Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

O czym teraz chciałbyś zobaczyć film z gry?

Walka!
    Gród
    Coś innego(napisz co)

Autor Wątek: [WB]Sclavinia  (Przeczytany 184612 razy)

Opis tematu: Słowianie, połowa X wieku, historyczny mod

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ferrus

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [WB]Sclavinia
    « Odpowiedź #615 dnia: Listopada 20, 2016, 22:52:32 »
    czy jest szansa że mod będzie jeszcze w tym roku? Mam nadzieje  że temat nie upadł

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #616 dnia: Listopada 21, 2016, 01:11:45 »
    Wow, turbosłowianie zawędrowali i tutaj.
    Wiem, że to temat o modzie, ale nie mogę się powstrzymać. Jeżeli Grisza podejmie się polemiki to chętnie przeniosę się do odpowiedniego działu.

Po pierwsze - Rzym nas nie podbił (Rzym w rozumieniu imperium zachodniorzymskiego, oczywiście), bo nas tu jeszcze wtedy nie było. Słowianie pojawili się na tych ziemiach dopiero w V wieku n.e. Wcześniej żyły tu inne plemiona, min. germańskie. Rzymianie próbowali się tutaj wepchąć, i owszem. Ale w końcu zrezygnowali. Bo się to po prostu nie opłacało. Marsz legionów wgłąb puszcz był bardzo ciężki i szalenie ryzykowny (wystarczy wspomnieć legiony Warrusa w lesie Teutoburskim), utrzymanie zdobyczy bardzo kosztowne (zwłaszcza że Rzymianie mieli i inne problemy na głowach). Więc zamiast pakować kupę kasy z niewiadomym skutkiem ograniczyli się do handlu.
    Po drugie - podziały na różne plemiona Słowian są pewnie tak stare jak sami Słowianie. W pierwszych opisach jakimi dysponujemy (u historyków Wschodniorzymskich) czytamy już o plemionach słowiańskich.
    Zaś co do Pieczyńskiego... facet ateistom robi krecią robotę. Serio. Facet jest tak oczadziały antyklerykalizmem w wersji gimnazjalnej, że nawet mnie to po oczach gryzie.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline ferrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #617 dnia: Grudnia 08, 2016, 21:52:41 »
    czy temat upadł? szkoda by było...

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #618 dnia: Grudnia 13, 2016, 23:23:11 »
    Nie tyle upadł co ostatnie miesiące ogarniałem studia i nadrabiałem znajomość C++.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #619 dnia: Grudnia 23, 2016, 20:54:41 »
    Jeśli macie jakieś pomysły odnośnie projektu to jest dobry moment by się nimi podzielić.
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline shark666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #620 dnia: Grudnia 25, 2016, 12:50:53 »
    Na początek przydałaby się lista tego, co jest już gotowe.
    Jak dla mnie to jakiś zaawansowany system handlu i lepszy system tworzenia własnego państwa niż podstawowy.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #621 dnia: Grudnia 26, 2016, 13:48:08 »
    dajcie edycję bożonarodzeniową... eee znaczy się szczodrogodową :P

Offline Murzyn Waleczny

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    • Taki swój swojski Murzyn.
    « Odpowiedź #622 dnia: Grudnia 26, 2016, 14:52:08 »
    Na początek przydałaby się lista tego, co jest już gotowe.
    Jak dla mnie to jakiś zaawansowany system handlu i lepszy system tworzenia własnego państwa niż podstawowy.

Zaawansowany handel i dyplomacja? Czemu? Przecież to były czasy, gdzie handel wymienny był wciąż powszechny, a zaawansowana dyplomacja nie za bardzo pasuje, bo mod jest o plemionach, a nie królestwach. To, co jest w natvie wystarczy zupełnie.
      Szlachta murzyńska

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #623 dnia: Grudnia 29, 2016, 15:05:47 »
    Z dyplomacją nie jestem pewien czy Garedyr czegoś nie dodał, ale fakt- tu nie będzie rewolucji. Nadal jednak czekamy na dalsze pomysły.

Offline Mefisto

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #624 dnia: Grudnia 29, 2016, 21:14:11 »
    Nie znam się na modowaniu, ale może zrobić kategorię przedmiotów niedostępnych u handlarzy, które można byłoby "odebrać" za jakąś wysoką renomę. W TLD były punkty renomy, za które (po dłuugm czasie walk i zasług dla frakcji) można było coś odebrać unikalnego.

W wypadku tego moda byłoby to wyposażenie typowo importowe, np jakaś lamelka bizantyjska lub hełem z gjermundbu lub po prostu jakiś mocniejszy koń. Również mogłoby to tyczyć możliwości najmu towarzysza - w TLD tacy najmocniejsi w statystykach i uzbrojeniu towarzysze, poza ceną wymagali różnej ilości renomy, którą trzeba było "zużyć".
    Według mnie, taka możliwość stanowiła by jakąś większa mobilizację do osiągnięcia elitarnego ekwipunku - aczkolwiek zaznaczam, żeby to były pasujące przedmioty historycznie, nie jakieś czteroręczne miecze i zbroje płytowe :)
    "My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest tylko jedna rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenną. Tą rzeczą jest honor."- J. Beck

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #625 dnia: Grudnia 30, 2016, 13:23:50 »
    Bardzo dobry pomysł, oczywiście zamiast renomy u nas wykorzystalibyśmy jakieś inne wymagania(zestaw zadań?). Dzięki!

Offline huth

« Odpowiedź #626 dnia: Grudnia 31, 2016, 13:16:53 »
    A jak w sclavinii będzie wyglądało branie jeńców? Bezsensowne ogłuszanie jak w podstawce i tryliardzie modów czy ambitnie jak w Brytenwaldzie?
    W ogóle jak tam u słowian było z jeńcami i niewolnictwem? W Brytenwaldzie jest np. kopalnia soli...

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #627 dnia: Grudnia 31, 2016, 17:29:31 »
    A jak było w Brytenwaldzie? :P

Offline huth

« Odpowiedź #628 dnia: Stycznia 01, 2017, 20:12:37 »
    Tam było to głównie zależne od wielkości własnego oddziału, ogólnie bardziej elastyczne, a umiejętność postaci związana z ilością jeńców była jakoś zupełnie zmieniona. Przede wszystkim jednak branie jeńców nie zależało tylko od tego, że się powaliło wroga bronią obuchową.

Offline ferrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #629 dnia: Stycznia 02, 2017, 22:20:16 »
    niewlnictwo w czasach prasłowian było normalną praktyką wiec można by pomyśleć o tym dość poważniej. Jakieś pomysły jakby to fajnie rozwiązać w modzie?