Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Kogo popierasz w wyścigu po fotel prezydencki

Grzegorz Braun
    3 (3.3%)
    Andrzej Duda
    10 (11%)
    Adam Jarubas
    0 (0%)
    Bronisław Komorowski
    12 (13.2%)
    Janusz Korwin-Mikke
    40 (44%)
    Marian Kowalski
    9 (9.9%)
    Paweł Kukiz
    9 (9.9%)
    Magdalena Ogórek
    7 (7.7%)
    Janusz Palikot
    0 (0%)
    Jacek Wilk
    1 (1.1%)
    Paweł Tanajno
    0 (0%)

Głosów w sumie: 90

Autor Wątek: Wybory prezydenckie 2015  (Przeczytany 72824 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    Odp: Wybory prezydenckie 2015
    « Odpowiedź #60 dnia: Lutego 13, 2015, 16:58:12 »
    http://www.prezydent.pl/prezydent/kompetencje/

Dla wszystkich wierzących w cuda ;)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #61 dnia: Lutego 13, 2015, 17:15:23 »
    W sumie to było ciekawe jakby Korwin był prezydentem.
    Oczywiście wiadomo, że nie ma na to szans, ale jednak pasowałaby mu taka rola. Wyobrażacie sobie Korwina jak woła "Czołem, żołnierze!"? No przepięknie by to wyglądało, prawie jak krul.

Leciał mi w tle ten wywiad z Wilkiem, no gość wydaje się rozsądny, ale zupełnie niepopulistyczny(właściwie anty-), kompletnie bez szans

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #62 dnia: Lutego 13, 2015, 18:12:59 »
    Jak można oskarżać Korwina o populizm? Przecież on na każdym kroku głosi kompletnie niepopularne hasła.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #63 dnia: Lutego 13, 2015, 19:55:16 »
    Daj se czasem siana IvE, twój kandydat nie jest jedynym słusznym i nie cały świat się w koło niego toczy...

Ja chciałbym ogólną debatę kandydatów. Kukiz i Korwin w jednym studiu z betonem to byłoby coś.
    Ale prawdopodobnie takiej nie będzie....
    To chyba marzenie każdego rozsądnego wyborcy w tym kraju a jak wiadomo takowe się nie spełniają...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #64 dnia: Lutego 13, 2015, 22:11:54 »
    Komorowski już orzekł, że jako namiestnik Euroregionu "Polska", nie zamierza rozmawiać z populistami i tworzącymi mętlik w głowie wyborców. "Powolny rozwój", gwarantujący spokój i stabilizację, zakłada oczywiście teoretycznie demokratyczne dopuszczenie takich ludzi do władzy: powinien jednak jak najmocniej mu przeciwdziałać. Europa nie jest przecież unią faszystowską. Dotacje i czuli sojusznicy pozwolą nam rozkwitnąć, jak w złotej epoce pluralizmu, tolerancji i demokracji w XVI wieku.
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #65 dnia: Lutego 13, 2015, 22:53:48 »
    Mała Stabilizacja w wersji PO xD

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #66 dnia: Lutego 14, 2015, 01:12:19 »
    Jak można oskarżać Korwina o populizm? Przecież on na każdym kroku głosi kompletnie niepopularne hasła.

Tak właśnie się zastanawiałem czy to napiszesz. Niskie podatki i wysokie świadczenia(zamiennie lub u niektórych razem) to przecież najczęstsze populistyczne zagrywki. Przypomnij sobie z jakimi hasłami Platforma szła po władzę. Odpowiedz w końcu na poprzednie wiadomości w tym temacie, bez zbywania ich głupim hasłem, że hejtujemy dla hejtowania.

Co do polskiej służby zdrowia, biorąc pod uwagę fakt, że wbrew pozorom aż tak dużo pieniędzy nie jest na nie przeznaczane jest w miarę okej, chociaż oczywiście mogłoby być lepiej.

Deadalus. Akurat porównanie do wschodu jest w pewnej części słuszne. W 1990 roku startowaliśmy z tego samego pułapu co Ukraina, daleko w tyle za resztą krajów Europy Środkowej. A już w 2014 mieliśmy 3 krotnie większe PKB.

Najśmieszniejsze ze w tym kraju najbardziej narzekają ci którym najlepiej się powodzi, górnicy z ich 14 i 15 pensjami, rolnicy z KRUSem i brakiem podatków, kler z miliardowymi dopłatami z budżetu, prezes Jarosław żyjący na koszt państwa, oraz oczywiście krul JKM z milionami odziedziczonymi po mamusi.
    Na temat górników się nie wypowiadam.
    Co do rolników. Media jak zwykle nakręcają nagonkę na protestujących jako tych złych. Po prostu rolnik nie może odstrzelić dzika, który jest własnością Skarbu Państwa. Tak więc, skoro Skarb Państwa nie upilnował swojej własności i doprowadził do takiego stanu, to do kogo mieli zgłosić się rolnicy?
    Kler- no największy problem państwa xD
    Szef największej partii opozycyjnej w czym ci przeszkadza? Jest tak samo na utrzymaniu państwa, jak cała opozycja i rząd. Akurat w kwestii partii większe pretensje miałbym do PO, która poprzez politykę nienawiści doprowadziła do mordu politycznego.
    A Korwin minie, to już jego ostatnie lata raczej.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #67 dnia: Lutego 14, 2015, 01:33:08 »
    Deadalus. Akurat porównanie do wschodu jest w pewnej części słuszne. W 1990 roku startowaliśmy z tego samego pułapu co Ukraina, daleko w tyle za resztą krajów Europy Środkowej. A już w 2014 mieliśmy 3 krotnie większe PKB.
    przecież te statystyki som zfałszofane i wogule ustawione rzeby dórny naród myslal rze jest dobrze a tak naprawdeł jezd źle a ja wszystko wjem

*Onet/WP mode off*

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #68 dnia: Lutego 14, 2015, 02:36:44 »
    Co do polskiej służby zdrowia, biorąc pod uwagę fakt, że wbrew pozorom aż tak dużo pieniędzy nie jest na nie przeznaczane jest w miarę okej

Jaja sobie robisz, czy Ty tak na poważnie piszesz? Powiedz to ludziom, którzy całe życie byli zmuszani płacić niemałe pieniądze na ubezpieczenie zdrowotne, a teraz muszą gnić w poczekalniach. Obecny system zdrowotny to jakaś kpina. Na wizytę u specjalisty czeka się miesiącami, na zabiegi i operacje - latami. Chcesz dożyć leczenia, to musisz iść prywatnie, czyli de facto płacić drugi raz za coś, co ci się należy jak psu buda.

Deadalus. Akurat porównanie do wschodu jest w pewnej części słuszne.

Nie, nie jest. Z wielu powodów. To raz. Dwa, ja nie pisałem o gospodarce i PKB.

*Onet/WP mode off*

Ty i tak masz cały czas "Onet mode on".

Komorowski już orzekł, że jako namiestnik Euroregionu "Polska", nie zamierza rozmawiać z populistami i tworzącymi mętlik w głowie wyborców.

Bronek dobrze wie, że w bezpośredniej debacie zaorałby go nawet Miś Koralgol, a co dopiero taki Kukiz, Braun czy Korwin. Równie dobrze można by pluszową maskotkę rzucić między wściekłe wilki - tylko by pierze furgało dookoła. Sztab robi co może, aby miłościwie nam panujący prezydent nie wyszedł na kompletnego trzęsiportka. Niby każdy kto ma choć trochę oleju w głowie uzna takie tłumaczenia za jakąś jawną kpinę, ale durny lud to kupi i o to chodzi.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2015, 02:51:26 wysłana przez Daedalus »

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #69 dnia: Lutego 14, 2015, 09:42:58 »
    Odpowiem na podobnym poziomie: Chyba Twoja stara. :P
    To niebyła obelga. Jeśli tak zrozumiałeś, to przepraszam. Pisałem to z pełną powagą.
    Wszyscy tu troszkę trollujemy, ale to co ty wypisujesz przekracza granice.
    Żyjesz w jakimś mrocznym, paranoicznym świecie.
    Jaja sobie robisz, czy Ty tak na poważnie piszesz? Powiedz to ludziom, którzy całe życie byli zmuszani płacić niemałe pieniądze na ubezpieczenie zdrowotne, a teraz muszą gnić w poczekalniach. Obecny system zdrowotny to jakaś kpina. Na wizytę u specjalisty czeka się miesiącami, na zabiegi i operacje - latami. Chcesz dożyć leczenia, to musisz iść prywatnie, czyli de facto płacić drugi raz za coś, co ci się należy jak psu buda.
    To nie wina systemu. Jest w Polsce wiele szpitali które pracują idealnie i bez kolejek.
    Problemem są lekarze pracujący na 5-6 etatów w państwowych szpitalach, w tym przez połowę czasu prywatnie. Kolejka nie bierze się z braku pieniędzy, ale z powodu lekarza który w konkretnym szpitalu przyjmuje godzinę w tygodniu.
    Winni są ludzie którzy za wszystko obwiniają rząd, zamiast rozliczyć lekarzy.
    Kiedy jakiś minister próbuje to poprawiać, lekarze zaczynają protestować, a tępe masy masowo je popierają.

W ten sposób przepadł pomysł z receptami (lekarze nie mogliby wystawiać refundowanych recept przyjmując prywatnie) i tak upadnie pakiet onkologiczny (wytrych wprowadzający kontrole godzin pracy lekarza).

Polacy to analfabeci polityczni, wszystkiemu winien jest rząd, nigdy prawdziwy sprawca.
    Lekarze kombinują, wina rządu. Górnicy pasożytują na gospodarce, wina rządu.  Związki zawodowe prawie zlikwidowały zbrojeniówkę, wina rządu.
    Kiedy OFE zgarniały absurdalne marże, a potem obiecywały 10 letnie emerytury, ani jedna opona nie spłonęła przed siedzibami prezesów OFE, wszystko było winą rządu.
    Teraz frankowicze, zamiast iść protestować pod bank w którym brali kredyt, manifestują przed pałacem prezydenckim.
    Nie, nie jest. Z wielu powodów. To raz. Dwa, ja nie pisałem o gospodarce i PKB.
    Oczywiście, wam wolno porównywać do dowolnego kraju, ale kiedy nasze porównanie nie pasuje do waszej koncepcji, to zaraz jest niedopuszczane, z wielu powodów.
    Bronek dobrze wie, że w bezpośredniej debacie zaorałby go nawet Miś Koralgol, a co dopiero taki Kukiz, Braun czy Korwin. Równie dobrze można by pluszową maskotkę rzucić między wściekłe wilki - tylko by pierze furgało dookoła. Sztab robi co może, aby miłościwie nam panujący prezydent nie wyszedł na kompletnego trzęsiportka. Niby każdy kto ma choć trochę oleju w głowie uzna takie tłumaczenia za jakąś jawną kpinę, ale durny lud to kupi i o to chodzi.
    Brak mi słów, dosłownie spływasz jadem. Zero argumentów, czysta nienawiść.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2015, 10:17:09 wysłana przez Waldzios »
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Lutego 14, 2015, 12:37:26 »
    Żyjesz w jakimś mrocznym, paranoicznym świecie.

Nie świecie - państwie.
    Serio mam Ci zacząć podawać przykłady coraz większego gnojenia obywatela przez system? Mogę, ale byłyby tego tony. Z samego mojego 30 tys. miasteczka mogę Ci przedstawić po kilka przykładowych afer związanych ze Strażą Miejską, służbą zdrowia, administracją miejską, Urzędem Skarbowym, ZUSem, Policją... jest tego sporo i mógłbym poświęcić długie godziny, aby je opisać. Wszystkie te sprawy łączy jedno - urzędnik/funkcjonariusz pozostał całkowicie bezkarny lub dostał jakąś śmieszną karę, ucierpieli zwykli obywatele. A to tylko jedno małe miasteczko, gdzie tam skala kraju.

Jasne, że można takie sprawy olewać totalnie i żyć sobie spokojnie swoim beztroskim życiem. Jednym uchem wleci, drugim wyleci i po kłopocie. Przynajmniej teoretycznie, bo uproszczając są dwa rodzaje ludzi - tacy, którzy to olewają, traktują jako codzienność i tym samym dają temu ciche przyzwolenie, oraz tacy, którzy każdą tego typu sytuację dostrzegają i chcą ją piętnować, aby nigdy więcej nie miała miejsca.

Z jednej strony mamy więc Ciebie, który to publicznie przyznajesz, że będziesz dalej wspierał obecnych rządzący, pomimo wszystkich ich przekrętów i działań na szkodę Państwa oraz obywateli, przy czym zasłaniasz się jakąś chorą rzekomą "stabilizacją" ("jest ch**jowo, ale stabilnie", co?). Z drugiej mamy mnie, twierdzącego, że politykom trzeba cały czas patrzeć na ręce i każdego, który zaczyna mieszać i oszukiwać, trza jak najszybciej od władzy odsunąć i osądzić. Ja uważam, że jak ktoś zawiódł, to należy go zdjąć ze stołka i w jego miejsce posadzić nową, dobrze rokującą osobę. Ty piszesz, aby siedzieli sobie dalej i kontynuowali swe "dzieło". Rozumiem, że według Ciebie to ja jestem tym nienormalnym? Dobre.

To nie wina systemu.

A gdzie tam. System jest świetny... tylko że nie działa. Obecnie łatwiej, szybciej i wygodniej jest leczyć się za granicą, walcząc potem o zwrot kasy z NFZ, niż leczyć się na miejscu, w ojczyźnie, w kraju w którym od lat płaci się składki. No ale system jest dobry...

Jest w Polsce wiele szpitali które pracują idealnie i bez kolejek.

Konkretne przykłady poproszę tych licznych szpitali. Inaczej będzie to tekst wzięty z dupy.

Górnicy pasożytują na gospodarce, wina rządu.

Straszni górnicy skubią biedne państwo... tylko sami sobie umów nie pisali. To, że mają tyle dodatków i przywilejów to błędy zarządzania i efekt braku reform. To rząd powinien te reformy przeprowadzić, a jeśli nie potrafi - oddać kopalnie w ręce prywatne. Ale do tego trzeba mieć jaja i nie bać się spadku poparcia w sondażach. No ale oczywiście to górnicy są wszystkiemu winni, bo walczą o swoje (każdy na ich miejscu by walczył) i biedny rząd musiał się przed nimi ugiąć.

Teraz frankowicze, zamiast iść protestować pod bank w którym brali kredyt, manifestują przed pałacem prezydenckim.

Przy okazji taka mała ciekawostka - sprawdźcie sobie jak wygląda mapka frankowiczów i porównajcie ją z mapą głosujących na PO. Pokrywają się niemal idealnie. Nie dziwota, że rząd chce im pomóc (mimo iż sam pomysł jest poroniony), w końcu trza dbać o swych wyborców.

Oczywiście, wam wolno porównywać do dowolnego kraju, ale kiedy nasze porównanie nie pasuje do waszej koncepcji, to zaraz jest niedopuszczane, z wielu powodów.

Dokładnie.

Brak mi słów, dosłownie spływasz jadem. Zero argumentów, czysta nienawiść.

Nie spływam jadem, tylko mówię jak jest. Obecnie tak naprawdę nie mamy prezydenta. Nie widać go praktycznie wcale, nikt się z nim nie liczy, bo wszyscy wiedzą, że to taki Bronuś - milusi myśliwy, który przypadkiem trafił na stołek. Na samym początku swojej kadencji popełniał tyle gaf, że musiano coś z tym zrobić, bo nawet "zaprzyjaźnione media" nie były w stanie tego przemilczeć (są nawet fajne kompilacje tych wpadek). W efekcie na blisko rok Komorowski praktycznie całkowicie zniknął z mediów i słuch o nim zaginął. Po roku wreszcie zaczął się pojawiać, już odmieniony - widać że ktoś się przy nim sporo napracował. Teraz już ładnie i dostojnie czyta z kartki przemówienia, które mu przygotowano, ba, nawet czasem nauczy się czegoś na pamięć. Nie zmienia to faktu, ze prezydentem jest nijakim, pustym i całkowicie pozbawionym jaj. Ot, taka maskotka-marionetka do pomachania nią przed tłumem. I do automatycznego przyklepywania niewygodnych ustaw.

Śmiałem się kiedyś z Kaczyńskiego, ale co by o nim nie gadać, to nawet on prezydentem był 100x lepszym.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #71 dnia: Lutego 14, 2015, 12:45:05 »
    Waldzios, dlaczego Polska nie może być jak Tajwan, Niemcy po II Wojnie Światowej albo Japonia po restauracji Meiji? Jesteśmy skazani na stabilizację, upadek demograficzny i korupcję?
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Lutego 14, 2015, 14:09:23 »
    W sprawie Bronka wrzucę jeszcze fajne znalezisko (długie, ale warto):
    http://www.wykop.pl/link/2396962/wojciech-sumlinski-polska-w-cieniu-wsi-11-02-2015-r/

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #73 dnia: Lutego 14, 2015, 14:46:35 »
    Rozumiem, że według Ciebie to ja jestem tym nienormalnym?
    Dokładnie, osobowość paranoiczna, to się leczy...
    Jeśli szybko nie zajmiesz się swoim zdrowiem, to do listy prześladowań przez ustrój będziesz musiał dodać przymusową hospitalizację.

To była moja ostatnia próba "dyskusji" z tobą. Jesteś tak oderwany od rzeczywistości jak to tylko możliwe.
    Waldzios, dlaczego Polska nie może być jak Tajwan, Niemcy po II Wojnie Światowej albo Japonia po restauracji Meiji? Jesteśmy skazani na stabilizację, upadek demograficzny i korupcję?
    Litości, kiedy ja coś takiego napisałem???

Nigdy nie pisałem ze mi się obecny system podoba, albo że nie chce zmian.
    Pisałem że będę głosował na polityków zapewniających "stabilizacje" do "momentu" aż pojawi się alternatywa, która zaoferuje coś poza pluciem jadem i populizmem.

Głosowanie na idiotów którzy obiecują cuda, zupełnie oderwane od realiów, ignorując jak działa system, uważam za szkodnictwo i głupotę.
    Mam zupełnie gdzieś, czy konkretny populista obiecuje Tajwan, czy Niemcy po II Wojnie Światowej :P.
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #74 dnia: Lutego 14, 2015, 15:24:40 »
    Chcesz dyskutować z Daedalusem po czym obrażasz go w taki sposób.
    Patrząc na twoje posty to właśnie ty masz problemy ze sobą, według ciebie Polska w aktualnym stanie wygląda idealnie... wygląda ale chyba przez okna zakładu psychiatrycznego. Poproś opiekuna o zasłonięcie okien, skoro internetu ci nie zablokowali i mają wiedzę że go używasz, to widocznie twój widok na Polskę powoduje pobudzenie i częste erekcje.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...