Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Którą partię popierasz? (głosy można zmieniać w każdej chwili)

Prawo i Sprawiedliwość , SP, PR
    12 (13.8%)
    Platforma Obywatelska
    5 (5.7%)
    Zjednoczona Lewica
    3 (3.4%)
    KORWiN
    48 (55.2%)
    Nowoczesna Ryszarda Petru
    5 (5.7%)
    Polskie Stronnictwo Ludowe
    2 (2.3%)
    Kukiz '15
    12 (13.8%)
    Razem
    0 (0%)

Głosów w sumie: 84

Głosowanie skończone: Października 25, 2015, 12:07:54

Autor Wątek: Wybory parlamentarne 2015  (Przeczytany 67920 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #270 dnia: Października 05, 2015, 07:00:28 »
    Bo niestety dość długo po 89' na planowanie przestrzenne patrzono jak na kolejne "lewactwo" z którym trzeba zerwać po upadku PRLu.

A co państwo nam nie zabiera tylu pieniędzy? I ja nie wspominam, że Twoje statystyki są fałszywe tylko, że nie mają sensu w tym temacie. W moim kraju jest źle to mam zwracać uwagę, że u innych jest gorzej? Na tym one polegają. Chyba chodzi o to aby chcieć aby było dobrze u nas?
    Państwo nie zabiera nam tyle.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #271 dnia: Października 05, 2015, 11:09:03 »
    (...)
    Poza tym ludzie ludzie często obwiniają komunikację miejską za spóźnienia, zbyt małą ilość autobusów, a nie deweloperów, którzy jak głupi budują swoje wielkie osiedla nie zważając na dostępną infrastrukturę. Potem okazuję się, że wszędzie są korki, bo wcześniej zwykła droga jednopasmowa wystarczała, a  po wybudowaniu osiedla dla kilkuset/kilku tysięcy osób już nie.
    To nie wina deweloperów, że budują jak opętani tylko samorządów, że nie radzą sobie z gospodarką przestrzenną. Plany miejscowe w naszym kraju leżą i kwiczą. Jak już gdzieś są, to mają żenująco niski poziom merytoryczny. U nas społeczność lokalna nie istniej praktycznie, nie ma więzi na najniższym szczeblu a to praktycznie uniemożliwia skuteczne zarządzanie przestrzenią. Spróbuj namówić w jednej wsi (lub osiedlu, skutek będzie ten sam) mieszkańców żeby pomalowali sobie płoty na ten sam kolor albo zasadzili w jednym roku takie same kwiatki w ogródkach...

(...)
    Państwo nie zabiera nam tyle.
    Nie zabiera aż tyle znaczy ile? Bo mnie z pensji co miesiąc zabiera ~1/3 a potem jeszcze VAT, akcyzy i wszystkie inne podatki pośrednie... W sumie wychodzi jakieś 70% zarobków. Z reszty muszę nakarmić zonę i dziecko, zapewnić nam dach nad głową... Nie wspomnę tu o samorozwoju, kształceniu, jakimś hobby i wakacjach bo na to najczęściej nie starcza. A nie zarabiam wcale najgorzej.
    Zapewniam cię, że gdyby nie obciążenia fiskalne, spokojnie na wszystko by mi starczyło (nawet na prywatne ubezpieczenie medyczna i szkołę) a przypuszczam, że nawet sporo bym oszczędził.

(...) według najnowszych badań średnia płaca w Warszawie przewyższyła średnią płacę w Wiedniu, płaca rośnie średnio o 2/3 % na kwartał itd.
    Wiesz jak w tym kraju oblicza się średnie wynagrodzenie? To jest fikcja, porozmawiaj sobie z ludźmi na stanowiskach niedyrektorskich ile oni naprawdę zarabiają. Albo właściciele małych firm, które w ogóle nie są w tym badaniu brane pod uwagę. Większość ludzi w tym kraju o średniej pensji co najwyżej marzyć może...
    O wzrostach wynagrodzeni w ogóle nie będę wspominał, proponuję samemu zacząć pracę i odstawić słupki na bok.

(...)
    Tak, jasne a jak zlikwidowano PKS w moim mieście to wcale nie powstały 3 firmy transportowe, które taniej i na większej ilości kierunków zaczęły działać. Jak można być tak naiwnym i sądzić, że stać nas na urzędasów kierujących rozdawnictwem pieniędzy do spółek komunikacyjnych, stać nas na urzędasów w tych spółkach pracujących a nie będzie nas stać na bilet komunikacji u prywaciarza. Gdzie tu logika?
    IvE, myślę, że trochę zagalopowałeś się. Po pierwsze cały czas mylisz pojęcia i próbujesz porównywać różne gałęzi komunikacji. A to jest po prostu niemożliwa. Właśnie ze względu na różną charakterystykę komunikacji lokalnej, międzymiastowej i międzynarodowej. W dzisiejszych czasach sprawna komunikacja to sprawa kluczowa, odważę się nawet zakwalifikować ją do czynników zapewniających bezpieczeństwo narodowe. I jako taka powinna być w rękach sprawnie funkcjonującego Państwa lub samorządu lokalnego. Dokładnie tak samo jak wojsko, policja czy straż pożarna. Moim zdaniem nie ma tu co dyskutować nad rentownością tej gałęzi usług, one po prostu muszą działać sprawnie i już.
    Wyobrażasz sobie na przykład w Londynie prywatne autobusy lub metro? To nie mogło by działać, spowodowałoby burdel komunikacyjny a przez to mogłaby załamać się gospodarka całego kraju. I nie mów mi, że przesadzam, dziś bez sprawnej komunikacji nie może być mowy o sprawnej i wydolnej gospodarce. Nawet w przywoływanych wielokrotnie przez ciebie jako przykład Stanach Zjednoczonych komunikacja lokalna jest w zarządzie samorządu lokalnego.
    Oczywiście, nie twierdzę tu, że mają być to spółki miejskie czy państwowe. Nie widzę przeszkód aby komunikacja działał na podstawie przewoźników prywatnych ale musi byś skoordynowana (moim zdaniem najlepiej na szczeblu samorządowym) i dotowana z naszych pieniędzy.
    « Ostatnia zmiana: Października 05, 2015, 11:26:27 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #272 dnia: Października 05, 2015, 11:56:40 »
    Luca ujął dokładnie to, o czym pisałem. Komunikacja, zwłaszcza miejska, to bardzo ważna kwestia. Tutaj celem powinna być sprawność, nie rentowność. Jeśli to sprywatyzujemy i powiemy "no to teraz niewidzialna ręka rynku załatwi sprawę", to będzie to katastrofa, bo znajdź mi przedsiębiorce który będzie chciał prowadzić, niezbyt rentowną działalność. A to są jednak arterie i żyły miast, do których dokładamy kasę i dokładać będziemy, ale tylko dzięki temu można sprawnie się poruszać po nim, ludzie mogą dotrzeć do pracy na czas. Bez tego, ludzie byliby zmuszeni podróżować samochodami. Wszyscy. Wtedy nikt już by nie zdążył, no chyba, że by o 4 rano wstawał i biegiem do samochodu pędził, byleby uniknąć korków.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #273 dnia: Października 05, 2015, 19:25:18 »
    Wy nie rozumiecie jednej istotnej rzeczy chodzi tutaj o wolność do bólu. Czyli decydować ma o tym samorząd a nie ma być narzucane to ustawowo czy w prawie. Samorządy mają mieć prawo nałożyć na to mieszkańców podatki na komunikacje miejską. I pewnie 99% miast będzie ją mieć. Ja jednak chcę aby jak jakieś miasto zdecyduje inaczej to ma mieć do tego prawo. Według mnie nie było by problemu gdyby sprywatyzować wszystko. Nie zrozumiem czemu miałby by być niby burdel :D Bo są różni przewoźnicy? No i co z tego? Każdy zatrzymuje się na przystanku i płacisz bilet u danego przewoźnika i w czym niby problem? A prywaciarze lepiej odczytają potrzeby mieszkańców niż publiczna komunikacja to przecież oczywiste. Dlatego kompletnie nie rozumiem obaw. Mniej uczęszczane trasę? Mądry prywaciarz puści tam autobus i po prostu będą przystanki na żądanie to stara praktyka. A publiczny jak zlikwiduje to dupa na całego. Ludzie nie załamujcie mnie ^^ A to się będzie opłacać ponieważ podatki i paliwo czyli główne koszty będą znacznie mniejsze.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #274 dnia: Października 05, 2015, 19:28:57 »
    Może wojsko, policje i straż pożarną niech też sprywatyzują? xD
    Bo przecież prywaciarz lepiej odczyta potrzeby obywateli, to przecież oczywiste.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #275 dnia: Października 05, 2015, 19:31:28 »
    Było by to bardziej efektywne owszem jednak my musimy stworzyć państwo zdolne do rywalizacji z innymi dlatego potrzebujemy centralizacji w dziedzinie bezpieczeństwa aby chronić naszą gospodarkę, mienie i do egzekwowania prawa. Dlatego policja, straż i wojsko musi być utrzymane z podatków ogólnych.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #276 dnia: Października 05, 2015, 20:49:52 »
    /ale nie ma żadnej ustawy nakazującej organizację transportu publicznego w miastach. Z tego co wiem, jest to właśnie suwerenna decyzja samorządów lokalnych.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #277 dnia: Października 06, 2015, 17:20:22 »
    /ale nie ma żadnej ustawy nakazującej organizację transportu publicznego w miastach. Z tego co wiem, jest to właśnie suwerenna decyzja samorządów lokalnych.

No to nic się nie zmieni i finito. Miasto zorganizuje prywaciarzy i będzie śmigać. Na takiej samej zasadzie te Polskie Busy podjeżdzają w określonych godzinach na stacje PKS tak samo będzie z prywatnymi.

Swoją drogą pytanie do zwolenników jeśli PiS zrobi koalicję z PO to nadal będziecie wierzyć w ich wiarygodność? :P

Polecam:

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #278 dnia: Października 06, 2015, 18:55:49 »
    Swoją drogą pytanie do zwolenników jeśli PiS zrobi koalicję z PO to nadal będziecie wierzyć w ich wiarygodność? :P

Tylko jeśli warunkiem koalicji będzie wywalenie Kopacz i całej reszty tej bandy z partii. Schetyna mógłby zostać i nawet być szefem, jako podnóżek PiSu, bo jakoś lubię tego gościa, także z sentymentu ^^

Poza tym nie wiem, czemu taka koalicja miałaby powstać. Bo Piechociński tak sobie mówi? Mówi też, że "wielkiej koalicji", to on byłby premierem. Jeśli PiS zdobędzie większość, to koalicjant będzie zbędny. Jeśli nie będzie większości, to PO się ugada z PSL, Lewicą i Petru, tworzać anty-pisowską koalicję.

A teraz ja mam pytanie do ciebie- jeśli KORWiN wejdzie do sejmu i (w razie braku większości) wejdzie w koalicję z PiS, to dalej będziesz wierzył w ich wiarygodność?

EDIT: Zacząłem właśnie oglądać film i co chwile pada coś, co wywołuje u mnie uśmiech. Np. argument o Gowinie i Dornie, który ma pokazać, że PiS i PO to jedno i to samo. "Rok temu Dorn był w PiS"... tak. Tylko, że z PiSu został wyrzucony w 2008 roku.
    EDIT2: Co? Merkel usiłuje nam w Polsce budować obozy koncentracyjne? xD Co za stek bzdur.
    « Ostatnia zmiana: Października 06, 2015, 19:06:58 wysłana przez Dyktator »
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #279 dnia: Października 06, 2015, 23:48:14 »
    Ta Piechociński mówi o koalicji, no ludzie, weźcie mnie nie rozśmieszajcie... on po prostu daje znać, że nieśmiertelne psl, które zawsze dostaje się do sejmu jest już gotowe na koalicję z kimkolwiek i jakkolwiek, byle parę stołeczków było.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #280 dnia: Października 07, 2015, 09:37:40 »
    KORWIN wejdzie w koalicję z każdym, który będzie realizował po kawałku nasze ustawy. Podstawowe warunki to również sprzeciw przeciwko każdej podwyżce podatków. Rządzić to niech oni sobie rządzą.

Co? Merkel usiłuje nam w Polsce budować obozy koncentracyjne? xD Co za stek bzdur.

A jak nazwiesz trzymanie ludzi pod przymusem w jednym miejscu?

Offline Zahari

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    « Odpowiedź #281 dnia: Października 07, 2015, 14:09:04 »
    Nie obozem koncentracyjnym, raczej czymś w rodzaju getta.
    « Ostatnia zmiana: Października 07, 2015, 14:43:40 wysłana przez Zahari »
    (click to show/hide)

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #282 dnia: Października 07, 2015, 14:54:12 »
    beka kiedy polityka sprowadza się do gier słownych.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #283 dnia: Października 07, 2015, 14:54:26 »
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Ob%C3%B3z_koncentracyjny

https://pl.wikipedia.org/wiki/Getto

Bardziej pasuje obóz koncetracyjny bo jego definicja jest szersza.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #284 dnia: Października 07, 2015, 16:12:29 »

Doskonale wiesz, jak bardzo jednoznacznie kojarzone są obozy koncentracyjne w Polsce. To tak, jakbyś przyszył sobie swastykę do koszuli i wyszedł z nią na ulicę, a na oburzenie ludzi, odsyłał ich na wikipedię, żeby przeczytali, czego symbolem jest ta swastyka.

Możesz zapierać się, że Korwin to nie polityk, tylko ideowiec (czy jak go tam określasz), ale choćby tym zagraniem pokazuje, że jest takim samym politykiem, jak te najbardziej znane twarze z partii, które twoim zdaniem "zdradziły" Polskę. Stosuje takie same określenia propagandowe, które mają na celu manipulować wyborcami.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)