To, że ktoś zgłasza pomysły, wcale nie oznacza, iż ja zaraz się biorę za ich realizację. Przyznam się, że większości wspomnianych tu rzeczy nawet nie tykałem. Na razie realizuję to, co sobie założyłem (z małymi odskoczniami). Na dodatkowe pomysły przyjdzie czas.
No dobra, ale skoro ten kod jest tak długi nie da się go może zoptymalizowac ; p? Nie będzie ścinac gry?
Już jest zoptymalizowany. ;P I nie, w żaden sposób nie będzie ścinał gry. Nawet gdybym tam wpisał kilka milionów linijek, to nic by to nie zmieniło w szybkości działania. Dłuższy kod nie oznacza większego obciążenia procesora. Przynajmniej nie w tym wypadku. Wszystko zależy od kodu i jak jest on (lub jego części) w grze "odpalany".
Chciałbym też zapytać jak z moją propozycją NPC?
Nie miałem czasu, by na spokojnie się temu przyjrzeć, a na szybko nie chcę tego robić. Postaram się znaleźć chwilkę i może późnym wieczorem dam Ci znać.
Co do mapy strategicznej to specjalnie ściągnąłem nowego SoD by ją przetestować i uważam, że pomysł jest genialny. Duuuuży krok naprzód- tego mi brakowało wcześniej!
To usiądź wygodnie, albo chociaż chwyć się czegoś mocno i czytaj dalej ten post. ;)
Obiecałem, że wezmę się za mapkę i tak też zrobiłem. Gdy wcześniej pisałem, że jestem z niej dumny, to przed oczami miałem nie to, co było wówczas gotowe, ale to, co mam zamiar z nią zrobić. Robiąc ja tylko i wyłącznie pod RESa i nie martwiąc sie o kompatybilność z innymi modami, mogłem rozwinąć skrzydła.
Dodałem więc MASĘ nowych rzeczy, łącznie z nowymi teksturami (do poprawy, zwłaszcza sama mapa, czyli tło terenowe). Mapa jest teraz w pełni interaktywna i można ją dowolnie pod siebie dostosować. Praktycznie każdy obiekt czemuś służy, można prawie wszystko włączać/wyłączać. Można szybko podejrzeć informacje o lennie, lub zarządzać nim, jeśli należy do nas, można wydawać rozkazy lordom etc. Z początku może się wszystko wydawać strasznie nieczytelne i skomplikowane...

Ale wystarczy kliknąć jeden klawisz, by mapkę całkowicie wyczyścić. Później można włączać i wyłączać te rzeczy, które nam pasują.

Na przykład chcesz sam podgląd miast? Nie ma sprawy.

Możesz włączyć też zamki.

A może chciałbyś, aby nazwy miast zostały pokolorowane wedle frakcji? Nie ma sprawy.

To może dodamy do tego zamki? Prawda, że piękne? :P

Może jednak wyłączymy zamki, kolor którejś frakcji, a w zamian dodamy oddziały (patrz: kolorowe flagi) prowadzone przez lordów? (tutaj: Nordowie i Khergici)

Albo nie - wyłączmy miasta, włączmy zamki i inne oddziały. (tutaj: Rhodokowie, Vaegirzy i róznego rodzaju zbóje jako czerwone kropki)

Przy wydawaniu niektórych rozkazów dla naszych lordów, niektóre miasta i zamki znikną. Np. gdy zechcemy, by lord pilnował naszego lenna, to po wybraniu tego rozkazu na mapie zostaną tylko lenna należące do nas, by gracz miał wszystko jak najbardziej przejrzyste.

To wyłączmy wszystkie lenna i zostawmy same oddziały lordów wszystkich królestw.

A tutaj mamy jeszcze bandytów + koloryzacja niektórych królestw.

Można stosować dowolne kombinacje. Co komu pasuje. :)
PS. Oczywistym jest fakt, że gracz nie dostanie wszystkich informacji widocznych tutaj na mapce tak po prostu do rąk. Byłoby to kompletnie bez sensu. To, co będziemy widzieć na mapce i po kliknięciu na cudze lenno, będzie zależne od kilku ważnych czynników. Ale o tym na razie sza...
edit: Niektórzy pewnie zauważą, że zarówno rozmieszczenie lenn, jak i sam teren na mojej mapce różnią się trochę od oryginalnego z Native. Mapa świata w RESie będzie wyglądała bowiem nieco inaczej.