momencie nie jest w ogóle wykorzystywany cały kod.
I tak dla przykładu - jeśli handlujemy w sklepie, to brane są pod uwagę w kodzie jedynie fragmenty obsługujące handel, ześ całkowicie pomijane fragmenty obsługujące np. bitwę, obrażenia, poruszanie sie, czy wizualizację miasta lub wsi (ponieważ w tym konkretnym momencie gra tego nie potrzebuje. I na odwrót - jeśli walczymy, to nie brane są pod uwagę bloki kodu zajmujące sie handlem czy miastami (no chyba, ze walczymy w mieście, np. ze zbirami).
Sam kod to zbiór bloków skryptowych. I nie jest tutaj istotne jak najmocniejsze upchnięcie wszystkiego w kod, lecz właśnie przejrzystość kodu, tak by oddzielić z niego bloki w danej chwili potrzebne od tych, które by jedynie pamięć komputera i procesor zaśmiecały, gdyż w danej chwili i tak ich wykonywanie nie ma najmniejszego znaczenia dla gry.
Nie wiem czy wystarczająco wyjaśniłem tą kwestię.
----------------------------------------------------------------------
Teraz z innej beczki, a konkretnie propozycje (choć nie wiem czy możliwe do realizacji?!).
Otóż w grze, na targowisku, mamy opcję "Oszacuj ceny towarów". Jest ona bardzo przydatna, lecz rozwiązana beznadziejnie - gdyż informacja, która nam się wyświetli z tego "oszacowywania" NIGDZIE nie jest odnotowywana, aniw dzienniku gry, ani w Wiadomościach, więc bez długopisu i kartki ani rusz. Ja rozumiem, że niektórzy cośtam cośtam (jak mawiała pewna posłanka na bani) zapamiętają, lecz w przypadku kilku miast jest to już nie możliwe, zważywszy na ilość towarów, jakie mogą się na ej liście znaleźć.
A przecież dla tych, którzy chcą pobawić się w "bogatych kupców" to informacja równie istotna jak liczebność armii, czy jej wyposażenie (jak nie bardziej nawet).
Następna rzecz, która jest nieco niedopracowana w grze, również związana z dziennikiem, to brak jakiegokolwiek sortowania wiadomości lub dziennika gry.
Chodzi mi o możliwość włączania/wyłączania wiadomości dotyczących np. jedynie spraw związanych z naszym państwem. I tak: jeśli Rhodocy prowadzą wojnę ze Swadią i dana informacja dotyczy tychże spraw, zaś my należymy do Nordów i z żadnym z tych krajów nie prowadzimy wojny, to dla przejrzystości informacji przydała by się opcja włączająca newsy wyłącznie konkretnego kraju, który nas w danej chwili interesuje. Gdyż w zalewie informacji czasem ta ważna może nam umknąć.