Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jeździectwo jest jak kastracja  (Przeczytany 11933 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    Odp: Jeździectwo jest jak kastracja
    « Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 18, 2015, 21:12:40 »
    Ale tak, że została w strzemionie razem z butem a dotychczasowa jej posiadaczka bez niej na ziemi?
    Właśnie dlatego tak ważne jest, by trzymać odpowiednie ułożenie nóg w strzemionach. Pięty w dół, palce do konia, wtedy jak się zwali z siodła to nie będzie się tarzać za koniem z nogą zaplątaną w strzemieniu. Bo pewno tak było. Historia tragiczna, ale najprawdopodobniej miała miejsce z winy samej poszkodowanej.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 18, 2015, 21:30:51 »
    Nie, dziewczyna nie popełniła błędu. W dodatku broniła po wszystkim konia i już w drodze do szpitala krzyczała, że mają konia nie zabijać.
    Koń był wredny i z tego co pamiętam, to wyrzucił ją do góry i wyrwał się do przodu. Jakkolwiek by to nie przebiegało, dziewczyna została okaleczona, a nie popełniła błędu.

huth - to taka zemsta za Ich Troje

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 18, 2015, 21:33:31 »
    A to już rozumiem. Myślałem że ją poniósł i ciągnął ją po ziemi mając nogę w strzemieniu. Bo wtedy wszelkie rany są z winy jeźdźca.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 18, 2015, 21:44:45 »
    Ale morał jest prosty - uważać!
    W MiB, takich rzeczy nie zobaczysz. Ciekawe jak miałby wyglądać symulacja jazdy konnej, jakoś musiałaby przekładać ruchy człowieka na to co się dzieje z koniem i jego zachowaniem. Np. wciskamy klawisze jak chcemy spiąć ostrogi, mogłoby być fajne. :)

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 18, 2015, 21:54:44 »
    Ano ciekawe. :D Chociaż dobrze odwzorować się nie da, bo za mało rąk do wciskania klawiszy mamy. :D

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 18, 2015, 22:13:51 »
    Ale dalej nie mam odpowiedzi, czy ona tę stopę ma czy nie ma? Wiecie jak moja wyobraźnia teraz ostro pracuje?

Ale morał jest prosty - uważać!
    W MiB, takich rzeczy nie zobaczysz. Ciekawe jak miałby wyglądać symulacja jazdy konnej, jakoś musiałaby przekładać ruchy człowieka na to co się dzieje z koniem i jego zachowaniem. Np. wciskamy klawisze jak chcemy spiąć ostrogi, mogłoby być fajne. :)
    pewnie jak w grach QWOP, Surgeon Simulator i Octodad :P

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 18, 2015, 22:20:23 »
    Ale dalej nie mam odpowiedzi, czy ona tę stopę ma czy nie ma? Wiecie jak moja wyobraźnia teraz ostro pracuje?
    Mniej filmów gore HUtH :P
    Wiem, że śmiszne i w ogóle, ale w pewnym stopniu niszczą psychę... Kurde, ja się cieszę że trenuję tylko tenisa, nie słyszałem żeby podczas meczu jakiś tenisista stracił nogę.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 18, 2015, 23:01:18 »
    Dziewczyna miała stopę rekonstruowaną - tzn. koń jej oderwał, ale lekarze jakoś ją tam składali - oczywiście nie odzyskała pełnej sprawności.
    Wiem, to może oddziaływać na wyobraźnię, ale jest inaczej jak się kogoś znało, nawet tak tylko z widzenia. Nie wiem, na ile się ta stopa trzymała np. na skrawkach skóry, na ile została w strzemionach, w każdym razie nic dobrego.
    Mimo wszystko konie w Barlinku - czyli tam gdzie mieszkam i tam gdzie to się wydarzyło nadal mają się dobrze.

Offline huth

« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 19, 2015, 01:47:46 »
    Kurcze bele kwaśne morele, mnie takie cos zawsze interesuje, znaczy się takie kwestie związane z ciałem i życiem, widzę to w 360° i slow motion, ja rozumiem ze taka dziewczyna ma słabsza budowę, ale i tak jaka to musiała być siła, żeby wyrwać stopę, nie wybić ze stawu, ale wyszarpnąć...
    Ktoś z was kiedykolwiek słyszał o oderwaniu kończyny bez użycia technologii związanej z prochem i materiałami wybuchowymi? Bo ja jakoś jeszcze nie
    Zresztą przypomniał mi się inny przypadek pośrednio z tym hobby związany, koleżanka kogoś z rodziny jeździła konno, stadnina jest przy jakiejś ruchliwej drodze, no i ją śmiertelnie potrącił samochód jak przechodziła...

Także tego.... No fajne te jeździectwo :D ja chyba mam jakąś traumę po tamtej przdjażdżce za bardzo młodu. Jak myślę o koniu, to szybko zawsze mi przychodzi myśl, jakie są skutki kopnięcia albo ugryzienia przez takiego zwierza
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 19, 2015, 18:23:48 wysłana przez huth »

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 19, 2015, 11:19:02 »
    Koń Ci nie sprzeda kopa jak sobie tego nie zażyczysz. ;) Jak będziesz się skradał od tyłu, albo wykonywał jakieś nagłe ruchy to wtedy możesz oberwać. Grunt to podejście, do konia też trzeba mówić. To bardzo sympatyczne zwierzęta i przyjacielskie, można je wkurzyć i wtedy jest niewesoło, ale generalnie koniowi nie w myśl żeby Cię pogryźć. Odkąd jeżdżę ani razu kopa nie dostałem ani mnie nie nie dziabnął, co najwyżej wspomniana przeze mnie sytuacja kiedy mnie celowo zrzucił albo bicie ogonem. :)

Dlatego niepotrzebna ta trauma, polecam się teraz jak jesteś już starszy przejechać pare razy na lonży, może się wtedy zachęcisz. :)

Offline huth

« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 22, 2015, 20:07:05 »
    Btw już jakiś czas temu słuchałem audycji w radiu o rekonstruktorach kawalerii, jako jakieś oddziały reprezentacyjne, że to nie tylko takie dla rozrywki, ale takie mocno patriotyczne, nie tyle odtwarzanie "kostiumów" itp., ale takie mentalne inspirowanie się etosem ułanów czy coś tam... Jak ci się takie wojskowe klimaty podobają? :P Może raczej westernowo bardziej? Mi się podoba taki obrazek, że tło: nowoczesne, zurbanizowane, itp., a tu sobie jedzie facet w koszuli i kapeluszu na koniu

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 22, 2015, 20:10:07 »
    No właśnie - jak się ma rekonstrukcja do koni?
    Przecież kiedyś musiał być straszne różnice w hodowli, sposobach jazdy i sztuczkach woltyżerskich. Taka poważna rekonstrukcja musiałby być cholernie droga i trudna!

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 22, 2015, 20:51:48 »
    Jak ci się takie wojskowe klimaty podobają? :P Może raczej westernowo bardziej?
    Bardzo mi się podobają, lubię i wojsko i konie więc poparadować w mundurze bym chciał. Ciężkie to bo koszty duże, paradny mundur to nie jest tania sprawa w końcu. Choć jakbym do stadniny polazł dajmy na to w mundurze francuskiego dragona z początku XIX wieku to by oporów właściciel nie miał, bo to tak naprawdę strój jeździecki + hełm robiący za kask (obowiązkowy, większość się boi udostępnić konia jeźdźcowi bez kasku bo taki kolo krzywdę sobie zrobi i jeszcze sprawę wniesie do sądu że wina konia a co za tym idzie właściciela, a jakże).

Czyli tak jak mówię, koszty jedynie mnie powstrzymują przed zgłębieniem się do reszty w wojskowy klimat. :) Myślałem nad tym czy do kawalerii się w sumie nie zaciągnąć, fajna sprawa dla koniarza. Wojsko, żołd, szabelka, czego chcieć więcej? :) W sumie kawalerzyści nawet obecnie chyba lepiej mają niż np. piechota, bo służą tylko na paradach. Choć oczywiście szkolenie przechodzą.

A westernowo to ja się nosić zacząłem na wsi jak do stadniny jadę, kapelusz, jeansy i koszula obowiązek heheh.

Btw już jakiś czas temu słuchałem audycji w radiu o rekonstruktorach kawalerii, jako jakieś oddziały reprezentacyjne, że to nie tylko takie dla rozrywki, ale takie mocno patriotyczne, nie tyle odtwarzanie "kostiumów" itp., ale takie mentalne inspirowanie się etosem ułanów czy coś tam...
    No jest coś takiego ale pewnie trzeba własnego konia mieć.

Mi się podoba taki obrazek, że tło: nowoczesne, zurbanizowane, itp., a tu sobie jedzie facet w koszuli i kapeluszu na koniu
    Ja tak popylam często na wycieczkach konnych bo się po miasteczkach też przejeżdża, urbanizacja wielka to nie jest ale zawsze "kowboj" a w okół współczesność jest. :)

Przecież kiedyś musiał być straszne różnice w hodowli, sposobach jazdy i sztuczkach woltyżerskich. Taka poważna rekonstrukcja musiałby być cholernie droga i trudna!
    Obecnie kawaleria też nie jest zła, szablami machać ich uczą a wielu również po godzinach służby ćwiczy jak np. wachmistrz co mnie jazdy uczył. :)

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 22, 2015, 21:25:21 »
    Wszystko prawda, tylko mi chodzi o to, że gdybyś chciał tak w 100% odtworzyć to jak w danej epoce wyglądały konie to mogłoby to być trudne. Albo i nie, czy ktoś coś może na poważnie na ten temat powiedzieć?
    Dajmy na to Werner Herzog kręci film i chce żeby był totalnie wiarygodny, żąda koni dokładnie takich jak były kiedyś, DOKŁADNIE! Dałoby się to zrobić, czy nie? To znaczy czy krzyżowanie ras, pasze zmieniły te konie aż tak mocno?

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 22, 2015, 21:32:05 »
    No mogłoby być trudne, owszem. :) Ale np. francuskie rycerstwo odtworzyć ładnie się da, bo Percherony przetrwały do dzisiaj (a była to rasa dawnych koni rycerskich) tak samo jak angielskie rumaki Shire.

Efektem wiarygodne odtworzenie niektórych formacji pod względem koni jest jak najbardziej możliwe.