Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jak rozkładamy nową władzę? (piszemy w komentarzach na co oddaliśmy glos)

Pełne możliwości inicjatyw i władza wykonawcza dla ludu (zbiorczo)
    3 (13%)
    Robimy parlament (czyli władza wykonawcza dla stronnictw, wszyscy obywatele zachowują jednak możliwości inicjatyw)
    20 (87%)

Głosów w sumie: 23

Autor Wątek: [Kampania Forum.: I]Forumowa Kampania Online (WB) - Dyskusja ogólna  (Przeczytany 29143 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Odp: Forumowa Kampania Online (WB) - Dyskusja ogólna
    « Odpowiedź #60 dnia: Lutego 28, 2015, 21:27:58 »
    Ehm, lekko powiadacie.
    Już ja widzę to wasze lekko - jak się ten MatBerserker z Daedelusem dorwą i wam lekko zmienią kod gry, tak leciuchno kilka szczególików, maciupinkę,... to potem wam Daedelus powie, że się na programistę nie nadaje, a lllew będzie z huthem wydzielał nowy dział w sekcji modding.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #61 dnia: Lutego 28, 2015, 21:29:32 »
    Piszę się, chcę być obywatelem :) :D

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #62 dnia: Lutego 28, 2015, 21:34:16 »
    natchniony rewolucjonista w rodzaju V, lub Anonymous jeśli wolicie z V jak Vendetta -na wieść o wypowiedzeniu wojny mówi (...)
    Grrr... Nie mieszaj Anonymous do tak szlachetnego bohatera jakim jest V. ;)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #63 dnia: Marca 01, 2015, 00:30:18 »
    Nowa wersja konstytucji. Wciąż brakuje załączników, ale zmieniłem pkt 5 u Króla, dodałem 4 punkt w Stronnictwach i cały paragraf "Inne".

(click to show/hide)

Jak widzicie- debaty, referenda i inicjatywy obywatelskie mają na celu zwiększenie możliwości obywateli. Chciałbym jednak zwiększyć jeszcze możliwosci stronnictw. Aktualnie ich rola ogranicza się do wystawiania kandydatów na króla, z czego potem nie mają na dalsze losy państwa wpływu. Macie jakieś pomysły, jak temu zaradzić? Na robienie parlamentu chyba nie starczyłoby osób (:P), ale może jakoś by wkleić w to radę ministrów? Na której czele stałby Marszałek, albo nowe stanowisko- premier?
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #64 dnia: Marca 01, 2015, 00:50:52 »
    Ja bym był za parlamentem jeśli liczba osób ze wszystkich stronnictw będzie wynosiła minimum 30 osób, przez co poszczególne stronnictwa mogłyby zgłaszać swoje postulaty, poprawki do konstytucji itd Byłoby to o wiele ciekawsze, sojusze między nimi, wspólne interesy.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Warhammer

• Użytkownik
    • Piwa: 52
    « Odpowiedź #65 dnia: Marca 01, 2015, 09:44:28 »
    Zgłaszam się jako obywatel również.

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #66 dnia: Marca 01, 2015, 10:11:43 »
    Ja bym był za parlamentem jeśli liczba osób ze wszystkich stronnictw będzie wynosiła minimum 30 osób, przez co poszczególne stronnictwa mogłyby zgłaszać swoje postulaty, poprawki do konstytucji itd Byłoby to o wiele ciekawsze, sojusze między nimi, wspólne interesy.
    Fajny pomysł, to by było ciekawe. :)

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #67 dnia: Marca 01, 2015, 13:12:25 »
    Tak się zastanawiałem, co by było jakby ktoś z uczestników okazał się elitarnym trollem i w ciągu 15 minut zniszczył coś, co było budowane od kilku tygodni? Albo ktoś w trakcie jego czasu gry dostał bilet na Hawaje i tam pojedzie i nie będzie mógł grać? Może przydałaby się możliwość odwoływania króla?
    Suprajs, podpisu brak!

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #68 dnia: Marca 01, 2015, 13:17:59 »
    Z pewnością jest takowe ryzyko. W takim razie powinna zainterweniować komisja.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Marca 01, 2015, 13:26:24 »
    Tak się zastanawiałem, co by było jakby ktoś z uczestników okazał się elitarnym trollem i w ciągu 15 minut zniszczył coś, co było budowane od kilku tygodni? Albo ktoś w trakcie jego czasu gry dostał bilet na Hawaje i tam pojedzie i nie będzie mógł grać? Może przydałaby się możliwość odwoływania króla?

Czytałeś konstytucję?
    2.   KNK jako jedyne ma prawo odwołania króla/namiestnika przed upływem kadencji.
    A gdyby trzeba było go odwołać z powodu zniszczenia gry, to wtedy będzie czekał save sprzed zniszczeń. Także wystarczyłoby po prostu się cofnąć. Jednak prowizorycznie proszę po prostu nie głosować na potencjalnych trolli, bo po niektórych bardzo wyraźnie widać, że coś odwalą ..

Co do pomysłu Prusaka, to nie jestem pewien. Przede wszystkim trzeba by rozpisać zasady kolejnych wyborów. Czekam póki ci na kolejne pomysły, jednak jak byście mogli, to zgłaszajcie od razu gotowe punkty do konstytucji. Mógłbyś taki od razu wstawić Prusak (lub inna osoba, która popiera jego pomysł)? Oczywiśćie chodzi o zasadę funkcjonowania/uprawnień takiego sejmu oraz o zasadę wyborów, w których członkowie tego sejmu byliby wybierani.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #70 dnia: Marca 01, 2015, 14:25:14 »
    A co ze skillsami? Decyzja odnośnie rozdawania nowych umiejętności zależy tylko i wyłącznie od króla, czy to też będzie dyskutowane?

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #71 dnia: Marca 01, 2015, 14:39:52 »
    A co ze skillsami? Decyzja odnośnie rozdawania nowych umiejętności zależy tylko i wyłącznie od króla, czy to też będzie dyskutowane?

To raczej będzie w ramach debaty. Czyli będzie dyskusja, ale ostatecznie zadecyduje władca.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Marca 01, 2015, 14:48:16 »
    4.   Aby stronnictwo mogło działać legalnie, raz w miesiącu muszą odbyć się wewnętrzne wybory na szefa stronnictwa. Jeżeli jest tylko jeden kandydat, wygrywa on automatycznie. W przypadku większej liczby kandydatów niż dwóch, następują II tury głosowania.

O co chodzi z tym podpunktem bo średnio rozumiem? Do wywalenia.

Jak już pisałem jestem orędownikiem stworzenia coś na wzór parlamentu, który miałby więcej możliwości oraz bardziej liczyłyby się powiązania pomiędzy stronnictwami i ich wspólny cel. W takim razie ograniczyłbym możliwości Komisji Najwyższej Kontroli, a więcej opcji przydzieliłbym proponowanemu parlamentowi. Tak więc:

2.KNK jako jedyne ma prawo odwołania króla/namiestnika przed upływem kadencji. W przypadku tego drugiego również go powołuje. Jej członkowie również ogłaszają daty wyborów i je przeprowadzają.
    Możliwość powinien mieć wyłącznie parlament oraz sam król jeśli wyraziłby "chęć" abdykacji. Stronnictwa miałyby możliwość głosowania za odwołaniem króla z jego urzędu co 7 dni (warunek według mnie konieczny) i głosowania mogłyby kończyć się powodzeniem jedynie w momencie kiedy to parlamentarzyści za odwołaniem posiadają ponad 2/3 przewagi w parlamencie.

4.Komisja jest jedynym organem, który może zmieniać konstytucję.
    Tak jak już to ująłem w poprzednim punkcie, KNK nie powinno mieć możliwości ingerowania w konstytucje - jego rolą jest jedynie napisanie względnie przejrzystej konstytucji przed rozpoczęciem gry, dalsze zmiany w prawie powinny zależeć już jedynie od prac parlamentu.

Zmiana konstytucji pod warunkiem:
    więcej niż 2/3 parlamentu za przyjęciem wniosku
    więcej niż 3/5 parlamentu za przyjęciem na wniosek króla

1.Proponujemy powołanie urzędu marszałka parlamentu(zgromadzenia narodowego) by mógł sprawować nadzór nad pracami parlamentu(debaty, referenda itp.). Marszałek powinien być wybierany równocześnie z królem z tym że wybory na niego rozgrywałyby się w pierwszej turze.

2.Ponadto proponujemy dodanie możliwości powołania wicemarszałka, przez samego marszałka, który wypełniałby jego obowiązki podczas jego nieobecności.

Z pisania konstytucji jestem raczej zielony, jeszcze we Freikompanii to ja jedynie pisałem kompetencje odnośnie swojej osoby, no ale mógłbym spróbować.
    Najpierw to powinno się uporządkować każdą sprawę po kolei bo po dobrym zamyśle początkowym wkradł się tutaj trochę bałagan, najlepiej to byłoby oddzielić sprawy odnoszące się do funkcjonowania społeczności z wątkiem jaki moduł byłby najodpowiedniejszy do gry.
    Ponadto można by wydzielić już teraz osobny temat do rejestracji dla obywateli. Porządek musi być!
    « Ostatnia zmiana: Marca 01, 2015, 15:02:09 wysłana przez Prußak »
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #73 dnia: Marca 01, 2015, 15:15:01 »
    O co chodzi z tym podpunktem bo średnio rozumiem? Do wywalenia.
    Ten punkt ma za zadanie zachować ideę stronnictw, żeby nie przekształciło się to w fanklub lidera. Załóżmy, że lider formacji zacznie zbaczać z obranej ścieżki i postępować wbrew woli większości członków. Załóżmy też, że nie chcą odchodzić. Wtedy mają raz w miesiącu okazję, by takiego lidera skontrolować i ewentualnie wybrać nowego. Tak jest też w rzeczywistych partiach, tyle że tutaj nie będziemy już wprowadzali zarządów i zwyczajnie wszyscy będą mieli możliwość głosowania.

Możliwość powinien mieć wyłącznie parlament oraz sam król jeśli wyraziłby "chęć" abdykacji.
    Król oczywiście może abdykować, nikt go nie zmusi przecież do dalszej gry. Uznałem, że to zbyt oczywiste, by wydłużać tym konstytucję. A co do możliwości tego parlamentu (gdyby taki w końcu powstał), to może i by tymi 2/3 głosów obecnych w głosowaniu dać możliwość odwołania króla, czy zmiany konstytucji, ale na pewno nie na wyłączność. KNK pełni tu funkcję sporadycznie pojawiającego się GMa. Musi mieć możliwość szybkiego odwołania np. osób trollujących i niszczących rozgrywkę. Tak samo ze zmianą konstytucji. Po prostu niektóre osoby tutaj obecne nie raz pokazały, że ciężko im zaufać, a więc musi być jakiś organ kontrolny, który będzie mógł zainterweniować w nagłym przypadku.

Jak już pisałem jestem orędownikiem stworzenia coś na wzór parlamentu, który miałby więcej możliwości oraz bardziej liczyłyby się powiązania pomiędzy stronnictwami i ich wspólny cel. W takim razie ograniczyłbym możliwości Komisji Najwyższej Kontroli, a więcej opcji przydzieliłbym proponowanemu parlamentowi.
    Jak napisałem wyżej- możliwości KNK nie będą ograniczone, jednak danie podobnych możliwości większości sejmowej (bo o parlamencie nie ma co mówić- chyba nie zamierzasz domagać się drugiej i zdecydowanie niepotrzebnej izby? :P) to może być nawet niezły pomysł. Pozwoliłoby grze odbywać się samej w większym stopniu. Tylko podałeś bardzo ogólnie przebieg wyborów na marszałka, a co z wyborami do sejmu? Bo na jakiej podstawie mielibyśmy lokować tam posłów? Ja bym bardziej był za wyborami stronnictw, a to stronnictwo, które zbierze najwięcej mandatów, samo wybierałoby marszałka.

Ponadto można by wydzielić już teraz osobny temat do rejestracji dla obywateli. Porządek musi być!
    Wydzielać możnaby było, gdyby rejestracja już tutaj trwała :P Tu padają jedynie deklaracje. Temat, gdzie będzie prowadzona prawdziwa rejestracja, powstanie za jakiś czas. Będzie ogólnie podział na jakieś poddziały jeszcze. Np. oddzielny dział na debaty i referenda, który tylko osoby upoważnione będą widzieć.

I tak jeszcze do tego sejmu... rozumiem Prusak, że proponujesz zlikwidowanie inicjatywy obywatelskiej i przyznanie tego prawa inicjatyw sejmowi?
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #74 dnia: Marca 01, 2015, 15:39:21 »
    Zacznę może od końca.

I tak jeszcze do tego sejmu... rozumiem Prusak, że proponujesz zlikwidowanie inicjatywy obywatelskiej i przyznanie tego prawa inicjatyw sejmowi?
    Inicjatywy obywatelskie (o ile takowe będą) niech zostaną, nikomu to nie wadzi, a może tylko dać więcej zabawy z gry. Obywatele powinni mieć możliwość zgłaszania swoich postulatów, pod warunkiem że zbiorą na przykład 10 podpisów, to wtedy automatycznie trafia ona do parlamentu który głosuje za przyjęciem lub odrzuceniem.

Król oczywiście może abdykować, nikt go nie zmusi przecież do dalszej gry. Uznałem, że to zbyt oczywiste, by wydłużać tym konstytucję. A co do możliwości tego parlamentu (gdyby taki w końcu powstał), to może i by tymi 2/3 głosów obecnych w głosowaniu dać możliwość odwołania króla, czy zmiany konstytucji, ale na pewno nie na wyłączność. KNK pełni tu funkcję sporadycznie pojawiającego się GMa. Musi mieć możliwość szybkiego odwołania np. osób trollujących i niszczących rozgrywkę. Tak samo ze zmianą konstytucji. Po prostu niektóre osoby tutaj obecne nie raz pokazały, że ciężko im zaufać, a więc musi być jakiś organ kontrolny, który będzie mógł zainterweniować w nagłym przypadku.

KNK powinno interweniować jedynie w momentach kiedy gra może się skończyć lub jest całkowicie bezsensowna, chociaż wątpie by takowa była w ogóle potrzebna. Wychodzę z założenia że to ludzie powinni zmieniać prawo, jeśli więc sejm i ludzie chcą zmian to dajmy im taką możliwość.

Jak napisałem wyżej- możliwości KNK nie będą ograniczone, jednak danie podobnych możliwości większości sejmowej (bo o parlamencie nie ma co mówić- chyba nie zamierzasz domagać się drugiej i zdecydowanie niepotrzebnej izby? :P) to może być nawet niezły pomysł. Pozwoliłoby grze odbywać się samej w większym stopniu. Tylko podałeś bardzo ogólnie przebieg wyborów na marszałka, a co z wyborami do sejmu? Bo na jakiej podstawie mielibyśmy lokować tam posłów? Ja bym bardziej był za wyborami stronnictw, a to stronnictwo, które zbierze najwięcej mandatów, samo wybierałoby marszałka.
    Trudno na tę chwilę mi powiedzieć, ale wydaje mi się że na początek opcja taka że wszyscy członkowie stronnictw wchodziliby automatycznie do parlamentu. Nie widzę możliwości by nagle pojawiło się 200 czy 300 zainteresowanych, więc dużego bałaganu i tak nie będzie. Część osób ze stronnictw na pewno nie będzie zabierać głosu publicznie (jak to w sumie jest w życiu, gdzie wszyscy nigdy się nie wypowiadają, tylko część).

Ten punkt ma za zadanie zachować ideę stronnictw, żeby nie przekształciło się to w fanklub lidera. Załóżmy, że lider formacji zacznie zbaczać z obranej ścieżki i postępować wbrew woli większości członków. Załóżmy też, że nie chcą odchodzić. Wtedy mają raz w miesiącu okazję, by takiego lidera skontrolować i ewentualnie wybrać nowego. Tak jest też w rzeczywistych partiach, tyle że tutaj nie będziemy już wprowadzali zarządów i zwyczajnie wszyscy będą mieli możliwość głosowania.
    Według mnie bezsensu, ktoś dołącza do partii to już z góry wie kto w niej zarządza i jakie ma postulaty, więc jeśli w trakcie gry mu się odwidzi to zawsze ma możliwość założenia swojej albo dołączenia do innej partii. Ja bym jeszcze zastanowił się nad takimi ludźmi którzy odchodziliby z jakiejś partii. Jeśli chcą założyć partię czy klub w parlamencie to dostają szanse do końca kadencji aktualnie panującego króla, potem odbywa się głosowanie wśród obywateli i muszą zebrać co najmniej 50% głosów na tak jeśli mają brać udział w dalszej grze w roli posłów.