Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Którą partię popierasz? (głosy można zmieniać w każdej chwili)

Prawo i Sprawiedliwość , SP, PR
    12 (13.8%)
    Platforma Obywatelska
    5 (5.7%)
    Zjednoczona Lewica
    3 (3.4%)
    KORWiN
    48 (55.2%)
    Nowoczesna Ryszarda Petru
    5 (5.7%)
    Polskie Stronnictwo Ludowe
    2 (2.3%)
    Kukiz '15
    12 (13.8%)
    Razem
    0 (0%)

Głosów w sumie: 84

Głosowanie skończone: Października 25, 2015, 12:07:54

Autor Wątek: Wybory parlamentarne 2015  (Przeczytany 67550 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #75 dnia: Lipca 24, 2015, 13:11:18 »
    USA teraz to kraj prawie komunistyczny do tego District Columbia funkcjonuje na innych zasadach jak też każdy stan funkcjonuje trochę inaczej. To nie jest coś do czego mamy dążyć.  W Europie jest to nieopłacalne - owszem. A dlaczego? Ponieważ nic tu się nie dzieję rozwój jest większości ujemny a dlaczego? Przez bandę urzędników i socjalistycznych rozwiązań czyli przez zbrodniczy system czyt. socjalizm. A co ziemia i powietrze się zmieniły a materiały i technologia się cofnęły w Europię od czasu zbudowania Pałacu Stalina? Rzeczony budynek jest wyższy od tych proponowanych budynków w Wawie. To co dlatego się nie da budować wyżej? W Azjii się da ponieważ socjalizm jest ograniczony do minimum i po prostu ludzie walczą o każdy skrawek ziemii dlatego budują w wzwyż. W europie się nie opłaca bo i po co? Na karku urząd skarbowy, składki itd. w nieporównywalnie wyższym stopniu niż to co w Azjii. Ludzie my zdychamy a Polska jest skansenem to, że koniowi, który mógłby być ogierem wyścigowym ucina się 4 nogi i cieszy się z tego, że jeszcze pełza po podłodze to jest powód do radości? Zresztą jak nas nie wykupią to zaleją nas muzułmanie, którzy stali się wyżsci cywilizacyjnie od nas bo cokolwiek robią. I to są fakty. Problemem jest to, że większość ludzi po prostu łudzi się, że bezpiecznie nie będzie to za ich życia i chyba o to chodzi, ale niestety to jest fakt i dopadnie to nas młodych najprawdopodobniej gdy będziemy w sile wieku, a wtedy to już będzie za późno i zostanie chyba tylko perspektywa śmierci.

Rozwoju nie mierzymy tylko wieżowcami bo równie dobrze można postawić rzeczony Pałac Stalina w państwie komunistycznym ale to jeden z wyznaczników rozwoju kraju.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #76 dnia: Lipca 24, 2015, 13:58:47 »
    Jedyne wyjście - przywrócić monarchię. Szczęśliwym zrządzeniem losu, znany Albańczyk o błękitnej krwi i pociętej mordzie, ma polskie obywatelstwo, więc jakiś kandydat już jest.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #77 dnia: Lipca 27, 2015, 12:31:21 »
    Śmiejcie się z IvEgo ale sporo racji w tym co pisze jest. Jeśli w naszym kraju można kupić METR KWADRATOWY gruntu za 3 PLN to chyba o czymś świadczy... Ziemia jest jedynym dobrem naturalnym, którego nie da się wydobyć ani sztucznie wytworzyć (Holandia- wyjątek potwierdzający regułę) więc logicznie rzecz ujmując, wraz z rozwojem regionu, jej cena powinna wzrastać. A jeśli spada, znaczy, że rozwoju nie ma, że jest jej więcej niż w danym regionie trzeba. Znaczy, że nie ma nowych inwestycji. Ok, niezaprzeczalny jest fakt, że powinny być zachowane tereny niezurbanizowane, zalesione czy rolne ale nie zmienia to faktu, że Polskie miasta mają jeszcze bardzo rozległe marginesy powierzchni na rozwój. Powierzchni niewykorzystanej a co gorsza powierzchni niezaplanowanej- po prostu ugorów... Na to cywilizowany naród pozwolić sobie nie może.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #78 dnia: Lipca 27, 2015, 13:15:05 »
        Nikt nie twierdzi, że jest tutaj dobrze. Z drugiej strony, antysystemowcy to ludzie którzy sami siebie kompromitują na każdym kroku, a potem gdy pojawia się ktoś znany, o podobnych poglądach i kradnie im elektorat, to zastanawiają się czy to atak nikczemnego systemu, co czai się w cieniu, czy może wraca zasada, że "nie ważne kto głosuje, ważne kto liczy głosy". I stąd hasła które głosi IvE, są brane z uwzględnieniem tego, kto jeszcze w Polsce je głosi. Taki  facet w muszce hailujący w PE, znasz go pewnie, autor kilku książek, uwielbiany przez wyborców, kochany przez inne działaczki partii - na co są namacalne dowody!
        Prawda jest taka, że w Polsce aby pojawiła się nowa siła, to musi mieć naprawdę silny skład. Niesiołowski, tak krytykowany, jest profesorem. Z kolei Korwin, jeśli chodzi o działaczy to ma ten problem, że w Radomiu wystąpienie tej atrakcyjnej, młodej rudowłosej, której nazwiska nie pamiętam, zakończyło się katastrofą. Sami działacze miejscowi stwierdzili, że nie była przygotowana. W komentarzach w necie, próbowano tłumaczyć, że partia musi także "wyglądać" aby plakaty przyciągały wzrok. Z drugiej strony miałem zajęcia z byłym senatorem PiSu na uczelni, i naprawdę człowiek ten zasługuje  na ogromne uznanie. Profesor, pracował w USA przez wiele lat, a nie był jakimś pierwszoplanowym działaczem tej partii.
          Więc zmiany są potrzebne, niestety Ci którzy najgłośniej krzyczą, o "systemie", "PiS, PO jedno zło", to często ludzie którzy bez urazy, nagrali się w gry strategiczne, podbili połowę świata jakimś małym, słabiutkim księstwem i myślą, że skoro tak to rządzenie jest ez.
          Nie mniej jednak z tą monarchią to, nie żartowałem. Choć jeden urząd w Polsce, powinien być wolny od politycznych targów, kupczenia i sraczki legislacyjnej bo do władzy idzie opozycja. Jakkolwiek jestem zwolennikiem ustroju prezydenckiego, to po ostatnich wydarzeniach politycznych, jestem bardzo zniesmaczony tym wszystkim.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2015, 15:54:43 wysłana przez Warder »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #79 dnia: Lipca 27, 2015, 23:42:28 »
    Przepraszam bardzo. Liczą się poglądy. Korwin jest jak najzupełniej normalnym człowiekiem to po prostu czasy są nienormalne. Jest oryginalny i tylko dzięki temu w ogóle się poglądy liberalne przebiły przez beton to, że większość ludzi widzi tylko hailowanie czy gwałty bo nie zadają sobie trudu aby sprawdzić i pomyśleć o co chodziło to przy okazji jeden na stu zada sobie trud i dzięki temu świadomość powoli rośnie. Większość ludzi nie słyszała o Marusiku, Kisielewskim, Michalkiewiczu czy chociażby ultraprawicowym pisarzu Łysiaku, którzy mają spokojną retorykę i tzw. przygotowanie polityczne o którym mówi Lygryss. To Ci ludzie by tworzyli elity, Korwin jest tylko jak sam mówi ideologiem nie politykiem.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #80 dnia: Lipca 28, 2015, 02:07:36 »
    Są różne szkoły liberalizmu, ^IvE. Konserwatywny liberalizm (który w wydaniu JKM zachodzi miejscami o reakcjonizm) jest tylko jedną z nich.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #81 dnia: Lipca 28, 2015, 10:59:28 »
    Tutaj pełna zgoda.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #82 dnia: Lipca 28, 2015, 19:25:09 »
    Większość ludzi nie słyszała o Marusiku, Kisielewskim, Michalkiewiczu czy chociażby ultraprawicowym pisarzu Łysiaku, którzy mają spokojną retorykę i tzw. przygotowanie polityczne o którym mówi Lygryss. To Ci ludzie by tworzyli elity, Korwin jest tylko jak sam mówi ideologiem nie politykiem.
       Jeśli chodzi o Łysiaka to czytałem "Statek", wspaniała scena z fallusami. Wspaniale też pisze Łysiak o Napoleonie i o Carze.
        Co do sensu twojej wypowiedzi, zgadzam się i nie. Nie mogę zaprzeczyć, że działania Janusza Korwina-Mikkego zwracają na siebie uwagę. Nie mam nawet zamiaru, bronić przegranej sprawy i twierdzić, że poglądy są mniej ważne od wypowiedzi, bo to absurd.
        Chciałbym jednak zwrócić uwagę na to, że jakkolwiek Janusz Korwin-Mikke swoją jak to nazwałeś "oryginalnością" zwraca uwagę, zjednuje młodych ludzi, to w tym kryje się pułapka. Ludzie chcą aby polityk był dojrzały i stonowany. Można zastanawiać się też, nad przymiotnikiem "grzeczny", patrząc na kampanie wyborczą i debaty z udziałem Andrzeja Dudy, a także nieufność społeczną wobec tego jastrzębia polityki czyli Jarosława Kaczyńskiego. Oczywiście, w czasach kryzysu, gdy ktoś wykrzyczy to co ludzie myślą, zjedna sobie głosy. Łatwo jednak popaść w przesadę, a samym krzyczeniem daleko się nie da zajechać  - nie będę wskazywał palcami, o którym polityku teraz mówię.
       Janusz Korwin-Mikke, jest w kropce, bo aby zjednać szerokie społeczne masy musiałby uaktywnić i stworzyć front ludzi "stabilnych". Właśnie takich o których pisałeś, tych jednak nie chcą oglądać typowi wyborcy antysystemowi.  Mam wrażenie, że oglądając program czekają, że poleje się krew, że ktoś zmiesza z błotem adwersarza, że zaczną się zapasy w błocie.
       W skrócie, poglądy są najważniejsze jednak ludzie oczekują, że ktoś komu chcą powierzyć władzę, będzie spełniał odpowiednie wymogi. Janusz Korwin-Mikke, to polityk który o wiele lepiej sprawdzałby się w jakiejś formacji, niż jako lider tejże formacji. Coś jak Macierewicz w PiSie, czy Niesiołowski w PO.
      Przykład tego, że można "masakrować" z o wiele większą klasą, niż 90% pocisków JKM'a.

« Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2015, 19:35:46 wysłana przez Warder »

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Master of Puppets
    « Odpowiedź #83 dnia: Lipca 29, 2015, 04:51:35 »
    A ja tylko dodam od siebie, że głoszenie populistycznych haseł to nie wszystko, bo co z tego, że taki Korwin, czy Kukiz będą krzyczeć, że będą wielkie zmiany, gdy ich wybierzemy, a znając życie będzie z tego więcej biadolenia, a mało czynu. Poza tym dla mnie ta cała heca, którą ostatnio nagłośniono z hailującym JKM-em to moim zdaniem tylko jeden mały występek, bo tak naprawdę nie wydaje mi się, by ktoś w PE traktował to na poważnie.
    Pierwsza zasada każdej wojny - zabij, albo zostań zabity.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #84 dnia: Lipca 29, 2015, 10:48:08 »
      Janusz Korwin-Mikke w wielu sprawach ma rację, ale on niezbyt nadaje się na szefa partii i jej główną twarz. Wystarczy aby cofnął się w cień jak Jarosław Kaczyński, i ustąpił miejsca właśnie takim Łysiakom. Poza tym KORWiN jest za bardzo reakcyjny, Wisły kijem nie zawrócą, powinni bardziej wzorować się na republikanach czy torysach, a mniej na poglądach Friedmana.

Offline Vister

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #85 dnia: Lipca 29, 2015, 11:19:35 »
    Warder na prezydenta ! :D

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #86 dnia: Lipca 29, 2015, 12:12:04 »
    Nie masz co liczyć, na posadę szefa mojego sztabu wyborczego, jesteś trollem Vister. Strach pomyśleć jakby to wyglądało - "Pierwsze spotkanie z wyborcami w ZOO"   

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #87 dnia: Lipca 29, 2015, 15:24:12 »
    Proszę nie obrażajcie liberalizmu, JKM z liberalizmem nie ma nic wspólnego, liberalizm w gospodarce opiera się na szacunku do własności, w tym zarówno własnej jak i cudzej, populistyczne hasła w w rodzaju zlikwidować wszystko co jest a potem jakoś to będzie, nie mają nic wspólnego z liberalizmem gospodarczym!

Tym co wpłacili trzeba oczywiście oddać z wpływów z prywatyzacji + VATu (nie będzie bandy urzędasów do utrzymania to będzie można przeznaczać część na spłatę długów) + tymczasowy podatek pogłówny, obrotowy jeśli będzie potrzeba w jak najmniejszym wymiarze i malejący wraz z malejącym długiem ofc. I tak będzie mniej niż to bestialstwo w którym jawnie odbierają nam koło 50% dochodów a pośrednio dochodzi do 90% i więcej. Ludzię prą do zachodu tam jest zgnicie i zepsucie jest tragicznie wiem, bo sam siędze tymczasowo w UK ale zarabia się tutaj minimalna płaca 6x więcej niż w Polsce a siła nabywcza jest średnio 3x większa. Dlaczego? Bo są niższe podatki (do pewnej kwoty dosyć wysokiej nie płaci się dochodowego w ogóle) i mniej biurokracji. A ja optuję za tym aby pójść jeszcze dalej czyli całkowita likwidacja benefitów, 99% kadry urzędniczej, szkodliwej biurokracji itd. Europa gnije nic tu się nie tworzy, my się nie rozwijamy wieżowce powstają w Azjii nie u nas, jeśli nie zmienimy tego po prostu nas wykupią. W sumie już to zrobili. Ile znacie koncernów typowo Polskich, wszędzie tylko Lidle, Biedronki ew. duże koncerny zagraniczne. Jesteśmy skansenem.
    Super, pisze o 120 mld, a ty o bandach urzędasów i magicznej prywatyzacji, zero liczb. Ot klasyczna dyskusja ekonomii z populizmem.
    Litości, to się kupy nie trzyma, przelicz to sobie (choćby w setkach miliardów)...

Mówienie o spłacie długów, w sytuacji gdy nie ma się pomysłu na zbalansowanie bieżących wydatków to skrajna naiwność.

Nie ważne co bredzi dziadziuś JKM, 120mld (190mld uwzględniając renty), to nadal 120 mld które trzeba znaleźć (a liczba ta szybko wzrasta), nieważne jak nazwiesz podatek na emerytów, czy to będzie składka na ZUS, podatek pogłówny czy inna urzędowa bestia, pieniądze trzeba w jakiś sposób zabrać podatnikowi, cudów nie ma.

Co do podatku pogłownego, błagam zajrzyj do jakiejś książki historycznej, to najbardziej skomplikowany i kosztowny system podatkowy w historii, liczba progów podatkowych była liczona w tysiącach, poborcy podatkowi zarabiali krocie bo tylko oni byli w stanie połapać się w tym systemie, w efekcie koszty systemu były ogromne.

Co do UK, JKM w trakcie wyborów prezydenckich obiecywał wzrost gospodarczym na poziome 7% rocznie, czyli nawet w jego rojeniach cudownej zmiany niema, do osiągnięcia poziomu UK nadal potrzeba kilkudziesięciu lat, przy stałym tempie 7% pięciokrotny wzrost gospodarczy nastąpi najwcześniej po 25 latach.
    To minimum sześć kadencji sejmu, w trakcie których co roku trzeba zamknąć budżet, zapłacić należności, w tym opłacić wspomniane emerytury.

Skansenem jesteśmy nie przez gospodarkę, tylko przez konserwatywne społeczeństwo tkwiące mentalnie w socjalizmie i nie mające minimalnej wiedzy o podstawach gospodarki rynkowej i ekonomii, czekające aż rząd zrobi im dobrze.

Moje rozwiązanie to edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja, zamiast dwóch godzin religii w szkołach, dwie godziny ekonomii, do skutku, do momentu gdy 99% młodego społeczeństwa na hasła w stylu JKM czy innego dupy, zacznie reagować "kup kalkulator dziadku".

Ekonomia to nauka ścisła, oparta o liczby, nie o rojenia stetryczałego populisty zakochanego w Adolfie H.
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Lipca 29, 2015, 17:14:43 »
       Ekonomia już jest, w postaci podstaw przedsiębiorczości, na których odrabia się inne lekcje. Zamiast tworzyć kolejne, bzdurne przedmioty trzeba luzować szkolny grafik, tak by hasło "nauczyłbym się do matury lepiej, ale codziennie ktoś marnował 8 godzin mojego życia" odeszło do lamusa. Najlepszy system edukacji to system prosty, oparty na swobodnym wyborze kursów, zostawiający wiele czasu na odpoczynek i samodzielną naukę. Właśnie przez system -8 godzin dziennie + prace domowe, młodzież nie ma czasu rozwijać się, za to raczona jest przedmiotami typu WF, muzyka, technika, plastyka, podstawy przedsiębiorczości, przysposobienie obronne itd. To wszystko generuje koszty, które się nie zwracają.
      Śmieszni są panowie w garniturkach którzy ogłaszają, że od tej pory więcej matur będzie obowiązkowych. Hasła, że matematyka uczy myśleć, więc ma być obowiązkowa, czy, że matura z polskiego musi być obowiązkowa, bo wstyd nie znać własnej kultury. Problematyczne jest to, że przez to osoby zainteresowane konkretnymi przedmiotami, muszą uczyć się przedmiotów im niepotrzebnych, a co gorsza, bywa, że tych potrzebnych w szkołach jest za mało. Jest za to milion innych bzdurnych jak fizyka w klasie humanistycznej czy historia i wos w klasie ścisłej.
      Co do wzrostu gospodarczego, ktoś musi wyjść i powiedzieć prawdę, w zjednoczonej Europie, dalej państwa rywalizują ze sobą. Nie ma przyjaźni, są interesy. Więc musimy się ogarnąć i coś z tym krajem zrobić. Dalsze emigrowanie i rozrzucanie na lewo i prawo kasy nie ma sensu. Musimy to zrobić dla naszych dzieci i dla naszych dziadków. My,"bo jak nie my to kto?"

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #89 dnia: Lipca 29, 2015, 17:37:29 »

Moje rozwiązanie to edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja, zamiast dwóch godzin religii w szkołach, dwie godziny ekonomii, do skutku, do momentu gdy 99% młodego społeczeństwa na hasła w stylu JKM czy innego dupy, zacznie reagować "kup kalkulator dziadku".

Zaraz znajdą się maniacy i zaczną krzyczeć że to wszystko spisek i pranie mózgów najmłodszemu POkoleniu żeby głosowali na PO :D :D :D
    POtem wszyscy zaczną pisać wszystkie wyrazy zaczynające się na PO dużą literą myśląc jacy to są oryginalni :D :::P