Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Którą partię popierasz? (głosy można zmieniać w każdej chwili)

Prawo i Sprawiedliwość , SP, PR
    12 (13.8%)
    Platforma Obywatelska
    5 (5.7%)
    Zjednoczona Lewica
    3 (3.4%)
    KORWiN
    48 (55.2%)
    Nowoczesna Ryszarda Petru
    5 (5.7%)
    Polskie Stronnictwo Ludowe
    2 (2.3%)
    Kukiz '15
    12 (13.8%)
    Razem
    0 (0%)

Głosów w sumie: 84

Głosowanie skończone: Października 25, 2015, 12:07:54

Autor Wątek: Wybory parlamentarne 2015  (Przeczytany 67653 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Master of Puppets
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #90 dnia: Lipca 30, 2015, 02:19:35 »
       Jeśli idzie o przedmioty, to w sumie można wszystko wypierniczyć, oprócz matmy, polskiego, angielskiego (i ewentualnie niemieckiego, jeśli ktoś potrzebuje), no można też ten WOS i podstawy przedsiębiorczości zostawić. Do tego tylko zawodowe przedmioty i voila! A poza tym to z tym konserwatywnym społeczeństwem to też tak do końca się nie zgodzę, bo jednak w Polsce ustrój demokratyczny panuje już ponad ćwierć wieku, więc ta cała sowiecka indoktrynacja chyba powinna już odejść w otchłań zapomnienia ;)                   A co do naszej gospodarki, to ja żadnego wzrostu raczej nie przewiduję, skoro nadal (przynajmniej w moim regionie - Śląsk jakby co) ciągle się zamyka czy to kopalnie, czy to inne fabryki, a nie buduje się nowych miejsc pracy, i np. w Bytomiu bezrobocie jest na poziomie około 20%. Gdyby reaktywować choćby małą część tych wszystkich fabryk i hut, które teraz są odzwierciedleniem Drezna po nalocie dywanowym (w luźnym wydaniu), może jednak byłoby mniej narzekania też na wszystko, ludzie mieliby gdzie pracować i jakoś by to wyglądało. Oczywiście liczę się też z tym, że na to potrzeba by było pewnych nakładów finansowych, ale moim skromnym zdaniem to wszystko po niedługim czasie by się zwróciło.
    Pierwsza zasada każdej wojny - zabij, albo zostań zabity.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #91 dnia: Lipca 30, 2015, 13:43:13 »
    @Warder

Byli tacy co mieli w planach edukowanie od małego i nawet im to nieźle wyszło przykład janczarzy czy inkiwizacja do tego można dodać jeszcze hitlerjugend. Kiedy wy zrozumiecie, że każdy człowiek jest inny i niektórzy nie chcą się po prostu uczyć, nie mają ambicji, są za głupi lub po prostu za wygodni. I po prostu trzeba dać im to robić i niech oni sami ponoszą konsekwencje swoich działań. Wtedy gdy zaczną dostrzegać w wolnym świecie swoje własne błędy zamiast biec do urzędu pracu, może zaczną myśleć, może nie. Innego sposobu jednak nie ma.

@Guzarow

JKM rzuca hasła populistyczne? Ten najbardziej znienawidzony i nielubiany polityk do tego rzucający hitlerem na lewo i prawo według Waszych wyobrażeń. To chyba zaprzeczenie hasła populizm no ale przyzwyczaiłem się, że normalne rzeczy,  są w tych czasach nienormlane i na odwrót. Do tego poproszę o jedno chociaż poplulistyczne hasło w takim razie.

@Waldzios

Przerabialiśmy już wielokrotnie ten temat. Krytykujesz wiecznie to powrócę do mantry, na którą ciągle nie odpowiadasz. Jeśli nie JKM to kto i dlaczego ciągle go nie ma. Szanowałbym JKM mimo Twojej nienawiści do niego bo popatrz co się dzieję w innych krajach tam nawet nie mają co marzyć o słynnym wyśmiewanym 1% bezkompromisowych poglądów. Jest wielu innych głoszących liberalne poglądy i nie wymachających hitlerem w innych krajach w Polsce również i ze świecą szukać choćby porównywalnych wyników no to jak to jest?

7%? Może i mało, żeby dogonić UK ale to chyba lepiej od 1%. Mimo wszystko i tak sądzę, że było by więcej co nie zmienia faktu, że wiadomo trochę czasu by to zajęło z 15 lat. Czyli już za naszego życia czyli warto bo przy aktualnej sytuacji to nie zdążymy doczekać tego bo po prostu umrzemy po drodze taka demografia.

Nie wiadomo czy pogłówny byłby potrzebny większość jest wpływów z VATu, do tego dodaj wpływy z prywatyzacji i sądzę, że dało by radę ujechać. A pogłówny kosztowny.. no nie wiem w tych czasach gdy każdy ma konto bankowe i wystarczy zestawić w systemie czy dane nazwisko wpłaciło określoną stałą kwotę i gdy nie to zapala się czerwona lampka i wtedy wkracza właściwy poborca... no szczerze wątpie aby to było problematyczne, a nawet gdyby to jedno z proponowanych rozwiązań. Najważniejsze zlikwidować dochodowy i składki oraz rozbuchaną biurokrację.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #92 dnia: Sierpnia 01, 2015, 19:52:38 »
    Nawet Makłowicz jest za monarchią, nędzne lewusy, co teraz powiecie?
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #93 dnia: Sierpnia 01, 2015, 20:16:16 »
    To ze ktos sadzi inaczej to nie znaczy ze jest lewusem. Niektorzy z natury sie po prostu nie interesuja sie polityka to nie ich wina ze wtloczono ich w bestialskie tryby ochlokracji darowalbym sobie. Wiekszosc chce po prostu normalnie zyc.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #94 dnia: Sierpnia 01, 2015, 22:28:12 »
    Nawet Makłowicz jest za monarchią, nędzne lewusy, co teraz powiecie?
    Hmm, no to by pasowało do jego życia, podróże, hotele, restaruracje, bardzo arystokratycznie, ale tak właściwie to te jego podróże, kto funduje, bo skoro są jako program publicznej, to chyba podadnicy?
    No to taka jadowita uwaga, w sumie gość jest bardzo spoko.

A tak właściwie to czemu wyskakujesz z takim czymś :D Jakaś niedawna wypowiedź czy co?

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #95 dnia: Sierpnia 02, 2015, 01:07:57 »
    Najprostszy przykład pierdolenia Korwina: http://nczas.com/publicystyka/korwin-mikke-polska-powinna-sie-wziac-za-eksploracje-kosmosu/
    Uważanie się za eksperta w każdej dziedzinie jest u mnie w ścisłej czołówce niepożądanych cech u polityków.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #96 dnia: Sierpnia 02, 2015, 09:44:19 »
    Dawna wypowiedź, ale myślałem, że może uderzy w wasze serca.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Sierpnia 02, 2015, 10:45:05 »
    Najprostszy przykład pierdolenia Korwina: http://nczas.com/publicystyka/korwin-mikke-polska-powinna-sie-wziac-za-eksploracje-kosmosu/
    Uważanie się za eksperta w każdej dziedzinie jest u mnie w ścisłej czołówce niepożądanych cech u polityków.

A gdzie w tym bełkot?

Wszystko w życiu ludzkim bierze się z działania a gatunek ludzki rozwija się gdy osiąga nowe cele czy to technologiczne czy jakieś odkrycia itd. Tak samo ty gdybyś tylko siedział na dupie w przysłowiowej jaskinii to byś nigdy niczego nie osiągnał umarł z głodu albo po prostu w niej został na wieki. Artykuł jest zwróceniem uwagi na ten aspekt życia. Ja naprawdę jestem przerażony niektórymi wypowiedziami rozumiem poglądy, osoba Korwina ale nie podoba się komuś to, że ktoś ma cele, i marzenia to już rozumiem nawet tego nie powinno się robić? Zgroza.

A to, że w tym biednym socjalistycznym rezerwacie nawet się w niewolniczych umysłach nie tli takie coś jak polska w kosmosie i w swojej mentalności przegranych wyśmiewa się tylko samych siebie w stylu "polandball" to co ja już na to poradzę... W normalnym ustroju nie było by to nic dziwnego. Nie takie rzeczy osiągaliśmy. Dajmy tutaj chociażby Kopernika.

Czy Państwo sobie wyobrażacie, jak Polacy zaczęliby chodzić z podniesionymi głowami? Jak duma rozpierałaby naszych rodaków za granicami kraju? To byłoby warte znacznie więcej niż 100 miliardów złotych

To prawda i trzeba dążyć dalej jako naród i osiągąć nowe cele. Jesteśmy dumni z Kopernika, z podbicia Moskwy itd. A teraz co mamy być dumni z takich pseudo narzekaczy, którzy nie mają nawet ognia w spojrzeniu i celu w życiu? No cóż.

Aż się chcę za Danutą Rinn zaśpiewać "Gdzie Ci mężczyźni"

https://www.youtube.com/watch?v=hCUgkUUufBo

Przepraszam, nie chcę tutaj wysuwać osobistych wycieczek ale po prostu zawsze jak widzę takie natłoki gałganienia w stylu nie da się, nie można, po co, dlaczego to mnie skręca.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2015, 10:56:13 wysłana przez ^IvE »

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #98 dnia: Sierpnia 03, 2015, 16:55:58 »
      Problemem Janusza Korwina-Mikkego jest to, że on nie nadaje się w Polsce na lidera, Polacy nie ufają zbyt agresywnym politykom niezależnie od ich formacji. Wśród tak zwanych antysystemowców, którym trudno zasiąść do jednego stołu, bo biją się o jeden elektorat, na lidera najbardziej nadaje się Grzegorz Braun. Jest inteligentny a nade wszystko kulturalny, pełen ogłady. Łatwiej byłoby mu przez to zgromadzić wokół jednego sztandaru osoby z "najwyższej pułki", a nie oszukujmy się, że tego najbardziej potrzeba małym ugrupowaniom.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Sierpnia 03, 2015, 16:59:20 »
      Problemem Janusza Korwina-Mikkego jest to, że on nie nadaje się w Polsce na lidera, Polacy nie ufają zbyt agresywnym politykom niezależnie od ich formacji. Wśród tak zwanych antysystemowców, którym trudno zasiąść do jednego stołu, bo biją się o jeden elektorat, na lidera najbardziej nadaje się Grzegorz Braun. Jest inteligentny a nade wszystko kulturalny, pełen ogłady. Łatwiej byłoby mu przez to zgromadzić wokół jednego sztandaru osoby z "najwyższej pułki", a nie oszukujmy się, że tego najbardziej potrzeba małym ugrupowaniom.

Ciekawa uwaga, ja nawet byłbym skłonny się zgodzić. Tylko w takim razie czemu Grzegorz Braun nadal nie ma większego poparcia... widocznie Korwin mimo wszystko nadaję się lepiej od niego.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #100 dnia: Sierpnia 03, 2015, 17:03:18 »
    Ciekawa uwaga, ja nawet byłbym skłonny się zgodzić. Tylko w takim razie czemu Grzegorz Braun nadal nie ma większego poparcia... widocznie Korwin mimo wszystko nadaję się lepiej od niego.

No popatrz. A PO ma jeszcze wyższe poparcie, więc chyba nadaje się do władzy jeszcze bardziej xD  W ten sposób można powiedzieć, że Kopacz jest drugą najlepiej nadającą się osobą na premiera w Polsce.

Korwin przede wszystkim jest bardzo rozpoznwalany, co jest efektem jego wszystkich kontrowersyjnych słów, czy gestów. Braun za to na pewno jest bardziej rozpoznawalny po wyborach prezydenckich, ale w dalszym ciągu nawet do połowy rozpoznawalności Korwina sporo mu jeszcze brakuje.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Sierpnia 03, 2015, 17:06:17 »
    No popatrz. A PO ma jeszcze wyższe poparcie, więc chyba nadaje się do władzy jeszcze bardziej xD  W ten sposób można powiedzieć, że Kopacz jest drugą najlepiej nadającą się osobą na premiera w Polsce.

Korwin przede wszystkim jest bardzo rozpoznwalany, co jest efektem jego wszystkich kontrowersyjnych słów, czy gestów. Braun za to na pewno jest bardziej rozpoznawalny po wyborach prezydenckich, ale w dalszym ciągu nawet do połowy rozpoznawalności Korwina sporo mu jeszcze brakuje.

Trafna uwaga. Jednak napisałem w ten sposób aby pokazać, że bez telewizjii i mimo nienawiści ma wysokie poparcie to chyba o czymś świadczy. Co do Brauna na ma kilka dla mnie niewybaczalnych pogladów dla Janusza też i wątpie aby Janusz ustąpił na jego rzecz co innego aby grali w jednej drużynie.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #102 dnia: Sierpnia 03, 2015, 20:17:28 »
    Przerabialiśmy już wielokrotnie ten temat. Krytykujesz wiecznie to powrócę do mantry, na którą ciągle nie odpowiadasz. Jeśli nie JKM to kto i dlaczego ciągle go nie ma. Szanowałbym JKM mimo Twojej nienawiści do niego bo popatrz co się dzieję w innych krajach tam nawet nie mają co marzyć o słynnym wyśmiewanym 1% bezkompromisowych poglądów. Jest wielu innych głoszących liberalne poglądy i nie wymachających hitlerem w innych krajach w Polsce również i ze świecą szukać choćby porównywalnych wyników no to jak to jest?
    Właśnie dlatego ze dziadziuś Mikke od 30lat kompromituje i opluwa idee liberalizmu gospodarczego.
    Od lat sprawia wrażenie że jego jednym celem jest sprawienie by przeciętny Polak kojarzył liberalizm gospodarczy z obrzydlistwami które głosi.

Co do innych krajów to powtarzasz propagandowe bzdury JKM,
    przykładowo w USA ruch Fair Tax (wrzucałem linki na forum), zakładający likwidacje podatku dochodowego, według oficjalnych raportów popiera 43% społeczeństwa, nie potrzebują "bezkompromisowych poglądów" bo mają konkretne plany i wyliczenia!!!

7%? Może i mało, żeby dogonić UK ale to chyba lepiej od 1%. Mimo wszystko i tak sądzę, że było by więcej co nie zmienia faktu, że wiadomo trochę czasu by to zajęło z 15 lat. Czyli już za naszego życia czyli warto bo przy aktualnej sytuacji to nie zdążymy doczekać tego bo po prostu umrzemy po drodze taka demografia.
    Błagam użyj kalkulatora.

15lat z wzrostem 7% to daje tylko  276%, w międzyczasie UK przy obecnym wzroście 3% wzrośnie do 155%.
    Polskie PKB to ponad 389mld euro , brytyjskie 1899 mld euro (z lenistwa dane z 2013); czyli różnica jest 1:4.88;
    za 15 lat PKB wyniosło by odpowiednio 1073mld euro w Polsce i 2958 mld euro w UK, czyli 1:2.75; nadal prawie trzy krotna różnica.

Nawet gdyby urojenia dziadusia były realne, przy takich założeniach UK dogonilibyśmy dopiero po 42 latach !!!.
    (click to show/hide)
    Nie wiadomo czy pogłówny byłby potrzebny większość jest wpływów z VATu, do tego dodaj wpływy z prywatyzacji i sądzę, że dało by radę ujechać. A pogłówny kosztowny.. no nie wiem w tych czasach gdy każdy ma konto bankowe i wystarczy zestawić w systemie czy dane nazwisko wpłaciło określoną stałą kwotę i gdy nie to zapala się czerwona lampka i wtedy wkracza właściwy poborca... no szczerze wątpie aby to było problematyczne, a nawet gdyby to jedno z proponowanych rozwiązań. Najważniejsze zlikwidować dochodowy i składki oraz rozbuchaną biurokrację.
    Tej mitycznej prywatyzacji nie będę komentował, bo nie macie żadnej koncepcji co będziecie sprzedawać, komu, jak i za ile, nie wspominając nawet o czasie potrzebnym na przeprowadzenie takich działań, więc w zasadzie nie ma czego komentować...

Co do rozbuchanej biurokracji, najoptymistyczniejsza liczba z jaką się spotkałem to 65mld przy całkowitym zlikwidowaniu każdego urzędnika w Polsce. Przy czym zakładam fizyczną likwidacje, inaczej potrzeba ogromnych środków na odprawy i programy związane z masowymi zwolnieniami.

Nawet zakładając ze jakoś to obejdziecie, to nadal tylko 65mld po stronie wydatków, podczas gdy pozbywacie się deficytu, wpływów z podatku dochodowego i likwidujecie ZUS, to razem daje prawie 400mld na których zdobycie nie macie żadnego pomysłu, a dodatkowo jeszcze bredzicie o spłacaniu długu przed czasem....

No chyba ze obłożycie każdego obywatela słynnym podatkiem pogłownym. Gdy ostatnio przeliczałem wyszło mi 1000Pln miesięcznie na głowę (wyliczenia są na forum), jednak w tych obliczeniach nie uwzględniałem likwidacji ZUS, dodając 190mld na emerytury i renty podatek pogłówny się podwoi.

Naprawdę wierzysz ze Polacy zgodzą się płacić 2 tys PLN miesięcznie podatku pogłownego?
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Sierpnia 03, 2015, 21:19:37 »
    Odpowiedź jest prosta nie da się tego wyliczyć. Każdy który to mówi jest szarlatanem. Nie możemy założyć TERAZ jakie będą wpływy i koniuktura gdy wprowadzi się te rozwiązania. Fair tax przewiduje tylko i to nadal niedokładnie co by było przy dochodowym. Przypominam my chcemy likwidacjii bandy urzędników,płacy minimalnej, składek, niepotrzebnych akcyz itd. Można tylko założyć odjęcie kosztów likwidowanych urzędów. Gospodarka sama się zbilansuje od strony państwa będzie kilku miesięczny burdel, który zostanie opanowany. Brzmi niepoważnie? A ktoś kiedykolwiek był w stanie co do grosza obliczyć co będzie po przewrocie w kraju? Chyba w Nostradamusa i kosmitów nie wierzysz Waldzios. Coś trzeba jednak zrobić a inaczej się tego nie da zrobić. Nie da się uniknąć przejściowego chaousu. W krajach zmieniały się jednak rządy i systemy ludzie jakoś masowo nie umierali. Chcesz mogę Ci podać hipotetyczne liczby jednak to będzie zsbawa we wrozbite macieja.

Nie mydl oczu z pogłównym. To ma być stała kwota przypuszczalnie około np. 200 zł miesięcznie od każdego dorosłego mężczyzny. A ten dodatkowy podatek czy będzie w postaci tymczsowej podwyżki VATu czy akcyzy np. na marhiuane to już musi wyjść w praniu.

I tylko dzięki Korwinowi masz aż 3,5% myśli czysto nieskażono liberalnej z szanszą na sejm. A w Europie? Nikt tak nie ma. To dar, że nie wpadliśmy dzięki niemu w szpony jakiś faszystów jaki prawdziwa opozycja antysystemowa. I co ty na to?

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #104 dnia: Sierpnia 03, 2015, 23:37:06 »
    1. Konkretne plany i wyliczenia, które udowadniają tezy Korwina i co teraz?
    3. Korwin wsio rawno chce dopuścić wszystkich do wykupywania, czy to dobrze czy źle w dupie mam. Może i powinni dyskryminować ohydnych Germańców i t d..
    Ooooo odprawy to pewnie zniszczy państwo Polskie to jak z tymi żołdami króla Zygmunta zaraz rokosz będzie, ale nie bój się, od czego ma policja broń ostrą i morderdczą.
    Nooo i olewamy to i w doopie podatki mamy i tak prowadzimy państwo, żeby się zadłużyło, mimo że wyliczyliśmy co i jak itd., że się budżet nie zamyka. Takie ekonomiczne jakieś dywagacja odnośnie wprowadzania, które nie obchodzą tych, co myślą co będzie po zmianach.
    Vat chcą wyrównać Panie.
    Moim zdaniem najbezpieczniej było by wprowadzić normalność z Adamem Smithem, wszak oni głowę mają, wykształcenie ekonomiczne, dobrą wolę, nic tylko korzystać z ich usług.