Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Którą partię popierasz? (głosy można zmieniać w każdej chwili)

Prawo i Sprawiedliwość , SP, PR
    12 (13.8%)
    Platforma Obywatelska
    5 (5.7%)
    Zjednoczona Lewica
    3 (3.4%)
    KORWiN
    48 (55.2%)
    Nowoczesna Ryszarda Petru
    5 (5.7%)
    Polskie Stronnictwo Ludowe
    2 (2.3%)
    Kukiz '15
    12 (13.8%)
    Razem
    0 (0%)

Głosów w sumie: 84

Głosowanie skończone: Października 25, 2015, 12:07:54

Autor Wątek: Wybory parlamentarne 2015  (Przeczytany 67784 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #60 dnia: Lipca 18, 2015, 12:45:48 »
    Mentalność niewolników i dyskutowanie w stylu Aliemu w wiosce obok jego Pan daję mu na starość dwie kozy i dwa posiłki my nie dostajemy kóz, skandal!! Dopóki się tego nie wyzbędzie ten naród to bez mrugnięcia okiem podwyższa wiek nawet do 200 lat .

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #61 dnia: Lipca 18, 2015, 14:26:39 »
       Mówienie o emeryturze w wieku 80 lat, wcale nie jest wcale wyssane z palca. Bismarck ustalając granice na 65 lat, doskonale wiedział, że tylko nieliczni dożywali tej granicy, która była grubo powyżej średniej długości życia. Ta dzisiaj wydłuża się, a przejście na emeryturę jest czymś normalnym, co dla nas wydaję się oczywiste, że kiedyś nasi rodzice będą emerytami. Gdy wprowadzano emerytury, to oczywistym nie było.
      Nie zmienia to jednak faktu, że byłoby to skrajnie nieefektywne i jedyną drogą tak naprawdę są prywatne konta emerytalne + emerytury państwowe dla ludzi którzy "zasłużyli się dla demografii", czyli tych których można zrozumieć, że ze względu na większą liczbę dzieci, trudniej im było uzbierać na tych kontach większe pieniądze. Jeśli okazałoby się, że taka zachęta doprowadziłaby do tego, że liczba takich osób rosłaby drastycznie, to przynajmniej system miałby sens.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #62 dnia: Lipca 18, 2015, 16:03:43 »
    Przecież ci którzy mają wiele dzieci to ostatni, którzy potrzebują emerytur. Chcesz dawać im nagrody za wielodzietność? Z ich własnych pieniędzy?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2015, 19:04:50 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #63 dnia: Lipca 18, 2015, 19:30:08 »
    Nie ma czegos takiego jak ludzie zasluzeni dla demografii. To cos takiego jak tu w UK gdzie tymczasowo przebywam. To ze natluczesz dzieci to masz prawo do jakichkolwiek benefitow?Nie. Jestes czlowiek wolny i rozumny to bierz za siebie odpowiedzialnosc wszedzie czy to w lozku ,pieniadzach czy emeryturze i koniec. Swoja droga jak tak czytam niektorych posty to jestem ciekaw jednego.. Ilu z was gdybym wam zapelnil zarcie, komputer i skromna pieniadze wraz z jakas klitka do konca zycia nawet jak byscie nie byli zdalni do pracy by na to poszlo. Jedyne co musicie robic to pracowac po 4 godziny dziennie na mojej plantacji ryzu

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #64 dnia: Lipca 18, 2015, 22:38:18 »
    Pójdę na to pod warunkiem że będę szefem tej plantacji ryżu.

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Master of Puppets
    « Odpowiedź #65 dnia: Lipca 19, 2015, 06:22:50 »
    A ja chętnie bym się zgłosił :D Mnie tam wiele nie potrzeba.
    Pierwsza zasada każdej wojny - zabij, albo zostań zabity.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #66 dnia: Lipca 19, 2015, 12:17:55 »
    A to czasem nie bylo juz w Deus Exie, ze swiatem rzadzily swiatowe korporacje ktore w zamian za calkowita kontrole nad pracownikami zapelnialy im bezpieczenstwo i zarcie?

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #67 dnia: Lipca 19, 2015, 20:22:24 »
    Nie ma czegos takiego jak ludzie zasluzeni dla demografii. To cos takiego jak tu w UK gdzie tymczasowo przebywam. To ze natluczesz dzieci to masz prawo do jakichkolwiek benefitow?Nie. Jestes czlowiek wolny i rozumny to bierz za siebie odpowiedzialnosc wszedzie czy to w lozku ,pieniadzach czy emeryturze i koniec. Swoja droga jak tak czytam niektorych posty to jestem ciekaw jednego.. Ilu z was gdybym wam zapelnil zarcie, komputer i skromna pieniadze wraz z jakas klitka do konca zycia nawet jak byscie nie byli zdalni do pracy by na to poszlo. Jedyne co musicie robic to pracowac po 4 godziny dziennie na mojej plantacji ryzu

lol 4, haha, no na pewno. W tym właśnie jest haczyk...

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #68 dnia: Lipca 19, 2015, 21:48:03 »
    Tu chodzi o to, że za mały wysiłek dostajesz bardzo mało, po co tu szukać jakichś haczyków, zupełne pomylenie...
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #69 dnia: Lipca 19, 2015, 23:38:16 »
    To znaczy, że to jest u was poparte jakimiś danymi, że niewolnik za 4 godziny pracy miał bezproblemowe życie?

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Lipca 22, 2015, 10:45:32 »
    Czasy się zmieniły, teraz człowiek raczej pomaga maszynom. Ja pracowałem w UK w takiej pracy, że de facto to z 6 godzin się tylko pracowało. A technologia idzie na przód. Do tego są różne prace :P

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #71 dnia: Lipca 22, 2015, 23:21:54 »
    Problemem nie jest jaki limit wieku emerytalnego tylko problemem jest sam limit i przymus ubezpieczeń. Ludzie jakoś żyli bez tego tysiące lat i nadaj żyją i jest dobrze.

W teorii brzmi pięknie, ale jest zupełnie oderwane od rzeczywistości.
    Przyznałbym ci 100% racji gdyby nastąpił potop i budowałbyś nowe państwo na pustyni.

Problem w tym ze w Polsce jest obecnie ponad 5mln emerytów, a przeciętna emerytura to prawie 2000 PLN,
    to daje 10mld miesięcznie, czyli 120 mld rocznie.
    Dopóki nie wymyślisz skąd wziąć te 120mld rocznie, twoje poglądy to czysty anarchizm gospodarczy, czyli skrajne lewactwo ;).
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Lipca 23, 2015, 12:00:13 »
    Tym co wpłacili trzeba oczywiście oddać z wpływów z prywatyzacji + VATu (nie będzie bandy urzędasów do utrzymania to będzie można przeznaczać część na spłatę długów) + tymczasowy podatek pogłówny, obrotowy jeśli będzie potrzeba w jak najmniejszym wymiarze i malejący wraz z malejącym długiem ofc. I tak będzie mniej niż to bestialstwo w którym jawnie odbierają nam koło 50% dochodów a pośrednio dochodzi do 90% i więcej. Ludzię prą do zachodu tam jest zgnicie i zepsucie jest tragicznie wiem, bo sam siędze tymczasowo w UK ale zarabia się tutaj minimalna płaca 6x więcej niż w Polsce a siła nabywcza jest średnio 3x większa. Dlaczego? Bo są niższe podatki (do pewnej kwoty dosyć wysokiej nie płaci się dochodowego w ogóle) i mniej biurokracji. A ja optuję za tym aby pójść jeszcze dalej czyli całkowita likwidacja benefitów, 99% kadry urzędniczej, szkodliwej biurokracji itd. Europa gnije nic tu się nie tworzy, my się nie rozwijamy wieżowce powstają w Azjii nie u nas, jeśli nie zmienimy tego po prostu nas wykupią. W sumie już to zrobili. Ile znacie koncernów typowo Polskich, wszędzie tylko Lidle, Biedronki ew. duże koncerny zagraniczne. Jesteśmy skansenem.

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • Piwa: 94
    • True North!
    « Odpowiedź #73 dnia: Lipca 23, 2015, 12:45:56 »
    Wszystko fajnie, ale

my się nie rozwijamy wieżowce powstają w Azjii nie u nas

Tylko nawiązując do Polski: w budowie jest Złota 44, Warsaw Spire, Q22, PCC. Blisko rozpoczęcia budowy jest Mennica Legacy Tower, wiele innych w planach. Nie mierz rozwoju wieżowcami, to ma niezbyt duże znaczenie. W Europie nie buduje się wysokich wieżowców, takich jak w Azji, bo to jest nieopłacalne, większe koszty utrzymania. Skoro Azjaci cały czas bawią się w "Kto zbuduje wyższy budynek", to nie oznacza, że w Europie też trzeba tak robić ;)

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #74 dnia: Lipca 23, 2015, 13:43:42 »
    No to panowie od dziś mierzymy gospodarkę po ilości wieżowców w stolicy.
    Waszyngton:
    (click to show/hide)
    Warszawa:
    (click to show/hide)

Wniosek: Polska ma większą gospodarkę od USA.