Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

O czym teraz chciałbyś zobaczyć film z gry?

Walka!
    Gród
    Coś innego(napisz co)

Autor Wątek: [WB]Sclavinia  (Przeczytany 184610 razy)

Opis tematu: Słowianie, połowa X wieku, historyczny mod

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: [WB]Sclavinia
    « Odpowiedź #600 dnia: Września 26, 2016, 20:25:41 »
    Ostatnio mam pełno innych spraw na głowie- dzisiaj na przykład zapewniłem sobie parę szwów na niej :D Ale spokojnie- moda dalej mam na myśli.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Murzyn Waleczny

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    • Taki swój swojski Murzyn.
    « Odpowiedź #601 dnia: Września 27, 2016, 22:23:16 »
    Nie wiem, jak idą prace i w jakim tempie, ale raczej dłużej niż za rok raczej Sclavinia będzie już skończona. Kiedy wydadzą Bannerlorda, to tym bardziej nie wiemy. Nie sądzę jednak by zrobili to szybciej niż Sclavinię, więc spokojnie, parę miesięcy i mod zdąży się znudzić. A ja jakoś nie za bardzo chce wierzyć twórcom, że skończą M&B 2 w 2017 roku.
      Szlachta murzyńska

Offline Torsten

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #602 dnia: Października 12, 2016, 20:53:33 »
    Ja wiem że Sclavinia będzie skończona, a pracę nad nią trwają. To nic takiego że, być może niedługo wyjdzie BL, skoro TEN mod ma zupełnie inny klimat i bardzo mocno opiera się o słowiańskie plemiona jeszcze przed zarazą chrześcijaństwa :) Może będą występowały jakieś konflikty chrześcijanie-poganie? Co do screenów to są bomba! Możecie już podać jakieś wymagania, aby smigało płynnie na full opcji? Bardzo spodobała mi się palisada zrobiona w jednym z grodów, normalnie odjazd :D i jeszcze ta wieża :D Trzymam kciuki i besztam tych, którzy twierdzą że robienie Sclavini pod Warbanda jest bez sensu.

Offline ferrus

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #603 dnia: Października 14, 2016, 09:23:02 »
    mod o słowianach to najlepszy pomysł na moda jaki można było wyobrazić. Gier o tej tematyce nie ma wcale, twórcy skupiają się albo na antycznych czasach albo na kulturze bliższej USA i GRB. Czas coś zrealizować nam bliskiego. Od początku trzymam kciuki za ten projekt i się doczekać nie mogę ! :)

Offline Grisza

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #604 dnia: Października 14, 2016, 10:15:08 »
    Zwłaszcza że nie tylko gier ale i filmów czy zródeł o tej tematyce jest niewiele z racji tego że zbrodnicza chrystianizacja zniszczyła naszą rodzimą kulturę i taki mod może świetnie pokazać że nasza historia nie zaczyna się od Mieszka czy tam Bolesława a posiadamy bardzo bogate korzenie. W końcu nawet Rzymianie nie ośmielili się nas podbijać a nawet z nami handlowali. Poza tym byliśmy potęgą w swego czasu w europie gdyż jest dowiedzione iż słowiańskie tereny rozciągały się daleko za Berlin o ile nie do Renu.

Również z niecierpliwością oczekuje na tego moda POLSKIEGO moda bo szczerze mówiąc angielskiego zawsze nienawidziłem nigdy nie wchodził mi do głowy mówię płynnie po rosyjsku i hiszpańsku ale angielski to... Dlatego denerwuje mnie że najlepsze mody są właśnie w tym języku ale rozpisałem się nie na temat.

Powodzenia panowie. ;)
    Jeśli nie możesz biec idź, jeśli nie możesz iść czołgaj się ale mimo wszystko posuwaj się naprzód.

Offline Rzokable

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    « Odpowiedź #605 dnia: Października 14, 2016, 13:59:11 »
    Ale prychłem z tego imperium słowiańskiego xD

Offline Mefisto

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #606 dnia: Października 14, 2016, 19:27:25 »
    W końcu nawet Rzymianie nie ośmielili się nas podbijać a nawet z nami handlowali. Poza tym byliśmy potęgą w swego czasu w europie gdyż jest dowiedzione iż słowiańskie tereny rozciągały się daleko za Berlin o ile nie do Renu

No, początek niczym z Asterixa i Obelixa :D
    Według mnie mocno przesadzona opinia, tym bardziej że piszesz o historii Mieszka i Bolesława a następnie rozciągasz to imperium na całą Słowiańszczyznę  :)
    A co do niszczenia rodzimej kultury, to u Prusów pogaństwo przetrwało kilka wieków dłużej, a mimo to brak ich własnych pisemnych relacji spowodował że niewiele więcej wiadomo niż o słowiańskich początkach
    "My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest tylko jedna rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenną. Tą rzeczą jest honor."- J. Beck

Offline Grisza

• Użytkownik
    « Odpowiedź #607 dnia: Października 14, 2016, 19:53:29 »
    Na początek czytaj ze zrozumieniem. ;) 
    Napisałem że "taki mod może świetnie pokazać że nasza historia nie zaczyna się od Mieszka czy tam Bolesława".
    Po drugie pisząc o terenach miałem na myśli Słowian jako można powiedzieć jedno plemię,(Wiele lat wcześniej niż chrzest) podziały pojawiły się pózniej.
    A co do Prusów Wschodnich, ich historie i kulturę trwale zniszczył i zatarł po niej ślad Zakon Krzyżacki. A inni kronikarze jak i "historycy" nie zapisali tego wcześniej bo Prusowie jako dzikie plemiona mordowały wszystkich.
    A co do kultury naszych pradziadów najwięcej wiemy z terenów Rusi i Bałkanów ponieważ tam chrześcijaństwo dotarło najpózniej.
    Jeśli nie możesz biec idź, jeśli nie możesz iść czołgaj się ale mimo wszystko posuwaj się naprzód.

Offline Mefisto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #608 dnia: Października 14, 2016, 21:30:18 »
    Tak, tak nasza historia nie zaczyna się od Mieszka, ale pisząc to masz na myśli państwo gnieźnieńskie, a następnie roztaczasz ów potęgę na całą Słowiańszczyznę. Czyż nie? Albo skupmy się na granicach państwa, albo obszernej grupy etnicznej jakim byli Słowianie. Od kiedy mamy źródła pisane, wiadome jest że Słowianie brali się ze sobą za łby (mam na myśli "naszych" przodków i Słowian Połabskich, tak dla przykładu), więc naiwne byłoby twierdzić że za czasów rzymskich istniała tutaj jakaś wielka, niepodzielna wspólnota :D której, oczywiście żaden cesarz nie pomyślał by zaatakować :D

A tak na serio, większość ludzi popada w skrajne ideologie, jedni że Słowianie byli nieporadnym ludem i dopiero Skandynawowie stworzyli tu państwa, drudzy zaś wyobrażają sobie pogańską Słowiańszczyznę jako szczyt potęgi i chwały :D

Garstka informacji o powstaniu naszego państwa to (poza wykopkami) dzieło ludzi kościoła, którzy przybyli tu budować administrację w państwie Piastów.
    "My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest tylko jedna rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenną. Tą rzeczą jest honor."- J. Beck

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #609 dnia: Października 14, 2016, 21:52:06 »
     Wydaje mi się, ze z tymi zakusami cesarza, to po prostu mu się mogło nie opylać. zapewne dający się we znaki, chłodniejszy klimat, nieprzyjazny teren, lasy, puszcze i inne enty ;) Podczas gdy mieszkańcy mieli dobrze obcykane co gdzie i jak, to dla takich żołnierzyków to była dzicz, głusza, nic wartego ograbienia, przesrawcze dla nich warunki bojowe, i zapewne byli nękani niejedną ,,partyzantką,, .
     No zero zysku, strata na stracie, bida z nędzą, pusto w kubku :D

Offline Rzokable

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    « Odpowiedź #610 dnia: Października 14, 2016, 22:49:54 »
    Otóż to.

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    « Odpowiedź #611 dnia: Października 15, 2016, 00:33:09 »
    Zwłaszcza że nie tylko gier ale i filmów czy zródeł o tej tematyce jest niewiele z racji tego że zbrodnicza chrystianizacja zniszczyła naszą rodzimą kulturę

Chrystianizacja uratowała nas przed losem Wieletów i Obodrytów.  Poczytaj o ich powstaniu książkę Bellony Połabie 983 a nie piszesz bzdury.
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline Grisza

• Użytkownik
    « Odpowiedź #612 dnia: Października 15, 2016, 01:00:45 »
    W najbliższym czasie na czytanie książek nie mam czasu bo jadę do Drawska na poligon. A co do chrystianizacji, nie jest tajemnicą iż kościół specjalnie wysyłał swoich "misjonarzy" aby rozbijać wspólnoty pogańskie a następnie stopniowo je pochłaniał i mordował nieprzychylnych(w imię chrystusa). W tym temacie wypowiada się Krzysztof Pieczyński.

https://www.youtube.com/watch?v=aQ7Xyatr_pk

Co do tego nieszczęsnego imperium może faktycznie wypowiedziałem się dość imperialistycznie, miałem na myśli potęgę jako Słowian ogólnie dzielnych wojowników no i samo terytorium od Uralu po ren od Bałtyku po Bałkany mówi samo za siebie. A ty wyrwałeś tego Mieszka z kontekstu i wymachujesz nim jak ci wygodnie. :/  A to czy istnieliśmy w czasach rzymskich to są na to dowody gdyż w naszych grodach znaleziono rzymskie monety. Historycy doszli do wniosku że pochodziły z handlu. Jeśli dobrze pamiętam to chyba nawet w szkole o tym uczyli ale nie ważne.

A co do tego czy Cezarowi by się opłaciło. No to wezmy Galów, Brytanów czy jak się tam zwali, ludy w Hiszpanii tak naprawdę to im się z Grecją opłaciło bo resztę to oni sami rozbudowali. A i tak ich potem zjechali.

Tak że takie dyskusje i ciąganie się za słówka nie bardzo pomoże bo jeśli chodzi o te tematy to każdy historyk sie zgodzi że można przeczytać stos książek i opracowań i nic o tym nie wiedzieć.
    « Ostatnia zmiana: Października 15, 2016, 01:10:49 wysłana przez Grisza »

Offline Mefisto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #613 dnia: Października 15, 2016, 11:09:12 »
    Nikt nie kwestionuje, że Rzymianie handlowali z tutejszymi ludami, wszak bursztyn był pożądanym surowcem na południu. Czy to byli Słowianie, to już nie jest pewne. Odnośnie Bałkanów, o których tak często piszesz to zamieszkiwały je wcześniej inne ludy jak Trakowie, Ilirowie etc, toteż nie możesz napisać że są słowiańskie od nie wiadomo ilu wieków. Co do mężności wojowników, pamiętaj że na Bałkanach na ten przykład Słowian najeżdżali nierzadko ludy stepowe jak Bułgarzy etc i jakoś potrafili podporządkować sobie ich :) Także, nie byli niepokonani nawet przed powstaniem państw :)

Offline Grisza

• Użytkownik
    « Odpowiedź #614 dnia: Października 15, 2016, 11:51:58 »
    I tym podsumowaniem zakończmy tą dyskusję. ;)