Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

O czym teraz chciałbyś zobaczyć film z gry?

Walka!
    Gród
    Coś innego(napisz co)

Autor Wątek: [WB]Sclavinia  (Przeczytany 185646 razy)

Opis tematu: Słowianie, połowa X wieku, historyczny mod

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: [WB]Sclavinia
    « Odpowiedź #630 dnia: Stycznia 03, 2017, 21:20:44 »
    oprócz mniej arcade'owego systemu zdobywania jeńców, to może szersze opcje, co z nimi zrobić, niż tylko sprzedać? Jeśli byliby jakimś towarem, który by 'zarabiał' gdzieś dla nas, to dobra byłaby opcja kupowania ich.
    Wszystkie akcje związane z wykorzystaniem jeńców jako niewolników dawałyby pieniądze, ale zmniejszałyby morale naszego oddziału i jakiś globalny 'honor'. Akcje związane z uwalnianiem ich i byciem "abolicjonistą" również nie powinny być mile widziane przez oddział, ale coś tam w kwestii lepszego nastawienia maluczkich do gracza mogłyby dawać.
    Słowiańskie pogaństwo chyba nie przewidywało ofiar z ludzi? Szkoda :P

Offline SuchaSzmata

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • If your profile picture is from an anime, your opi
    « Odpowiedź #631 dnia: Stycznia 04, 2017, 00:10:28 »
    Co do niewolników mam taki pomysł żeby można by ich dawać miastom oraz wioskom a to by dawało nam relacje z tym miastem oraz ulepszało trochę zamożność . Ale także żeby był limit na takie akcje żeby niewolnicy nie wywołali powstania.

Offline Grisza

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #632 dnia: Stycznia 04, 2017, 16:07:50 »
    Może ofiar z ludzi nie przewidywało ale powiesić ich zawsze można. :D
    Jeśli nie możesz biec idź, jeśli nie możesz iść czołgaj się ale mimo wszystko posuwaj się naprzód.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #633 dnia: Stycznia 06, 2017, 01:18:04 »
    Zawsze można ruszyć drogą Crusader Kings II i wypuścić dodatek Sclavinia: Sunset Invasion. I HUtH będzie zadowolony, będzie można składać ofiary azteckim bogom ze Słowian.

Offline Mefisto

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #634 dnia: Stycznia 06, 2017, 20:21:30 »
    Byłbym ostrożny z takim podejściem, żeby bohater/ oddział zarabiał na niewolnikach - drużyny słowiańskie bazowały na łupiestwie, z resztą Słowiańszczyzna to nie Rzym, gdzie budowało się większość budowli rękoma niewolników.
    Gęstość zaludnienia Słowiańszczyzny nie była w tych czasach duża, toteż zwycięscy wojowie brali niewolników "do siebie" i tam ich przymusowo osiedlali na co wskazują nazwy niektórych miejscowości. Może na tej podstawie wprowadzić jakieś rozwiązanie? Przykładowo można byłoby wprowadzić czynniki wpływające na liczbę mieszkańców wiosek/ grodów, a to z kolei wpływałoby na ilość i rodzaj przychodów. Jednym ze sposobów zwiększania takich czynników mogłoby być więc dostarczanie ludności wziętej w niewolę.
    Dodatkowo, wydaje mi się ciekawe umiejscowienie wiosek specjalizujących się w wytwórstwie różnych dóbr np Bartniki, Kowale czy Grotniki.
    "My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest tylko jedna rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenną. Tą rzeczą jest honor."- J. Beck

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #635 dnia: Stycznia 06, 2017, 21:26:57 »
    Mefisto, nie zgodzę się z tym, że brano niewolników dla siebie. Handel niewolnikami był jedną z podstawowych gałęzi gospodarki plemion słowiańskich we wczesnym średniowieczu. Znane są szlaki komunikacyjne którymi masy niewolników wędrowały na zachód (do kalifatów położonych na półwyspie iberyjskim), do Afryki czy Azji. Prawdopodobnie ten boom osadniczy zauważalny w w latach 20 X wieku był możliwy właśnie dzięki dopływowi arabskiego srebra.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Mefisto

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #636 dnia: Stycznia 06, 2017, 21:44:13 »
    Powiem szczerze, że w starszej literaturze tego nie pamiętam, lub nie zwróciłem na to uwagi. Teraz czytam o tym co napisałeś i wydaje mi się że to teza mocno oparta o dowody. Tak czy inaczej, wg mnie zjawisko przymusowego osiedlania niewolników też miało miejsce na naszych terenach :) Z punktu widzenia gry nie wiem która opcja byłaby bardziej odpowiednia.
    "My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest tylko jedna rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenną. Tą rzeczą jest honor."- J. Beck

Offline ferrus

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #637 dnia: Stycznia 06, 2017, 22:20:29 »
    W grach nie koniecznie jest najważniejsze są jak najdoskonalsze odwzorowania historyczne, ważne żeby było grywalne :) wiec może skupmy się na tym aby rozrywka była jak najbardziej przyjemna , nie koncentrujmy się aż tak bardzo na jak największym odwzorowaniu historycznym - w końcu to tylko zabawa :)

Offline Haazheel

• Użytkownik
    • Piwa: 17
    « Odpowiedź #638 dnia: Stycznia 06, 2017, 22:26:25 »
    To może zrobić coś takiego jak w modzie "8 królestw" Akosmo, niewolników do kopalni soli i niech zarabiają jak również dać na wszelki wypadek strażników żeby nie uciekli.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #639 dnia: Stycznia 07, 2017, 07:57:24 »
    Teza nie jest nowa, arabskie dirhemy skądś się tutaj wzięły. O słowiańskich niewolnikach wspominają też źródła - wg. żywota św. Wojciecha został on wygnany z Czech właśnie przez głośne protestowanie przeciw sprzedawaniu Słowian niewiernym. Są też liczne źródła arabskie i bizantyjskie wspominające o szerokim napływie słowiańskich niewolników. W ubiegłym roku głośna była historia o ekspedycji polskich archeologów w Maroku. Szukali oni pozostałości słowiańskiej osady założonej przez zbuntowanych gwardzistów jednego z kalifów.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #640 dnia: Stycznia 12, 2017, 19:14:22 »
    W tygodniku powszechnym z początku roku jest artykuł, który akurat porusza temat niewolników(m. in.), można sobie go też przeczytać po rejestracji: https://www.tygodnikpowszechny.pl/budzet-ksiecia-mieszka-146171

Ogólnie to trochę nie ogarniam tego, bo wczesne średniowiecze jakoś nie kojarzyło mi się z aż tak przerąbanym życiem maluczkich, choć może w schrystianizowanym Zachodzie mieli lepiej. W ogóle nie wiem czy dobrze odczytałem ten artykuł, bo wychodzi, że slowianscy władcy prowadzili politykę przesiedleńxzą niczym komuniści.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #641 dnia: Stycznia 22, 2017, 16:21:23 »
    Nie tylko słowiańscy. To była ogólna praktyka w naszym regionie.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline szycha352

• Użytkownik
    « Odpowiedź #642 dnia: Kwietnia 26, 2017, 19:07:52 »
    Hej, hej! I jak tam prace? Bardzo zaciekawił mnie ten wątek a nie mogę znaleźć linku do pobrania, więc liczę, że nie porzucono projektu...

Offline polaj23

• Użytkownik
    « Odpowiedź #643 dnia: Maja 13, 2017, 13:14:41 »
    Jak zwykle... Znowu nie ma linku. Czy tak jest z każdym polskim modem ?

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    « Odpowiedź #644 dnia: Maja 13, 2017, 13:29:02 »
    No nie wiem, może jeszcze nie został zrobiony ?
    Zamiast marudzić mógłbyś im jakoś pomóc.
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.