Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: The Deluge (pierwotny wątek i dyskusja ogólna)  (Przeczytany 390186 razy)

Opis tematu:

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: With Fire And Sword (Beta testy- info pierwszy post).
    « Odpowiedź #1065 dnia: Stycznia 09, 2011, 10:02:53 »
    Gwoli wyjaśnienia - nie tyle robię moda, co pomagam chłopakom dobiec do mety. Większość jest już w sumie zrobiona, zostaje dodać tylko kilka rzeczy, o które prosił mnie Tul przekazując mi kod oraz poprawa błędów. A że z natury jestem perfekcjonistą, to do eliminacji błędów powinienem się nadać. Pewnie przy okazji dodam też od siebie nieco drobnych...

Sporą kulą u nogi WFaS jest niestety to, że część modeli pamięta czasy starego M&B... i to chyba jeszcze wersji beta. Postaram się zmobilizować chłopaków, by te modele i ich tekstury podmienić na nowe. Sam też staram się zrobić ile się da i nie ograniczać się do samego skryptowania, ale modelowaniem i teksturowaniem nie zajmowałem się już od jakiegoś czasu, więc nie wychodzi mi to aż tak dobrze, jakbym sobie tego życzył (o czym przekonałem się w ciągu ostatnich dni, podmieniając tekstury kilku starych pancerzy - są może lepsze niż poprzednie, ale rewelacji nie ma).

Jestem natomiast pod ogromnym wrażeniem nowych modeli Bartusa. Takie np. zbroje polskich pancernych mnie po prostu urzekły i gdyby wszystkie modele i tekstury WFaS były na tym poziomie, to Dzikie Pola również wyglądem byłyby za WFaS daleeeeko w tyle.

Offline inco

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1066 dnia: Stycznia 09, 2011, 10:15:37 »
    Hej,

Czy mógłby ktoś dobrze zorientowany w modzie podać mi prawidłowe ustawienia do pliku konfiguracyjnego serwera takich danych jak:
    - Ustawienie map
    - Ustawienie frakcji

Pozdrawiam
    Inco

EDIT:

Odnośnie dyskusji na temat niszczenia się kopi, to (jeżeli nie wyjdzie zrobienie tego w normalny sposob) to można próbować zrobić by kopia byłą 'tarczą' (w jakiś modach, chyba można zadawać obrażenia tarczą?). Standardowe wyposażenie Husarza bylo by (4 sloty więc: slot na kopie, slot na tarcze która defakto była by jak miecz ;] - obsługiwało by się to odwrotnymi przyciskami myszy niż standardowo, oraz 2 sloty na zwykłą tarczę i zwykłą broń)
    Nie znam się na mechanice robienia modów więc to tylko takie moje gdybanie, jak można by obejść ew problemy.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2011, 10:31:24 wysłana przez inco »

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1067 dnia: Stycznia 09, 2011, 10:49:18 »
    Ale tarczy raczej nie pochylisz.
    :/

Deadalusie mam nadzieje że za to że im pomagasz oni pomogą tobie aby RM wyszły.

Niestety to nie działa na takiej zasadzie. ;) W WFaS po prostu zaczęło brakować ludzi. Ci, co projektem się do tej pory zajmowali, mają ważniejsze rzeczy na głowie i nie mają już zbyt wiele czasu, by poświęcać się WFaS, nie mówiąc już o innych modach.

Szkoda. Mam nadzieje że przez to nie zostawisz RM.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2011, 15:16:57 wysłana przez rybopiotr »
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Bolo Chan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1068 dnia: Stycznia 09, 2011, 13:41:18 »
    Z kopia mozna zrobic tak jak to juz ktos pisal.
    Poprostu ustawicie bardzo dlugi czas oczekiwanie do nastepnego pochylenia i przydaloby sie zrobic tak jak w MB czystym bylo ze jak sie pochyli kopie to nie na krotko tylko az do uderzenia

Offline Krzychu11

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #1069 dnia: Stycznia 10, 2011, 16:07:21 »
    W modzie krucjaty droga do nieba będą łamane kopie(Chociaż nie jestem pewien (jeszcze nie wyszedł ten modi) )Może zapytajcie sie ich co i jak ??

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1070 dnia: Stycznia 11, 2011, 02:09:48 »
    Weź mnie nie rozśmieszaj. ;)

Zrobiłem Wam te łamiące się kopie. Aby nie było płaczu, że to popsuje rozgrywkę, czy coś, to można sobie to w opcjach serwera wyłączyć (i tak jest domyślnie). Ba, można ręcznie ustawić próg obrażeń, po jakim kopia się złamie. Liczy się pojedyncze uderzenie, czyli np. gdy ustawimy wartość na 100, to możemy sobie śmiało hasać i zadawać setki słabszych uderzeń, bez obawy o złamanie kopii, jednak wystarczy jedno uderzenie, które zada powyżej 100pkt. obrażeń, a kopia rozsypie się w drobny mak. Liczą się trafienia ludzi, w konie oraz uderzenia zablokowane tarczą.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2011, 02:19:56 wysłana przez Daedalus »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1071 dnia: Stycznia 11, 2011, 11:08:31 »
    Jesteś wielki:>

Offline Bolo Chan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1072 dnia: Stycznia 11, 2011, 11:40:21 »
    Brawo Daedalus

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1073 dnia: Stycznia 11, 2011, 12:00:48 »
    Akurat, dzięki nowym operacjom, to był banał do zrobienia. Podstawowy skrypt to zaledwie kilka minut roboty i kilka linijek kodu. Jedynie późniejsze bawienie się, by to jakoś porządnie wyglądało, zajmuje trochę więcej czasu. W każdym razie wygląda to teraz tak:

http://www.youtube.com/watch?v=5RTDw_WYiTo

edit: przy okazji wrzucę małego screena nad czym obecnie pracuję, czyli nowymi modelami łuków i strzał.

Strzały i kołczany (6 rodzajów) mam już w sumie skończone. Zostały mi łuki, łubie i ich tekstury.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2011, 12:07:34 wysłana przez Daedalus »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1074 dnia: Stycznia 11, 2011, 12:26:43 »
    Mam jedną sugestię apropo szarży husarii :> Chodzi mi o walkę tej formacji z pikinierami. W rzeczywistości na XVII-wiecznych polach bitew nie istniała jednostka zdolna zatrzymać szarżę husarzy w otwartym polu. I nie mówię tu już o kozackiej czerni, lecz o wyszkolonych szwedzkich pikinierach z 2-metrowym sprzętem (dziwnie to brzmi :D). Najczęściej było tak dlatego, że ich piki po prostu się łamały od siły uderzenia, albo pikinier nie był w stanie trzymać piki tak mocno, by nadziać na nią konia. Więc zastanawiam się: czy da się zrobić coś w rodzaju szarży z nachylonej, z tym że naszą bronią będzie nie kopia, a koń, a celem nie wróg tylko JEGO broń?

Brzmi to pewnie jak sajens fikszyn, ale to i tak najbardziej wykonalny z pomysłów, jakie mi przychodzą do głowy :D Chodzi o to, żeby koń o pewnej umiejętności charge, i przy pewnej szybkości, powalał wrogów, którzy zaatakują go swoją bronią. Oczywiście dostawałby obrażenia, ale zredukowane, i nie stawałby dęba, jak jest zwykle, gdy nadziejemy się na pikę.

Czy to jest wykonalne?
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1075 dnia: Stycznia 11, 2011, 16:10:28 »
    Wybacz Hofiko i nie bierz tego do siebie w żadnym względzie, ale... ten pomysł to głupota tygodnia. ;) Oczywiście koń podczas szarży ulega/ł podobnym emocjom jak jeździec i często mimo kilku trafień (czy to bronią drzewcową, białą czy palną), które nie były na tyle groźne by uszkodzić w sposób wyraźny stawy, kości, ścięgna, mięśnie oraz inne witalne części ciała, atakował dalej. Nie raz można natrafić na różne zapisy, że więcej koni po walce musiano dobijać, niż ich w przebiegu bitwy padło. Natomiast gdyby pikinierzy byli tak beznadziejną ochroną strzelców, to żaden kraj by ich do walki nie wystawiał, a na polach bitew obecni byli przez kilka setek lat - nie liczę oczywiście tzw. włóczników, tylko sensu stricte pikinierów, którzy wyparci zostali dopiero w wieku XVIII (nie pamiętam dokładnie, ale chyba armia rosyjska jako ostatnia zrezygnowała z ich usług), gdy piechota wyposażona w rozwiniętą już formę bagnetów, mogła ich w sensowny sposób zastąpić.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1076 dnia: Stycznia 11, 2011, 16:17:06 »
    Jeżeli przeprowadzali odpowiednie manewry przed bitwą to w ogóle nie musieli się ścierać husarią, np. gdy udało im się zająć odpowiednią pozycję na wzgórzu. Ale jeżeli już ktoś się wystawi na szarżę husarzy na otwartym polu to niech potem nie płacze, że ,,pikiniery suabe som'' :D A jeden husarz i tak groźny nie będzie, bo zostanie zdmuchnięty przez muszkieterów. Ale rozumiem, że macie lepsze rzeczy do roboty, szkoda zachodu. :)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Moczymord

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #1077 dnia: Stycznia 11, 2011, 17:12:50 »
    Wiem, że już ten pomysł zgłaszałem, ale żeby był na multi przypomnę o nim. Otóż na mógły by być na multi tryb jasyr ( pozwolę sobie zacytować z bartusa).

Póki co rozumiem że mówimy tu o multi, bo tylko to na razie w modzie będzie. Pomysł z jasyrem byłby całkiem dobry na mapkę do multi. Można by dodać nowy tryb rozgrywki, coś w stylu capture flag, latamy po obozie tatarów(Tatarzy - pierwsza drużyna broniąca jasyru), gdzie ukryte są np 3 grupy jeńców. Odbijały by je inne nacje. Myślę że dało by się to ustawić na stałe, by broniącymi byli by Tatarzy i Turcy, a reszta nacji atakującymi.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1078 dnia: Stycznia 11, 2011, 17:16:21 »
    A jak byś to zrobił? Jako zakładników dał boty? Nawet jeśli, to to chyba ma mały sens. Gra polegałaby na zabiciu obrońców, uwolnieniu jeńców, ponownym zabiciu wszystkich obrońców i odejściu w siną dal. Ale pomysł nietragiczny, sam dużo rozmyślałem nad nowym trybem i nie udało mi się wymyślić nic sensownego :(

Offline |Swordsman|

• Użytkownik
    • Po prostu Jędruś
    « Odpowiedź #1079 dnia: Stycznia 20, 2011, 21:31:11 »
    Ja ma pytanie odnośnie wersji na którą zostanie mod wydany. Czy będzie to podstawowa wersja, czy Warband? Bo ja już się pogubiłem.
    W grze o tron wygrywasz, albo dostajesz 2-8.