Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Którą partię popierasz? (głosy można zmieniać w każdej chwili)

Prawo i Sprawiedliwość , SP, PR
    12 (13.8%)
    Platforma Obywatelska
    5 (5.7%)
    Zjednoczona Lewica
    3 (3.4%)
    KORWiN
    48 (55.2%)
    Nowoczesna Ryszarda Petru
    5 (5.7%)
    Polskie Stronnictwo Ludowe
    2 (2.3%)
    Kukiz '15
    12 (13.8%)
    Razem
    0 (0%)

Głosów w sumie: 84

Głosowanie skończone: Października 25, 2015, 12:07:54

Autor Wątek: Wybory parlamentarne 2015  (Przeczytany 67642 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #120 dnia: Sierpnia 05, 2015, 18:44:53 »
    @Waldzios

Pisałem sto razy, że VAT zostaje plus wpływy z ewentualnej akcyzy na narkotyki. To pokryje w zupełności potrzeby deficytu i emerytur. Jednak nadal będziesz parł w zapartę, weź chociaż zanim zaczniesz wiązankę przeczytaj co druga osoba piszę.

Oczywiście będzie karana jazda po pijaku dopiero gdy koleś nie będzie ogarniał (są testy na to, czy koleś umie iść prosto itd. odsyłam do testów na trzeźwość) nie może być tak, że koleś wydmucha ileś promili i co by się nie działo to go dojeźdzamy. Dopiero gdy nie ogarnia karzemy z całą surowością. Tak samo może nie ogarniać z miliona powodów (jakieś narkotyki, stres cokolwiek) ale nie wydmucha to puścimy go dalej na drogę i też spowoduje wypadek. Zwracam uwagę, że karanie na podstawie wydmuchanych cyferek to po prostu debilizm.

@Trebron

- podczas wypadku osoba bez pasów leci do przodu - dajmy na to osoba siedząca z tyłu. Powoduje to obrażenia innych osób znajdujących się w pojeździe. To samo przy dachowaniu - nim osoba nieprzypięta pasami wyleci z auta przez szybę, może spowodować poważne obrażenia u innych, w tym zapiętych pasami. Twoja wolność kończy się tam gdzie zaczyna się cudza.

Prawda, dlatego Ty jako wolny człowiek decydujesz czy chcesz jechać z osobami bez zapiętych pasów.

- po pijanemu po prostu nie powinno się jeździć. Ktokolwiek, nie powinien nigdy pod wpływem siadać za kółko. Często na drodze jest akcja spowodowana czyjąś głupotą - nawet odrobina alkoholu potrafi niezauważalnie osłabić refleks i zmysły, czego dana osoba może nie odczuwać. W sytuacji awaryjnej - dajmy na to durny Rusek wyprzedzający TIRem na czołówę. Po trzeźwemu masz większe szanse podjąć jakąś akcję. Jeśli ktoś pijany rozbije się przez czyiś inny błąd to wina jest obustronna, bo pijany idiota być może uniknąłby zderzenia po trzeźwemu.

Prawda nie każde jednak ilości wydmuchanych cyferek powodują te symptomy o których mówisz w przypadku każdego, nie można karać kierowce za 2 piwa gdy dla niego ta ilość nie jest szkodliwa. Są inne sposoby aby sprawdzać czy ogarnia, odsyłam do tego co napisałem do Waldziosa.

- rozumiem że chcesz żeby były karane dopiero wykroczenia... . Dajmy jakiemuś debilowi jechać 160 bez ograniczeń i stracić panowanie nad samochodem, bo przecież może jechać ile chce. Potem wjedzie w samochód którym podróżuje rodzina. Tragedia gotowa. No spoko, to jak 5 osób nie żyje - możemy gościa ukarać... lol Już wiesz czemu są te ograniczenia? Zapobiegają właśnie takim akcjom. Nie są idealne - ciągle znajdują się czarne owce, ale jestem pewien że tysiące jak nie miliony żyć ludzkich zostały uratowane właśnie przez ograniczenia prędkości i odstraszającą funkcję mandatów.

No wiesz są teorię mówiące, że właśnie niepotrzebne ograniczenia są powodem wypadków. Ja osobiście sądzę, że niezaleźnie od ograniczeń debil i tak zabiję np. rzeczoną rodzinę. Nie zakazujemy jednak ruchu drogowego mimo, iż na drogach rocznie ginie setki niewinnych istnień rocznie. Ja zwracam uwagę, że nie powinno się karać bezmyślnie do każdego przekroczonego kilometra szczególnie gdy droga np. jest pusta. Dalej nie będę wchodził w dywagacje bo się po prostu nie znam to moje luźne przemyślenia nt. temat.

Zamiast likwidować przepisy, lepiej je dobrze dostosować. Np. czemu na dobrej drodze gdzie brak pieszych w pobliżu jest ograniczenie do 70? Trzeba się zająć tym a nie jakimiś pomysłami z kosmosu.

No o to mi właśnie między innymi chodzi.

Sam osobiście mam obrzydzenie do prędkości i nie mam prawo jazdy tak na marginesie ;) Widziałem jednak setki stylów jazdy i przypadków kierowania jako autostopowicz.

@Warder

Bez przesady. Państwo może ustawą uregulować, którą ręką mamy się podcierać, tylko po co? Tak samo z pasami. Kto chce, niech się zapina, to dobrze o nim świadczy. Ale jak ktoś siedzi z tyłu, czuje się bezpiecznie a trasa jest krótka, to karanie go za to, że nie zapiął pasów to absurd.

No to chyba o tym napisałem??? To jest, sądzę identycznie jak Ty.

@Leinnan

Po raz kolejny stosujesz tą samą, niesamowicie irytującą zagrywkę:
    -hehe podajcie gdzie Korwa się myli
    -daje link do jego artykułu o budowaniu statku kosmicznego na orbicie przy użyciu baloników
    -hurr durr, nic smiesznego, brak ambicji, masz malego xDDDD
    -specjalnie cytuje dwa fragmenty na początek byś odniósł się chociaż do nich
    -mój drogi, nie rozumiesz(oj, ale ja głupia jestem :D), kwestia interpretacji(XDDDDDDDDDDDD)
    -piszę, że tak wykręcać się możesz przy bajaniach Korwina o podatkach, a nie przy jego misternych planach podboju kosmosu w oparciu o dedukcję ucznia szkoły podstawowej. Co do podatku pogłównego, dla każdego kto postanowił się o nim dowiedzieć coś więcej niż to co podaje Korwin to wie, że ten podatek jest podatkiem najbardziej skomplikowanym. Istniała gruba ponad setka stawek tego podatku gdy on funkcjonował(zarówno w Rzeczypospolitej jak i zagranicą).
    -Skoro gada jak potłuczony to uzasadnij(bo przecież wcale tego nie robiłem przez parę ostatnich postów)

A potem płaczesz jak to nikt ci żadnych argumentów nie podaje i nie chcą z tobą dyskutować taki z ciebie erudyta, a z twoich przeciwników miernoty intelektualne i obowiązkowo lewaki.

Nie taki był główny sens tego artykułu dlatego zbagetalizowałem sprawę realności pomysłu tych baloników i po prostu poprosiłem o argumentację o co chodzi z tym, że z tymi balonikami to głupota ponieważ sam się na tym nie znam i z chęcią bym się czegoś dowiedział. Po co te emocje? Przecież ja cały czas dyskutuje spokojnie. I wypraszam sobie bo nigdy nie nazwałem Ciebie lewakiem i nie użyłem określonych zwrotów, które mi wkładasz w wirtualne usta ;)

Z pogłównym to sam sobie wyjaśniłeś czemu był problem ponieważ było sporo stawek, różne grupy społeczne itd. W tym pomyśle stawka ma być JEDNA dla KAŻDEGO. A więc jest to bardzo prosty podatek.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #121 dnia: Sierpnia 05, 2015, 20:42:23 »
    Pisałem sto razy, że VAT zostaje plus wpływy z ewentualnej akcyzy na narkotyki. To pokryje w zupełności potrzeby deficytu i emerytur. Jednak nadal będziesz parł w zapartę, weź chociaż zanim zaczniesz wiązankę przeczytaj co druga osoba piszę.
    Mam nadzieje ze VAT zostaje, inaczej nie było 400mld, ale 550mld w plecy. Musiałbym wszystko przeliczać od początku :P.

Organizacje promujące legalizacji marihuany piszą o ponad 4,4 mld zł rocznie, ja raczej szacowałbym około 1-2mld.
    Dla porównania akcyza z alkoholu to 6 mld 614 mln zł, więc nawet gdyby narkotyki osiągnęły ten sam poziom, nie byłoby rewelacji.

Czyli ja nadal pisze o brakujących setkach miliardów, a ty to próbujesz łatać dziurę pojedynczymi miliardami.

Oczywiście będzie karana jazda po pijaku dopiero gdy koleś nie będzie ogarniał (są testy na to, czy koleś umie iść prosto itd. odsyłam do testów na trzeźwość) nie może być tak, że koleś wydmucha ileś promili i co by się nie działo to go dojeźdzamy. Dopiero gdy nie ogarnia karzemy z całą surowością. Tak samo może nie ogarniać z miliona powodów (jakieś narkotyki, stres cokolwiek) ale nie wydmucha to puścimy go dalej na drogę i też spowoduje wypadek. Zwracam uwagę, że karanie na podstawie wydmuchanych cyferek to po prostu debilizm.
    Nie debilizm tylko liberalizm gospodarczy, cudza własność jest święta!!!
    Piłeś i jedziesz, znaczy masz zamiar zniszczyć cudzą własność, w liberalizmie powinien grozić największy wymiar kary.

Według czego chciałbyś karać, za każdym razem ściągać dziadziusia JKM z Warszawy żeby swoim autorytetem osobiście ocenił czy dany osobnik nadaje się do jazdy, muszą być jakieś kryteria, a kryteria zawsze sprowadzają się do cyferek.

Co do cyferek, to właśnie wasz główny problem, nie potraficie pojąc ze cyferki to podstawa cywilizacji.
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #122 dnia: Sierpnia 05, 2015, 20:53:38 »

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #123 dnia: Sierpnia 05, 2015, 21:02:10 »
    https://www.youtube.com/watch?v=oGiWd1SPQmw
    Obalasz własne argumenty, zwróć uwagę, policjant odmierza odległość która musi przejść delikwent, czyli jednak cyferki ;)
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #124 dnia: Sierpnia 05, 2015, 21:09:15 »
    Dlaczego "cyferki" są potrzebne? Już choćby żeby nauczyć że po alkoholu się zwyczajnie nie jeździ. Co że przejdzie jakoś linię, jak jego refleks i inne zmysły są zaburzone i staje się niebezpieczeństwem na drodze.

No wiesz są teorię mówiące, że właśnie niepotrzebne ograniczenia są powodem wypadków. Ja osobiście sądzę, że niezaleźnie od ograniczeń debil i tak zabiję np. rzeczoną rodzinę.
    Z tego co wiem, większość wypadków nie są spowodowane umyślnie, czyli że kierowca specjalnie wjechał w inne auto, tylko dlatego że jechał za szybko/zasnął/nie miał prawa jazdy/był pijany, i można odstraszać ludzi od takich rzeczy karząc ich mandatami/utratą prawa jazdy
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #125 dnia: Sierpnia 05, 2015, 22:42:39 »
      Co do Vatu i podobnych opłat, to ciekawe zdanie ma na ten temat Scott Walker, który ma duże szanse być kandydatem republikanów w wyborach prezydenckich (oczywiście w USA). Jego zdaniem oto "krzywa Laffera" powinna zostać zastąpiona "krzywą Kohl'sa" (więcej info : tu).
    W skrócie: potencjalny kandydat zauważył, że wielki sklep obniża ceny, tak, aby jak najwięcej osób mogło sobie w nim kupować. Zyski rosną, pozyskują stałych klientów. Jego zdaniem, skoro to działa, to jest to lepsza droga niż krzywa Laffera, która zakłada, że można opodatkowywać do pewnej granicy aby zyski nie spadały.
       Teraz spójrzmy na Węgry i Rumunie, gdzie mimo wrzasków, klątw i egzorcyzmów ze strony zachodu, obniżono podatki. Okazało się, że państwa te postąpiły słusznie i wpływy rosną. W kogo uderza to? W tych którzy są za zachowaniem statusu quo.
        Wystarczy spojrzeć na plany ratunkowe, jakie Niemcy proponują Europie i porównać je do tego co się dzieje na Węgrzech. Unia Europejska, ma szczytne ideały, i dużo sensu w tym, że w dobie globalizacji mamy do czynienia, ze zderzeniem kultur i cywilizacji a nie państw. Stąd, powinniśmy grać razem. To co się dzieje jednak teraz, wcale nie napawa optymizmem, bo Unia to taki mechanizm realizowania interesów, zawierający w sobie kilka synekur, który nie jest w stanie podjąć jakiegokolwiek agresywnego kroku, choćby przeciwko ISIS, a te kroki powinny być podjęte w takim stylu : :D

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #126 dnia: Sierpnia 25, 2015, 01:00:22 »
    Zaktualizowałem ankietę. Zastąpiłem SLD Zjednoczoną Lewicą, co za tym idzie usunąłem Ruch Palikota z listy.

Przypominam, że można zmieniać swój głos w każdej chwili.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #127 dnia: Września 02, 2015, 00:34:46 »
    Czy naprawdę są tacy idioci. którzy sądzą, że dzieci nie będą jeść słodyczy bo sklepiki szkolne się zmieni? CO ZA IDIOCI, przepraszam, nie mogę.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #128 dnia: Września 02, 2015, 00:38:16 »
    To ktoś korzysta w ogóle ze sklepików szkolnych? Przecież tam jest dwa razy drożej niż normalnie lol
    Kurde, miałem nie udzielać się w tematach politycznych :/

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Września 02, 2015, 00:39:28 »
    https://www.youtube.com/watch?v=dAkACuuVjXI

Ten pajac z poi to... nie wiem. Tragedia. Spójrzcie na jego twarz jak mówi i ton głosu. Nie wytrzymam po prostu XD

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #130 dnia: Września 02, 2015, 02:59:34 »
    Ja ci mówiłem ive, żeby zakładać partię i samemu działać. Wspaniałomyślnie zgodziłem się nawet zostać jedynką z Warszawy, takiego Luce z Łodzi byś wystawił, sam jako jedynka z Poznania byś wystartował. Nie chciałeś, to teraz nikomu się struktur nie chce organizować, więc przepadło, pff

A i jeszcze Netoman jako jedynka jakiegoś zmyślonego okręgu, żeby pasowało.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #131 dnia: Września 02, 2015, 10:04:40 »
    Siostra w drodze do szkoły kazała się zatrzymać przy sklepie, wyszła z czipsami i dwoma 3 bitami. Pozdrawiam ministra edukacji :D
    Chodziłem do tej samej podstawówki co ona, niedaleko jest też coś w stylu budy w której sprzedają różne słodkości. Także wszyscy będą wychodzić ze szkoły żeby tam kupować a nauczyciele będą płakać że dzieci z lekcji uciekają.  XD

https://youtu.be/dAkACuuVjXI?t=2m1s <--- jaki kozak XD

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #132 dnia: Września 02, 2015, 11:32:51 »
    Mnie to przeraża.
    Państwo totalitarne, to nie jest państwo, w którym władza buduje obozy i uśmierca masowo ludzi, tylko sens totalitaryzmu kryje się w tym, że państwo i władza, decyduje o wszystkim. Dzisiaj rząd, decyduje o tym, jak rodzice mają karmić swoje dzieci, co wolno im jeść a czego nie.
    Gdy słyszę Ewe Kopacz, mówiącą, że zadba o dzieci aby były wysportowane, to serio jestem przerażony, bo już raz w historii przerabialiśmy, Austriaka z wąsikiem, który dbał o to aby volk był fit.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #133 dnia: Września 02, 2015, 13:12:57 »
    Przecież dzieci nie mają zakazu jedzenia słodyczy, pączków, picia coli itd. To jest zakaz sprzedawania tych (nie jestem pewny dokladnie jakich produktow) w sklepikach szkolnych. Ja jestem absolutnie za tym, żeby i promować zdrowe odżywianie, i zmniejszać dostępność bardziej niezdrowych produktów, promowanie ruchu oraz wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej. Tak samo jak papierosy czy alkohol jest niedozwolony, tutaj chodzi glownie o to, zeby zmniejszyc spozywanie tych produktow. Oczywiscie szkodliwosc moze wydawac sie mniejsza, ale taka nie jest, bo jedzenie chipsow codziennie zabije z takim samym skutkiem jak fajki tylko w inny sposob. Oczywiscie jak standardowy Jasiek bedzie chcial chipsy to sobie je kupi, ale może zje ich o jedną paczkę tygodniowo mniej. Większość rodziców to idioci, bo jak nazwiesz rodzica, który daje dziecku 8 letniemu dziecku kolo 10 kanapek do szkoly i daje zwolnienie z wf "bo kamilek nie lubi cwiczyc". Z perspektywy panstwa szczupli i wysportowani nie generuja dodatkowych kosztow takich jak operacje kolan, problemy z krazeniem itd. Zakładam, że część z was (akurat w tym dziale pewnie mniejszosc) chodzi do szkoly gdzie ma zajecia z wf i prawie w każdej klasie znajdą sie osoby, które nie będą chciały ćwiczyć "bo nie chcą". Oczywiście rozumiem, że są osoby z problemami zdrowotnymi, ale powiedzmy sobie szczerze, że bardzo duży % osób z zwolnieniami są osoby leniwe, nie lubiące ćwiczyć. Dodatkowo nie rozumiem jak to możliwe, że tak łatwo można dostać takie zwolnienie, ponieważ wf jest normalnym przedmiotem szkolnym, wiec rownie dobrze ktos moglby sie starac o zwolnienie z matmy.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #134 dnia: Września 02, 2015, 14:01:23 »
    (...) Większość rodziców to idioci (...)
    I są oni niezbędnym ogniwem w procesie tzw. selekcji naturalnej. Bez tego grozi nam plaga idiotów biegających po ulicach bez żadnej świadomości i odpowiedzialności za własne życie. Takiego społeczeństwa oczekujesz?
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"