Porównywanie z Polski krajami zachodniej Europy które nie maja za sobą 50 lat socjalizmu, jest tak samo absurdalne jak porównywanie z krajami afrykańskimi.
Nie, nie jest absurdalne. Z kilku powodów:
- Jak już wspomniałem, jesteśmy w Unii i to Unię mamy gonić, jeśli nie chcemy skończyć jako unijna kolonia, czyli dostawca "czarnuchów" do roboty i rynek zbytu dla towarów drugiej i trzeciej klasy... jak to w dużej mierze jest obecnie.
- Nie wiem jak Ciebie, ale mnie uczono, że równa się w górę, nie w dół. Chcąc iść do przodu, patrzy się przed siebie, nie przez ramię. Chcąc się rozwijać trzeba patrzeć na lepszych, od nich się uczyć i od nich przejmować wzorce. Patrząc i porównując się z gorszymi będziemy się tylko i wyłącznie cofać.
- Nie chodzi o to, aby zaraz Janusz zarabiał tak samo jak Hans, czy gospodarka Polski urosła do poziomu gospodarki Niemiec. Chodzi o pewne standardy, regulacje, o traktowanie obywateli. Często są to rzeczy, które można zmienić kilkoma ustawami (np. próg podatkowy, które obecnie nawet w biednej Kambodży jest wyższy niż w Polsce). Niestety komuś bardzo na rękę jest obecny burdel i państwo urzędniczo-policyjne.
To już zależy czy dane bierzesz z roczników statystycznych i oficjalnych raportów, czy gadzinówek i broszurek propagandowych.
Z raportów opublikowanych przez niezależne, międzynarodowe organizacje.
No ale przecież jest wspaniale - krul wiecznie żywy zawsze mówi prawdę, więc tak musi być.
Takimi tekstami pokazujesz, że nie jesteś lepszy od tych oszołomów z PO i ich lemingów. To typowy dla nich tok myślenia i wypowiadania się - krytykujesz obecną sytuację, obecną władzę czy kogoś z PO, to jesteś z PiSu (kiedyś) albo kuc (obecnie). To już jakaś choroba jest. Tak ciężko wam kuźwa pojąć, że ludzie po prostu chcą normalności? Ja dla przykładu w rzyci mam kto będzie rządził - ważne, by rządził dobrze i by Polska stała się państwem przyjaznym obywatelowi. Życie pokazało, że takie partie jak PO, PSL i SLD zapewnią nam coś wręcz przeciwnego.
Zaraz się pewnie jeszcze uczepisz tego, że ja robię podobnie i nadaję na PO. Różnica polega na tym, że akurat ta partia rządzi i że tylko ta partia uprawia propagandę sukcesu rodem z PRLu, próbując nam wmówić jak to mamy dobrze i jak wspaniale się obecnie żyje.
edit: O widzę, że już zedytowałeś. Wiesz, można się rozpływać nad tym, jak to w Polsce mamy dobrze, jak fajnie się żyje... itd. itp. Uwierz - dostrzegam i doceniam to co mam. Sęk w tym, by się nad tym nie rozpływać. Według obecnych rządzących najlepiej by oczywiście było, gdybym cieszył się jak wieprz z tego, że mam dach nad głową i że mam co do gara włożyć. Mam się radować z każdej inwestycji, nie ważne jak bardzo poroniona by była. Wyremontowali ci w mieście drogę? Ciesz się i nie patrz na to, że krzywa, dziurawa i kosztowała kilka razy więcej, niż powinna. Postawili w mieście nowe przystanki, więc się ciesz! Ch*j, że każdy z tych przystanków kosztował więcej, niż budowa nowego, nowoczesnego domu... łącznie z kupnem działki. Ktoś nagrał bardzo niewygodne rozmowy ludzi u szczytu? Nie interesuj się! G*** cię to obchodzi. nagrywających się znajdzie i ukarze, a "umaczanym" kolegom znajdziemy jakieś fajne nowe posadki.
Obecnie wygląda to tak, że jak tylko zaczniesz coś krytykować, toś oszołom.
Ja po prostu chcę, aby moje dziecko (jeśli kiedyś mnie na nie będzie stać) żyło w normalny kraju. Aby nie musiało toczyć ciągłych batalii z urzędnikami. Aby nie czuło strachu za każdym razem, gdy widzi radiowóz policyjny. Aby nie musiało oddawać Państwu większości swego dochodu i patrzeć, jak te pieniądze są sprzeniewierzane. Aby pracowało na siebie i swoją przyszłość, nie na całą bandę różnych pasożytów. Chcę normalności. A jeśli będziemy akceptować i cieszyć się ze stanu, jaki obecnie mamy, jeśli nie będziemy się sprzeciwiać i walczyć, to nigdy do tej normalności nie dojdziemy.