Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Kogo popierasz w wyścigu po fotel prezydencki

Grzegorz Braun
    3 (3.3%)
    Andrzej Duda
    10 (11%)
    Adam Jarubas
    0 (0%)
    Bronisław Komorowski
    12 (13.2%)
    Janusz Korwin-Mikke
    40 (44%)
    Marian Kowalski
    9 (9.9%)
    Paweł Kukiz
    9 (9.9%)
    Magdalena Ogórek
    7 (7.7%)
    Janusz Palikot
    0 (0%)
    Jacek Wilk
    1 (1.1%)
    Paweł Tanajno
    0 (0%)

Głosów w sumie: 90

Autor Wątek: Wybory prezydenckie 2015  (Przeczytany 72921 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wybory prezydenckie 2015
    « Odpowiedź #120 dnia: Lutego 17, 2015, 20:25:45 »
    1) Posłużyłem się ukazaniem pozycji Europejczyków przed I WŚ. No i co z tego? Skąd te negatywne konotacje że panowaliśmy nad światem? Co to zresztą ma za znaczenie teraz. Europa zdycha my zdychamy wraz z nią a więc należało by coś zrobić. No i to silniejszy ma rację pamiętaj. Tak funkcjonuje świat czy tego chcesz czy nie. A więc trzeba być silnym.
    My się do tych Europejczyków rządzących światem nie zaliczaliśmy. Tylko tyle i aż tyle. Gdybym był na tyle wredny co ty i wkładał mi w usta słowa których nie wypowiedziałem, to napisałbym, że dla Korwina najlepiej jakby Polski nie było, bo nie było jej w XIX wieku i wtedy Europejczycy rządzili światem. xD

Panie to, że jeden raz na setki przypadków interwecjonizm państwa przyczynił się do wzrostu znaczenia państwa to nie znaczy, że jest to korzystne dla obywateli. Zaporowe cła odbiły się na obywatelach. Tu chodzi o to, żeby pogodzić i to i to. Teraz też państwu czyli urzędasom żyję się bardzo dobrze. Tylko jak widzisz no kosztem innych. Do tego USA po wojnie secesyjnej nadal było w drugiej lidze i w Europie śmiano się z zacofanej Ameryki. Jednak to by trzeba znać trochę historii. Nie chcę Cię pouczać bo to nie o to chodzi tylko jak już coś piszesz to z sensem.
    Tak, USA było na dorobku i do czego doszło? Ja podałem przykłady państw które gdy były jeszcze biedne stosowały interwencjonizm i teraz są bogate. Ty nie podałeś żadnego przykładu państwa wpuszczającego bez ograniczeń zagraniczny kapitał i stające się bogatym krajem dzięki temu.

No i? A gdzie Korwin mówił, że chcę wyjść z Unii
    Czyli Korwin nie chce wyjść z Unii? Czego ja tu się dowiaduje. o.O

Pozostania w niej ale ignorowania jej na ile się da tak jak Orban. Jak widać Węgry jakoś nie upadły jeszcze.
    Węgry prowadzą obecnie bardzo niebezpieczną grę balansowania pomiędzy Unią a Rosją i mnie samego ciekawi jakie będą jej efekty za 10 lat.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #121 dnia: Lutego 17, 2015, 20:29:36 »
    Leinann
    Co do Korwina polecam jeszcze ten krótki filmik:

Słyszałem zarzuty p. Kowalskiego wobec Mikkego odnoszące się bezpośrednio do sposobu, w jaki Janusz myśli. Tj., nie zmienia poglądów od lat. Za przykład sam bierze to, że sam nieustannie je zmienia i że one u niego "ewoluują". Oczywiście, jest to zarzut niezbyt przekonujący. Marian jest też sporo młodszy od Korwina, ten drugi miał więcej lat na uformowanie swoich przekonań.

Natomiast w filmiku powyżej pan Marian zarzuca Mikkemu nieodpowiedzialność. Zarzuca mu niezamierzone podżeganie do wystawienia Polski na niebezpieczeństwo. Owszem, UE z pewnością w pewien sposób zacieśnia związki państw członkowskich, tworzy się pewna polityczna solidarność... Nie można jednak zapominać, że to NATO, nie UE, jest sojuszem militarnym. Ukraina została zaatakowania nie dlatego, że nie było jej w UE, tylko dlatego, że nie było jej w NATO. :)

a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #122 dnia: Lutego 17, 2015, 21:15:51 »
    My się do tych Europejczyków rządzących światem nie zaliczaliśmy. Tylko tyle i aż tyle. Gdybym był na tyle wredny co ty i wkładał mi w usta słowa których nie wypowiedziałem, to napisałbym, że dla Korwina najlepiej jakby Polski nie było, bo nie było jej w XIX wieku i wtedy Europejczycy rządzili światem. xD

Jak to nie to Polacy nie istnieli? Wyginęli i magicznie powrócili? Czy o co chodzi. W kręgu cywilizacji łacińskiej jesteśmy od X wieku. Znowu nieznajomość historii wychodzi, cóż po prostu może nie dyskutujmy o historii.

Co do państw:
    Białoruska strefa wysokich technologii może być przykładem, Hong Kong, Singapur, Tajwan. Kraje cywilizacji łacińskiej do nieszczęsnego XX wieku.

I co Ty panie o jakimś wpuszczaniu zagranicznej kapitału mącisz, przecież on zawsze istnieje nie rozumiem czemu mam płacić za tandetne polskie towary kosztem lepszych zagranicznych.

Weź się Panie po prostu uderz w piersi, że nie lubisz JKMa osobiście i tyle. Masz prawo. Jednak nie wchodź w głębszę dywagacje bo kompletnie nie rozumiesz chyba o czym piszesz, szczególnie jak już o historię zachacza.

Offline Veinrus

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #123 dnia: Lutego 17, 2015, 21:18:23 »
    Co do państw:
    Białoruska strefa wysokich technologii może być przykładem, Hong Kong, Singapur, Tajwan. Kraje cywilizacji łacińskiej do nieszczęsnego XX wieku.
    Są na świecie kraje, dla których zachodnioeuropejski model nie jest na rękę.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #124 dnia: Lutego 17, 2015, 21:24:32 »
    Jak to nie to Polacy nie istnieli? Wyginęli i magicznie powrócili? Czy o co chodzi. W kręgu cywilizacji łacińskiej jesteśmy od X wieku. Znowu nieznajomość historii wychodzi, cóż po prostu może nie dyskutujmy o historii.

Co do państw:

I co Ty panie o jakimś wpuszczaniu zagranicznej kapitału mącisz, przecież on zawsze istnieje nie rozumiem czemu mam płacić za tandetne polskie towary kosztem lepszych zagranicznych.

Weź się Panie po prostu uderz w piersi, że nie lubisz JKMa osobiście i tyle. Masz prawo. Jednak nie wchodź w głębszę dywagacje bo kompletnie nie rozumiesz chyba o czym piszesz, szczególnie jak już o historię zachacza.
    Z bardzo prostej przyczyny. Kupując polskie dobra, nakręcasz popyt na nie (i w ten sposób musi wzrosnąć podaż, a więc miejsca pracy muszą się pojawić). Tak działa kapitalizm, IvE.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #125 dnia: Lutego 17, 2015, 21:59:42 »
    No weź już nie stosuj takich głupich zagrań. Ja pisałem o Polsce jako państwie, nie o Polakach.
    Co do znajomości historii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Polska_pod_zaborami

Co do państw:
    No w końcu jakiś argument. Białoruś nadal jest w o wiele gorszym stanie od Polski.
    Wielką rolę w przypadku Tajwanu odegrało wsparcie USA.
    Hong Kong skorzystał ze swojej pozycji geograficznej i bycia krajem tranzytowym.
    Singapur rzeczywiście pod wieloma względami jest wzorem do naśladowania, np. system służby zdrowia.

To już jest k*&wa chamstwo. Najpierw wkładasz mi w usta coś czego nie napisałem, a potem dodatkowo na podstawie tego zarzucasz niekompetencje.
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #126 dnia: Lutego 17, 2015, 22:55:49 »
    Natomiast w filmiku powyżej pan Marian zarzuca Mikkemu nieodpowiedzialność. Zarzuca mu niezamierzone podżeganie do wystawienia Polski na niebezpieczeństwo. Owszem, UE z pewnością w pewien sposób zacieśnia związki państw członkowskich, tworzy się pewna polityczna solidarność... Nie można jednak zapominać, że to NATO, nie UE, jest sojuszem militarnym. Ukraina została zaatakowania nie dlatego, że nie było jej w UE, tylko dlatego, że nie było jej w NATO. :)
    To ciekawie czemu Putin jeszcze nie zaatakował Finlandii idąć tą logiką... pewnie dlatego, że to ma zupełnie drugorzędne znaczenie? Ukraina została zaatakowana, bo jeszcze 24 lata temu była republiką radziecką o istotnym znaczeniu, a po odzyskaniu niepodległości siłą rzeczy trafiła do Wspólnoty Niepodległych Państw i przez te wszsytkie lata była podporządkowana FR(jak więc miała aspirować do UE czy NATO), a ponadto nic nie robiono z regionami zrusycyzowanymi i gdy wpływy zostały utracone, to trzeba było wykorzystać dogodną sytuację na interwencję. Może to też wina Zachodu, że za słabo naciskała przez te lata...

A w ogóle to ty nie głosujesz na Brauna raczej? Czy też zajarzył ci się blado pragmatyzm i wiesz, że taki monarchista nie ma żadnych szans i idziesz za Korwinem?

@ IvE
    A to wszystko przez ten socjalizm! A ten socjalizm to ciekawe skąd się wziął? Ja nie jestem żadnym marksistą, ale padało tu już słowo leseferyzm, a o Korwinie synonimie kapitalizmu ciągle mówimy i wychodzi z tego jakiś reakcjonizm dziwny. Korwin mówił, że chce powrotu do 'normalności' jak w XIX wieku, ale jaką ma odpowiedź na to, że to w tym 'złotym' wieku te wszystkie ruchy, których nienawidzi się zrodziły i ciekawe dlaczego?

@ Leinann
    Nie rozumiem tego o co chodzi panowi Kowalskiemu... (btw facet jakby nad nim popracować(żeby nie rzucał ciągle jak na wiecach "idiotami w sejmie" i "wypieprzaniem"), to miałby wielką siłę przebicia): jak się ma postulat o suwerenności RN do niewychodzenia z UE?

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #127 dnia: Lutego 17, 2015, 23:09:46 »
    jak się ma postulat o suwerenności RN do niewychodzenia z UE?
    Tak jak mówił Marian. Żeby wyjść z Unii trzeba być już solidnym graczem na arenie międzynarodowej a nie pakować się w paszczę lwa. Korwin z kolei proponuje aby wyjść z Unii jednocześnie zachowując wszelkie korzyści wynikające z bycia w niej.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #128 dnia: Lutego 17, 2015, 23:27:23 »
    Huth, twoje zarzuty nie mają nic wspólnego z moją logiką, ponieważ moja logika próbowała tylko dowieść, że UE nie ma aż tak dużego znaczenia dla bezpieczeństwa, jak NATO. Empirycznie tego nie potwierdzisz, bo nikt jeszcze nie napadał na kraj unijny. Jednak czy napadł ktoś kiedyś na kraj członkowski NATO? Więcej jest krajów posiadających członkostwo NATO. :)
    Kochanieńki, przypominam ci, Korwin też jest monarchistą. :P Z resztą to nie ma dla mnie aż takiego znaczenia, byli przecież i socjaliści popierający monarchię (Rumunia). Napoleon też był monarcha. A kto palił Świątynię Jerozolimską? Bezbożni królowie. :P

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #129 dnia: Lutego 17, 2015, 23:50:50 »
    Tak jak mówił Marian. Żeby wyjść z Unii trzeba być już solidnym graczem na arenie międzynarodowej a nie pakować się w paszczę lwa. Korwin z kolei proponuje aby wyjść z Unii jednocześnie zachowując wszelkie korzyści wynikające z bycia w niej.
    Jakoś nie wydaje mi się, żeby Korwina obchodziły korzyści z UE, o ile on jakiekolwiek widzi i coś mi się wydaje, że to jest tylko takie stawianie się na bycie bardziej rozsądnymi przez narodowców, co w przypadku korwinistów wydaje się być kaszką z mleczkiem...
    Zresztą to i tak wychodzi na to samo, jedni i drudzy są za rozpadem/wyjściem z tego co rozumiem. Czemu te dekle się nie połączą?

@ Sefirot
    no taa, jasne jest że jedno to sojusz militarny, drugi to pewien związek polityczny i gospodarczy, więc teoretycznie pierwszy daje pełną gwarancję... ale to takie teoretyzowanie, możemu sobie tak milusio o tym dyskutować :P To trochę jak pisanie, że Putin zaatakował, bo miał casus belli dostępny
    Z resztą to nie ma dla mnie aż takiego znaczenia
    ufff to dobrze

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #130 dnia: Lutego 18, 2015, 00:00:03 »
    Mała dygresja odnośnie tego co mówi IvE o upadku cywilizacji europejskiej. Kilka osób wspomniało, że to kompletna bzdura. Nie chcąc tworzyć kolejnego konfliktu i dyskusji nie na temat nie będę opisywał tutaj swojego zdania. Chciałem się jednak podzielić ciekawym artykułem, który znalazłem kilka dni temu:
    http://ciekawe.org/2015/01/24/dokad-zmierza-ludzkosc-eksperyment-calhouna/
    Od razu zaznaczam, że nie znam wiarygodności tej strony, a także rozumiem iż nie każdy eksperyment tego typu można od razu odnieść do gatunku ludzkiego.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #131 dnia: Lutego 18, 2015, 07:01:51 »
    @Wątek Białorusi
    Drogi Hutcie, w parku wysokich technologii jako specjalnej strefie ekonomicznie wprowadzono ogromne ulgi podatkowe. Spowodowało to napływ przedsiębiorców. Do tego kto powiedział, że Białoruś jest socjalistyczna? Jest znacznie bardziej liberalna gospodarczo niż my jak widać. Oczywiście pewne socjalistyczne elementy tam, inaczej dawno by nas wykupili.
    @Wątek cywilizacji
    W ani jednym zdaniu nie napisałem Drogi Leinnanie o tym, że Polska państwowość rządziła światem. Chodziło mi o osiągniecią cywilizacji łacińskiej, do której należymy. Czytanie ze zrozumieniem ehh... W każdym razie po prostu gnuśniejemy i polecam odpalić link Glaedra. Bardzo pouczające.
    @Wątek wyjścia z UE
    Powtarzam .Korwin nie chcę wychodzić z UE, chcę prowadzić maksymalnie niezależną politykę od niej. I poczekać aż sama Unia upadnie. Co jest tylko kwestią czasu.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #132 dnia: Lutego 18, 2015, 13:02:04 »
    Jestem ciekaw, kto kiedykolwiek dokładnie obliczył na kalkulatorze ewentualne zyski i straty związane z tak radykalną zmianą systemu, która doprowadziłaby do radykalnego wzrostu przedsiębiorczości i napływu zagranicznych przedsiębiorców. Zwolnienia tysięcy niepotrzebnych urzędników...
    No chyba ten powinien obliczenia wykonać, kto chce taką zmianę wprowadzić...
    Nie odważyłbym się zagłosować na JKM i jego klikę bez obejrzenia konkretnych obliczeń..., ale niektórzy najwidoczniej wierzą na słowo.
    Najlepszym przykładem jest ten nieszczęsny podatek pogłówny, o zgrabnie przemilczanej wysokości.

Co do ewentualnych zysków, częściowo masz racje, ale to są zmiany mniej lub bardziej czasochłonne, trzeba odczekać, a w międzyczasie przyjdzie opłacić przeróżne należności, a z końcem roku zamknąć budżet.
    Państwa nie da się hibernować do momentu aż spłyną zyski.

Poza tym tak radykalne zmiany są niebezpieczne z samej natury, w momencie ich wprowadzenia występuje stan nieustalony, przy tej skali działań doprowadzenie do bankructwa państwa zanim gospodarka się ustabilizuje, jest bardziej niż prawdopodobne. Niezbędne są dodatkowe mechanizmy i gigantyczne rezerwy żeby takim zjawiskom przeciwdziałać. Ale to już naukowy bełkot o którym wyborcom się nie mówi.

Wałęsa obiecywał 100mln starych złotych (10tys PLN) na głowę, JKM obiecuje identyczna sumę (zmniejszenie podatków o ponad 10tys PLN na głowę), dla mnie to ten sam poziom populizmu i identyczna znajomość ekonomi.

Mam do Was Drodzy pytanie, iż mam własne zdanie na ten temat, ale chciałbym znać również zdanie innych w tym. Pytanie jest: Dlaczego Andrzej Duda chce (a bynajmniej priorytetowo) debaty z Bronisławem Komorowskim? Są również inni kandydaci. Co o tym sądzicie?
    Uczy się na błędach poprzednika.
    Kaczyński przegrał wybory w drugiej turze, bo przegrał debatę i zabrakło mu czasu na odrobienie strat.
    Duda wie ze nie pójdzie mu lepiej, więc woli debatę w pierwszej turze.
    To mu zagwarantuje swobodę unikanie debaty w późniejszym terminie i ewentualnie parę punktów poparcia więcej.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2015, 22:25:02 wysłana przez Waldzios »
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #133 dnia: Lutego 18, 2015, 14:47:59 »
    @Wątek Białorusi
    Drogi Hutcie, w parku wysokich technologii jako specjalnej strefie ekonomicznie wprowadzono ogromne ulgi podatkowe. Spowodowało to napływ przedsiębiorców. Do tego kto powiedział, że Białoruś jest socjalistyczna? Jest znacznie bardziej liberalna gospodarczo niż my jak widać. Oczywiście pewne socjalistyczne elementy tam, inaczej dawno by nas wykupili.
    O losie... Nawet Korea Północna ma specjalną strefę ekonomiczną i co? Też jest bardziej wolnorynkowa od nas? Ostatnie zdanie to już w ogóle komedia.
    W ani jednym zdaniu nie napisałem Drogi Leinnanie o tym, że Polska państwowość rządziła światem. Chodziło mi o osiągniecią cywilizacji łacińskiej, do której należymy. Czytanie ze zrozumieniem ehh... W każdym razie po prostu gnuśniejemy i polecam odpalić link Glaedra. Bardzo pouczające.
    Mów za siebie. Może ty gnuśniejesz. W Polsce nie masz nieograniczonych zasobów dostępnych dla każdego. Zanim zaczniesz mówić o socjalu dowiedz się jak niski procent osób bezrobotnych bierze zasiłek.
    Powtarzam .Korwin nie chcę wychodzić z UE, chcę prowadzić maksymalnie niezależną politykę od niej. I poczekać aż sama Unia upadnie. Co jest tylko kwestią czasu.
    Możesz wierzyć Korwinowi, ale nie w kwestii tego kiedy Unia się rozpadnie. On już tyle terminów podawał, że jest niewiarygodny.
    Dodatkowo nie mówisz całej prawdy. Korwin wielokrotnie powtarzał, że chce zniszczyć Unię od środka.

Dodatkowo przypominam:
    To już jest k*&wa chamstwo. Najpierw wkładasz mi w usta coś czego nie napisałem, a potem dodatkowo na podstawie tego zarzucasz niekompetencje.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Lutego 18, 2015, 18:03:28 »
    Waldzios

Rybiński twierdzi, że Polska wcale by wtedy nie upadła, a raczej zaczęła rozwijać się w tempie kilkunastu procent. Jak widać, są różne opinie na ten temat. Nie twierdzę, że opcja Mikkego jest najlepsza, bo nie jestem ekonomem ani nie jestem jej szczególnym amatorem. Wskaż mi jednak kogoś, komu bardziej można zaufać i kandyduje.
    Widzę, że argument o tym, że KORWiN i tak nie przejąłby władzy, tylko tworzyłby skrajnie wolnościowe skrzydło w sejmie, zupełnie do ciebie nie trafia. Szkoda.

Pozdrawiam