Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pieśń Lodu I Ognia (Gra O Tron) // Możliwe Spoilery !!  (Przeczytany 54441 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    Odp: Pieśń Lodu I Ognia (Gra O Tron) // Możliwe Spoilery !!
    « Odpowiedź #225 dnia: Czerwca 23, 2016, 20:17:23 »
    ^szarzowal tak jak mc pasztet uczył. Widac D&D czytaja tawerne.. xD

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline Rumcajs z Galapagos

• Użytkownik
    • Piwa: 14
    « Odpowiedź #226 dnia: Czerwca 23, 2016, 20:28:05 »
    Ta szarża... zginął jego koń od paru strzał, ale on magicznie nie dostał ani jedną. Następnie wyciąga miecz, i stoi na środku pola bitwy. Do ataku przystępuje kawaleria obu stron, no ale oczywiście żaden koń w niego nie wjechał.
    (click to show/hide)

Offline Ganczo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #227 dnia: Czerwca 26, 2016, 13:39:56 »
    To juz dzisiaj wyjasni sie nowa fabula woooah

Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #228 dnia: Czerwca 26, 2016, 20:57:32 »
        IvE co do Dorne, to pamiętaj, że Martin może napisać 1000 stron książki, ale jak go najdzie fantazja to i 1200. Serial, jest zaś nieubłaganie związany czasem antenowym, którego mogło nie starczyć dla takiej postaci jak książę Doran. Chociaż rozmowa Varysa z nim, w której książę zwierza się, że tyle lat dusił w sobie zemstę, w której mógłby powiedzieć, że  "To takie łatwe, zwołać chorągwie i ruszyć na stolicę, jak Robb Stark. Mścić zniewagi, krewnych, zwyciężać bitwy... Ale ilu ludzi z północy zginęło już na tej wojnie? 10 000? Dużo, bardzo dużo, w porównaniu do jednego Dornijczyka, nawet jeśli był on Oberynem Martellem".
        Bo to mniej więcej kierowało księciem. Nie chciał by się lud wykrwawił w bezsensownej wojnie. O wiele trudniej byłoby wymyślić takie okoliczności, w których Doran rusza na wojnę, pali za sobą mosty, niż w przypadku córek Oberyna. Tu prosty motyw, który załapie każdy -zabito im ojca, wujek nie chce iść na wojnę, to zabijemy wujka XD DOBRY PLAN.

Offline Ganczo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #229 dnia: Czerwca 27, 2016, 04:06:34 »
    Ten odcinek. On zabił moje uczucia ;-;
    Ale tak jak odmawiałem im tragicznośći tego sezonu, tak ten odcinek nasycił mnie do końca.
    (click to show/hide)
    Ten finał miał wszystko, czego brakowało sezonowi. uratował go. Mają fabułę na cały następny sezon. Teraz tylko czekać. Znowu czekać.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #230 dnia: Czerwca 27, 2016, 07:15:37 »
    100% racji Ganczo Panczo
    Odcinek przegenialny. Teraz czekam już na kolejny sezon, bo ten epizod uratował cały sezon i zrobił mi smaka na więcej :) .

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #231 dnia: Czerwca 27, 2016, 08:36:52 »
    (click to show/hide)

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #232 dnia: Czerwca 27, 2016, 11:55:34 »
    Azor Ahai potwierdzony, meh. Liczyłem, że to będzie taki mit do samego końca, taka niewiadoma.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #233 dnia: Czerwca 27, 2016, 12:01:20 »
    Dla mnie ostatecznie GoT stracił cały swój urok i klimat. Może dla casulowych widzów (broń Boże nie obrażam) jest to spoko. Kompletnie nielogiczne wątki, zdarzenia i rozwiązania. Pozabijali najciekawsze postacie do tego wszystko było do bólu przewidywalne (jeszcze niedawno pisałem, że Cersei wszystkich wysadzi)

Przygotowałem nawet specjalny mem:

(click to show/hide)

Gdy myślałem, że nic gorzej nie będzie i już żenady nastał kres . I chociaż w końcówce są fajne statki Targaryenów, fajny widoczek na pocieszenie... To nagle z podziemi a raczej spod pokładu wyrósł Varys, który się teleportował z Dorne (Da się bardziej zj****ć?)

Przy GoTcie trzymała mnie nieprzewidywalność, brutalność świata, oraz mimo fantastycznej otoczki, logiczna, trzymająca się kupy konstrukcja. Do tego brak zbędnego patosu (poza Danerys) i krwawy brutalny świat bez podziału na dobro i zło.

O tych wątkach co pisałem nie będę nawet wspominał. Wszelkie rozwiązania są jak kulą w płot. Co zostało w ostatnim sezonie? Na początku patetyczna walka o tron i zrobienie walki dobra ze złem czyt. Dany vs Cersei. Potem patetyczna walka z innymi. Jedyne co może wprowadzić trochę zbicia z tropu to jak zachowa się Littlefinger. No i pozostaję jeszcze wątek Samwella (lolz?) i Aryi (lol2 może co najwyżej reunion z Ogarem zrobić)

No czyli mamy szmirowatą telenowelę niczym z amerykańskiego filmu. No cóż. Powstrzymywałem się, żeby nie przewijać. Ostatni sezon obejrzę jednak aby skończyć historię no i dla Tyriona i Jaimiego (ostatnich ciekawych postaci)

6 sezon to jednak, dno tragedia i kilogram mułu. A szkoda.

Offline Ganczo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #234 dnia: Czerwca 27, 2016, 12:39:54 »
    Ostatni? Czytałem, że ma być conajmniej 8 sezonów Bałbałian. Szmira dno rak itp itd. Mhm. A mi się podoba. "Każualowy widz" no tak średnio bym powiedział. Cieszę się, że nie porzucili historii jak grubas i jednak chociaż trochę próbują ją pociągnać. Dobra przegryzka w oczekiwaniu na książkę, która pewnie wprowadzi tru fabułę taką jaka powinna być. Szmira i syf ten sezon, ale dwa ostatnie odcinki były całkiem spoko. Chociaż przez to, że przynudzali cały sezon ten finał zrobił się taki na siłę emocjonujący, nagle  z dupy 30 wątków otworzyli, które spokojnie mogły iść od 5-tego odcinka sobie przez sezon. Trochę dramat.

#AzorAhaiToVictarion

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #235 dnia: Czerwca 27, 2016, 12:41:27 »
    Szanuję i rozumiem, że komuś się podoba. Mi po prostu nie przypadł do gustu. A tak z ciekawości to jakie niby wątki otworzyli? :D

Offline Ganczo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #236 dnia: Czerwca 27, 2016, 12:48:14 »
    Wielkiej zadymy lannisterów, arye szukajaca *tu wstaw sobie postac*, Varyssa "Teleportera" Blackfyre'a, jest Benjen który może się sqrwić i odprowadzil Brana tylko po to, zeby ten wszedl za Mur z ta pieczecia i otworzyl im droge, żmijki dornijskie z tyrellami wspierajace smoczka, szalenstwo cersei czyli uwaga:
    Dzieci Tywina to nie dzieci Tywina :OOO, w koncu to u Targaryenow bylo to szalenstwo, tak samo jak rozne wady genetyczne *karlowatosc Tyriona*
    Mamy krola polnocy, watek Petyra Reyne'a ktory dla mnie bedzie Reynem. Prawdopodobnie watek kosy Daario z Euronem, inwazja na Westeros, zazdrosc Sansy, moze w koncu STARKS REJUNION. To chyba tyle po tym finale

Cersei J Lannister: King's Landing, home. At least it was before i burned everything up.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2016, 13:03:43 wysłana przez Ganczo »

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #237 dnia: Czerwca 27, 2016, 13:17:42 »
      Pamiętajcie fragment przedmowy, do bodajże "Nawałnica Mieczy - Stal i Śnieg"

Pieśń lodu i ognia, jest opowiadana z punktu widzenia postaci, które dzielą od siebie setki, a niekiedy nawet tysiące mil. Wydarzenia opisywane w pewnych rozdziałach trwają dzień, bądź tylko godzinę, te zaś, o których mowa w innych, dwa tygodnie, miesiąc czy pół roku. Przy takiej kompozycji narracja nie może być ściśle chronologiczna. Niekiedy ważne rzeczy dzieją się jednocześnie tysiące mil od siebie
    - Doceńcie, że przepisałem i wyciągnijcie z tego wnioski xD Sam Martin, wprost daje do zrozumienia, że nie można czepiać się tego, że coś zgrzyta. Tam wydaje się, że pokazują dzień po dniu, a u Daenerys to jakby z przeskokiem dwutygodniowym. Dlatego wątki z nią, są często pokazywane na końcu, właśnie by nie było przeskoków typu - Wtorek na północy, potem przyszła niedziela u Dany, wracamy do środy która była po wtorku, tyle, że z perspektywy Cersei.
        Chronologia jest tutaj trochę niespójna całościowo, ale wątki poszczególnych postaci są doskonale prowadzone. Po prostu trzeba się wgryźć w to, że w różnym tempie.

Dlatego serio, nie czepiajcie się Varysa, bo część okrętów miała na żaglach godło Martellów. Czyli po prostu, doszło do przeskoku, pokazano już scenę, gdy Varys wrócił z Dorne i wypływają. Na tym polega GoT.

Tak poza tym, zwłaszcza, że potwierdzono teorie R+L=J, co z jednej strony dyskredytuje Jona jako Króla Północy, ale daje mu mocne roszczenia do Żelaznego Tronu. To mogę to skomentować tylko tak
    (click to show/hide)

Biedny Martin, planuje napisać dwie książki jeszcze, z tego co mi wiadomo, a wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że mu w czerwcu przyszłego roku zaspoilerują zakończenie :D I tak, jakby ktoś nie wiedział - choć wszyscy z udzielających się wiedzą, lecz gdyby ktoś nagle się włączył do dyskusji choćby po premierze "bannerlola"- Martin zdradził zakończenie twórcom. Pewnie teraz sobie zapuści jeszcze dłuższą brodę, by mieć w co pluć.

Offline Dedos

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #238 dnia: Czerwca 27, 2016, 17:36:04 »
    Dla mnie ostatecznie GoT stracił cały swój urok i klimat. Może dla casulowych widzów (broń Boże nie obrażam) jest to spoko. Kompletnie nielogiczne wątki, zdarzenia i rozwiązania. Pozabijali najciekawsze postacie do tego wszystko było do bólu przewidywalne (jeszcze niedawno pisałem, że Cersei wszystkich wysadzi)

Przygotowałem nawet specjalny mem:

(click to show/hide)

Gdy myślałem, że nic gorzej nie będzie i już żenady nastał kres . I chociaż w końcówce są fajne statki Targaryenów, fajny widoczek na pocieszenie... To nagle z podziemi a raczej spod pokładu wyrósł Varys, który się teleportował z Dorne (Da się bardziej zj****ć?)

Przy GoTcie trzymała mnie nieprzewidywalność, brutalność świata, oraz mimo fantastycznej otoczki, logiczna, trzymająca się kupy konstrukcja. Do tego brak zbędnego patosu (poza Danerys) i krwawy brutalny świat bez podziału na dobro i zło.

O tych wątkach co pisałem nie będę nawet wspominał. Wszelkie rozwiązania są jak kulą w płot. Co zostało w ostatnim sezonie? Na początku patetyczna walka o tron i zrobienie walki dobra ze złem czyt. Dany vs Cersei. Potem patetyczna walka z innymi. Jedyne co może wprowadzić trochę zbicia z tropu to jak zachowa się Littlefinger. No i pozostaję jeszcze wątek Samwella (lolz?) i Aryi (lol2 może co najwyżej reunion z Ogarem zrobić)

No czyli mamy szmirowatą telenowelę niczym z amerykańskiego filmu. No cóż. Powstrzymywałem się, żeby nie przewijać. Ostatni sezon obejrzę jednak aby skończyć historię no i dla Tyriona i Jaimiego (ostatnich ciekawych postaci)

6 sezon to jednak, dno tragedia i kilogram mułu. A szkoda.

Pająk prawdopodobnie wypłynął z Martellami do Meereen, a stamtąd razem z Daenerys do Westeros. Właśnie tam widać kilka staków Martellów, więc po prostu był olbrzymi przeskok.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #239 dnia: Czerwca 27, 2016, 18:16:18 »
    Gdybyś przeczytał moją odpowiedź Dedon, to byś zauważył, że już to wyjaśniłem! Ba, powołując się na to co GRRM napisał w przedmowie do jednej z książek. Ale, ująłeś to krócej i w punkt - Chronologia Gry o Tron, jest jaka jest, wydarzenia w jednym miejscu mogą być opisywane na zasadzie "Dzień, pod dniu" czy nawet obejmować kilka godzin, gdy u innych bohaterów, którzy są ukazani w danym odcinku, to mogą prezentować 2-3 tygodnie z ich życia.