Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Którą partię popierasz? (głosy można zmieniać w każdej chwili)

Prawo i Sprawiedliwość , SP, PR
    12 (13.8%)
    Platforma Obywatelska
    5 (5.7%)
    Zjednoczona Lewica
    3 (3.4%)
    KORWiN
    48 (55.2%)
    Nowoczesna Ryszarda Petru
    5 (5.7%)
    Polskie Stronnictwo Ludowe
    2 (2.3%)
    Kukiz '15
    12 (13.8%)
    Razem
    0 (0%)

Głosów w sumie: 84

Głosowanie skończone: Października 25, 2015, 12:07:54

Autor Wątek: Wybory parlamentarne 2015  (Przeczytany 67650 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Master of Puppets
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #135 dnia: Września 02, 2015, 15:14:55 »
    Co do tych zwolnień to mają rację, ale źle to wygląda ze względu na to, że jak się dowiedziałem dziś od mojego nauczyciela WF w zawodówce, że nawet jeśli miałbym złamaną rękę, to i tak mnie nie może zwolnić, bo nogi mam zdrowe, więc mogę biegać. No ja pierdziele O_o
    A z tym jedzeniem, to akurat się POjeby (sry za wulgaryzm, ale z gwiazdkami nie zabrzmiałoby jak trzeba ;)) popisały, bo i tak obok szkoły, czy gdzieś w okolicy będą jeszcze ze trzy spożywczaki, albo jak u mnie w Bytomiu, czyli market obok marketu, gdzie to wszystko będą mogli kupić, i do tego 2x taniej, bo w sklepikach jest drożyzna jak cholera.
    Ja na ich miejscu przedewszystkim bym wywalił te wszystkie fast-foody, i inne bary z burgerami, hotdogami itp. bo to też swoje robi, co prawda ja sam jestem trochę pulchniejszy, ale WF i na przykład pograć w piłkę uwielbiam iść. I mimo tego, że ja kolan prawie właściwie nie mam, bo często chodzę do lekarza skuli tego, to i tak ćwiczę normalnie, a nie wydziwiam, bo "mnie paluszek boli".
    Pierwsza zasada każdej wojny - zabij, albo zostań zabity.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #136 dnia: Września 02, 2015, 16:01:09 »
    Pantwo powinno miec obowiazek naklaniania obywateli do lepszego trybu zycia. Nie chodzi tu o "zmuszanie", czy budowa zdrowego Volka dla Wehrmachtu, ale zwyczajne promowanie. Papierosy i alkohol nie jest dostepny dla niepelnoletnich (a przynajmniej w teorii), sa na nie nalozone ciezkie akcyzy, i nikogo to juz nie dziwi albo boli. A niezdrowa zywnosc i "zwolnienia" tez sa niebezpieczne. Polska wspina sie wysoko w rankingach otylosci wsrod dzieci (co widac jak sie chodzi po miescie). Mamy sie za jakas wyzsza rase, smiejemy sie z "kebabow", "hamerykanow" (majacy okolo 28% ludzi otylych, podczas gdy Polska ma 16%.  U nas jednak rosnie znacznie szybciej), a sami sie staczamy. Nawet w Stanach cos z tym robia. Nawet "Muh rights" godza sie z tym. A dla panstwa otyli ludzie sa problemem. Nie tylko placi sie za operacje i "utrzymanie" ich, ale otylosc, jako choroba, wplywa na psychike ludzka, tacy sa czesto niezadowoleni, leniwi i malo efektywni (wplyw sportu na efektywnosc pracownika juz dawno zostal potwierdzony).
    « Ostatnia zmiana: Września 02, 2015, 16:21:15 wysłana przez AdamKur »
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #137 dnia: Września 02, 2015, 16:53:39 »
    No akurat z mojego punktu widzenia, to czysty debilizm z tymi sklepikami akurat i nic tego nie zmieni AdamKur. Czemu? W większości miast raczej szkoły nie są na odludziu, tylko blisko miejsc gdzie można takie produkty i tak kupić. W moim przypadku to akurat koło 5 minut w obie strony, zarówno przy podstawówce, gimnazjum, jak i liceum. Po prostu mniej osób będzie korzystało teraz ze sklepików, ludzie będą chodzić gdzie indziej przed pójściem do szkoły/na przerwach. A stracą na tym tylko sklepiki, chociażby w mojej szkole jak i w technikum obok mnie osoby je prowadzące wycofały się, stwierdzając że im to się zwyczajnie nie opłaca.
    A więc czym innym jest promocja zdrowego stylu życia, a czym innym wprowadzanie prawa które będzie przez uczniów łatwo obchodzone.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #138 dnia: Września 02, 2015, 17:49:25 »
    Przez jakich uczniów? 12 letnich? 15 letnich? Młodsi raczej nie będą wychodzić ze szkoły i do sklepów chodzić. A tu chodzi o nawyki. Jeżeli zżera co przerwę paczkę czipsów jak ma 9 lat, to potem będzie chodził do sklepu jak w sklepiku już nie będzie. A nie wiem jakie inne metody mogą wprowadzić? Zabronić im wychodzić? Oskarży się wtedy o totalitaryzm. Zabronić McDonald'sa czy KFC? Komuchy nie chcą wolnego rynku

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #139 dnia: Września 02, 2015, 18:03:44 »
    A czemu ktoś 12 albo 15 letni miałby nie wychodzić do sklepu? Kurde, ja i moi koledzy byliśmy tacy nienormalni? :D
    Zakaz opuszczania terenu szkoły przez uczniów na przerwach/lekcji to niewypał, wiem to znowu z mojego doświadczenia bo łamiącym zasady był niżej - lub raczej z boku - podpisany i jego koledzy. Co do metod: promocja czegoś to nie zakazywanie alternatywy, a takie tylko opcje proponujesz. Po pierwsze, powinno zwrócić się do osób dorosłych, głównie rodziców, bo to oni mają bardzo duży wpływ na swoje dzieci. I to, jakie wzorce zachowań dzieci zaczerpną od nich jest kluczowe, więc zacząć trzeba od nich, potem można zająć się popularyzacją tej kwestii wśród dzieci.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #140 dnia: Września 02, 2015, 18:17:59 »
    Wystarczy najzwyklejsza w świecie edukacja i opieka zdrowotna oparta na dobrowolnych ubezpieczeniach. Rozwiąże to dwa problemy na raz bo nagle okaże się, że szpitale też mogą -przynosić zysk a NFZ wcale nie jest do tego potrzebny...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #141 dnia: Września 02, 2015, 18:58:35 »
    Jak byłem  gimbazie nie było sklepiku i dzieci przechodziły przez uice do pobliskiego sklepu. Zatrudniono ochorniarza, który wyłapiwał dzieciaki jak to robiły i szarpał się z nimi "dla ich dobra" Problem zniknąl gdy w końcu otwarto sklepik, bo w stołówce jednak mało kto chciał zdrowe żarcie jeść. Teraz powrót do tego?

Promocja zdrowego jedzenia? Za przeproszeniem czy Wy żescie z księżyca spadli. Człowiek robi dziecko, wychowuje je, kupuje ubrania, czyta bajki, posyła do szkoły i PAŃSTWO ma promować zdrowe jedzenie...  To wy jestescie banda tumanów ułomnych? Jakieś nie wiem za przerproszeniem ameby niemyślace.. czy co To broń boże nie znieście przysłowiowych jaj. A jak znajdą się idioci to nic nie pomożem tu UK też promują i co? Szereg matek z dziećmi od niemowlaka do podstawówki i od małego posadzone w chodaku i wpierdzielają z mamusią cheesbergery. Selekcja naturalna... Pomijając nawet absurdalność tego przepisu bo dzieciaki po prostu sobie pójdą do sklepu tak jak siostra Trebrona. Reszte dopowiedział ser Luca. No po prostu mnie krew zalewa.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #142 dnia: Września 02, 2015, 19:09:21 »
    No ja akurat mam to gdzieś, podałem po prostu inną opcję popularyzacji niż zalewanie społeczeństwa zakazami :P

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #143 dnia: Września 02, 2015, 20:28:17 »
    a jak ktos bedzie jadl chipsy i hamburgera przed eko sklepkiem to zamkna w kozie za demoralizacje? Proponuje to robic w szkolach takie akcje najlepiej

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #144 dnia: Września 02, 2015, 20:36:56 »
    Z tym zakazem to chodziło o to że to by była "skuteczna" w miarę, ale za ostra metoda by z tym walczyć i nie popierałbym jej.

A co do "selekcji naturalnie", za niedługo powiesz że mordowanie ludzi na ulicy powinno być legalne, bo ci co są za głupi żeby uciekać (albo przerażeni), albo za grubi/starzy/w ciąży zginą w imię selekcji naturalniej.

Idąc tropem wychowywania bicie i znęcanie się nad dziećmi (nie jeden klaps tylko zwyczajnie znęcanie się) też powinno być legalne, bo tak jak gościu chcę sobie syna wychować, tak powinien? Rodzice mają dać dobry przykład dzieciom, ale jeżeli tego nie mogą, to państwo ma ich w jakimś stopniu przypilnować. Inaczej staniemy się chorym społeczeństwem, w którym wszystko wszystkim można, ale i tak niewielu robi coś dobrego.

No i podziękuj państwu, albo idei państwa, za to że sobie tutaj ładnie piszemy i polemizujemy. Gdyby społeczeństwo byłoby tak darwinowskie, to szybko mała grupka "najzdolniejszych" zniewoliła by resztę i walnęła by cenzurę, firewalla i wszystko (komunizm w jego najpiękniejszej formie- Korea Pół, były ZSSR etc.)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #145 dnia: Września 02, 2015, 20:37:41 »
    a jak ktos bedzie jadl chipsy i hamburgera przed eko sklepkiem to zamkna w kozie za demoralizacje? Proponuje to robic w szkolach takie akcje najlepiej

Naprawdę sądzisz, że ktokolwiek z personelu szkół się tym przejmie? Zresztą to nie szkoły odpowiadają za to. Takie akcje prędzej przy Wiejskiej.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #146 dnia: Września 02, 2015, 20:39:10 »
    Ive jak rodzic jest idiotą to panstwo powinno w pewnym sensie zajmować się wychowaniem, poprzez placówki edukacyjne czyli szkołę. Niektóre dzieciaki będą to obchodzić ale nawet jak co 10 będzie mniej żreć fast foodow to dobrze, a moze część się przekona do zdrowszego jedzenia. Tracą tylko na tym sklepikarze bo nie będą mogli z "gówniarzy" (tak się zwracał do nas "pan sklepikarz" w gimnazjum i do dzis mam uprzedzenie do nich przez tego jednego ...) zdzierać pieniędzy. Dodatkowo jeśli dzieciaki będą gdzieś chodzić to może to nauczyć ich dysponowania wydatkami i zauważania, że w sklepikach obdzierają z pieniędzy :P (zazwyczaj). Ludzie według statystyk jesteśmy 3/4 (jeśli chodzi o młodzież) najgrubszym społeczeństwem w Europie. Co 4 dziecko ma nadwagę!!!!! Grrr rozumiem, że nie każdy musi lubić zawalać o 5 nad ranem pobiegac, żeby przed 8 jeszcze zdążyć na basen przed zajęciami na uczelni(mój początek każdego dnia), ale na wagę 95% z nas ma wpływ (te 5 to ci co mają utrudniony!!! i nie niemożliwy wpływ na swoją wagę, gdyż znam osobę z chorą tarczycą i cukrzycą, która potrafiła po zmianie diety i odpowiednich ćwiczeniach doprowadzić swoją wagę do normalnej). Na wagę w 70% wpływ ma dieta, a następnie w jakiś 20-25 ćwiczenia. Bez zmiany diety nie da się osiągnąć nic!!! Dlatego powinno się manipulować tak sytuacją w kraju, żeby obywatel sam starał się dbać o swój organizm. Rozumiem, że "selekcja naturalna" "i tak dalej", ale pomimo tego, że czasem (często) jestem sukinsynem to nie potrafię zwalić odpowiedzialności za wygląd i wagę tych dzieciaków na nie bo jest mi ich po prostu żal i to nie jest ich wina, gdyż zazwyczaj to wina rodziców i ich złych nawyków żywieniowych.
    Człowiek robi dziecko, wychowuje je, kupuje ubrania...
    Powiedz mi co to jest za wychowanie kiedy krzywdzisz własne dziecko? Oczywiście rodzic tego tak nie rozumie, i nie zrozumie też tego gdy w wieku dwudziestu paru lat ich dziecko bedzie jezdzic na operacje kolan. Dla mnie upasienie dziecka to jest zbrodnia na nim (absolutnie nie winie tutaj dzieciakow). Rozumiem, że taka zmiana prawdopodobnie nie pomoże, ale od czegos trzeba zacząć.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #147 dnia: Września 02, 2015, 20:43:44 »
    Wiesz jak się nazywa ustrój w którym dobrowolnie pozwalasz innym na decydowanie o swoim losie?

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #148 dnia: Września 02, 2015, 20:50:38 »
    Rozumiem sugestię, ale w przemysłowej Wielkiej Brytanii mogłeś decydować o losie swojej rodziny i dzieci szly do kopalni... Nie zdziwiłbym się że jeśli nie było obowiązku szkolnego to część rodziców zostawiłaby swoje dzieciaki, żeby w polu pracowały. A teraz odpowiedz czy to ich wina (dzieci)? Czy chciałbyś się wtedy znaleźć na ich miejscu? Dzieci nie są jeszcze w pełni świadome i uważam, że jako że są przyszłością narodu to powinno się je traktować jak "surowiec luksusowy", gdyż jak ja/ty będe na emeryturze to one będą wtedy pracować i mnie utrzymywać (jeśli dożyję :P ), po za tym są przyszłością tego narodu, a wolałbym, żeby nasz naród jakoś przetrwał a nie wyginął na problemy z krążeniem

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #149 dnia: Września 02, 2015, 21:42:54 »
    Abstrachując od sensowności tego zakazu, to porażający jest sposób w jaki został wprowadzony.
    Lista produktów objętych zakazem została opublikowana dopiero 27 sierpnia b.r.
    Poza tym to zabieranie się za problem od d. strony. Próbują ustawowo znieść otyłość, czy co? Bez skutecznego programu pracy od podstaw nic się z tym problemem nie zrobi. Nie wystarczy zlikwidować coli w sklepikach. Trzeba wytłumaczyć dziecku żeby zamiast po colę sięgnęło po wodę. No i zupełnie przemodelować zajęcia sportowe w szkołach. Nie dziwię się, że dzieciaki nie chcą ćwiczyć skoro w wielu przypadkach nauczyciele uskuteczniają teorię maty- mata piłkę i grajta. No i co z SKS-ami? Kiedyś były w każdej szkole. Dzieciaki wybierały zajęcia które im odpowiadały
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"