4. Aby stronnictwo mogło działać legalnie, raz w miesiącu muszą odbyć się wewnętrzne wybory na szefa stronnictwa. Jeżeli jest tylko jeden kandydat, wygrywa on automatycznie. W przypadku większej liczby kandydatów niż dwóch, następują II tury głosowania.
O co chodzi z tym podpunktem bo średnio rozumiem? Do wywalenia.
Jak już pisałem jestem orędownikiem stworzenia coś na wzór parlamentu, który miałby więcej możliwości oraz bardziej liczyłyby się powiązania pomiędzy stronnictwami i ich wspólny cel. W takim razie ograniczyłbym możliwości Komisji Najwyższej Kontroli, a więcej opcji przydzieliłbym proponowanemu parlamentowi. Tak więc:
2.KNK jako jedyne ma prawo odwołania króla/namiestnika przed upływem kadencji. W przypadku tego drugiego również go powołuje. Jej członkowie również ogłaszają daty wyborów i je przeprowadzają.
Możliwość powinien mieć wyłącznie parlament oraz sam król jeśli wyraziłby "chęć" abdykacji. Stronnictwa miałyby możliwość głosowania za odwołaniem króla z jego urzędu co 7 dni (warunek według mnie konieczny) i głosowania mogłyby kończyć się powodzeniem jedynie w momencie kiedy to parlamentarzyści za odwołaniem posiadają ponad 2/3 przewagi w parlamencie.
4.Komisja jest jedynym organem, który może zmieniać konstytucję.
Tak jak już to ująłem w poprzednim punkcie, KNK nie powinno mieć możliwości ingerowania w konstytucje - jego rolą jest jedynie napisanie względnie przejrzystej konstytucji przed rozpoczęciem gry, dalsze zmiany w prawie powinny zależeć już jedynie od prac parlamentu.
Zmiana konstytucji pod warunkiem:
więcej niż 2/3 parlamentu za przyjęciem wniosku
więcej niż 3/5 parlamentu za przyjęciem na wniosek króla
1.Proponujemy powołanie urzędu marszałka parlamentu(zgromadzenia narodowego) by mógł sprawować nadzór nad pracami parlamentu(debaty, referenda itp.). Marszałek powinien być wybierany równocześnie z królem z tym że wybory na niego rozgrywałyby się w pierwszej turze.
2.Ponadto proponujemy dodanie możliwości powołania wicemarszałka, przez samego marszałka, który wypełniałby jego obowiązki podczas jego nieobecności.
Z pisania konstytucji jestem raczej zielony, jeszcze we Freikompanii to ja jedynie pisałem kompetencje odnośnie swojej osoby, no ale mógłbym spróbować.
Najpierw to powinno się uporządkować każdą sprawę po kolei bo po dobrym zamyśle początkowym wkradł się tutaj trochę bałagan, najlepiej to byłoby oddzielić sprawy odnoszące się do funkcjonowania społeczności z wątkiem jaki moduł byłby najodpowiedniejszy do gry.
Ponadto można by wydzielić już teraz osobny temat do rejestracji dla obywateli. Porządek musi być!