Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Hundred Years War 5.0  (Przeczytany 23439 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bobo

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Hundred Years War 4.3
    « Odpowiedź #30 dnia: Listopada 11, 2008, 19:47:38 »
    Tak, ja..
    Zassałem, chwilkę pograłem i zrezygnowałem.
    Dla zapalonych graczy i miłośników tego moda na poprzednie wersje, pewnie moja opinia będzie niesprawiedliwa etc, ale skoro pytasz to co mi tam - odpowiem zgodnie z tym co myślę.
    Nie podoba mi się kolorystyka, wykonanie niektórych zbroi itp.

Offline RobRoy

• Użytkownik
    Odp: Hundred Years War 4.0
    « Odpowiedź #31 dnia: Listopada 11, 2008, 20:59:02 »
    Jeszcze raz powtarzam, TO NIE WINA SPOLSZCZENIA, a jeśli tak to możesz mnie nazywać jak chcesz :)

Obecne spolszczenie nie będzie w 100% tak zgrane z modem jak z Native, pod którego było tworzone. Trzeba by było na nowo tworzyć, chociaż nie od podstaw, nowe spolszczenie i tłumaczyć masę tekstu.
    Tutaj sie niezgodze. Mialem ten sam problem. Mozna go przeskoczyc przeinstalowujac gre. Instalujemy M&B  nastepnie moda a na koncu wrzucamy spolszczenie i wszystko powinno hulac :)
    pozdro

Offline Nestorius

• Użytkownik
    • "Kto buców nie tłuce, ten sam jest bucem"
    « Odpowiedź #32 dnia: Listopada 13, 2008, 11:41:33 »
    Ja ze swojej strony szczerze polecam. Nie miałem żadnych problemów z instalacją (na dwa kliki - raz update do 1.011, dwa - instalacja moda). HYW jest bardzo klimatyczne, takie "pierwszoosobowe" M:TW, poza tym stawia większe wyzwania - zaczynamy z bardzo niską reputacją, paroma (no, klikunastoma) denarami, mając cały świat do zdobycia (no, Francję) :D . Wersja na 1011 ma sporo nowych tekstur , w związku z czym jest też bardziej wymagająca jeśli idzie o sprzęt... Mimo wszystko, naprawdę świetny, klimatyczny mod ...

Montjoie, Saint-Denis ;-) !

Offline pasterz861

• Użytkownik
    • PAPAROACH-Blood Brothers -6 yers and still #1
    « Odpowiedź #33 dnia: Listopada 14, 2008, 12:46:48 »
    Fakt klimat jest, ale dla graczy lubiących realizm, gra jest zbyt "kolorowa". Oglądałem kilka filmów o wojnie stuletniej i w żadnym z nich, strony konfliktu nie nosiły tylko czerwonych, lub tylko niebieskich barw. Oczywiście rozumiem ze dla potzreb gry to konieczne, ale jak juz powiedziałem , dla mnie mało realne, grałem może z godzinkę i odinstalowałem.

Edit: Dwa miesiące temu pisałem z Llew2 (twórca moda) i ten zapewniał mnie że w nowej wersji(czyli tej), bedzie dużo nowych zbroi wykonanych przez fedeita'e (kto zna jego prace, ten wie że są o wiele lepsze nawet od prac np. luigi'ego).Niestety fedeita stacił całość swoich prac(nie wytłumaczono w jaki sposób),także kopie zapasowe plików.Bez znaczących zmian, mod niestety przypomina kolejny odgzrany kotlet. Jest ozcywiscie kilka nowych przedmiotów, ale są kilka klas gorsej jakości niż te które miały być pierwotnie.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2008, 12:55:54 wysłana przez pasterz861 »
    ATF ,FNS ,MND i DFC

Offline Ferun

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Listopada 14, 2008, 21:53:18 »
    Nie chce mi sie instalowac poprzedniej wersji żeby to sprawdzić ale dałbym sobie łeb uciąc że we wcześniejszej odsłonie miasta i zamki nosiły orginalne nazwy francuzkich miejscowości? Tutaj mamy powrót do nativ. Normalnie odrzuciło mnie to na 100 metrów.

Offline pasterz861

• Użytkownik
    • PAPAROACH-Blood Brothers -6 yers and still #1
    « Odpowiedź #35 dnia: Listopada 14, 2008, 23:15:14 »
    Nazwy miast i wiosek, nadal są po francuzku.
    ATF ,FNS ,MND i DFC

Offline Nestorius

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Listopada 17, 2008, 10:01:40 »
    Potwierdzam - wszystko jest jak trzeba; do poprawnego działania tego moda potrzebny jest jednak patche 1011, bo inaczej będzie się wykrzaczał.

Co do "realizmu" - jestem sceptycznie nastawiony do wypowiadania się na temat "realistycznej" opowieści o czymś co było (albo i nie było :D) 600 lat temu ;>  Kolory mi nie przeszkadzają, a że jedna strona jest bardziej czerwona a druga bardziej niebieska, to chyba jest ok. Drażniące są co najwyżej nieco wybajerzone tekstury terenu na południu Francji - w trakcie bitwy robi mi sie slideshow , niezależnie od ustawień gfx :/

Ja się w moda wciągnąłem, i to mimo (a może dzięki temu), że poziom trudności jest drażniący - szczególnie idzie mi o ostro "podkręcone" znaczenie morale : nie sposób już hasać sobie po planszy setką rycerstwa, trzeba się ostro nakombinować, żeby po paru dniach nie mieć morale "terrible" (co dla mnie btw jest dobrym oddaniem tego, jak to wonczas było - dlatego wojna stuletnia była stuletnia, że żadna ze stron nie była w stanie długotrwale utrzymywać operacji wojennych).

Z innych uwag - negatywnie zaskoczyło mnie co najwyżej wprowadzenie dwu tylko frakcji - tym bardziej, że mapa jest duża i wielkie tereny pozostają puste (albo hasają tam jacyś koczownicy :P). Wydaje mi się, że dodanie Kastylii czy Flandrii (także przecież stron wojny) urozmaiciłoby grę...

Offline Calathar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Listopada 17, 2008, 11:12:02 »
    sama gra jest malo realistyczna,nie oczekujmy wiec "realizmu" ze strony moda,zwlaszcza w sprawie tak blachej jak kolory ciuszkow ;] oczywiscie nazwy miejscowosci sa oryginalne...
    krzaczki to przedewszystkim to ze niektorzy lordowie z nativa sa nadal obecni w tym modzie (troszke mnie drazni te imiona,zwlaszcza ze mojego bohatera nazwalem zgodnie z epoka :P...pozatym "bosko" wyglada lord z nativa  w rozowej lamelce majacy na lbie ogromny helm z krukiem na czubku ;D )
    przed rozpoczeciem nowej gry zmiencie statsy rycerzy francuskich, poniewaz jest tam bug (weapon prof maja mw tak 9 7 4 0 0 0 ;] - ja skopiowalem statsy swadian knights)
    ogolnie rzecz biorac zabawa nieziemska,zwlaszcza ze w tym modzie jest zwiekszona ilosc wojakow dostepnych do dowodzenia za renown (mam juz ok 340 ;] )
    aaa i spralem angoli wlasnie pod crecy ;D
    ps:english longbowman to potega,niestety ;p (ma chyba 247 weap prof i 6 power draw ;D )

Offline Nestorius

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Listopada 17, 2008, 11:41:03 »
    Taaak - bugi z nowymi teksturami są cudowne : przy spotkaniu z pewnym francuskim sirem nie mogłem niestety dostosować się do powagi chwili, jako że spod jego pięknego garnczka z przyłbicą wystawały obfite wąsiska (przez dziurki se przepchnął, czy jak ?) <rotfl> Tudzież niejaki francuski par, pan na zamku Le Mans (czy gdzie tam) o dźwięcznym, starofrancuskim imieniu "Lord Ulusamai" i czubie na łysej głowie ;]

Problem ze statystykami rycerstwa franc zauważyłem, niemniej to chyba nie ma wpływu na grę, jako że wymiatają przepięknie, więc może to wizualnie tylko tak (do sprawdzenia) ?

Longbowmeni to oczywiście piekło i szatani : środek nocy, las, rozpędzony gonię jakiegoś tam angolskiego lorda, wtem świst, "łeeehr" z głośnika i ląduję w krzaczorach z komunikatem "Sire Nestor knocked down by English Longbowman" :/

Offline Calathar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Listopada 17, 2008, 11:59:18 »
    oni wymiataja z tymi statsami bo maja potezne konie,ale roznice po zmianie w notatniku widac ;] to nawet tworcy przyznaja,a wiesz,chodzi o to ze angole maja swoja overpowered jednostke (longbowman) a z tymi statsami francuziki jednak nie maja ;]-zreszta zrob test,pusc rycerzy w czasie oblezenia do ataku,beda padac jak muchy... ja najbardziej odczuwam longbowmanow w czasie oblezen,zanim taka wieza dojedzie do murow to klada mi trupem/ogluszaja mw 1/3 pierwszej fali,a reszty dokonuja bilmani i mam problem :/ (bilman-taki kolo z kosa bojowa,wymiata nieziemsko)
    a co do graficznych bugow,boski jest taki oto:Charles V roy of France jesli nie jest w zbroi to widac u niego jeno...glowe,rece i stopy :P
    tak na marginesie-piekne te helmy,zabujalem sie w moim czarnym helmie z pegazem na czubie :P

Offline Nestorius

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Listopada 17, 2008, 13:03:44 »
    Prawda, zapomniałem o Karolu V... Różne rzeczy o nim słyszałem, że był nienormalny, że regenci robili z nim co chcieli... Ale ile razy idę do Dijon po tygodniową wypłatę, czuję się tak... spooky :P Przyjmują mnie, jakby nigdy nic w swoich komnatach głowa dłonie i stopy Arcychrześcijańskiego Króla Francji ;] Normalnie jedno wielkie zonk :D

Niezależnie od bugów nowy stuff jest IMO bardzo gustowny - ja znowuż sprawiłem sobie czarny tabard ze stylowym szarym dzikiem na piersiach a do tego równie gustowną czarną tarczę także z dzikiem + czarna łebka. Normalnie odpicowany jestem jak czarnuch z Bronxu, tylko kajdana na nek brakuje :P

Offline Calathar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Listopada 17, 2008, 13:38:14 »
    a ja znowuz nigdy nie uzywalem rycerskich koni (zbyt wolne) ale jak juz odpicowalem mojego ludka w czarna plytowke ze zlotymi elementami i czarny helm z pegazem,to az mu sprawilem french chargera (spirited),caly jest w plytowce,pieknie to wyglada...a szarza takim bydleciem to jak czolg ;] a jak fajnie wyglada Alayen w zlotej plycie z helmem z krukiem albo rogami,mniam ;] a ten czarny tabard nosi u mnie deshavi :P

Offline Zawisza

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Listopada 17, 2008, 16:52:07 »
    Francuski czolg-charger, zbroja plytowa pozlacana, uchylany helm z pegazem, dobra lanca i jazda ! Do tego skil polearms ok 300 i po 1 mojej szarzy ok 3-4 chlopa pada <3 No i Charles bez korpusu wymiata... ^^. Najbardziej dobija mnie zdobywanie zamków. Mam 100 tych wyszkolonych rycerzy, normalna bitwa = ownage, oblezenie = 3/4 ryceczy wybitych przez english longbowman :/
    Wracam do M&B ;)

Offline Calathar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Listopada 17, 2008, 17:33:48 »
    dlatemu uzywaj sierzantow i inszych ;] takich to nie zal,zwlaszcza ze HYW za 4 masz 1 ludka wiecej a nie jak w native ze za 20 czy 25

Offline Zawisza

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Listopada 17, 2008, 20:49:38 »
    Fajna sytuacja wygralem glosowanie 26 do 24 i zostalem Marshalem Francji czy jakos tak :P Moge wydawac rozkazy lordom a nawet królowi.... Rozpoczynam kampanie a król leci zwolywac lordów jak chlopiec na posylki... troche smiechowo.
    Wracam do M&B ;)